-->

Music 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Music 2012 June UGC NET Solved Question Paper II





Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet (Vocal, Instrumental & Musicology and Percussion Instrument)





Special Instructions: Candidates are required to answer all the 25 questions in Part – I, which are compulsory. They should select any one of the groups from Part – II, Part – III, Part – IV and Part – V and answer all the 25 questions, in that part. Each question carries two (2) marks.








Part – I: Common to Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instrument.








1. How many Gram Ragas have been described in Nardiya Shiksha?





(A) 5





(B) 10





(C) 7





(D) 6





Answer: (C)











2. Which is the main component of Research Methodology?





(A) Magazines – Journals





(B) Memoirs





(C) Selection of Topic





(D) Disc-Tape





Answer: (C)











3. These are associated with the Keertans of Haveli Sangeet (Pusthi Marg).





(A) Jati Gayan





(B) Asthapadis





(C) Prabandha Gayan





(D) Dhruva Gayan





Answer: (B)











4. Sign of Sam in Bhatkhande notation system





(A) +





(B) O





(C) ×





(D) S





Answer: (A)











5. Total matras of Brahma taal is





(A) 20





(B) 24





(C) 26





(D) 28





Answer: (D)











6. Ustad Zakir Hussain is associated with





(A) Delhi gharana





(B) Punjab gharana





(C) Ajarada gharana





(D) Lucknow gharana





Answer: (B)











7. Which of the following belongs to Geeti Natya of Rabindranath Tagore?





(A) Chitrangada





(B) Chandalika





(C) Balmiki Pratibha





(D) Shyama





Answer: (C)











8. Jana Gana Mana was composed as in which type of Rabindra Sangeet?





(A) Brahma Sangeet





(B) Patriotic Song





(C) Devotional Song





(D) Love Song





Answer: (B)











9. Who was the recipient of Sangeet Natak Academy Award (Central) in 2011?





(A) Pt. Channulal Mishra





(B) Rajan Sajan Mishra





(C) Prof. Shruti Sadolikar Katkar





(D) Pt. Jasras





Answer: (C)











10. A Swar lower by one semitone in staff Notation is called





(A) Sharp





(B) Natural





(C) Flat





(D) Double Flat





Answer: (C)











11. Which instrument is not used mostly in Rabindra Sangeet?





(A) Esraj





(B) Khol





(C) Violin





(D) Dholak





Answer: (D)











12. Which song is composed as janmotsav Anusthanicgeet by Rabindranath Tagore?





(A) Hey Nutan, Dekhadicar-bar Janmer Pratham Subhkhan





(B) Sabare Kori Aahoban





(C) Aaj Basantojagrotodware





(D) Somukhe Shanti Parabar





Answer: (A)











13. Sangita Makaranda is written by





(A) Saranga Deva





(B) Matanga





(C) Narada





(D) Parsvadeva





Answer: (C)











14. A decorative anga which comprises both Sangita and Sahitya





(A) Jati





(B) Yati





(C) Sangati





(D) SolkettuSvara





Answer: (B)











15. Ustad Abdul Baheed Khan was associated with which Gharana?





(A) Agra Gharana





(B) Patiyala Gharana





(C) Gwalior Gharana





(D) Kirana Gharana





Answer: (D)











16. Which Karnatak Mela is similar to Hindustani Raga Bhairav?





(A) Gamanpriya





(B) Kharharpriya





(C) Shubha Pantuvarali





(D) Maya Malav Gaud





Answer: (D)











17. Pakhawaj player popularly known as Swami Pagal Das





(A) Ramkrishna Das





(B) Shivshankar Das





(C) Ramshankar Das





(D) None of these





Answer: (C)











18. Value of Plut





(A) 1 matra





(B) 3 matra





(C) 5 matra





(D) 7 matra





Answer: (B)











19. Which is the vocal range of women?





(A) Alto





(B) Bass





(C) Tenor





(D) Baritone





Answer: (A)











20. This is the subjective art.





(A) Music





(B) Poetry





(C) Architecture





(D) Literature





Answer: (C)











21. Which is the chief component of formulating a methodology of music teaching?





(A) Preparation of Question paper





(B) Evaluation





(C) Formulation of syllabus





(D) Applied theory





Answer: (C)











22. The first stage in the development of musical scale is known as





(A) Gathik period





(B) Saminogayanam





(C) Ekasvaragayanam





(D) Aranyaka period





Answer: (C)











23. The existence of 22 srutis of the present day classical music was first devised by





(A) Dattilla





(B) Somnath





(C) Bharata





(D) Ramamatya





Answer: (C)











24. Select the correct pair from the following:





(A) Rabindranath’s Uncle Prince Dwarkanath Tagore





(B) Rabindranath’s Brother Satyendranath Tagore





(C) Rabindranath’s Cousin Rathindranath Tagore





(D) Rabindranath’s Son Maharshi Devendranath Tagore





Answer: (B)











25. Which taal is usually played in Tappa Gayaki?





(A) Deepchandi





(B) Trital





(C) Punjabi





(D) Dhamar





Answer: (C)











Part – II: Hindustani Music (Vocal / Instrumental)











26. Which one of the (that-raga) pair is not correct?





(A) Raga Puriya – Thata Marva





(B) Raga Puriya Kalyan – Thata Marva





(C) Raga Puriya Dhanshree – Thata Marva





(D) Rag Sohini – Thata Marva





Answer: (C)











27. Identify the correct group which depicts the ‘dhatu’ of ‘prabandha’.





(A) Arohi, Avrohi, Abhog, Sanchari





(B) Oudgrah, Melapak, Dhruv, Abhog





(C) Sthai, Antra, Kadamb, Roopak





(D) Tala, Chhanda, Bhavini, Sanchari





Answer: (B)











28. Which one of the following ragas is the ‘Ashraya-raga’ of ‘Bhairavthata’?





(A) Ahir Bhairav





(B) Bairagi Bhairav





(C) Nat Bhairav





(D) Bhairav





Answer: (D)











29. Which of the following factors contribute to shape a raga?





(i) Alpatva – Bahutva





(ii) Vadi – Samvadi





(iii) Bhatyali – Chatka





Select the correct answer using the codes below:





Codes:





(A) (i), (ii) and (iii)





(B) (ii) and (iii)





(C) (i) and (iii)





(D) (i) and (ii)





Answer: (D)











30. Raga ‘Vilaskhanitodi’ comes under which ‘thata’?





(A) Todi





(B) Asawari





(C) Kafi





(D) Bhairavi





Answer: (D)











31. Concept of ‘Rag-ragini’ classification according to ‘Hanumat Mat’ is





(A) 6 Ragas – 36 Raginies





(B) 6 Ragas – 25 Raginies





(C) 6 Ragas – 30 Raginies





(D) 5 Ragas – 36 Raginies





Answer: (C)











32. How many ‘thats’ are given for ‘Rag-vargikaran’, according to Pt. Vyankatmakhi?





(A) 105





(B) 72





(C) 32





(D) 12





Answer: (B)











33. ‘Adhvadarshakswara’ ‘madhyam’ is important because it indicates





(A) ‘Rasabhav of Raga’





(B) ‘Swar-Samvad of Raga’





(C) ‘Samay Vibhajan of Raga’





(D) Classification of Raga





Answer: (C)











34. Which of the Karnatak music composers are known as Trinity?





(A) Vyankatmakhi, Lochan, Shriniwas





(B) Tyagraja, MuttuswamiDikshitar, Shyamashastri





(C) Tyagraja, Shyamashastri, Vyankatmakhi





(D) Shriniwas, Tyagraj, Ramamatya





Answer: (B)











35. ‘Udgata’ is the main singer of which of the following musical form?





(A) Sadra





(B) Salagsuda





(C) Samveda





(D) Seena-ba-seena





Answer: (C)











36. What is the meaning of Tenak in “Prabandha”?





(A) Mangal Dhwani





(B) Garud Dhwani





(C) Hansa Dhwani





(D) Nirmal Dhwani





Answer: (A)











37. Where is the birthplace of Amir Khushro?





(A) Delhi





(B) Lucknow





(C) Patiala





(D) Lahore





Answer: (C)











38. Name the artist who plays North Indian &South Indian music with the same ease.





(A) Pt. Gajananrao Joshi





(B) Puttur Devdas Joshi





(C) T.N. Krishnan





(D) M.S. Gopalkrishnan





Answer: (D)











39. Raga sung in the evening time is





(A) Ahir Bhairav





(B) Marubihag





(C) Shudda Sarang





(D) None of these





Answer: (D)











40. Sitar string of ‘Chikari’ is tuned in which note?





(A) Tar Sa





(B) Madhya Sa





(C) Mandra Sa





(D) None of these





Answer: (A)











41. Number of frets in the sitar of Mushtaque Ali Khan.





(A) 24





(B) 23





(C) 17





(D) 21





Answer: (C)











42. Which does not belong to Maihar Gharana?





(A) Ustad Sujat Khan





(B) Ustad Aliakbar Khan





(C) Pt. Ravi Sankar





(D) Pt. Nikhil Bannerjee





Answer: (A)











43. ‘Sangeet Darpan’ book is written in which year?





(A) 1625





(B) 1626





(C) 1627





(D) 1628





Answer: (A)











44. Author of ‘Sangeet-Raga Kalpdrum’ is





(A) Mohammad Raja





(B) Savai Pratapsingh





(C) Krishnan and Vyas





(D) None of these





Answer: (C)











45. Who created Raga Parmeshwari?





(A) Pt. Ravishankar





(B) Pt. Nikhil Bannerjee





(C) Pt. Balram Pathak





(D) Vidushi Sharan Rani Mathur





Answer: (A)











46. In which year Central Sangeet Natak Academy was established?





(A) 1950





(B) 1952





(C) 1948





(D) 1954





Answer: (B)











47. Who made Bharat Natyam famous?





(A) Rukminidevi Arundel





(B) Yamini Krishnamurthi





(C) Bal Saraswati





(D) Dr. Padma Subramanyam





Answer: (A)











48. Which artist was honoured with “Aftabe Mussiki” by the King of Baroda Maharaja?





(A) Ustad Abdul Karim Khan





(B) Ustad Fayyaj Khan





(C) Ustad Ameer Khan





(D) Ustad Bade Gulam Ali Khan





Answer: (B)











49. The principal centre of teaching education in Buddha Period was





(A) Varanasi





(B) Takshshila





(C) Rajgruh





(D) Avadh





Answer: (B)











50. What is the name of Meend in Western Staff Notation?





(A) Pause





(B) Uppermordent





(C) Slur





(D) Crescendo





Answer: (C)











Part – III: Karnatak Music (Vocal, Instrumental, Percussion)











26. The author of Sangita Samayasara





(A) Bharata





(B) Parsvadeva





(C) Matanga





(D) Venkatmakhi





Answer: (B)











27. The divisions of the rhetorical beauty yamaka are.





(A) Sudha and Bhinna





(B) Ahata and Anahata





(C) Sudha and Vikrita





(D) Bhinna and Vikrita





Answer: (A)











28. The common name that comes in the Sangita Ratnakara and Sangita Makaranda





(A) Rohini





(B) Hladi





(C) Ugra





(D) Kshobhini





Answer: (C)











29. The instrument _______ is used as the rhythmic accompaniment for the folk form lavanies.





(A) Ektara





(B) Dilruba





(C) Tuntina





(D) Dep





Answer: (D)











30. Hasya rasa is expressed by the raga





(A) Mayamalavagoula





(B) Sriraga





(C) Vasanta





(D) Kedaragoula





Answer: (C)











31. Sutragitas are





(A) Lakshana Gita





(B) Lakshya Gita





(C) Mnemonical Gita





(D) Sutrakanta





Answer: (C)











32. Earlier name for Raga Mohana was





(A) Bhoop





(B) Regupti





(C) Revagupti





(D) Sadari





Answer: (B)











33. The Deekshitar Kriti ‘Nannubrovarada’ in Sama raga comes in the group of





(A) Sivanavavaranam





(B) Abhyambanavavaranam





(C) Panchalingastalakrities





(D) Kalahastisa Pancharetnam





Answer: (D)











34. Udgraha corresponds to the present day





(A) Pallavi





(B) Chittasvara





(C) Charana





(D) Anupallavi





Answer: (A)











35. Nirveda is the stayibhava for





(A) Karuna rasa





(B) Vatsalya rasa





(C) Atbhuta rasa





(D) Santa rasa





Answer: (D)











36. DarbariKanada raga is a





(A) Audavasampoorna raga





(B) Arohanavakrashadava raga





(C) Ubhayavakrasampoorna raga





(D) Shadavaaudava raga





Answer: (C)











37. The sixth chapter of Natya Sastra is titled as





(A) Bharavyanjaka





(B) Rasavikalpa





(C) Dasarupaka





(D) Purvavidhana





Answer: (B)











38. Senchurutti raga of Karnatak music corresponds to





(A) Jhinjotti





(B) Jhog





(C) Julavali





(D) Jhonpuri





Answer: (A)











39. The application of one of the following set of Panchadasagamaka is more or less the same:





(A) Tiripa, Sphurita, Humpita





(B) Lina, Andolita, Kurula





(C) Jaru, Tribhinna, Kampita





(D) Mudrita, Namita, Ullasita





Answer: (B)











40. The Thyagarajakriti which brought a person back from death to life.





(A) Mokshamugalata





(B) Najivadhara





(C) Nidhichala Sukhama





(D) Entaro Mahanubhavulu





Answer: (B)











41. The earlier name of the raga Pantuvarali





(A) Kamavardhini





(B) Ramakri





(C) Sadari





(D) Thakkesi





Answer: (B)











42. Assertion (A): Music is one of the lamps of human culture that has continued to burn with undiminished lusture all through the ages. It is a rich heritage that has come to us from the past.





Reasoning (R): Music can promote world solidarity. Music is a language of friendship and reconciliation.





(A) (A) is true and (R) is false.





(B) (A) is false and (R) is true.





(C) (A) and (R) are false.





(D) (A) and (R) are true.





Answer: (D)











43. ________ is known as Rasa raja.





(A) Hasya





(B) Sringara





(C) Vatsalya





(D) Bhibatsa





Answer: (B)











44. The frequency of Begada Ma is





(A) 4/3





(B) 27/20





(C) 45/32





(D) 5/4





Answer: (B)











45. Rishabha of Kharaharapriya taken as Shadja and the self-same notes are sung or played the resultant scale is





(A) Thodi





(B) Kalyani





(C) Natabhairavi





(D) Sankarabharana





Answer: (A)











46. Chitraveena had





(A) 7 strings





(B) 9 strings





(C) 4 strings





(D) 5 strings





Answer: (A)











47. Sabdapallavi is a musical form of





(A) Svaras in Pallavi and Anupallavi





(B)Jatis in Pallavi and Jatis and Svaras in Charana





(C) Jatis and Svaras in Anupallavi





(D) Jatis, Sahitya and Svaras in Pallavi





Answer: (B)











48. In ancient Tamil Music the Suddhamela was the Madhyama Murchana of





(A) Gandharagrama





(B) Madhyamagrama





(C) Shadjagrama





(D) Panchamagrama





Answer: (C)











49. Sindhubhairavi is the janya raga of





(A) Hanumatodi





(B) Kharaharapriya





(C) Natakapriya





(D) Natabhairavi





Answer: (C)











50. A compound wind instrument:





(A) Kombu





(B) Flute





(C) Nagasvaram





(D) Magudi





Answer: (D)











Part – IV: Rabindra Sangeet











26. Which of the following songs is based on ‘Baul’?





(A) Aabareshechheashadh





(B) Keno jamininajetejagalena





(C) Aamarhiarmajhelukiechhile





(D) Anandalokemangalaloke





Answer: (C)











27. Select the correct pair from the following:





(A) Kadambari Devi Debendranath’s mother





(B) Gyanadanandini Devi Dwarkanath’s wife





(C) Sarada Devi Rabindranath’s mother





(D) Sarala Devi Satyendranath’s wife





Answer: (C)











28. Select the correct pair from the following:





(A) Aamaretumiasheshkorecho– Prem





(B) Tumikemonkoregaankoroheygooni– Pujo





(C) Aamarjeevan-patrauchhalya – Bichitra





(D) Dinguli more shonarkhanchay– Prem





Answer: (B)











29. The song ‘gram chhadaoirangamateer path’ belongs to the thematic category called





(A) Pujo





(B) Vichitra





(C) Prem





(D) Swadesh





Answer: (B)











30. In which language were the lyrics of ‘Bhanusingher Padavali’ written?





(A) Hindi





(B) Bangla





(C) Nepali





(D) Maithili





Answer: (D)











31. Which country has declared the composition of Tagore as the National Anthem?





(A) Sri Lanka





(B) Bangladesh





(C) Bhutan





(D) Nepal





Answer: (B)











32. During which time/hour of the day is raag ‘Sohini’ sung?





(A) At dawn





(B) After 1.30 pm





(C) In the forenoon





(D) At midnight





Answer: (B)











33. The song ‘Shangangaganeyghorghanaghata’ is from





(A) Bhanusingher Padavali





(B) Mayar Khela





(C) Valmiki Pratibha





(D) Chandalika





Answer: (A)











34. The song ‘Lajja ! Chhi Chhi Lajja’ is from





(A) Mayar Khela





(B) Chitrangada





(C) Chandalika





(D) Bhanusingher Padavali





Answer: (C)











35. When was Tagore awarded the Nobel Prize?





(A) 1901





(B) 1915





(C) 1913





(D) 1941





Answer: (C)











36. When was the reading of Tagore’s lecture ‘Crisis in Civilization’ carried out?





(A) 1940





(B) 1918





(C) 1923





(D) 1941





Answer: (D)











37. Who was responsible for introducing ‘Tappa’ to Bengali music?





(A) Madhusudan Kinnar





(B) Abanindranath Tagore





(C) Ramnidhi Gupta





(D) Surendranath Tagore





Answer: (C)











38. Select the correct pair from the following:





(A) Andhajanedehoaalo, mritajane – Brahma sangeet





(B) Aamaderjatraholoshuru– Prem





(C) Path diyekejaigocholey– Vichitra





(D) Ogonadi, aponbegepagal-para– Puja





Answer: (A)











39. In which year was Rabindranath Tagore knighted?





(A) 1901





(B) 1919





(C) 1913





(D) 1915





Answer: (D)











40. In which year was Doctorate degree conferred on Tagore by Oxford University?





(A) 1938





(B) 1940





(C) 1941





(D) 1930





Answer: (B)











41. Which of the following is a Rabindra Baul Song?





(A) Alokkusumnadiyo





(B) Amaderjatraholoshuru





(C) Ami tareikhoonjebedai





(D) Aajibijongharenishitrate





Answer: (C)











42. To which thematic category does the song ‘Aajibasantajagratadware’ belong?





(A) Bichitra





(B) Puja





(C) Swadesh





(D) Prakriti





Answer: (D)











43. The song ‘Shubha Karmapathedharonirbhayagaan’ is based on





(A) Thumri Tal





(B) Beh, Choutal





(C) Kirtan





(D) Desh, Ektala





Answer: (A)











44. In which year was the formal foundation of Viswa Bharati laid?





(A) 1930





(B) 1919





(C) 1918





(D) 1913





Answer: (C)











45. What was the main objective of establishing ‘Viswa Bharati’?





(A) Study of Science and Technology





(B) Study of Commerce





(C) Study of Indian Music &Painting





(D) Study of Humanities





Answer: (C)











46. The song ‘Puranoshei diner Katha’ was influenced by





(A) Carnatic music





(B) Western music





(C) Bengalee music





(D) Chinese music





Answer: (B)











47. The song ‘aamarsakalrosherdhara’ belongs to the category





(A) Prakriti





(B) Bichitra





(C) Swadesh





(D) Puja





Answer: (D)











48. Select the correct pair from the following:





(A) Pranchaychokhhunachay– Prakriti





(B) Prangane more shirishshakhay– Bichitra





(C) Meghbolechhejabojabo– Swadesh





(D) Ami bhoykorbona – Puja





Answer: (B)











49. In which year was the school started in Santiniketan?





(A) 1895





(B) 1901





(C) 1930





(D) 1940





Answer: (B)











50. In which year was Tagore’s drama ‘Tapati’ first staged?





(A) 1913





(B) 1919





(C) 1930





(D) 1929





Answer: (D)











Part – V: Percussion Instruments











26. Name of God related to Taal- Prakaran.





(A) Brahma





(B) Vishnu





(C) Shiv





(D) Ganesh





Answer: (C)











27. Avanaddha Vadya which came into existence for the first time.





(A) Patah





(B) Alingya





(C) Durdur





(D) Bhoodundubhi





Answer: (D)











28. Mridang is related to





(A) Earth (Mud)





(B) Wood





(C) Metal





(D) None of these





Answer: (A)











29. ‘Dha Kit Takit Taka’ belongs to





(A) Pakhawaj





(B) Tabla





(C) Mridangam





(D) Ghatam





Answer: (A)











30. Quaida composition belongs to





(A) Tabla





(B) Pakhawaj





(C) Dholak





(D) Nakkara





Answer: (A)











31. ‘Paran’ belongs to





(A) Tabla





(B) Pakhawaj





(C) Dholak





(D) Nakkara





Answer: (B)











32. ‘Dedh Gun’ is depicted by





(A) 3/2





(B) 2/3





(C) 3/4





(D) 4/3





Answer: (A)











33. Fraction depicting ‘Sawa Gun’





(A) 4/5





(B) 5/4





(C) 5/3





(D) 3/5





Answer: (B)











34. Which material is used in putting ‘Syahi’ on tabla?





(A) Wood powder





(B) Iron powder





(C) Stone powder





(D) None of these





Answer: (B)











35.Taal which is mostly used with Khayal style of singing?





(A) Khemta





(B) Dhumali





(C) EkTaal





(D) Punjabi





Answer: (C)











36. TheTaal usually used with Thumari style of singing.





(A) Teen Taal





(B) Jhap Taal





(C) Addha Titala





(D) Deep Chandi





Answer: (D)











37. ‘Laggi’ is used in





(A) Khayal





(B) Tappa





(C) Thumari





(D) Sadara





Answer: (C)











38. Tabla Player awarded Sangat-Samrat.





(A) Ahamad Jaan Thirakua





(B) Alla Rakha





(C) Habibuddin





(D) Munne Khan





Answer: (C)











39. Tabla Player well versed in all the main four styles.





(A) Ahmed Jaan Thirakua





(B) Alla Rakha





(C) Habibuddin





(D) Munne Khan





Answer: (A)











40. Eminent player well versed in both Tabla & Pakhawaj





(A) Ayodhya Prasad





(B) Pagal Das





(C) Prem Vallabh





(D) Pran Vallabh





Answer: (C)











41. Bola of which ‘Prastaar’ is not possible.





(A) Quada





(B) Peshkara





(C) Gat





(D) Laggi





Answer: (C)











42. Gharana of Tabla which is directly related with Pakhawaj.





(A) Delhi Gharana





(B) Punjab Gharana





(C) Ajarada Gharana





(D) Farukhabad Gharana





Answer: (B)











43. Tabla-Baaj in which ‘AAD’ is prominently used.





(A) Delhi Baaj





(B) Poorab Baaj





(C) Ajarada Baaj





(D) None of these





Answer: (C)











44. Gharana of Ustad Quader Baksha





(A) Delhi





(B) Punjab





(C) Lucknow





(D) Banaras





Answer: (B)











45. 9/4 depicts the Layakari of





(A) Aad





(B) Quad





(C) Biyad





(D) None of these





Answer: (B)











46. Who was very much famous for ‘NA DHIN DHIN NA’?





(A) Kanthe Maharaj





(B) Kishan Maharaj





(C) Gudai Maharaj





(D) Anaukhe  Lal





Answer: (D)











47. The place where even today ‘AATA’ is applied to Baya Tabla in the name of Tradition





(A) Delhi





(B) Punjab





(C) Lucknow





(D) Banaras





Answer: (B)











48. Theka in which Bola of 1st & 8thMatra prolongs upto 1 1/2 matra





(A) Deepchandi





(B) Jat Taal





(C) Addha Titaala





(D) Jhumara





Answer: (D)











49. Which treatise of Music is called ‘Saptadhyayee’ also?





(A) Natya Shashtra of Bharat





(B) Sangeet Ratnakar of Sharanga Deo





(C) Dattilam





(D) Brihaddeshi





Answer: (B)











50. How many Taalas are mentioned in Sangeet Ratnakar of Sharangadeo?





(A) 110





(B) 120





(C) 130





(D) 140





Answer: (B)





Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting