-->

Philosophy 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



Philosophy 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



1. The view that cit and acit are two parts of Brahman is upheld by





(A) Sa.nkara





(B) Maddhva





(C) Ramanuja





(D) Jaimini





Answer: (C)











2. The Kara. nata between a cloth and its threads is





(A) Asamavayi





(B) Samavayi





(C) Both Samavayi and Asamavayi





(D) Nimitta





Answer: (B)











3. The relation between atman and manas is





(A) Samavaya





(B) Samyoga





(C) Svarupa





(D) None of the above





Answer: (B)











4. Which one among the following is not a nitya dravya?





(A) Akasa





(B) Kala





(C) Savayava





(D) Niravayava





Answer: (C)











5. Which satta is not refuted?





(A) Vyavaharika





(B) Paramarthika





(C) Both Vyavaharika and Paramarthika





(D) Neither Vyavaharika nor Paramarthika





Answer: (B)











6. Who advocates that matter is pervaded by mind?





(A) Descartes





(B) Spinoza





(C) Leibnitz





(D) Hume





Answer: (C)











7. Point out from the following statements the correct reasoning as regards Hume’s statement that ‘self is a fiction’.





(A) Self is ego.





(B) Self is unreal ‘I’ entity.





(C) Self is mere association of semi-impression.





(D) Self is a witness.





Answer: (C)











8. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                        List – II





(Philosopher)               (Theory)





(a) Spinoza                  (i) Intellectual love of God





(b) Leibnitz                 (ii) Unmoved mover





(c) Aristotle                 (iii) transcendental unity of apperception





(d) Kant                      (iv) Pre-established Harmony





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iv) (ii) (iii)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (iii) (ii) (i) (iv)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (a)











9. The basis of Samkara’s philosophy of self is





(A) Dualism





(B) Non-dualism





(C) Qualified monism





(D) Pluralism





Answer: (B)











10. Which one of the following causes does not belong to Aristotle’s Philosophy?





(A) Necessary





(B) Formal





(C) Material





(D) Efficient





Answer: (A)











11. Prama according to the Buddhists is





(A) Ajnata tattvartha jnana





(B) Tadvati tatprakarakam jnanam





(C) Samyak jnanam





(D) None of the above





Answer: (A)











12. Consider the List – I and List – II and select the code correctly matched:





List – I                                    List – II





(a) Akhyati                              (i) Nyaya





(b) Anirvacaniyakhyati           (ii) Kumarila





(c) Viparitakhyati                    (iii) Prabhakara





(d) Anyathakhyati                   (iv) Advaita Vedanta





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (i) (iii) (ii) (iv)





(D) (ii) (i) (iii) (iv)





Answer: (B)











13. Select the code which is not correctly matched:





(A) Upamana, Bhuyodarsana, Vivarana





(B) Vyakarana, Kosa, Vivarana





(C) Kosa, Aptavakya, Vakyasesa





(D) Vyakarana, Kosa, Aptavakya





Answer: (A)











14. Who among the following is an anvit abhidhanavadin?





(A) Gautama





(B) Sankara





(C) Prabhakara





(D) Kumarila





Answer: (A)











15. Who among the following holds that the Karana - samagri of jnana is also the Karana-Samagri of its validity?





(A) Gautama





(B) Kanada





(C) Kumarila





(D) Nagarjuna





Answer: (C)











16. Prama literally means the experience which is





(A) Real





(B) Unreal





(C) Doubtful





(D) All of the above





Answer: (C)











17. The invariable relation between the Hetu and the Sadhya in Nyaya Philosophy is known as





(A) Paramarsha





(B) Anuman





(C) Vyapti





(D) Comparison





Answer: (A)











18. The knowledge of relation between a name and the thing in Nyaya Philosophy is known as





(A) Perception





(B) Inference





(C) Comparison





(D) Testimony





Answer: (D)











19. The basis of false knowledge according to Shankar is





(A) Brahman





(B) Atman





(C) Jiva





(D) Maya





Answer: (C)











20. The imposition of an object upon another due to illusion is known as





(A) Atmakhyativada





(B) Anyathakhyativada





(C) Akhyativada





(D) Asatkhyativada





Answer: (C)











21. Khyati according to Indian Philosophy means





(A) Theory of Error





(B) Theory of Truth





(C) Theory of Falsehood





(D) None of the above





Answer: (A)











22. Savikalpakapratyaka in Buddhist epistemology is





(A) Sometimes valid





(B) All times valid





(C) Valid in no way





(D) Indeterminable





Answer: (C)











23. Vyapti can be properly defined as______.





(A) Invariable concomitance





(B) Causal relation





(C) Sequence





(D) None of the above





Answer: (A)











24. The Karana of anumiti according to Nyaya is





(A) Paksadharmatajnana





(B) Bhuyodarsa a





(C) Vyaptijnana





(D) Sadrsyajnana





Answer: (C)











25. Sound is eternal because it has soundhood is an instance of





(A) Viruddhahetvabhasa





(B) Svabhicarahetvabhasa





(C) A valid inference





(D) Asiddhahetvabhasa





Answer: (B)











26. Samyak Darsana in Jaina ethics means





(A) Correct perception





(B) The realisation of truth





(C) The respect for the teaching of the Tirthankara





(D) None of the above





Answer: (C)











27. Consider the List – I and List – II and select the code correctly matched:





List – I                        List – II





(a) Brahma a                (i) Academic activities





(b) Ksatriya                 (ii) Fight for the country





(c) Vaisya                    (iii) Serving other classes





(d) Sudra                     (iv) Business





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (i) (ii) (iv) (iii)





(D) (i) (iii) (ii) (iv)





Answer: (C)











28. Which one is the correct sequence of the four kinds of purusarthas?





(A) Artha, Kama, Dharma, Mok. sa





(B) Kama, Artha, Dharma, Mok. sa





(C) Dharma, Artha, Kama, Mok. sa





(D) Mok. sa, Dharma, Artha, Kama





Answer: (C)











29. The correct sequence of Asramadharma is





(A) Garhastha, Vanaprastha, Brahmacarya, Sannyasa





(B) Vanaprastha, Garhastha, Brahmacarya, Sannyasa





(C) Brahmacarya, Garhastha, Vanaprastha, Sannyasa





(D) Brahmacarya, Vanaprastha, Sannyasa, Garhastha





Answer: (C)











30. The notion of Brahmavihara is found in





(A) Advaita Vedanta





(B) Dvaita Vedanta





(C) Both Dvaita and Advaita Vedanta





(D) Buddhism





Answer: (D)











31. Select the code that contains the three Kantian postulates of morality:





(A) Freedom, Will and Intuition





(B) Freedom, God and Immortality





(C) Freedom, Knowledge and Emotion





(D) Necessity, Category and Sensibility





Answer: (B)











32. Hatred and attachment according to Yoga School of Philosophy belong to





(A) Klesas





(B) Cittabhumis





(C) Yama





(D) Niyama





Answer: (A)











33. What is the moral criterion selected by Charvaka?





(A) Intuitive





(B) Rationalistic





(C) Hedonistic





(D) Eudaemonistic





Answer: (C)











34. A man who seeks pleasure and fails to get it, is facing the paradox of





(A) Eudaemonism





(B) Hedonism





(C) Rigourism





(D) Altruism





Answer: (B)











35. Select the code that contains two theories of punishment.





(A) Reactionary & Reassuring





(B) Retributive & Reformative





(C) Preventive & Reactionary





(D) Reassuring & Retributive





Answer: (B)











36. Who among the following worked for the upliftment of women by way of opposing SATEE PRATHA?





(A) Dayanand Saraswati





(B) Raja Ram Mohan Roy





(C) Mahatma Gandhi





(D) Vallabh Bhai Patel





Answer: (B)











37. Kant has explained moral theories in





(A) The critique of pure reason





(B) The critique of practical reason





(C) Religion within the Limits of reason





(D) None of these





Answer: (B)











38. Intuitionism is _______Intuitionalism. (Fill in the blank)





(A) equivalent to





(B) Similar to





(C) Distinct from





(D) None of these





Answer: (C)











39. Categorical imperatives command______





(A) Conditionally





(B) Unconditionally





(C) Neither (A) nor (B) above





(D) Both (A) and (B) above





Answer: (B)











40. Which system rejects theology, happiness or practical consequences as the basis for morality?





(A) Realism





(B) Intuitionism





(C) Critical Idealism





(D) Utilitarianism





Answer: (C)











41. The figure of a syllogism is determined by the position of





(A) Major Term





(B) Middle Term





(C) Minor Term





(D) Copula





Answer: (B)











42. In a valid syllogism the ‘middle term’ must be distributed in the





(A) Major premise





(B) Minor premise





(C) In any one of the premises





(D) Conclusion





Answer: (C)











43. Truth and falsehood characterize





(A) Propositions





(B) Arguments





(C) Both propositions and arguments





(D) Neither propositions nor arguments





Answer: (A)











44. In Universal Negative Propositions, which of the following term/terms is/are distributed?





(A) Subject Term





(B) Predicate Term





(C) Neither Subject Term nor Predicate Term





(D) Both Subject and Predicate Terms





Answer: (D)











45. Indicate which one of the following pairs refer to E and O proposition?





(A) No men are good; some men are not good.





(B) All men are good; some men are good.





(C) All men are good; No men are good.





(D) Some men are good; some men are not good.





Answer: (A)











46. Select the pair of contrary propositions:





(A) I, O propositions





(B) A, E propositions





(C) A, O propositions





(D) E, I propositions





Answer: (B)











47. pVq is ‘false’ when





(A) p is true and q is true.





(B) p is true and q is false.





(C) p is false and q is true.





(D) p is false and q is false.





Answer: (B)











48. A statement form that has only TRUE substitution instances is called





(A) Tautology





(B) Contradiction





(C) Contingent





(D) Implication





Answer: (B)











49. If A and B are true statements and X and Y are false statements, the compound statement ~ (AÚX) is





(A) True





(B) False





(C) Doubtful





(D) None of the above





Answer: (C)














Answer: (D)











51. Which one of the following religious worships scripture as the ideal of divinity?


(A) Hinduism





(B) Christianity





(C) Jainism





(D) Sikhism





Answer: (D)











52. Which of the following pairs of religion could be considered as ‘non-theistic’ in perspective?





(A) Judaism – Christianity





(B) Islam – Zoroastrianism





(C) Jainism – Buddhism





(D) Hinduism – Sikhism





Answer: (D)











53. Which of the following set of religions believe in the concept of salvation?





(A) Jainism and Islam





(B) Islam and Christianity





(C) Hinduism and Christianity





(D) Buddhism and Jainism





Answer: (C)











54. Which of the following set of religions can be formed as Semitic religions?





(A) Islam – Jainism – Judaism





(B) Jainism – Buddhism – Sikhism





(C) Hinduism – Islam – Christianity





(D) Judaism – Christianity – Islam





Answer: (D)











55. Consider List – I and List – II and select the code correctly matched:





List – I                        List – II





(a) Hinduism               (i) Bible





(b) Zoroastrianism       (ii) Avesta





(c) Jainism                   (iii) Bhagvadgita





(d) Christianity            (iv) Tattvarthasutra





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (ii) (iii) (i)





(B) (i) (iv) (iii) (ii)





(C) (ii) (iv) (iii) (i)





(D) (iii) (ii) (iv) (i)





Answer: (D)











56. Name the author of the celebrated article “On Denoting”.





(A) Quine





(B) Davidson





(C) Russell





(D) Frege





Answer: (C)











57. Frege makes a distinction between the following:





(A) Sense and Common Sense





(B) Sense and Reference





(C) Sense and Truth Condition





(D) Sense and Nonsense





Answer: (B)











58. According to J.L. Austin the “locationary act” is the act of





(A) Saying something grammatically and intelligently





(B) Doing something in making the utterance





(C) Doing something by saying something





(D) All the above





Answer: (A)











59. According to whom language functions not on the sentence-to sentence basis, but as a whole?





(A) Frege





(B) Russell





(C) Early Wittgenstein





(D) Quine





Answer: (D)











60. P.F. Strawson’s metaphysics is called





(A) Descriptive





(B) Revisionary





(C) Idealistic





(D) Nihilistic





Answer: (A)











61. Name the philosopher who is not a phenomenologist.





(A) Brentano





(B) Meinong





(C) Husserl





(D) Quine





Answer: (D)











62. Name the author of Logical Investigations:





(A) Wittgenstein





(B) Husserl





(C) Dummett





(D) Heidegger





Answer: (B)











63. Husserl’s transcendental-phenomenological reduction is aimed at discovering





(A) Empirical ego





(B) Phenomenological ego





(C) Intersubjective ego





(D) Transcendental ego





Answer: (B)











64. The term hermneutics covers





(A) Understanding Text





(B) Interpretation of Text





(C) Both (A) & (B)





(D) Neither (A) nor (B)





Answer: (C)











65. Hermeneutic humanism was subscribed by





(A) Heidegger





(B) Gadamer





(C) Ronald Barthes





(D) Richard Rorty





Answer: (B)











66. In Advaita Vedanta maya is





(A) Real





(B) Unreal





(C) Both real and unreal





(D) Neither real nor unreal





Answer: (D)











67. According to Ramanuja, human soul is





(A) All pervading





(B) Of Atomic size





(C) Of Medium size





(D) None of the above





Answer: (B)











68. According to Ramanuja, the relation between self and God is that of





(A) Identity





(B) Difference





(C) Both identity and difference





(D) Neither identity nor difference





Answer: (C)











69. Liberation, according to Ramanuja, means





(A) Identity between God and Soul





(B) Similarity between God and Soul





(C) Both identity and similarity between God and Soul





(D) Neither identity nor similarity between God and Soul





Answer: (B)











70. The theory of error accepted by Samkara is known as





(A) Akhyativada





(B) Anirvacaniyakhyativada





(C) Anyathakhyativada





(D) Satkhyativada





Answer: (B)











71. For Gandhi, the political and economic organization of the State should be based on





(A) Growing mechanization and physical satisfactions





(B) The moral and intellectual development of the individual





(C) Full state control and direction





(D) By representation of workers





Answer: (B)











72. Gandhi’s solution of all social problems ultimately rests on





(A) Establishing the kingdom of God on earth





(B) Total and unprecedented humanistic outlook





(C) Total self-sacrificing





(D) Total love and feeling for all





Answer: (A)











73. Gandhi developed the ideology of ‘Sarvodaya’





(A) Through the influencing writings of Henry David and Thoreau





(B) Through the influencing writings of Srimad Rajchandra





(C) Through the influencing writings of Ruskin





(D) Through the influencing writings of Leo Tolstoy





Answer: (C)











74. For Gandhi, the method of non violence has to be





(A) Non-involving at all with others





(B) Non-involving in conflicts with others





(C) Defying the enemy and still winning and converting him





(D) All of the above





Answer: (C)











75. Non-violence as a law of love is





(A) Loving those that are affectionate





(B) Loving those whom one likes





(C) Loving those who even hate one





(D) None of the above





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting