-->

Museology and Conservation 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Museology and Conservation 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



1. The process of utilizing theinformation to build complex internal knowledge structure is called





(A) Knowledge Building





(B) Schemata





(C) Storage of Knowledge





(D) Knowledge Bank





Answer: (B)











2. The famous Sun temple at Konark was built in





(A) 10th century





(B) 12th century





(C) 11th century





(D) 14th century





Answer: (Nil)











3. The Khajuraho Archeological Museum was established in the year





(A) 1820





(B) 1910





(C) 1948





(D) 1814





Answer: (B)











4. Where is the Harappan Civilization Site of Kalibagan is located?





(A) Near Sindh





(B) Near Roppar





(C) Ganganagar, Rajasthan





(D) Bhimbetka, M.P.





Answer: (C)











5. In which North East Indian State Mutua Museum is located?





(A) Nagaland





(B) Manipur





(C) Assam





(D) Mizoram





Answer: (B)











6. The largest number of Harappan sites after independence are discovered in





(A) Rajasthan





(B) Gujarat





(C) Haryana





(D) Punjab





Answer: (B)











7. Plastination technique is used inMuseums for





(A) Freezedrying





(B) Preservation of Biological specimens





(C) Preservation of colour





(D) Embalming





Answer: (B)











8. The first survey of Museums in India was done by





(A) Grace Morley





(B) Mortimer Wheeler





(C) Markham and Hergreaves





(D) Amelendu Ghosh





Answer: (C)











9. The Khuda Baksh Library is situated in





(A) Kolkata





(B) Patna





(C) Rampur





(D) Aligarh





Answer: (B)











10. Forest Research Institute is located in





(A) Izzat Nagar, Barely





(B) Dehradun





(C) Delhi





(D) Nainital





Answer: (B)











11. Ptolemy Soter founded the museum at





(A) Athens





(B) Vienna





(C) Alexandria





(D) Rome





Answer: (C)











12. Cubism Art style started in the





(A) 19th century





(B) Early 20th century





(C) Early 18th century





(D) Late 19th century





Answer: (B)











13. Bindu Series of Paintings are done by





(A) M.F. Hussain





(B) S.H. Raza





(C) G.R. Santosh





(D) Satish Gujral





Answer: (B)











14. Onge tribe is the indigenous inhabitants of





(A) Andaman & Nicobar





(B) Lakshadweep





(C) Kerala





(D) Arunachal Pradesh





Answer: (A)











15. “Mother  & Child” is a famous painting of





(A) M.F. Hussain





(B) Jamini Roy





(C) Nand Lal Bose





(D) Amruta Sher Gill





Answer: (B)











16. One of the following is not a primary colour:





(A) Red





(B) Blue





(C) Green





(D) White





Answer: (D)











17. The radiation that our eye detect is





(A) UV





(B) IR





(C) Light





(D) All of the above





Answer: (C)











18. The standard limit for UV for preservation is





(A) 75 microwatt per lumen





(B) 100 microwatt per lumen





(C) 125 microwatt per lumen





(D) 150 microwatt per lumen





Answer: (A)











19. If distance between an object and the light source increases, lux levels will





(A) decrease





(B) increase





(C) remain the same





(D) none of the above





Answer: (A)











20. Which deity holds Khatavanga weapon in one of the hands?





(A) Vishnu





(B) Surya





(C) Bhairava





(D) Ganesh





Answer: (C)











21. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                List – II





a. Nilgiri Biosphere Reserve               i. Meghalaya





b. Nanda Devi                                     ii. Uttaranchal





c. Kokrek Biosphere Reserve              iii. Kerala





d. Thar Desert Biosphere                    iv. Rajasthan





Codes:





       a b c d





(A) i ii iv iii





(B) iii ii i iv





(C) ii iii iv i





(D) iv ii iii i





Answer: (B)











22. Match the items in List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Colosium                 i. Egypt





b. Stone Henge           ii. Rome, Italy





c. Sphinx                     iii. U.S.A.





d. Status of Liberty     iv. U.K.





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) i ii iii iv





(C) iv iii ii i





(D) iii ii i iv





Answer: (A)











23. Match items in List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. RH                           i. Nanometer





b. Wavelength             ii. %





c. Intensity of light     iii. Microwatt/ Lumen





d. UV light                  iv. Lux





Codes:





        a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iv iii





(C) iii iv ii i





(D) iv iii i ii





Answer: (B)











24. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                List – II





a. Raja Dinanath Kelkar Museum       i. Personalia Museum





b. Rashtriya Manav Sanghralya          ii. Folk Art Museum





c. Anand Bhavan                                iii. Archaeology Museum





d. Deccan College Museum                iv. Anthropological Museum





Codes:





        a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iv i iii





(C) iii iv i ii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











25. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Bharat Kala Bhawan           i. State Museum





b. Allahabad Museum             ii. Govt. of India Museum





c. Egmore Museum                 iii. University Museum





d. Calico Museum                   iv. Private





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii i ii





(C) iii ii i iv





(D) ii iii iv i





Answer: (C)











26. Arrange the following administrative steps in sequence for the recruitment of Museum personnel:





(i) Framing Recruitment Rules





(ii) Interview and selections





(iii) Advertisement





(iv) Appointment





Codes :





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (i) (iii) (ii) (iv)





(D) (i) (iv) (iii) (ii)





Answer: (C)











27. Match items in List – I with items in List – II:





List – I                        List – II





a. Abrasion                  i. Convex bulge in paint surface





b. Blister                      ii. Breakingaway of one orall paint andground layers





c. Flaking                    iii. Series of tiny breaks in a paint film





d. Crazing                   iv. Damaged area of paint from scraping, rubbing





Codes:





        a b c d





(A) iv i ii iii





(B) ii iii iv i





(C) iii ii i iv





(D) iv i iii ii





Answer: (A)











28. Match the items in List – I with items in List – II:





List – I                                                List – II





a. Register                               i. To classify objects methodically and with descriptive details





b. To accession                        ii. An official written record





c. Cataloguing                         iii. Tool to locate current location of objects.





d. Indexing                             iv. To record an increase





Codes:





        a b c d





(A) i iv iii ii





(B) ii iv i iii





(C) ii i iv iii





(D) iv iii i ii





Answer: (B)











29. Match the items in List – I with item in List – II:





List – I                        List – II





a. Borax                       i. Determination of acid and alkali





b. Litmus paper           ii. Measuring R.H.





c. Hygrometer             iii. Adhesives





d. Epoxy resin             iv. Neutralizing agent





Codes:





        a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv i ii iii





(C) iii ii iv i





(D) ii i iv iii





Answer: (B)











30. Match the items in List – I with items in List – II:





List – I                                    List – II





a. Para- Nitrophenol                i. Fungicide





b. Damp sponge                      ii. Reading faded document





c. Ultra violet illumination      iii. Cleaning animal skin





d. Potassium perborate            iv. Tea stain remover





Codes:





      a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i iii ii iv





(C) iii iv i ii





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











31. Match the items in List – I with List-II:





List – I                                    List – II





a. Paper machie                       i. Removal of NaCl





b. Shellac Solution                  ii. Used as Varnish





c. Redlead                               iii. Pigment used in illustrations





d. Formic Acid                        iv. Removing copper incrustations





Codes:





        a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i ii iii iv





(C) iii iv ii i





(D) iv iii i ii





Answer: (B)











32. Match the items in List – I with List-II:





List – I                        List – II





a. Bhimbetka               i. Maharashtra





b. Mogulmari               ii. Maharashtra





c. Elephanta Cave       iii. West Bengal





d. Karle Bhaja iv. M.P.





Codes:





        a b c d





(A) iv iii i ii





(B) ii iii i iv





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (AC)











33. Match the items in List – I with List-II:





List – I                        List – II





a. Chloroform              i. Consolidation





b. Alum                       ii. Impregnation





c. Wax Resin               iii. Dressing of leather





d. Polymethacrylate    iv. Narcotization





Codes:





        a b c d





(A) iii ii iv i





(B) ii iii i iv





(C) i iii ii iv





(D) iv ii iii i





Answer: (D)











34. Match the following personalities and their contributions in academic domain in List – I with List – II





List – I                                                List – II





a. Sir Alexander Cunningham             i. Concept of Eco Museum





b. R.D. Banerjee                                 ii. Establishment of ASI in 1862





c. George Henri Riviere                      iii. Excavation work at Harappan Mohenjodaro





d. William Jones                                  iv. President of Asiatic Society, Calcutta





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iii i iv





(C) iii iv ii i





(D) ii iii iv i





Answer: (B)











35. Match the following abbreviations in List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. COSTUME                         i. International Committee for Regional Museums





b. ICR                         ii. International Committee for Museum and Collection of Costumes





c. MPR                        iii. International Committee for Marketing and Public Relations





d. UMAC                    iv. International Committee for University Museums and Collections





Codes:





        a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii ii iv i





(C) iv iii ii i





(D) i ii iv i





Answer: (A)











36. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Taj Mahal                            i. Red Sandstone





b. Humayan Tomb                  ii. Marble





c. Radhakrishna Temple          iii. Terracotta





d. Chariot of Lord Jagannath iv. Wood





Codes:





        a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii ii iv i





(C) i ii iii iv





(D) iv i ii iii





Answer: (A)











37. Match the following terminology in List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Ichthyology             i. Study of fish





b. Herbarium               ii. Preservation of dried plant specimens





c. Paleobotany             iii. Study of plant fossils





d. Herpetology            iv. Amphibians and Reptiles





Codes:





       a b c d





(A) ii iii i iv





(B) i iii ii iv





(C) i ii iii iv





(D) iii ii iv i





Answer: (C)











38. Match the location of the following institutes in List – I with List – II:





List – I                                                                                                List – II





a. Department of Museology Rabindra Bharati University                i. Gujarat





b. Department of Museology, Kolkata                                               ii. U.P.





c. Department of Museology, Aligarh University                              iii. West Bengal





d. Department of Museology, Baroda                                                iv. West Bengal





Codes:





        a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii i iii iv





(C) iii ii i iv





(D) i ii iv iii





Answer: (A)











39. Assertion (A): Exhibition designers should know the consistent patterns people use to move through exhibitions.





Reason (R): If exhibitions are designed with this knowledge, they will be more successful in visitors with satisfying experience.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











40. Assertion (A): The accession numbers of temporary loans are applied directly on the objects.





Reason (R): There is no need to remove them later.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











41. Assertion (A): Exhibits should be installed immediately after painting the show cases and walls of the gallery.





Reason (R): Paints do not produce any acids harmful to objects.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











42. Assertion (A): All material entering a museum should be carefully inspected before sending them to collection stores or exhibition areas.





Reason (R): So that their authencity is determined.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











43. Assertion (A): Rubber bands should not be used on any metal objects.





Reason (R): Because the chlorides present in the rubber cause metal to tarnish.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











44. Assertion (A): Surgical gloves should be worn instead of cotton while handling metal objects with flaking surface.





Reason (R): Woven fabric might snag and dislodge the flakes.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











45. Assertion (A): People who handle art objects should have a critical eye.





Reason (R): So that they can examine their component parts, point of weaknesses, damages, and repairs and determine the safest approach.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











46. Assertion (A): Geographical orientation is important psychologically.





Reason (R): Because people who know where they are, and who are on familiar territory, tend to be more confident, more relaxed and receptive than those who do not.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











47. Assertion (A): In general one should not attempt to clean an antique textile without first consulting a conservator.





Reason (R): A conservator can evaluate the condition of the textile and assist one in determining the best course of action.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











48. Assertion (A): Radiocarbon dating is applicable to samples with ages greater than about 50,000 years.





Reason (R): Because of the somewhat short half-life of 14 C, the remaining concentration would be too small for accurate measurement.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











49. Assertion (A): All hygroscopic materials provide some level of buffering capacity, but museums use silica gel for this purpose rather than inexpensive, easily available materials like cotton.





Reason (R): Because of the limited buffering efficiency of silica gel compared to organic materials.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











50. Assertion (A): Irrespective of size, a three-dimensional artifact must be illuminated from several different directions.





Reason (R): Light from multiple direction models a sculpture, expressing depth by highlighting some areas while allowing others to fall into shadow.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











51. Assertion (A): Effect of light is different on different materials.





Reason (R): Because molecules of different types of material require same amount of energy to begin a chemical reaction with other molecules.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











52. Assertion (A): Fading as a form of light damage is only a superficial indication of deterioration.





Reason (R): Because it extends to the physical and chemical structure of collections.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











53. Assertion (A): It is recommended that each museum establishes its own limits on lighting for its collections.





Reason (R): Because there are no universal guidelines.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











54. Assertion (A): An important concept in controlling light is the law of reciprocity.





Reason (R): Because the limited exposure to a high-intensity light produces the same amount of damage as long exposure toa low-intensity light.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











55. Assertion (A): Use of varnish is not recommended for filtering UV light.





Reason (R): It is difficult to apply uniformly and it deteriorates overtime.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











56. Assertion (A): It is incorrect to say that “the light contains UV and IR”.





Reason (R): Because light, by definition, is the band of radiation to which our eye is sensitive. UV and IR are not visible.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











57. Assertion (A): The upper limit for relative humidity is 65%.





Reason (R): Because there is considerable risk of condensation of moisture at this level.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











58. Assertion (A): For conservation procedures and handling, bleached rather than unbleached muslin should be used.





Reason (R): Unbleached muslin may be acidic owing to chemical residues.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











59. Assertion (A): Do not immediatelyhandle an object after it hasbeen removed from a thymol cabinet.





Reason (R): To allow the fumes it has absorbed to dissipate.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











60. Assertion (A): Paper clips and staples should never be used with work on paper.





Reason (R) : Such devices do not cause impressions on paper, tears and rust stains.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











61. Assertion (A): Books should be stored in damp environment.





Reason (R) : This will maintain the form of binding.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











62. Assertion (A): Transport object on rubber-wheeled trolleys or trays padded with resilient packing material.





Reason (R): To avoid shock and vibration.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











63. Excessive dryness can cause





(a) Shrinkage of organic material





(b) Embrittlement





(c) Mould growth





(d) Desiccation





Codes:





(A) (a), (b), (c) and (d)





(B) (a), (b) and (c)





(C) (b), (c) and (d)





(D) (a), (b) and (d)





Answer: (D)











64. Excessive humidity can cause:





(a) Corrosion and tarnishing of metals





(b) Efflorescence of salts in stone.





(c) Fading of colour dyes in photographs





(d) Migration of impurities and staining in organic objects





Codes:





(A) (a), (b), (c) and (d)





(B) (a), (b) and (c)





(C) (a), (b) and (d)





(D) (b), (c) and (d)





Answer: (A)











65. Which of the following are part of the organisation of a didactic exhibition:





(a) Stating the learning goals.





(b) Defining the learning task.





(c) Designing the instructional sequence.





(d) Testing the design





Codes:





(A) (a), (b), (c) and (d)





(B) (a), (b) and (c)





(C) (b), (c) and (d)





(D) (a), (c) and (d)





Answer: (A)











66. Colour can be used in exhibitions to





(a) attracted attention





(b) give emphasis





(c) create contrast





(d) create mood





Codes:





(A) (a), (b) and (c)





(B) (a), (b), (c) and (d)





(C) (b), (c) and (d)





(D) (a), (c) and (d)





Answer: (B)











67. Light can cause paper to :





(a) bleach or yellow





(b) darken





(c) weaken





(d) embrittle





Codes:





(A) (a), (b), (c) and (d)





(B) (a), (b) and (c)





(C) (b), (c) and (d)





(D) (a), (c) and (d)





Answer: (A)











68. Paradichlorobenzene is a volatile solid that:





(a) kills insects in a sealed container





(b) repels insects





(c) kills fungus





(d) kills larvae in a sealed container





Codes:





(A) (a), (b), (c) and (d)





(B) (a), (b) and (d)





(C) (b), (c) and (d)





(D) (a), (b) and (c)





Answer: (B)











69. The harmful effect of artificial light can be kept to a minimum by:





(a) using low wattage lights





(b) reducing the number of lamps





(c) diffusing the light





(d) using trade lighting





Codes:





(A) (a), (b), (c) and (d)





(B) (a), (b) and (c)





(C) (b), (c) and (d)





(D) (a), (c) and (d)





Answer: (B)











70. Arrange the stages of generating funds through sponsorship or donation in order:





(a) Soliciting funds





(b) Introducing the museum





(c) Cultivating the interest of the source





(d) Identification of the potential source





Codes:





(A) (b), (d), (c), (a)





(B) (d), (b), (c), (a)





(C) (b), (c), (d), (a)





(D) (a), (b), (c), (d)





Answer: (B)











71. Arrange the stages of product life cycle in order:





(a) Maturity





(b) Introduction





(c) Decline





(d) Growth





Codes:





(A) (a), (b), (c), (d)





(B) (b), (d), (a), (c)





(C) (d), (a), (b), (c)





(D) (c), (a), (d), (b)





Answer: (B)











72. Arrange the following in order of Maslow’s hierarchy of needs:





(a) Biological needs





(b) Esteem needs





(c) Social needs





(d) Safety needs





Codes:





(A) (c), (d), (a) and (b)





(B) (d), (b), (c) and (a)





(C) (a), (d), (c) and (b)





(D) (a), (b), (c) and (d)





Answer: (C)











73. Arrange the following in order of Bloom’s Taxonomy of Education Objectives:





(a) Evaluation





(b) Comprehension





(c) Knowledge





(d) Analysis





Codes:





(A) (a), (c), (b), (d)





(B) (d), (a), (c), (b)





(C) (c), (b), (d), (a)





(D) (b), (c), (a), (d)





Answer: (C)











74. Arrange the stages of applying numbers on a stone object in order





(a) Seal number





(b) Seal surface





(c) Write number





(d) Dust and clean surface





Codes:





(A) (d), (c), (b), (a)





(B) (a), (b), (c), (d)





(C) (b), (d), (a), (c)





(D) (d), (b), (c), (a)





Answer: (D)











75. Arrange the stages the process of Taxidermy of birds in order:





(a) Collection





(b) Killing





(c) Narcotization





(d) Skinning





Codes:





(A) (a), (c), (b), (d)





(B) (a), (b), (c), (d)





(C) (b), (c), (a), (d)





(D) (d), (a), (b), (c)





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting