-->

Mass Communication and Journalism 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Mass Communication and Journalism 2013 September UGC NET Solved Question Paper II





1. According to Charles Pierce, sign stands for its





(A) Need





(B) Correction





(C) Deviation





(D) Object





Answer: (D)











2. When communication is studied, the number of levels of problems identified by Shannon and Weaver are





(A) two





(B) Three





(C) four





(D) five





Answer: (B)











3. Ferdinand de Saussure was, in his analysis, concerned only with





(A) Indices





(B) Entropy





(C) Associations





(D) Symbols





Answer: (D)











4. Common sense assumptions are preferred to read meanings in media messages by





(A) Environmentalists





(B) Sociologists





(C) Technologists





(D) Linguists





Answer: (B)











5. Name the channel that was launched by March 14, 1945





(A) DD Saptagiri





(B) DD International





(C) DD Sports





(D) DD Bharati





Answer: (Wrong question)











6. Narrow casting has a





(A) Mass audience





(B) Massive audience





(C) Specific audience





(D) Non-geographical audience





Answer: (C)











7. The title of a newspaper is notprotected by the law of





(A) Trademark





(B) Evidence





(C) Contract





(D) Copyright





Answer: (D)











8. Ownership of copyright cannot be claimed except as provided by





(A) Authority





(B) Popular verdicts





(C) Law





(D) Publication





Answer: (C)











9. Media literacy does not consist of





(A) Strategies for analysing and discussing media messages.





(B) Heightened expectations from media.





(C) Respect for the power of media messages.





(D) Knowledge of genre conventions and the recognition of their mixing.





Answer: (B)











10. The dominant model of development has in its focus





(A) Basic needs





(B) Elitist aims





(C) Power politics





(D) Collective inaction





Answer: (B)





11. The dependency theory of development is supposed to be understood in the context of





(A) The world system





(B) The continental system





(C) The regional system





(D) The local system





Answer: (A)











12. Focus group interviews need a





(A) moderator





(B) recordist





(C) Stenographer





(D) Projectionist





Answer: (A)











13. When we prefer the simplest method for research, it is called the principle of





(A) Justice





(B) limited partiality





(C) Equal representation





(D) Parsimony





Answer: (D)











14. When the receiver is in little need of information, it is known as





(A) Passive search





(B) Passive attention





(C) Active search





(D) Active attention





Answer: (B)











15. Mille rate is associated with





(A) Print media





(B) Audio media





(C) Visual media





(D) Multimedia





Answer: (A)











16. The method of heavy media usage for a given period of time for advertising is known as





(A) Survey method





(B) Experimental method





(C) Wave method





(D) Exploratory method





Answer: (C)











17. The Act that governs the rights and duties of advertising agencies is





(A) Indian Penal Code





(B) Indian Contract Act





(C) Monopolies and Restrictive Trade Practices Act





(D) Young Persons (Harmful Publication) Act





Answer: (B)











18. Time angle is important in





(A) Magazine copy





(B) Feature stories





(C) non-news copy





(D) Broadcast copy





Answer: (D)











19. Who is the pioneer of film language?





(A) E.S. Porter





(B) D.W. Shields





(C) M.P. Smith





(D) K.T. John





Answer: (A)











20. The label ‘Cinema Verite’ means





(A) Type of film a documentaryaims to be





(B) Quality of life





(C) Class of film





(D) Creative interpretation of reality





Answer: (D)





21. All non-digitised media are now-a-days identified as





(A) Non-digital media





(B) Analogue media





(C) Non-interactive media





(D) Textual media





Answer: (B)











22. The traditional approach of providing stability to a page while designing it was through





(A) Anchoring





(B) Small headlines





(C) Compartmentalization





(D) Use of excessive colours





Answer: (A)











23. More white space on a printed page can be gained by reducing the number of





(A) Stories





(B) Columns





(C) Advertisements





(D) Pictures





Answer: (B)











24. When computer generated pictures or images are of a mosaic of geometrical shapes, it is called





(A) Cell





(B) stop-frame animation





(C) Serrated outline





(D) Sketching





Answer: (C)











25. The chairman of samachar news agency when it was formed in 1976 was





(A) Kuldip Nayyar





(B) Inder Malhotra





(C) Mohammad Yunus





(D) Shamlal





Answer: (C)











26. Assertion (A): Individuals and organisations manufacture pseudo-events for self-satisfaction.





Reason (R): Press Conferences, protests and parades are fine examples of pseudo-events and media have become highly dependent on them these days.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











27. Assertion (A): Most television channels depend upon national advertising for their survival.





Reason(R): It is cheaper to advertise on television as it reaches specific audiences.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











28. Assertion (A): For many, corporate communication is a necessary evil in an era of globalisation.





Reason(R): Public relations, as a tool of advertising, will have to make exaggerated claims and distort facts for a favourable image creation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











29. Assertion (A): The new technology has made the music recording industry earn huge incomes.





Reason(R): File sharing has brought in both economic and copyright issue into the domain of legal conflicts.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











30. Assertion (A): Newspapers publish more stories on development because readers prefer them.





Reason(R): Newspaper managements prefer political stories and therefore editors prefer them.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











31. Assertion (A): The new media domination over the youth has made the objective representation of events a clear possibility.





Reason(R): the news values of the traditional reporting practice have started shifting towards advocacy as the web world is a playground for individuals.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











32. Assertion (A): In the field of development communication, administrators and experts have not changed their strategies for long.





Reason(R): Because the role of communication in the existing system is negligible.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











33. Assertion (A): Adorno and Horkhiemer believed that mass media were a cultural industry.





Reason(R): Since the media were producing ‘safe, standardised’ products to suit the needs of the socialist economy.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











34. Assertion (A): Since languages and other systems are social products, every society will have a socially constructed grid of communication.





Reason(R): Because language is the primary means through which values and norms of society are framed, expressed and reinforced.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











35. Assertion (A): A group of German intellectuals belonging to the Frankfurt school believed in the elite cultural tradition of Europe, Vis-à-vis communication.





Reason(R): For them, the mediated mass culture of the us was corrupt and low.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











36. Find out the correct sequence of Maslow’s Pyramid of needs





(A) Basic psychological needs, safety and security needs, belonging and love needs, esteem needs, self-actualization needs.





(B) Belonging and love needs, basic psychological needs, esteem needs, safety and security needs, and self-actualization needs.





(C) Self-actualization needs, basic psychological needs, safety and security needs esteem needs, belonging and love needs.





(D) Safety and security needs, self-actualization needs, basic psychological needs, belonging and love needs, esteem needs.





Answer: (A)











37. Identify the proper sequence of development support communication by John. L. Woods:





(A) Knowledge generators, Political leaders, Intermediate groups, Knowledge users.





(B) Intermediate group, Political leaders, Knowledge generators, Knowledge users.





(C) Knowledge users, Knowledge generators, Political leaders, Intermediate group.





(D) Political leaders, Intermediate group, Knowledge generators, Knowledge users.





Answer: (A)











38. Identify correct sequence of advertising agencies in India.





(A)Litas, Datara Agency, Calcutta Advertising Agency, Indian Advertising Agency, Bombay.





(B) Indian Advertising Agency, Bombay, Calcutta Advertising Agency, Datara Agency, Litas.





(C) Datara Agency, Calcutta Advertising Agency, Indian Advertising Agency, Bombay, Litas.





(D) Calcutta Advertising Agency, Litas, Datara Agency, Indian Advertising Agency, Bombay.





Answer: (B)








39. List correct sequence of earliest newspapers published in India in English.





(A) Brahminical Magazine Hicky’s Bengal Gazette the Harijan the Young India





(B) The Harijan Brahminical Magazine the Young India Hicky’s Bengal Gazette





(C) Hicky’s Bengal Gazette Brahminical Magazine the Young India the Harijan





(D) The Young India the Harijan Brahminical Magazine Hicky’s Bengal Gazette





Answer: (C)











40. Identify correct sequence of Film Personalities recipients of Dadasaheb Phalke Award.





(A) Devika Rani, Ashok Kumar, Majrooh Sultanpuri, Dilip Kumar





(B) Dilip Kumar, Majrooh Sultanpuri, Ashok Kumar, Devika Rani.





(C) Ashok Kumar, Dilip Kumar, Devika Rani, Majrooh Sultanpuri.





(D) Majrooh Sultanpuri, Devika Rani, Dilip Kumar, Ashok Kumar.





Answer: (A)











41. Match the List-I with the List-II.





List – I                        List – II





(House Journal)           (Company)





(a) Antarang                (i) Bank of India





(b) The Teller               (ii) Hindustan Lever Ltd.





(c) Hamara                  (iii) Air India





(d) Magic Carpet         (iv) Mahanagar Telephone Nigam Ltd.





Codes:





       a b c d





(A) 2 4 3 1





(B) 1 3 4 2





(C) 3 1 2 4





(D) 4 1 2 3





Answer: (D)











42. Match the List-I with the List-II





List – I                        List – II





(a) Diurna                    (1) Advertising





(b) Solus                      (2) Journalism





(c) Communis              (3) Newspapers





(d) Couranto               (4) Communication





Codes:





       a b c d





(A) 4 1 2 3





(B) 1 4 3 2





(C) 2 1 4 3





(D) 3 4 1 2





Answer: (C)











43. Match the List-I with the List-II





List – I            List – II





(Film)              (Hero)





(a) Burfi          (1) Manoj Bajpai





(b) Guzarish    (2) Ranbir Kapoor





(c) Kranti         (3) Hrithik Roshan





(d) Zubaida     (4) Manoj Kumar





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 3 1 2 4





(C) 4 1 2 3





(D) 1 4 2 3





Answer: (A)











44. Match the List-I with the List-II





List – I                                    List – II





(a) Jurgen Habermas               (i) Positivism





(b) Herburt Marcuse                (ii) Diffusion of innovations





(c) Emile Durkheim                 (iii) Public sphere





(d) E.M. Rogers                      (iv) Frankfurt school





Codes:





       a b c d





(A) 4 3 1 2





(B) 3 2 4 1





(C) 3 4 2 1





(D) 3 4 1 2





Answer: (D)











45. Match the List-I with the List-II:





List – I                                    List – II





(a) Wall Street Journal            (i) Specialised journal





(b) The Sun                             (ii) National Newspaper





(c) USA To-day                      (iii) Business &Finance





(d) National Geographic         (iv) Gossip &Crime





Codes:





      a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 3 4 2 1





(C) 4 1 3 2





(D) 1 2 4 3





Answer: (B)











Read the following passage and answer the questions 46 to 50.





Global village proponents see the world community coming closer together as a common culture is negotiated and, not incidentally as we became more economically interconnected. “We are witnessing the revolution of the empowerment of the media consumer,” argues Reuters Television Director Enrique Jara. There should be little fear that individuals cultures and national identities will disappear, because that culture-specific, special interest fare remains in demand. Modern media technology makes the delivery of this varied content not only possible but profitable. As a result of cultural exchanges, a global culture is created, piece by piece, but it grows more variegated and complex along the way. And even as geographically based identifies blur and fade, new subcultures based on shared tastes in music or literature or obscure hobbies, grow up. The global village is here but the problem is erosion of national sovereignty. The advanced nations of the world through their multi-national corporations are expanding their control over the international flow of information. As a result, much of the world may become even more heavily dependent on the western nations and it may be predicted about the demise of native cultures. National culture is assaulted by direct satellite broadcasts and worldwide information distribution networks. There is a fear about worldwide democracy. Much of the world’s entertainment and Journalism is being provided by a handful of enormous films, with invariably pro-profit and pro-global market political positions on the central issues of our times. There is no simple answer to the debate over protecting the integrity of local cultures. There is even disagreement over the wisdom of doing so. Media literate people should at least beware of the debate and its issues andthey may also want to consider theparadox of what Josef Joffe, editor of Germany’s Weekly ‘Die Zeit’, calls the “Soft power” of America’s exported culture. It “does not bend hearts” as cultural imperialism critics contend. Rather, “it twists minds in resentment and rage”. He points to data collected by the Pew Global Attitudes Project. When asked if they “like American music, movies and television” large percentages of citizens in England (62%), France (65%) Germany (67%) and Italy (69%) said “Yes”. But when asked if “it’s good that American ideas and customs are spreading”, other large percentages of people in England (33%), France (27%), Germany (24%) and Italy (43%) said “no”. Like most debates over mass communication the simple answers aren’t always the correct answers.











46. What is the major characteristic of the global village?





(A) Community coming closer





(B) Having common culture





(C) Less geographical boundaries





(D) All of the above





Answer: (A)











47. What are the negative elements reflected by the global village?





(A) Threat to national sovereignty, national culture is assaulted by various elements, dominance of few media firms.





(B) Common culture is negotiated, national identities are disappearing, global culture is created, and national sovereignty is not on stake.





(C) Control on flow of information, demise of native culture, national identities are intact.





(D) Community comes closer; media consumers are powerful, content delivery is tough and runs in loss.





Answer: (A)











48. How does the global village impact cultures?





(A) Peoples are scattered and long, not connected to any one else and away from media.





(B) Close to each other, cultural exchange is not possible, identities are clearly identified, Multi-national Corporation areexpanding.





(C) Individual cultures will fade, scope of varied content, cultural exchange is possible in high order, tastes of people matches with each other.





(D) Western nations are dominating, media is controlled by many organisations, and local cultures are protected.





Answer: (C)











49. What are the research findings in regard to American cultural products?





(A) People of many countries are readily accepting American ideas and customs.





(B) People of many countries are only accepting Americans music, films and television.





(C) People of many countries are neither accepting American music, films and television nor ideas and customs.





(D) People of many countries are accepting both American music, films and television and also ideas and customs.





Answer: (B)











50. What is the crux of the passage in fine?





(A) Simple answers are always correct, America’s culture always bends hearts, it never twists mind in rage.





(B) People from England, France, Germany and Italy accepted in low percentage that they like American music, movies and television.





(C) Simple answers aren’t always the correct answers, American music; movies and television are liked by most of the people from England France, Germany and Italy.





(D) Media literate people should be aware of many issues, western nations do not dominate in information flow, and cultural imperialism is appreciated.





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting