-->

Philosophy 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Philosophy 2012 December UGC NET Solved Question 



Paper II



1. The correct sequence of four parts of Vedas is:





(A) Samhitā, Āranyaka, Brāhmana, Upanisad.





(B) Samhitā, Brāhmana, Āranyaka, Upanisad.





(C) Upanisad, Āranyaka, Brāhmana, Samhitā.





(D) Samhitā, Brāhmana, Upanisad, Āranyaka.





Answer: (B)











2. What is the Upanishadic view of Mukti?





(A) Knowledge of Atman





(B) Knowledge of Brahman





(C) Unity of Brahman and Atman





(D) None of the above





Answer: (A)











3. Which one of the following is an example of Arthavāda?





(A) Āmnāyasyakriyarthatvāt





(B) Swargakamoyajet





(C) Saptadvipavasumati





(D) Agninasinchet





Answer: (C)











4. Ramanuja’s theory of causation is known as





(A) Vivartavāda





(B) Prakritiparināmavāda





(C) Brahma parināmavāda





(D) Asatkāryavāda





Answer: (C)











5. The main objective of mimāmsāsystem is





(A) To establish the authority of the Brahman sutras.





(B) To establish the authority of the Vedas.





(C) To establish the authority of the Tripitak.





(D) To establish the authority of the Bhagwad Gita.





Answer: (B)











6. ‘Sarvamdukham’ is the dictum upheld by:





(A) Jaina





(B) Sānkhya





(C) Bauddha





(D) Yoga





Answer: (C)











7. Twelve causes of suffering in Buddhism are described in the





(A) First Noble Truth





(B) Second Noble Truth





(C) Third Noble Truth





(D) Fourth Noble Truth





Answer: (B)











8. Khyati according to Indian philosophy means





(A) Theory of error





(B) Theory of truth





(C) Theory of falsehood





(D) None of the above





Answer: (A)











9. Which is not the aim of the study of Vedānta scripture?





(A) Liberation from avidya





(B) Self realization





(C) Brahm realization





(D) Worldly prosperity





Answer: (D)











10. The knowledge of presence of the hetu in the paksa is known as:





(A) Paksadharmatājñāna





(B) Paramarsajñāna





(C) Vyaptijñāna





(D) Anumiti





Answer: (A)











11. According to the Vaiśesikas liberation (nihśreyasa) is attained by





(A) Tattvajñāna alone





(B) Practicing the dharmas prescribed by God





(C) Tattvajñāna along with practicing the dharmas prescribed by God.





(D) None of the above.





Answer: (C)











12. The asamavayikārana of the creation of the world according to the Vaiśesikas is:





(A) Paramanu





(B) Dvyanuka





(C) Paramanusamyoga





(D) Trasarenu





Answer: (C)











13. The imposition of some quality on a thing where it is not, is termed as:





(A) Avidyā





(B) Adhyāsa





(C) Akhyāti





(D) None of the above





Answer: (B)











14. The nature of man according to Cārvāka philosophy is





(A) The physical body





(B) The conciousness





(C) The self





(D) None of the above





Answer: (A)











15. The correct sequence of the avayavasof a pañćāvayavinjāya according to the Naiyāyikas is:





(A) Udāharana, pratijñā, hetu, upanaya and nigamana.





(B) Pratijñā, hetu, udāharana, upanaya&nigamana.





(C) Pratijñā, udāharana, hetu, upanaya&nigamana.





(D) Pratijñā, hetu, upanaya, udāharana&nigamana.





Answer: (B)











16. The view that Isvara is only the nimittakarana of the world is upheld by:





(A) The nyāya





(B) The sāmkhya





(C) The advaitavedānta





(D) The mīmāmsā





Answer: (A)











17. Five types of Yama according to Patañjali are:





(A) Ahimsā, asteya, satya, brahmaćarya and asana.





(B) Ahimsā, satya, asteya, brahmaćarya, and aparigraha.





(C) Satya, asteya, brahmaćarya, aparigraha and dhyāna.





(D) Asteya, brahmaćarya, satya, dhyāna and asana.





Answer: (B)











18. The word ‘māyā’ to Sañkara means:





(A) Sat only





(B) Asat only





(C) Both sat and asat





(D) Neither sat nor asat but indescribable





Answer: (D)











19. Assertion (A): Śabda is a pramāna.





Reason (R): Śabda can prove God.





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct and (R) is not but (R) is the correct explanation of (A).





(D) (A) is correct and (R) is not but (R) is not the correct explanation of (A).





Answer: (B)











20. Which one of the following represents the correct sequence in the Advaitictradition?





(A) Vyas, Śakara, Govindapāda, Goudapāda.





(B) Goudapāda, Vyas, Śakara, Govindapāda.





(C) Śakara, Vyas, Govindapāda, Goudapāda.





(D) Vyas, Goudapāda, Govindapāda, Śakara.





Answer: (D)











21. Consider the list – I and the list – II and select the code correctly matched:





List – I                        List – II





1. Sa kara                    i. Tattvakaumudi





2. Jayarāsibhatta          ii. Tattvopaplavsingha





3. JayantaBhatta         iii. NyāyaMañjarī





4. VacaspatiMisra       iv. Brahmaśutrābhāsya





Code:





      1 2 3 4





(A) i ii iii iv





(B) i iv iii i





(C) iv ii iii i





(D) i iii ii iv





Answer: (C)











22. Who focussed the Upanisadic dictum “Arise, Awake and Stop not till the goal is reached” in modern times?





(A) Swami Dayanand





(B) Raja Rammohan Roy





(C) Swami Vivekananda





(D) Mahatma Gandhi





Answer: (C)











23. Which of the following are admitted by Tagore to be the essential aspects of human self?





(A) Physical and mental





(B) Vital and mental





(C) Physical and spiritual





(D) Mental and spiritual





Answer: (C)











24. According to K.C. Bhattacharyya philosophy is:





(A) The knowledge of the Absolute.





(B) Self-evident elaboration of the self.





(C) Self-evident elaboration of the self-evident.





(D) The study of the self-evident.





Answer: (C)











25. Consider the List-I and List-II and select the code correctly matched:





List – I                                    List – II





1. Subject as freedom                         i. Sri. Aurobindo





2. Gnostic being                      ii. Rabindranath Tagore





3. Universal Religion              iii. Vivekananda





4. JivanDevata                                    iv. K.C. Bhattacharyya





Code:





      1 2 3 4





(A) i ii iii iv





(B) i iii ii iv





(C) iv i iii ii





(D) iv ii i iii





Answer: (C)











26. The originator of dialectics is _____.





(A) Aristotle





(B) Plato





(C) Zeno





(D) Thales





Answer: (C)











27. In whose philosophy the name of God is demiurge?





(A) Parmenides





(B) Heraclitus





(C) Anaximander





(D) Plato





Answer: (D)











28. Socrates wrote _____ number of books/articles.





(A) Three





(B) Four





(C) One





(D) None





Answer: (D)











29. Who affirmed, “what is contradictory to thought cannot be real”?





(A) Plato





(B) Aristotle





(C) Parmenides





(D) Anaximander





Answer: (C)











30. Plato’s dialectics come under_____.





(A) Theory of knowledge





(B) Logic





(C) Metaphysics





(D) All these.





Answer: (D)











31. Who accepts that the agreement or disagreement of ideas is knowledge?





(A) Plato





(B) Aristotle





(C) Heraclitus





(D) Pythagoras





Answer: (B)











32. Who believed that spiritual and appetites are two sections of soul?





(A) Plato





(B) Aristotle





(C) Parmenides





(D) Anaximander





Answer: (A)











33. Founder of scientific logic is





(A) Plato





(B) Aristotle





(C) Pythagoras





(D) Parmenides





Answer: (B)











34. Who acclaimed that man is the highest creature in the world?





(A) St. Anselm





(B) St. Augustine





(C) St. Thomas Acquinas





(D) All the above





Answer: (B)











35. Stage of moral conversion as per Saint Augustine is





(A) Faith





(B) Hope





(C) Clarity





(D) All the three





Answer: (D)











36. The primary aim of Descartes is





(A) To explain the relation between body and mind.





(B) To prove the existence of God.





(C) To refute the reality of the external world.





(D) To reach clear and certain knowledge.





Answer: (D)











37. According to Kant knowledge consists of





(A) Synthetic a priori judgements





(B) Synthetic a posteriori judgements





(C) Analytic judgements





(D) None of the above





Answer: (A)











38. Which one of the following is NOT the work of Bertrand Russell?





(A) Discourse on method





(B) Our knowledge of the external world.





(C) An inquiry into meaning and truth.





(D) Human knowledge: Its scope and limits.





Answer: (A)











39. Who said: God is dead?





(A) Nietzsche





(B) Wittgenstein





(C) Heidegger





(D) C.S. Pierce





Answer: (A)











40. Who called God as Natura Naturata?





(A) Locke





(B) Kant





(C) Spinoza





(D) Hume





Answer: (C)











41. Descartes explains body-mind relation through





(A) Psycho-Physical Parallelism.





(B) Interactionism.





(C) Pre-established harmony.





(D) Epiphenomenalism.





Answer: (B)











42. Select the logical positivist among the following:





(A) Husserl





(B) Heidegger





(C) A.J. Ayer





(D) C.S. Pierce





Answer: (C)











43. The principle of sufficient reason was propounded by





(A) Locke





(B) Berkeley





(C) Leibnitz





(D) Plato





Answer: (C)











44. The philosopher that distinguishes between ‘matters of fact’ and ‘association of ideas’ is:





(A) Descartes





(B) Hume





(C) Leibnitz





(D) Spinoza





Answer: (B)











45. Who said that the relation between cause and effect is not logical, but only psychological?





(A) Hume





(B) Kant





(C) Russell





(D) Heidegger





Answer: (A)











46. David Hume’s philosophical standpoint is:





I. Empirical





II. Positivistic





III. Agnostic





IV. All the above





Find the correct answer by using the code below:





(A) I and II are only correct.





(B) II and III are only correct.





(C) I and III are only correct.





(D) IV is correct.





Answer: (D)











47. Wittgenstein authored:





I. Tractatus Logico Philosophicus





II. Philosophical Investigations





III. On certainty





IV. Zettle





Select the correct answer by using the code:





(A) I and II are only correct.





(B) II and III are only correct.





(C) I and IV are only correct.





(D) I, II, III and IV are correct.





Answer: (D)











48. The following item consists of two statements: One labelled as the Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): According to Locke, to start with mind is a tabula rasa.





Reason (R): Locke rejects Innate Ideas.





Select your answer, using the code given below.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











49. What is the correct sequence of the following?





(A) Thales, Protagorus, Plato, Thomas Aquinas.





(B) Leibnitz, Spinoza, Descartes, Locke.





(C) Locke, Berkeley, Hume, Descartes.





(D) Descartes, Kant, Hegel, Locke.





Answer: (A)











50. Match the following by using the code below:





List – I                        List – II





(Thinker)                     (Doctrine)





a. Descartes                 i. Doctrine of modes





b. Berkeley                  ii. Doctrine of monads





c. Leibnitz                   iii. Esseestpercipi





d. Spinoza                   iv. Doctrine of Innate Ideas.





Codes:





       a b c d





(A) iv i ii iii





(B) iv iii ii i





(C) ii iii iv i





(D) iii iv ii i





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting