-->

Music 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Music 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Part – I: Common to Hindustani / Karnatik / RabindraSangeet / Percussion Instrument.








1. Who has categorized the classification of Raga as ‘Mitra, Soochak and Dooti’ under RaagVargikaran?





(A) SangeetMakrand by Narad





(B) RaagSagar by Narad





(C) RaagNirupanam by Narad





(D) NaradiyaShiksha by Narad





Answer: (B)











2. The Shwetambar Jain Music author of Indian music, who had received the honour of ‘Vachanacharya’?





(A) Someshwar





(B) Sharangdeva





(C) Sudhakalash





(D) Parshwadeva





Answer: (C)











3. Who has explained the section of Ragas as ‘Deshya, Shuddha Salag and Chhaila’?





(A) Sangeet Darpan





(B) Sangeet Makrand





(C) Sangeet Sudha





(D) Sangeet opanishatsaroddhar





Answer: (D)











4. In which treatise, there are four kinds of ‘Audav-Shadav-Purna-Apurna’?





(A) Sangitopanishatsaroddhar





(B) Dattilam





(C) Raag Tatwa Vibodh





(D) Nagmat-E-Aasafi





Answer: (A)











5. Which author has classified alankaras under title of seven alankaras for musicians especially?





(A) Damodar





(B) Pt. Ahobal





(C) Bharat





(D) Kohal





Answer: (B)











6. Who is the founder of ‘Nayak- Nayika-Bhed’ in musial treatises?





(A) Bharat





(B) Dattil





(C) Narad





(D) Lochan





Answer: (D)











7. Who has classified the Ragas as ‘Uttam-Madhyam-Adham’?





(A) Bharat





(B) Matang





(C) Ramamatya





(D) Narad





Answer: (C)











8. “Yoyam Dhwanivishashastu Swarvarnvibhushitah RanjakoJanchittanam Sa Raga





Kathito Budhaih” – this is the statement of





(A) Damodar Pandit





(B) Matang





(C) Sharangdev





(D) Bharat





Answer: (A)











9. Match the following:





(a) Bharat Ratn           (i) Vishwamohan Bhatt





(b) Padmabhushan      (ii) Samta Prasad





(c) Padmavibhushan    (iii) Bheemsen Joshi





(d) Grammy                (iv) Jasraj





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (ii) (iii) (i)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (iii) (ii) (iv) (i)





Answer: (D)











10. How many ‘Alankaar’ are described in ‘Sangeet-Ratnaakar’?





(A) 63





(B) 64





(C) 62





(D) 66





Answer: (A)











11. The Sulaadis of Purandara Dasa can be traced to Matangas





(A) Alankaras





(B) Grama Ragas





(C) Jatis





(D) Murchanas





Answer: (A)











12. The forerunner of Veena is





(A) Ravanastram





(B) Dundubhi





(C) Yazh





(D) Bheri





Answer: (C)











13. Musical Stone Pillar is found in





(A) Brindavan





(B) Suchindram





(C) Mamallapuram





(D) Tirupati





Answer: (B)











14. A Hindustani Raga similar to Dasha Saveri





(A) Durga





(B) Vibhas





(C) Bhupali





(D) None of the above





Answer: (A)











15. Which is not a Pancha Dasha Gamakas?





(A) Sphurita





(B) Vali





(C) Tribhinna





(D) Murchana





Answer: (D)











16. Which ‘Tala’ has same no. of matra as ‘Trital’ has?





(A) Naba Pancha





(B) Ektal





(C) Ada Choutal





(D) Madhyaman





Answer: (D)











17. ‘Naba Tal’ has the divisional structure of which one of the following?





(A) 2 | 2 | 2 | 3





(B) 3 | 2 | 2 | 2





(C) 3 | 3 | 3





(D) 2 | 3 | 2 | 2





Answer: (B)











18. How many ‘Talas are used to compose the total songs of the ‘Geetanjali’?





(A) 10





(B) 12





(C) 14





(D) 15





Answer: (C)











19. Which ‘Gharana’ influenced Rabindranath the most to compose Raga based songs?





(A) Lucknow Gharana





(B) Delhi Gharana





(C) Banaras Gharana





(D) Vishnupur Gharana





Answer: (D)











20. Which one is the folk song category of Bengal under the following?





(A) Mand





(B) Kajri





(C) Bhatiyali





(D) Lawani





Answer: (C)











21. Which Tabla player is known as the Khalifa of Lucknow Gharana?





(A) Ustad Modu Khan





(B) Ustad Bakshu Khan





(C) Ustad Abid Hussain Khan





(D) Ustad Aafaqua Khan





Answer: (C)














Answer: (C)











23. The Theka of Deepchandi Tal is used in which vocal system?





(A) Chhota Khyal





(B) Bada Khyal





(C) Dhrupad-Dhamar





(D) Thumari-Chaiti





Answer: (D)











24. Padma Vibhushan Pt. Kishan Maharaj Ji died on





(A) 4th May, 2007





(B) 4th May, 2008





(C) 4th May, 2009





(D) 4th May, 2010





Answer: (B)











25. Which Tabla Player is also known as?





(A) Ahmad Khan





(B) Allah Rakha Khan





(C) Latif Ahmed





(D) Ahmed Jan Thirkawa





Answer: (B)











Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)











26. Locate the place of ‘Sudh Dhaivat’ on a 36 inch stringed veena from the following:





(A) 21 1/2″





(B) 21 1/3″





(C) 21 1/4″





(D) 21 1/5″





Answer: (B)











27. Who was the first Guitar player in the field of Hindustani Music?





(A) Pt. Vishwamohan Bhatt





(B) Pt. Devashish Bhattacharya





(C) Pt. Braj Bhushan Kabra





(D) Pt. Nalin Majumdar





Answer: (C)











28. Who was the famous artist of ‘Agra Gharana’?





(A) Ustad Ghagghe Khan





(B) Ustad Munavwar Ali Khan





(C) Ustad Haddu Khan





(D) Ustad Faiyaz Khan





Answer: (D)











29. Who was the first Vice-Chancellor of Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya?





(A) Dr. Premlata Sharma





(B) Dr. Mandvi Singh





(C) Pt. Bimlendu Mukherjee





(D) Pt. S.N. Ratanjankar





Answer: (D)











30. Which of the following musicologists is not from Indian origin?





(A) Alain Danielou





(B) Jairaj Bhoy





(C) U.S. Krishna Rao





(D) Zubin Mehta





Answer: (A)











31. On which date, Pt. Ravishankar had passed away?





(A) 14-12-2012





(B) 15-12-2012





(C) 13-12-2012





(D) 12-12-2012





Answer: (D)











32. Which one is the modern ‘Shruti- Swar Division System’ as per following list?





(A) 1, 5, 8, 10, 14, 18, 21





(B) 4, 7, 9, 13, 17, 20





(C) 1, 4, 7, 9, 13, 17, 20





(D) 4, 7, 8, 13, 17, 20, 22





Answer: (A)











33. ‘Small (Choti) Chikari’ string of Sitar is tuned in which ‘Swara’?





(A) Sa





(B) S⋅a





(C) ⋅Sa





(D) Pa





Answer: (C)











34. Locate the Raga ‘Kalavati’ from the under mentioned combination of notes:





(A) G P D N D P





(B) G P D N D P





(C) G P D N D P





(D) G P D N D P





Answer: (B)











35. Pick up the right notes of Raga ‘Basant Mukhari’:





(A) G ′M R S, G M P D N D





(B) R ⋅N S R G, R G M G R S





(C) ⋅N R G M G R S





(D) G M D P M G R S





Answer: (B)











36. What is festival music of Mahabharat age?





(A) Gatha





(B) Kajari





(C) Samajja





(D) Khyal





Answer: (C)











37. Which is the SaptaSwaras of Sam Vidhan’s Brahman Grantha?





(A) Sa, re, ga, ma, pa, dha, ni





(B) Krusttam, Pratham, Dwiteeya, Triteey, Chaturth, Pancham and Antya





(C) Shadj, Rishabh, Gandhar, Madhyam, Pancham, Dhaiwat, Nishad





(D) Sa, Re, Ga, ′Ma, Pa, dha, ni





Answer: (B)











38. Which is collection of Geya Richas of Rigveda?





(A) Samaved





(B) Richa Collection





(C) Brahmana





(D) Upnishad





Answer: (A)











39. Which are the initial swaras of Samaveda?





(A) Shadj, Madhyam, Pancham





(B) Udatt, Anudatt, Swarit





(C) Krushttam, Antya, Chaturth





(D) Hriswa, Deergh, Plut





Answer: (B)











40. Which are the main three ‘Uchcharana Sthana’?





(A) Uras, Kanth, Siras





(B) Shadj, Rishabha, Gandhar





(C) Mandra, Madhya, Tar





(D) Hraswa, Deergh, Plut





Answer: (A)











41. Sama is related to which Shiksha?





(A) Paniniya Shiksha





(B) Mandooki Shiksha





(C) Naradiya Shiksha





(D) Yajnavalkya Shiksha





Answer: (C)











42. Krishna is the inventor of which art?





(A) Gandharva





(B) Saptswar





(C) Chhalikya





(D) TiwraSwar





Answer: (C)











43. Who is the founder of ‘Indian Musicological Society’?





(A) Pt. Ravishankar





(B) Padmbhushan Prof. R.C. Mehta





(C) Prof. (Dr.) Premlata Sharma





(D) Dattil





Answer: (B)











44. Who is the editor of some parts of Nanyadeva’s ‘Bharatbhashyam’?





(A) Prof. Subhadra Chaudhary





(B) Chetanya Pundrik Desai





(C) Prof. (Dr.) Premlata Sharma





(D) Dr. Vimal





Answer: (B)











45. Which Grantha is also named as ‘Saraswati Hridayalankar’?





(A) Sharadatanaya





(B) Bharatbhashyam





(C) Manasollas





(D) Varnaratnakar





Answer: (B)











46. What is the name of ‘Abhilashitarth Chintamani Treatise’?





(A) Varnaratnakar





(B) Manasollas





(C) Bharatbhashyam





(D) Sharadatanaya





Answer: (B)











47. How many categories of Rag Vargikaran are there in Sangeet Makrand written by Narad?





(A) Four





(B) Two





(C) Three





(D) One





Answer: (A)











48. Which treatise is known as dattil – Narad – Samvad?





(A) Dattilam





(B) Rag Sagar by Narad





(C) Kohaliyam





(D) Naradiya Shiksha





Answer: (B)











49. What is the name of the Book written by Prof. Ramkrishna Kavi?





(A) Ragnirupanam





(B) Sangeet Raj





(C) Sangeeta Chudamani





(D) Bharat Kosh





Answer: (D)











50. In which film, Pt. Rajan Mishra - Pt. Sajan Mishra have Sung the classical based songs?





(A) Basant Bahar





(B) Sur Sangam





(C) Devdas





(D) Baiju Bawra





Answer: (B)











Part – III: Karnatik Music (Vocal, Instrumental, Percussion)











26. A Margi Tala





(A) Gaja Lila





(B) Adi





(C) Chachaputa





(D) All the above





Answer: (D)











27. ‘Devakriya’ of Dikshitar Sampradayam is similar to





(A) Saveri





(B) Sudha Saveri





(C) Simhendra Madhyamam





(D) Yadukula Kamboji





Answer: (B)











28. The mela with ri, gi, mi, dhi, nu is





(A) Dharmavati





(B) Nitimati





(C) Shanmughapriya





(D) Gamanashrama





Answer: (A)











29. Viloma Chitta Svara can be found in





(A) Nimadi Challaga





(B) Kamlambam Bhajare





(C) Navaratri Kritis





(D) None of the above





Answer: (B)











30. Match the following:





List – I                        List – II





I. Jyā                           1. Bowed instrument





II. Rāvanāstram          2. Veena





III.Kinnari                   3. YantraVadya





IV.Harmonium            4. Ancient Harp





Codes:





I           II         III        IV





(A)       1          3          2          4





(B)       4          2          1          3





(C)       4          1          2          3





(D)       1          3          4          2





Answer: (C)











31. D⋅vitiya Ghana Panchaka





(A) Shankarabharanam





(B) Nata





(C) Gaula





(D) Bauli





Answer: (D)











32. The Navaragamalika Varna in Valachi Raga is composed by





(A) Patnam Subramanya Iyer





(B) Poochi Srinivas





(C) Vina Kupayyar





(D) Pachimiriyam Adiyappaya





Answer: (A)











33. Not a folk form





(A) Kaikotti Kali





(B) Lavani





(C) Kummi





(D) Devarnama





Answer: (D)











34. A Nisadantya Raga





(A) Pharaz





(B) Kurinji





(C) Navroz





(D) Chenchurutti





Answer: (B)











35. Reasoning and Assertion:





Assertion (A): Anubandha was deleted from TanaVarnas as they lacked musical excellence.





Reasoning (R): Anubandha disturbed the balance of Poorvanga and Uttaranga





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is true (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) (A) is false (R) is true.





Answer: (C)











36. Tick the odd one: Chaturdandi Prakashika does not include





(A) Thaya





(B) Prabandha





(C) Svara





(D) Alapa





Answer: (C)











37. Mohiniattam is the classical dance form of





(A) Kerala





(B) Tamil Nadu





(C) Thiruvananthapuram





(D) Karnataka





Answer: (A)











38. Match the following:





List – I                                    List – II





I. Ninnu Vinagamari               1. Maratha Kirtankar





II. Sadhincine                         2. Viloma Chapu





III. Desadi Talas                     3. Upa Pallavi





IV. Navasandhi Tala               4. Isāna





Codes:





I           II         III        IV





(A)       3          2          1          4





(B)       2          3          1          4





(C)       1          3          2          4





(D)       4          2          3          1





Answer: (B)











39. Correct the sequence:





(A) Laghu, Guru, Kakapada, Pluta





(B) Laghu, Pluta, Guru, Kakapada





(C) Laghu, Guru, Pluta, Kakapada





(D) Laghu, Pluta, Kakapada, Guru





Answer: (C)











40. Another term for visarjitam:





(A) Vusi





(B) Arudi





(C) Vishranti





(D) None of the above





Answer: (A)











41. Sequence correctly:





(A) Bana, Rudra, Aditya, Vasu





(B) Vasu, Bana, Aditya, Rudra





(C) Bana, Rudra, Vasu, Aditya





(D) Bana, Vasu, Rudra, Aditya





Answer: (D)











42. Atodaya in Natya Shastra denoted





(A) Speech





(B) Lute





(C) Drum





(D) Instrument





Answer: (D)











43. Classical dance of Kerala





(A) Yakshagana





(B) Kathakali





(C) Kaikotti Kali





(D) Kuchipudi





Answer: (B)











44. Author of Sangita Sampradaya Pradarshini





(A) Subbarama Dikshitar





(B) Muthiah Bhagavathar





(C) Somnath





(D) Ahobala





Answer: (A)











45. Pratiloma is Ragam Tanam Pallavi





(A) Speed of singing is constant and speed of Tala increases.





(B) Speed of Tala and singing increases





(C) Speed of Tala and singing remain constant





(D) Speed of singing increases and Tala remains constant





Answer: (A)











46. Another name for Tanam





(A) Vicari





(B) Vartani





(C) Rupaka Alapti





(D) Raga Vardhini





Answer: (B)











47. One of the Pancha Dasa Gamaka





(A) Yati





(B) Yamakam





(C) Andolita





(D) Jakkini





Answer: (C)











48. Assertion and Reasoning:





Assertion (A): In Ragam Tanam Pallavi, the Prathamanga and D⋅vitiyanga is separated by a stressed syllable called padagarbham.





Reasoning (R): Ragam Tanam Pallavi belong to the sphere of Manodharma Sangeeta





Codes:





(A) (A) is true (R) is false.





(B) (A) is false (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











49. Saraswati Manohari is a janya under





(A) 27th Mela





(B) 28th Mela





(C) 29th Mela





(D) 22nd Mela





Answer: (B)











50. Prahalada Bhakti Vijayam is composed by





(A) Tyagaraja





(B) Gopala Krishna Bharati





(C) Ramamatya





(D) Kshetregna





Answer: (A)











Part – IV: Rabindra Sangeet











26. In which book, all writings of Tagore is compiled?





(A) Vishwa Veena





(B) Sangeet Chinta





(C) Kalantar





(D) Tatvabodhini





Answer: (B)











27. Last song composed by Tagore was





(A) Tumi to seijabeichole





(B) O he jeebanballav





(C) Deep nibhegechemomo





(D) Oei Mahamanab Ase





Answer: (D)











28. ‘Bhenge Mor Gharer Chabi’ song is based on which category?





(A) Kirtan





(B) Baul





(C) Swadesh





(D) Sari Gaan





Answer: (B)











29. ‘Bajao-re Mohan Banshi’ song is from which Kavya Geeti of Tagore?





(A) Balaka





(B) Manasi





(C) Ritu-rang





(D) Bhanu Singher Padavali





Answer: (D)











30. ‘Hriday Amar Nache-re Ajike’ song is included in which ‘Kabya Granth’?





(A) Chitra





(B) Kalpana





(C) Kshanika





(D) Kheya





Answer: (C)











31. Which of the following pairs is correctly matched?





(A) E Sudhu Alas Maya – Kodi O Komal





(B) Marana Re Tuhu Mamo Shyam Saman– Utsarg





(C) Oi Ase Oi Ati Bhairav Harashe– Manasi





(D) Jaboi Ami Jaboi– Balaka





Answer: (A)











32. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Sakhi Bhabana Kahare Bole – Ektal





(B) Aaj Jyotsna Rate Sobai– Jhaptal





(C) Aro Aro Prabhu– Khemta





(D) A Parobase Rabe Kehai– Madhyaman





Answer: (B)











33. Which bowing instrument is not used for accompaniment with Rabindra Sangeet?





(A) Esraj





(B) Dilruba





(C) Violin





(D) Sarengi





Answer: (D)











34. Which percussion instrument is generally used for accompaniment with Kirtan-Ang song?





(A) Anand Lahari





(B) Pakhwaj





(C) Sri Khol





(D) Mridang





Answer: (C)











35. ‘Saurasen Alias Aruneswar’ is a character in which dance-drama written by Rabindranath?





(A) Taser Desh





(B) Balmiki Pratibha





(C) Shapmochan





(D) Mayar Khela





Answer: (C)











36. Which song based dance-drama has the character of King Dasharath written by Tagore?





(A) Mayar Khela





(B) Kal Mrigaya





(C) Shap Mochan





(D) Chitrangada





Answer: (B)











37. Who was awarded ‘Doctor of Music’ from Oxford University among the following?





(A) Indira Devi Choudhurani





(B) Hemendranath Tagore





(C) Jotirindranath Tagore





(D) Sourindra Mohan Tagore





Answer: (D)











38. Who was the editor of ‘Tatvabodhini’ magazine?





(A) Radhika Prasad Goswami





(B) Kshitindranath Tagore





(C) Guru Prasad Mishra





(D) Satyendranath Tagore





Answer: (B)











39. Which of the following pairs is correctly matched?





(A) Pratidin Ami He Jiban Swami – Malkauns





(B) JibanJakhan Sukaye Jai – Jai Jawanti





(C) Jiban Maraner Simana Chhraye– Rupak





(D) Bipade More Raksha Karo– Jhampak





Answer: (B)











40. Who was the author of the book ‘Yantra Kshetra Deepika’?





(A) Kshetra Mohan Goswami





(B) Gopeswar Bandopadhya





(C) Sourindra Mohan Tagore





(D) Gyanendra Prasad Goswami





Answer: (C)











41. “Pushpa Vane Pushpa Nahi” song is based on which category?





(A) Puja





(B) Prem





(C) Vichitra





(D) Prakriti





Answer: (B)











42. ‘Aaji E Ananda Sandhya’ song is based on which raga?





(A) Bihag





(B) Bhairav





(C) Alahiya





(D) Purbi





Answer: (D)











43. ‘Mandire Mamo Ke Aasile’ song is based on which ‘Raga’ and ‘Tala’





(A) Asabari / Trital





(B) Yaman-Kalyan / Teora





(C) Adana / Ektal





(D) Alahiya Bilawal / Dadra





Answer: (C)











44. Match the following Rabindra Sangeet with their original Hindustani song:





List – I                                                List – II





i. Hridayanandana vane                      I. Ayo Fagun





ii. Shunya Hathe Fhiri He                   II. UdataVandana Naba





iii. Sudha Sagar Tire                            III. Rum Jhum Barakhe





iv. VishwaVeenarabe                          IV. Nad Vidya Parabramha Ras





Codes:





i           ii          iii         iv





(A)       I           III        IV        II





(B)       II         III        I           IV





(C)       II         I           III        IV





(D)       II         III        IV        I





Answer: (B)











45. The following Tagore songs are based on which category?





(i) Gram Chara Oi Ranga Matir Path;





(ii) Amra Nutam Joubaneri Dut;





(A) Prem





(B) Vichitra





(C) Prakriti





(D) Ragashryi





Answer: (B)











46. The following songs are under which category?





(i) Jaboi Ami Jaboi Ogo





(ii) Krishna Kali Ami Tarei Boli





(iii) Hriday Amar Nache re Aajike





(A) Raga based song





(B) Western music based song





(C) Children song





(D) Kavya Geeti





Answer: (D)











47. Which one among the following written by Tagore for children?





(A) Tomay Gaan Sonabo





(B) Aaj Bari Jhare





(C) Sara Jiban Dilo Alo





(D) Purano Sei Diner Katha





Answer: (C)











48. Which one is the original Hindustani Song of ‘Antare Jagicho’?





(A) Lagi More Thumak





(B) Tum Bin Kyese





(C) Balma Re Chunaria





(D) Kon Jogi Bhayo





Answer: (D)











49. Which song was composed by Tagore for the inauguration of ‘Sree Niketan’?





(A) Tumi Je Surer Agun Lagiye Dile





(B) Phire Chal Matir Tane





(C) Matri Mandir Punya Angan





(D) Chaligo, Chali go, Jai go chale





Answer: (B)











50. ‘Pratidin Ami, He Jiban Swami’ song is based on which ‘Raga’?





(A) Kafi-Kanada





(B) Kafi





(C) Malkauns





(D) Bhupali





Answer: (A)











Part – V: Percussion Instruments











26. In Brahmtal on which matra second khali is placed?





(A) 8





(B) 9





(C) 10





(D) 7





Answer: (B)











27. Where has been organizing Hariballabha Sangeet Samaroh?





(A) New Delhi





(B) Jalandhar





(C) Amritsar





(D) Kolkata





Answer: (B)














Answer: (B)











29. How many Talas are described in Sangeet Ratnakar?





(A) 100





(B) 120





(C) 130





(D) 125





Answer: (B)











30. In which year Padmabhushan has been given to Ustad Zakir Hussain?





(A) 2001





(B) 2002





(C) 2003





(D) 2004





Answer: (B)











31. Famous Gharana for Quada





(A) Delhi





(B) Banaras





(C) Lucknow





(D) Punjab





Answer: (A)











32. Pakhawaj based Gharana of Tabla





(A) Banaras





(B) Punjab





(C) Delhi





(D) Lucknow





Answer: (B)











33. In which Tala Quada is not necessary to play?





(A) Jhaptal





(B) Deepchandi





(C) Panchamswari





(D) Teental





Answer: (B)











34. Tabla player honoured with Padmashree





(A) Shri Shubhankar Banerjee





(B) Shri Yogesh Shamsi





(C) Shri Ramkumar Mishra





(D) Pt. Suresh Talawa





Answer: (D)











35. What will be the Layakari of Quadain Ektal after converting the lay in Teen Tal?





(A) Tigun





(B) Aad





(C) Reverse Layakari of Aad





(D) Dugun





Answer: (B)











36. From where it will begin Chaugun of Pancham Sawari in one aawartan ?





(A) 10 beats





(B) 11 1/2 beats





(C) 11 1/4 beats





(D) 12 beats





Answer: (C)











37. Which king was regular Nakkara player in Naubat Khana?





(A) Sher Shah Suri





(B) Akbar





(C) Jahangir





(D) Babar





Answer: (B)











38. What was the ancient name of instrument Hudka?





(A) Aawaj





(B) Pushkar





(C) Dundubhi





(D) Dhansa





Answer: (A)











39. Damama is the folk instrument of which state?





(A) Uttar Pradesh





(B) Madya Pradesh





(C) Bihar





(D) Uttarakhand





Answer: (D)











40. Which book is not written by Prof. Girish Chandra Srivastava?





(A) Tal Parichaya





(B) Tabla Shastra





(C) Tal Kosh





(D) Tal Prabhakar Prashnotari





Answer: (B)











41. Prominent Tabla player in film music?





(A) Ustad Allahrakha





(B) Pt. Kishan Maharaj





(C) Ustad Karam Tulla Khan





(D) Pt. Samta Prasad Mishra





Answer: (D)











42. What is the name of the Guru of Pt. Suresh Talwalkar?





(A) Shri Pandharinath Nageshkar





(B) Ustad Amir Hussain Khan





(C) Ustad Ahmed Jan Thirakawa





(D) Ustad Munne Khan Sahib





Answer: (A)











43. Founder of Awadhi Gharana in Pakhawaj?





(A) Shri Ramakant Pathak





(B) Dr. Raj Khushi Ram





(C) Swami Pagal Dasji





(D) Ayodhya Prasadji





Answer: (C)











44. Where has been organized Chakradhar Sangeet Samaroh?





(A) Raipur





(B) Khairagarh





(C) Raigarh





(D) Satana





Answer: (C)











45. Accompanying instrument with Manipuri Dance





(A) Tabla





(B) Mridang





(C) Pung





(D) Chenda





Answer: (C)











46. Real name of Pt. Gudai Maharaj





(A) Pt. Vikramaditya Mishra





(B) Pt. Samta Prasad Mishra





(C) Pt. Kamta Prasad Mishra





(D) Pt. Sudhai Maharaj





Answer: (B)











47. How many Matras in Pashto Tal?





(A) 10





(B) 12





(C) 7





(D) 9





Answer: (C)











48. Which word is best for Tabla?





(A) Vijaysar Tree





(B) Neem Tree





(C) Mango Tree





(D) Jack Tree





Answer: (A)











49. Dhaunsa is a folk instrument. This is a kind of _________.





(A) Nakkara





(B) Pakhawaj





(C) Nal





(D) Tabla





Answer: (A)











50. Author of “Bharatiya Sangeet Vadya”?





(A) Pt. Satyanarayan Vashisht





(B) Pt. Lalmani Mishra





(C) Prof. Girish Chandra Srivastava





(D) Prof. Sudhir Kumar Varma





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting