-->

Mass Communication and Journalism 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Mass Communication and Journalism 2013 December UGC NET Solved Question Paper III





1. Socially and culturally less powerful people are _________ by mass media.





(A) Supplemented





(B) Counselled





(C) Derecognised





(D) Stereotyped





Answer: (D)











2. The possible harmful effects of mediated communication always lead to





(A) Production glut





(B) Ad attention





(C) Economic concerns





(D) Moral panics





Answer: (D)











3. When media is connected with reality that type of framing becomes





(A) Analytical





(B) Critical





(C) Referential





(D) Mythological





Answer: (C)











4. The media audiences are capable of





(A) Passive notion





(B) Negative acceptance





(C) Inadvertence





(D) Critical distance





Answer: (D)











5. Semiology uses a microscopic views of texts to _________ them.





(A) Construct





(B) Deconstruct





(C) Expand





(D) Shorten





Answer: (B)











6. Raymond Williams identified the general process of the meaning production in relation to





(A) Ideology





(B) Publicity





(C) Advertising





(D) Public relations





Answer: (A)











7. When certain words are used to reinforce the encoder’s intended meaning, it is described as





(A) Support line





(B) Image caption





(C) Relational indicator





(D) Anchorage





Answer: (D)











8. A major barrier in the transmission of cognitive data is an individual’s





(A) Personality





(B) Expectation





(C) Language





(D) Status





Answer: (B)











9. Signs that possesses a resemblance to their referent are considered





(A) Indexical





(B) Associational





(C) Iconic





(D) Negotiable





Answer: (C)











10. When media texts are related emotions and feelings, it becomes _______ domain?





(A) The cognitive





(B) The affective





(C) The audience





(D) The production





Answer: (B)





11. Democratic-participant theory of media can be implemented only by





(A) Citizen viewpoints





(B) Cultural autonomy





(C) Public administration





(D) Decree





Answer: (A)











12. ‘Bridal Mantra’, a new magazine, was launched by





(A) The Hindu





(B) The Times of India





(C) The Hindustan Times





(D) The Indian Express





Answer: (A)











13. Who coined the term, ‘Pack Journalism’?





(A) Timothy Crouse





(B) Philip Meyer





(C) Alan Chakley





(D) Jay Rosen





Answer: (A)











14. The Copyright Board in India has certain powers of





(A) The legislature





(B) Criminal procedure





(C) Civil courts





(D) The executive





Answer: (C)











15. The 42nd Amendment to the Indian Constitution was in relation to





(A) Parliamentary privileges





(B) Right to privacy





(C) Defamation





(D) Sedition





Answer: (A)











16. The term, development support communication was advocated by





(A) Paul Streeten





(B) E.M. Rogers





(C) Erskine Childers





(D) Y.V. Laxmana Rao





Answer: (C)











17. The role of epistemology is emphasized in ______ of development.





(A) The communitarian theory





(B) The multi-step flow





(C) The diffusion theory





(D) The theory of mature





Answer: (A)











18. The ethical classification of categorical imperatives was supported by





(A) Immanuel Kant





(B) Lord Bryce





(C) John Locke





(D) Karl Marx





Answer: (A)











19. Measurement systems attempt to be isomorphic to





(A) Reality





(B) Artificiality





(C) Persuasion





(D) Interpretation





Answer: (A)











20. The presence of an extraneous variable in media research indicates





(A) Reliability





(B) Mobility





(C) Lack of internal validity





(D) Presence of validity





Answer: (C)





21. A chain of referrals to identify respondents for collection of data will result in the sampling method known as





(A) Snowball





(B) Probability





(C) Incidental





(D) Observational





Answer: (A)











22. Cronbach’s Alpha signifies





(A) Reliability





(B) Validity





(C) Measurability





(D) Convertibility





Answer: (A)











23. Spurious relationship between two concepts in a research study offers a





(A) Rival explanation





(B) Support a hypothesis





(C) Covariation





(D) Correct measurement





Answer: (A)











24. Non-parametric tests are generally applied to analyse





(A) Nominal data





(B) Ordinal data





(C) Interval data





(D) Ratio data





Answer: (A)











25. A social psychologist, Albert Bandura, researched upon the imitation effect of





(A) Television violence





(B) Radio drama





(C) Internet comedy





(D) Fantasy films





Answer: (A)











26. One way news flow leads to





(A) Modernisation





(B) Globalisation





(C) Cultural Imperialism





(D) Morality Imposition





Answer: (C)











27. A rate of decline in response to advertisements is called





(A) Response decay





(B) Staggered response





(C) Response downturn





(D) Response entropy





Answer: (A)











28. Frequency range of FM Broadcast is





(A) 80 MHz – 110 MHz





(B) 88 MHz – 110 MHz





(C) 80 MHz – 108 MHz





(D) 88 MHz – 108 MHz





Answer: (D)











29. Publishing or telecasting controversial advertisements is a





(A) PR tactic





(B) Political stunt





(C) Non-commercial strategy





(D) Mindless Act





Answer: (A)











30. Scheme advertising aims at _________ promotion.





(A) Institutional





(B) Creative





(C) Internal





(D) Consumer





Answer: (D)











31. Theme advertisements normally contain





(A) Discount data





(B) Emotional appeal





(C) Investment information





(D) Colourful slang





Answer: (B)











32. The principal feature of marketing communication





(A) Surplus-demand





(B) Product life





(C) Hidden prices





(D) Two-way communication





Answer: (D)











33. The number of agate lines of advertising printed in a specific period is known as





(A) Linage





(B) Kerning





(C) Label head





(D) Jim dash





Answer: (A)











34. Short wave frequencies are used for radio communication of





(A) Short distance





(B) Long distance





(C) Location specific distance





(D) Specific distance





Answer: (B)











35. A cut from one sound to another without breaking continuity is





(A) Segue





(B) Harmonics





(C) Hiss





(D) Timbre





Answer: (A)











36. The off-script lines that characters or anchors say in real time are known as





(A) Amplitude





(B) Ad-libbing





(C) Break





(D) Bridge





Answer: (B)











37. The process of working on sound after studio production is known as





(A) Audio fades





(B) RCA





(C) Audio boost





(D) Audio Sweetening





Answer: (D)











38. The very first film show in India was held at





(A) Calcutta





(B) Bombay





(C) Madras





(D) Delhi





Answer: (B)











39. In film making, panning shots can be described as visual





(A) Art





(B) Convergence





(C) Speeches





(D) Paradigms





Answer: (D)











40. A canted shot is also referred to as





(A) Dangled angle





(B) Dutch angle





(C) Over shot





(D) Clear shot





Answer: (B)











41. Throw line is





(A) Fragmented scenes of a large event





(B) Graphic representation





(C) Transition from one visual to another





(D) A sentence in the news story that leads to a sound bite





Answer: (D)











42. Police story means





(A) Newspaper’s stand on an issue





(B) Opposing a police action





(C) Highlighting a day’s events





(D) Correcting a blunder in the edition





Answer: (A)











43. In newspaper parlance, sacred cow means





(A) Highlighting an inane issue





(B) Using many adjectives





(C) A favourable treatment to a story





(D) Management’s favour to an employee





Answer: (C)











44. Widow in newspaper production refers to





(A) Isolated word





(B) Useless headline





(C) Bad break





(D) Tie-break





Answer: (A)











45. The Italian type faces are invented by





(A) John Baskerville





(B) John Gutenburg





(C) Harold Lexington





(D) Aldus Manutins





Answer: (D)











46. Bright is a/an





(A) Short feature





(B) Balanced editorial





(C) Attractive news item





(D) Complex interview





Answer: (A)











47. Nicholas Jenson created the first of _______ typefaces.





(A) Old style





(B) Transitional





(C) Modern





(D) Ultramodern





Answer: (A)











48. When the first and last columns have solid text, it becomes





(A) Vertical layout





(B) Horizontal layout





(C) Circus layout





(D) Frame layout





Answer: (D)











49. Polychronic use of time is popular in ________ culture.





(A) American





(B) British





(C) Ethiopian





(D) Indian





Answer: (D)











50.Galtung and Ruge identified an element of newsworthiness called





(A) Threshold





(B) Conduct





(C) Conviction





(D) Ideology





Answer: (A)











51. In reporting, verification is understood to have conformity with specified





(A) Techniques





(B) Ideals





(C) Sources





(D) Criteria





Answer: (D)











52. The Human Interest score of Flesch formula of readability indicates





(A) Syllable count





(B) Sentence length





(C) Fractions





(D) Personal words and sentences





Answer: (D)











53. Assertion (A): Public relations as aprofession cannot practice thecode of Athens always.





Reason (R): The profession demands that the practitioners have to assess the assigned task carefully and devise suitable strategies accordingly.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











54. Assertion (A): The concept of community Journalism has made a definite exit from the Indian journalistic world.





Reason (R): Modern technology has made the reach of TV and radio possible in every nook and corner of the country and supply the community related news effectively.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











55. Assertion (A): The Indian media houses have lost their mission and vision relevant to a developing democracy.





Reason (R): The media managers are of present generation and lack a sense of social responsibility, as their main motto is to make profits.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











56. Assertion (A): Local content dominated local editions of large newspapers have reduced them to be local newspapers in reality.





Reason (R): Modern technology and commercial considerations are responsible for such a trend in Indian journalism.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











57. Assertion (A): The digital divide in India is a serious national issue.





Reason (R): The concept of knowledge economy will become a reality when the civil society addresses the issue of digital divide.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











58. Assertion (A): Folk media are now museum artifacts.





Reason (R): They are unable to survive against the power of technology-propelled massmedia.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











59. Assertion (A): The concept of development communication has failed to take-off in India.





Reason (R): Lack of professional approach and the people’s passion for entertainment, not development, are responsible for the situation.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











60. Identify the correct sequence of publications that were launched chronologically during freedom movement:





(A) Bengal Harkuru – The Telegraph – Samvad Kaumudi– Times of India





(B) Bengal Harkuru – Samvad Kaumudi – The Telegraph – Times of India





(C) The Telegraph – Bengal Harkuru – Times of India – Samvad Kaumudi





(D) Samvad Kaumudi – Bengal Harkuru – Times of India – The Telegraph





Answer: (A)











61. Identify the correct chronological sequence of the books on communication.





(A) People’s Choice, Effects of Television, Brass Check, Public Opinion





(B) Public Opinion, People’s Choice, Brass Check, Effects of Television





(C) Effects of Television, People’s Choice, Brass Check, Public Opinion





(D) Brass Check, Public Opinion, People’s Choice, Effects of Television





Answer: (D)











62. Find out the correct sequence of the editorship of the Indian Express:





(A) V.K. Narasimhan, B.G Varghese, Shekhar Gupta, S. Mulgaokar





(B) B.G. Varghese, Shekhar Gupta, S. Mulgaokar, V.K. Narasimhan





(C) S. Mulgaokar, V.K. Narasimhan, B.G. Varghese, Shekhar Gupta





(D) Shekhar Gupta, S. Mulgaokar, V.K. Narasimhan, B.G. Varghese





Answer: (C)











63. Identify the correct sequence of the committees set up by the Union Government:





(A) Varadhan Committee, Vidyalankar Committee, Geethakrishnan Committee, Diwakar Committee





(B) Geethakrishnan Committee, Varadhan Committee, Diwakar Committee, Vidyalankar Committee





(C) Diwakar Committee, Geethakrishnan Committee, Vidyalankar Committee, Varadhan Committee





(D) Vidyalankar Committee, Diwakar Committee, Varadhan Committee, Geethakrishnan Committee





Answer: (D)











64. Find out the correct sequence of the following developmental models:





(A) Integrated Rural Development, Dominant Paradigm, Dependista, Participatory





(B) Participatory, Integrated Rural Development, Dominant Paradigm, Dependista





(C) Dominant Paradigm, Participatory, Integrated Rural Development, Dependista





(D) Dominant Paradigm, Dependista, Integrated Rural Development, Participatory





Answer: (D)











65. Identify the correct chronological sequence of the following newspaper:





(A) Amrita Bazar Patrika, Swarajya, the Hindustan Times, Deccan Herald





(B) Swarajya, the Hindustan Times, Deccan Herald, Amrita Bazar Patrika





(C) The Hindustan Times, Deccan Herald, Amrita Bazar Patrika, Swarajya





(D) Deccan Herald, Amrita Bazar Patrika, Swarajya, the Hindustan Times





Answer: (A)











66. Match List – I with List – II:





List – I                                                                                    List – II





(Model)                                                                       (Theorist)





a. Model of Mass Communication process                1. Comstock





b. Cognitive Dissonance Theory                                2. Ball-Rokeach & Defleur





c. Dependency Model of Mass Communication        3. Festinger





d. Psychological model of television effect                4. Maletzke





Codes:





      a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 4 3 2 1





(C) 2 4 1 3





(D) 3 1 2 4





Answer: (B)











67. Match List – I with List – II:





List – I                                                List – II





(Theorist)                                 (Theory)





a. Rosengren                           1. Helical patterns





b. Elizabeth Neumann             2. Development media





c. F. Dance                              3. Centripetal and centrifugal messages





d. Y.V. Lakshmana Rao          4. Spiral of Silence





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 2 1 4 3





(C) 4 3 1 2





(D) 3 4 1 2





Answer: (D)











68. Match List – I with List – II:





List – I                                                List – II





(Theorist)                                 (Theory)





a. Daniel Lerner                      1. Primary vs. Secondary social attachment





b. Ferdinand Toennies            2. Urban vs. Rural society





c. Mahatma Gandhi                3. Gemeinschaft vs. Geselschaft





d. C.H. Cooley                        4. Traditional vs. Modern society





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 1 2 3 4





(C) 4 2 1 3





(D) 4 3 2 1





Answer: (D)











69. Match List – I with List – II:





List – I                                                List – II





(Founder/editor)                      (Newspaper)





a. Annie Besant                       1. The Statesman





b. Thomas J. Bennet                2. Forward





c. Robert Knight                     3. New India





d. Chittaranjan Das                 4. The Times of India





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 3 4





(B) 3 1 2 4





(C) 3 4 1 2





(D) 2 3 4 1





Answer: (C)











70. Match List – I with List – II:





List – I                                                            List – II





(Committee)                                        (Thrust Area)





a. Paswan Committee                                     1. Indian news agencies





b. P.C. Joshi Committee                     2. Status of Indian Film Industry





c. Kuldip Nayyar Committee              3. Software for Indian Television





d. Karanth Committee                        4. National Communication Policy





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 4 1 2 3





(C) 4 3 1 2





(D) 2 4 3 1





Answer: (C)











Read the following passage and answer questions from 71 to 75:





There had already been a range of outlets for the dissemination of topical information before the introduction of printing to Western Europe in the middle of the fifteenth century, but these had most often involved a great deal of centralized control – political or ecclesiastical – a took the form of proclamations, sacred manuscripts, edicts or formal announcements of state decisions. To these we can add the informal commentary and dissemination of the ballad. The former depended on handwritten manuscripts, the latter on traditions of oral transmission. As commodity capital established itself in the Early Modern period, possession of extensive information about events in the contemporary world was as much a matter of social status as it was of political or economic survival, and consequently printing enabled an increased flow of both official and unofficial news in various forms. Both began a loosening up of the social networks of communication by increasing the number and range of voices in circulation. Newsletter writers had started to develop a structured form of information distribution following on from the kind perfected by the Fuggers, a powerful banking family in Central Europe in the mid-fifteenth century, who employed a chain a well-placed informant to provide them with the latest news pertaining to their business and political interests from around their trading areas of Western Europe and the Middle East. The application of the new technology of printing to the dissemination of news not only inverted social hierarchies of control over communication by allowing the commercial consideration of the printers to challenge the political considerations of ruling elites, but it also began a process of blending the careful textual construction of the newsletter scribes with the popular appeal which had characterized oral literature. The language of printed news material, even before the advent of formal periodical news-books and newspapers, was involved in a dialogic exchange with non-literate culture; printed works being disseminated by word of mouth, transforming the culture of the ‘illiterate’, and the oral modes of communication shaping the structure of printed works. This meant that printed news could gradually begin to combine both social and aesthetic aspects in its presentation, which would hold out the promise of a widening audience and an attractive potential for profit for those able to harness this twin appeal. The regular circulation of news in printed form implied, through its style and address, that it was intended for an audience that was significantly wider than traditional social and religious elites. This enhances the relevance to this account of contemporary analysts’ views of language as a ‘social semiotic’ since the communicative form of printed news told the audience not only about the state of the world in provisional form but also about their status as recipients of this news. In addition, it allowed a dawning realization of the implications of the changing social composition of a world which was structured increasingly by an understanding of current affairs which could be gleaned on a regular basis for a modest financial outlay. What energized this social form of communication still more was the fact that it could be sold as a commodity, for profit, so that broadening the base of news consumers, through style and popular appeal, meant printers making more money.











71. What did precede the printing as information disseminators in the fifteenth century?





(A) Edicts





(B) Pamphlets





(C) State Gazetteers





(D) Written books





Answer: (A)











72. Why did possession of more information by people take place in Europe?





(A) Political reasons





(B) Social status





(C) Financial issues





(D) Oral transmission





Answer: (B)











73. What technique was perfected by Fuggers to obtain information?





(A) News letters





(B) Unofficial news





(C) Informants





(D) Printing





Answer: (C)











74. What benefit did accrue out of printing of news?





(A) Careful textual interpretation





(B) Widening of audience





(C) Newsletter audience





(D) Illiterate population





Answer: (B)











75. What would contemporary analysits’ view of language of printing?





(A) Social semiotic





(B) Financial outlay





(C) Profit-making





(D) Structured writing





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting