-->

Philosophy 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Philosophy 2012 June UGC NET Solved Question Paper II






1. The arguments presented in favour of Vedas include





(A) Power of the authors





(B) Characters of the authors





(C) Purpose of the authors





(D) None of the above





Answer: (D)                                                                                                                     











2. On the question of nature of self the Charvaka philosophy can be classified as





(A) Dehatmavadins





(B) Pranavadins





(C) Indriyatmavadins





(D) All the above





Answer: (A)











3. The havya of Yajna results in benefiting





(A) Rtvik





(B) Consumer of the havya





(C) Devata





(D) None of these





Answer: (B)











4. The Vedic word Rta stands for





(A) Moral order





(B) Cosmic order





(C) Both moral and cosmic order





(D) Neither moral nor cosmic order





Answer: (C)











5. Which out of the following does not refute perception as a valid means of knowledge?





(A) Jayarashi Bhatta





(B) Sri Harsha





(C) Goutama





(D) Nagarjuna





Answer: (C)











6. Which of the following does not form a part of Brahma Vihara?





(A) Maitri





(B) Daya





(C) Mudita





(D) Upeksa





Answer: (B)











7. The Buddhist doctrine of Pratityasamutpada can be defined as





(A) There is no permanent self





(B) Whatever is, is momentary





(C) There is no origination of some elements





(D) Whatever originates, originate on some conditions





Answer: (D)











8. Liberation according to Jainism is





(A) Freedom from life and death only





(B) Freedom from Karma only





(C) Freedom from matter only





(D) All the above





Answer: (D)











9. Liberation according to Jainism is termed as





(A) Bhava-Moksa





(B) Dravya Moksa





(C) Bhava Moksa and Dravya Moksa Both





(D) Neither





Answer: (C)











10. Which of the following sets is consistent?





(A) Shunyavada – Chandrakirti





(B) Nirguna – Ramanuja





(C) Satkaryavada – Goutama





(D) Karmavada – Charvaka





Answer: (A)











11. The view that all types of Pratyaksa are nirvikalpaka is upheld by





(A) Nyaya





(B) Vaisesika





(C) Bauddha





(D) Visistadvaita





Answer: (C)











12. Prapathi is the relation between





(A) Jiva and Jagat





(B) Brahma and Jagat





(C) Jiva and Isvara





(D) Jiva and Brahman





Answer: (D)











13. According to the Vaisesika School the universal ‘Cowness’ is





(A) Non-eternal and many





(B) Eternal and many





(C) Eternal, one and residing in many





(D) Non-eternal and one





Answer: (C)











14. Vyapti can be properly defined as





(A) Invariable concomitance





(B) Causal relation





(C) Sequence





(D) None of the above





Answer: (A)











15. An unique innovation of Mimamsa Philosophy about the source of knowledge is





(A) Anupalabdhi





(B) Inference





(C) Comparison





(D) Testimony





Answer: (A)











16. Which one of the following alternatives is accepted by mimamsa?





(A) Svatah-pramanya, Svatahapramanya.





(B) Paratah- pramanya, Paratahapramanya.





(C) Svatah- pramanya, Paratahapramanya.





(D) Paratah- pramanya, Svatahapramanya.





Answer: (C)











17. Samkhya theory of causation is based upon





(A) Effect is not related with the cause.





(B) Effect does not pre-exist in the cause.





(C) Effect is produced out of nothing.





(D) Effect pre-exists in the cause.





Answer: (D)











18. To Patanjali Sasmita is a kind of





(A) Yoga





(B) Samadhi





(C) Asana





(D) Pranayama





Answer: (B)











19. The theory of causation as proposed by Sankaradwaita is corroborated by





(A) Experience





(B) Logic





(C) Scriptures





(D) All the above





Answer: (B)











20. The theory that the effect is only the apparent result of the cause is known as





(A) Satkaryavada





(B) Asatkaryavada





(C) Parin.amavada





(D) Vivartavada





Answer: (D)











21. Point out from the following reason why Dr. B.R. Ambedkar opposes the caste system prevalent in India?





(A) …. as it creates discrimination, social injustice and inequality within the Indian Nation.





(B) …. as it is foreign innovation.





(C) …. as it is vedic heritage.





(D) …. as it is suggested by smritis.





Answer: (A)











22. The theory of evolution accepted by Sri Aurobindo is known as





(A) Emergent Evolution





(B) Mechanical Evolution





(C) Integral Evolution





(D) None of the above





Answer: (C)











23. To whom of the following statement can be rightfully attributed to ‘He reads Shankara from a Hegelian point of view’?





(A) Swami Vivekananda





(B) Sri Aurobindo





(C) Dr. S. Radhakrishnan





(D) J. Krishnamurthy





Answer: (B)











24. True knowledge according to J. Krishnamurthy is as follows:





(A) Accepted by Religious Text





(B) Prescribed by masters





(C) Unconditional awareness





(D) Conditional reactions





Answer: (C)











25. Mahatma Gandhi criticized industrialisation in one of the following writings:





(A) Autobiography





(B) Hind Swaraj





(C) Key to health





(D) Harijan





Answer: (B)











26. The Philosopher interviewed by young Socrates was _____.





(A) Heraclitus





(B) Plato





(C) Parmenides





(D) Zeno





Answer: (C)











27. Who established the theory of Becoming?





(A) Plato





(B) Parmanides





(C) Heraclitus





(D) St. Anselm





Answer: (C)











28. Who said, “Man is the measure of all things”?





(A) Plato





(B) Anaximenes





(C) Protagoras





(D) Zeno





Answer: (C)











29. Who believed that “good and ill are one”?





(A) Thales





(B) Heraclitus





(C) Aristotle





(D) Anaximenes





Answer: (B)











30. Who ultimately reduced the number of causes from four to two only?





(A) Parmanides





(B) Pythagoras





(C) Plato





(D) Aristotle





Answer: (D)











31. Which one among the following is real to Plato?





(A) Objects





(B) Ideas





(C) Soul





(D) None of the above





Answer: (B)











32. Entire Western Philosophy is the foot note on the Philosophy of _____





(A) Socrates





(B) Aristotle





(C) Plato





(D) Parmanides





Answer: (C)











33. Who considers that ‘an unexamined life is not worth living’?





(A) Plato





(B) Aristotle





(C) Socrates





(D) Thales





Answer: (C)











34. Who proved the existence of God through arguments based on Ontology?





(A) St. Thomas Acquinas





(B) St. Anselm





(C) St. Augustine





(D) All the three





Answer: (B)











35. Concept of ‘Unmoved Mover’ for God was developed by ______





(A) St. Thomas Acquinas





(B) St. Anselm





(C) Aristotle





(D) Plato





Answer: (C)











36. According to whom ‘to start with, mind is a clean state’?





(A) Plato





(B) Descartes





(C) Spinoza





(D) Locke





Answer: (D)











37. Who said that ‘Reason must approach nature not as a pupil, but as a judge’?





(A) Kant





(B) Locke





(C) Hegel





(D) Spinoza





Answer: (A)











38. The Philosopher who defended common sense philosophy is





(A) Berkeley





(B) Hegel





(C) Moore





(D) Green





Answer: (C)











39. Which one of the following statements was propounded by Wittgenstein?





(A) To be is to be perceived





(B) I think therefore I am





(C) I am therefore I think





(D) Where of one cannot speak, there of one must remain silent.





Answer: (D)











40. The Philosopher who is associated with the doctrine of Language-games is





(A) Moore





(B) Russell





(C) Wittgenstein





(D) William James





Answer: (C)











41. The verifiability theory of meaning is introduced by





(A) Existentialists





(B) Logical Positivists





(C) Phenomenologists





(D) Pragmatists





Answer: (B)











42. The Philosopher who criticized the Cartesian dualism of descaste as the ‘Doctrine by Ghost in the Machine’ is





(A) A.J. Ayer





(B) G.E. Moore





(C) Bertrand Russell





(D) Gilbert Ryle





Answer: (D)











43. According to which theory truth depends upon practical consequences?





(A) Correspondence theory





(B) Coherence theory





(C) Pragmatic theory





(D) Semantic theory





Answer: (C)











44. Which one of the following pairs is not theoretically harmonious?





(A) Moore and Russell





(B) Pierce and James





(C) Schlick and Carnap





(D) Heidegger and Husserl





Answer: (D)











45. The ‘Vienna Circle’ is associated with





(A) Logical Positivism





(B) Pragmatism





(C) Existentialism





(D) Phenomenological Movement





Answer: (A)











46. Which one of the following is considered as the essence of Philosophy by Russell?





(A) Aesthetics





(B) Ethics





(C) Logic





(D) Axiology





Answer: (C)











47. Descartes introduced





I. Mathematical Method





II. Advanced Proofs for the existence of God.





III. Explained body-mind relation.





IV. Introduced the distinction between primary and secondary qualities.





Find the correct answer by using the code below:





Codes:





(A) Only I and II are correct.





(B) Only II and III are correct.





(C) Only III and IV are correct.





(D) Only I, II & III are correct.





Answer: (D)











48. Out of following two statements the first is Assertion (A) and second is Reason (R).





Assertion (A): Early Wittgenstein subscribes Picture theory of meaning.





Reason (R): For later Wittgenstein the function of Language is to state facts.





Select only the correct answer from given two statements through codes given:





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not a correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











49. Identify the correct sequence of woks.





(A) An Essay Concerning Human Understanding, Meditations, Organon, Republic.





(B) Republic, Meditations, Organon, an Essay Concerning Human Understanding.





(C) Republic, Organon, Meditations, an Essay Concerning Human Understanding.





(D) Meditations, Republic, An Essay Concerning Human Understanding, organon.





Answer: (C)











50. Match the following by using the code below and select the correct answer using the code given below:





List – I                        List – II





(Author)                      (Texts)





(a) Gilbert Ryle           (i) Philosophical Studies





(b) Bertrand Russell    (ii) either/or





(c) Heidegger              (iii) The Concept of Mind





(d) G.E. Moore           (iv) An inquiry into meaning and truth





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (ii) (i) (iv) (iii)





(C) (iii) (iv) (ii) (i)





(D) (iii) (ii) (iv) (i)





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting