-->

Mass Communication and Journalism 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Mass Communication and Journalism 2013 June UGC NET Solved Question Paper II





1. When signs are organised into systems, they will become





(A) Codes





(B) Letters





(C) Words





(D) Attitudes





Answer: (A)











2. In a post-modern society, culture is





(A) Regulated





(B) Commodified





(C) Traditional





(D) Non-pluralistic





Answer: (B)











3. No new information is available in





(A) Dynamic communication





(B) Internal communication





(C) Phatic communication





(D) Conflict communication





Answer: (C)











4. Redundancy helps in solving the problems associated with





(A) The equipment





(B) The law





(C) The audience





(D) The political system





Answer: (C)











5. Vivendi universal is a well-known media organisation of





(A) France





(B) Australia





(C) The United States





(D) Canada





Answer: (A)











6. Which was the newspaper that Mahatma Gandhi edited in the year 1919?





(A) Indian Opinion





(B) National Herald





(C) Pioneer





(D) Satyagrahi





Answer: (A)











7. Reaching the maximum number of people at the least possible cost by media is called





(A) Media manipulation





(B) Mediated communication





(C) Media efficiency





(D) Media consistency





Answer: (D)











8. A variable that creates an alternative explanation of results is identified as





(A) Alternative variable





(B) Artifact





(C) Predictor variable





(D) Antecedent variable





Answer: (C)











9. Duplicating only the sampling and experimental procedures of a previous analysis is called





(A) Literal replication





(B) Instrumental replication





(C) Constructive replication





(D) Operational replication





Answer: (B)











10. Life style segmentation research investigates respondents





(A) Education





(B) Income





(C) Occupation





(D) Interests





Answer: (D)





11. A study of a specific population as it changes over a period of time is known as





(A) Demographic analysis





(B) Population analysis





(C) Cohort analysis





(D) Cluster analysis





Answer: (C)











12. In advertising, a document that describes the target market, budget, creative strategy and objective is known as





(A) Media profile





(B) Strategy document





(C) Media brief





(D) Audit plan





Answer: (C)











13. When a straight forward proposition is used in advertising, it is called





(A) Emotional approach





(B) Dogmatic approach





(C) Creative approach





(D) Typical approach





Answer: (B)











14. Specimens of advertisements are kept in





(A) The log book





(B) The sample book





(C) The copy book





(D) The guard book





Answer: (D)











15. Saatchi and Saatchi is an agency that specializes in





(A) Advertising





(B) Public Relations





(C) Event Management





(D) Opinion Surveys





Answer: (A)











16. Lobbying is an activity of





(A) Publicists





(B) Propagandists





(C) Public relationists





(D) Media Managers





Answer: (C)











17. When public relations personnel manage news in the media, it is termed?





(A) Spin doctoring





(B) News commitment





(C) News control





(D) Perceived necessity





Answer: (A)











18. The readability test, Fog Index, was developed by





(A) Rudolph Flesch





(B) Robert Gunning





(C) James Reston





(D) Walter Cronkite





Answer: (B)











19. When words have the emotive potential, they are categorised as





(A) Metanyms





(B) Parawords





(C) Similes





(D) Metaphors





Answer: (D)











20. Curtain-raiser is part of a/an





(A) Investigative journalism





(B) Interpretative journalism





(C) Advocacy journalism





(D) Counter-media





Answer: (B)





21. Ballooning is a cartoon contains





(A) Picture





(B) Text





(C) Guidelines





(D) No information





Answer: (B)











22. Journalism that depends upon computer-assisted analysis of existing information is known as





(A) Database journalism





(B) Offline journalism





(C) CAA journalism





(D) Technical journalism





Answer: (A)











23. When a camera pans fast to a visual’s blur and steadies into a correct focus at a particular point, it is called





(A) Hand-held camera





(B) Whip pan





(C) Tilting





(D) Panning





Answer: (B)











24. ‘Taxonomy of News Values’ is written by





(A) Paul Lazarsfeld





(B) David M. White





(C) Stanley Cohen





(D) Galtung and Ruge





Answer: (D)











25. The first committee on National Communication Policy in India was headed by





(A) R.R. Diwakar





(B) Ram Vilas Paswan





(C) Balaram Jhakhad





(D) Jyothi Basu





Answer: (B)











26. Assertion (A): News photographs and Magazine advertisements are mostly indexical and always iconic in nature.





Reason (R): The categorization is mostly arbitrary and insignificant in meaning production.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











27. Assertion (A): In India, any law of privacy should be by enacting statutes in conformity with constitutional limitations.





Reason (R): The law of torts in India is based on English law.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











28. Assertion (A): The Union Government can exercise limited control over the volume of circulation of Indian newspapers.





Reason (R): The control over the volume of newspaper circulation is prima facie an unreasonable restriction on the press freedom.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











29. Assertion (A): Verbal language and photography are fine examples of representational codes.





Reason (R): Both of them perform referential functions.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











30. Assertion (A): Vladimir Propp’s Morphology of Folk Tales is a benchmark study for researchers in traditional media.





Reason (R): India is rich in traditional media, and as such does not require western inputs much for research.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











31. Assertion (A): German influences on Bollywood movies are facilitated by technology and black money.





Reason (R): In India, movie making is a capital-intensive industry and needs strong public sector support.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











32. Assertion (A): Traditional media in India are mostly mythological due to audience preference.





Reason (R): Modern mass media are responsible for this as they have made audience prefer traditional media.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











33. Assertion (A): Lower-case headlines are easier to read than all caps headlines.





Reason (R): Research has shown that headlines set in all caps are read 12 percent slower than those set in caps and lower case letters.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











34. Identify correct sequence of television communication in India:





(A) Satellite Instructional Television experiment Television Stations started in Bombay and Madras, Television Centre in Delhi, Television colour transmission.





(B) Television Stations started in Bombay and Madras, Television colour transmission, Satellite Instructional Television Experiment, Television Centre in Delhi.





(C) Television Centre in Delhi, Television Stations started in Bombay & Madras, Satellite Instructional & Television experiment television colour transmission.





(D) Satellite Instructional Television Experiment, Television Colour Transmission, Television centre in Delhi, Television Stations started in Bombay and Madras.





Answer: (C)











35. Identify correct sequence of government organisation established





(A) National Film Archives of India, Non-Aligned News Pool, Directorate of Field Publicity, Directorate of Film Festivals.





(B) Directorate of Field Publicity, Directorate of Film Festival, Non-Aligned News Pool, National Film Archives of India.





(C) Directorate of Field Publicity, National Film Archives of India, Directorate of Film Festivals, Non-Aligned News Pool.





(D) Directorate of Film Festivals, Non-Aligned News Pool, National Film Archives of India, Directorate of Field Publicity.





Answer: (C)











36. List the right sequence of the earliest known journals printed in the worldfrom





(A) Egypt, Korea, China, Italy





(B) Korea, Egypt, Italy, China





(C) Italy, Korea, Egypt, China





(D) Italy, China, Egypt, Korea





Answer: (D)











37. Find out the correct chronological sequence of the following advertising agencies:





(A) O & M, B.B.D.O., Mudra, Lintas





(B) Lintas, Mudra, O & M, B.B.D.O.





(C) B.B.D.O., O &M,Lintas, Mudra





(D) Mudra, B.B.D.O., Lintas, O & M





Answer: (A)











38. Identify the correct sequence of five functional stages of developmental model for product, person and PR campaign.





(A) Distribution, participation, legitimacy, penetration, identification





(B) Identification, legitimacy, participation, penetration, distribution





(C) Participation, identification, penetration, distribution, legitimacy





(D) Legitimacy, participation, identification, Penetration, distribution





Answer: (B)











39. Identify right sequence of first Indian language newspaper published





(A)Utkal Dipika, Samachar Darpan, Digdarshan, Sambad Kaumudi





(B) Sambad Kaumudi, Digdarshan, Utkal Dipika, Samachar Darpan





(C)Samachar Darpan, Utkal Dipika, Sambad Kaumudi, Digdarshan





(D) Digdarshan, Samachar Darpan, Sambad Kaumudi, Utkal Dipika





Answer: (D)











40. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Defamation                                     1. Trial by media





b. Fair dealing                         2. Possession of information against National security





c. Contempt of Court              3. Imputation of illegitimacy





d. Official secret                     4. Motive behind making comments





Codes:





       a b c d





(A) 1 4 2 3





(B) 3 4 1 2





(C) 4 1 3 2





(D) 2 3 4 1





Answer: (B)











41. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. B.G. Verghese                     1. SITE





b. Rajendra Singh                   2. Micro-finance





c. Mohammed Yunus              3. Aravale





d. Indira Gandhi                     4. Project Chattera





Codes:





       a b c d





(A) 4 2 1 3





(B) 4 2 3 1





(C) 4 3 2 1





(D) 4 1 3 2





Answer: (C)











42. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Harold D. Lasswell             1. Linear model of communication





b. Shannon & Weaver             2. Two-step flow of communication





c. Ruge & Galtung                  3. Political communication





d. Elihu Katz                           4. Selective gate keeping





Codes:





       a b c d





(A) 4 2 3 1





(B) 3 1 4 2





(C) 4 3 2 1





(D) 3 2 1 4





Answer: (B)











43. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Construct                 1. Scientific method





b. Positivism                2. Operational definition





c. Measurement           3. Logical reasoning





d. Empiricism              4. Intermediate level





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 1 4





(B) 2 1 4 3





(C) 2 3 4 1





(D) 2 4 3 1





Answer: (C)











44. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Age                          1. Survey





b. Co-variation            2. Independent variable





c. Coding                    3. Causation





d. Schedule                 4. Content analysis





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 1 2 3 4





(C) 3 4 1 2





(D) 4 2 3 1





Answer: (A)











45. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Sex                          1. More than one sound heard at the same time





b. Fading on                2. Sound effects





c. Segue                       3. Performer moves towards microphones





d. Blend                      4. Smooth transitions from one sound to another





Codes:





       a b c d





(A) 3 2 1 4





(B) 1 4 3 2





(C) 2 3 4 1





(D) 4 1 2 3





Answer: (C)











Read the following passage and answer Question Nos. 46 to 50:





Critics refer the cultural imperialism as cultural domination. John Tomlinson has emphasized that imperialism group’s specific form of domination. In case of cultural imperialism in the third world, it points out towards the links between present domination and colonial past. The term is ambiguous between a set of economic and political meanings. To maintain specificity one must choose the term cultural imperialism as a pattern of inherited colonial attitudes and practices or as the practices and effects of ongoing system of economic relations within global capitalism. There are other ways of speaking about cultural imperialism as media imperialism as a discourse of global capitalism and as a critique of modernity. With reference to media imperialism, cultural imperialism places media at the centre of things. Many a times writers consider cultural imperialism and media imperialism as synonyms. On one hand mass media are constantly and rapidly expanding in terms of technical power, penetration coverage and representation of both public and private life in the west. Here media is considered as central cultural reference point of modern western capitalism. If so is the case cultural imperialism is a dominance of one’s culture’s media over another or as global spread of “mass mediated culture”. Further cultural imperialism poses a threat to national cultural identity. In dealing with this discourse of national cultures, we must think of the various levels of locality. Cultural imperialism is also considered critique of global capitalism and capitalism is an homogenizing cultural force. The perception here is that everywhere in the world is beginning to look and feel the same. Cities in any part of the world display uniform features. Further the spread of capitalism is the spread of culture of consumerism. The discourse of cultural imperialism which takes capitalism as its target needs to be connected with that which addresses the discontent of modernity itself. Cultural imperialism is not only effecting individuals but the world itself. Modernity refers to main cultural direction of global development. Modernity and development though by no means necessarily linked as concepts, havebecome closely identified. This questionis that what is the way of responding tothe ambiguous cultural conditions of modernity.











46. What is cultural imperialism?





(A) Study of cultures





(B) Negatively marked notions of power.





(C) Inherited attitudes and practices from past





(D) Forced ways of thinking exercised by notions.





Answer: (C)











47. What does media imperialism refer to?





(A) Media’s role in reflecting cultures





(B) As inseparable concepts





(C) Media as a centre of reference point





(D) Media and cultural imperialism as two separate aspects





Answer: (C)











48. How does cultural imperialism poses a threat to nationality?





(A) By invading the foreign cultures.





(B) By dominating specific cultures.





(C) By being functional in eroding local cultures.





(D) All the three mentioned above





Answer: (D)











49. How does cultural imperialism act as a critique of global capitalism?





(A) Consumer culture is imposed on developing societies.





(B) Culture of capitalism is incapable of providing meaningful and satisfying cultural experiences.





(C) Process of cultural imperialism, have functional role to play in the spread of capitalism





(D) Capitalism implies a cultural totality of economic / social / political and social aspects.





Answer: (C)











50. How does modernity refer to the main cultural direction of global development?





(A) By projecting ‘particular ways of life’ dominatingly.





(B) By homogenization of cultural diversity





(C) By relating the idea of modernity to that of capitalist society.





(D) By the way of projecting as destination of all cultural development.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting