-->

Mass Communication and Journalism 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Mass Communication and Journalism 2013 June UGC NET Solved Question Paper III





1. In communication, social meanings are part of





(A) Message speed





(B) Interpretation





(C) Investigation





(D) Non-responsiveness





Answer: (B)











2. Cognitive Mapping is a





(A) Particular form





(B) Cultural racism





(C) Speculative aesthetic principle





(D) Definitive recognition





Answer: (C)











3. Jacobson’s Model of Communication has constituent factors numbering





(A) two





(B) Four





(C) six





(D) eight





Answer: (C)











4. Icons are very frequently used in television reports of





(A) Crime





(B) Fashion





(C) Special events





(D) Weather





Answer: (D)











5. For communicators, epistemology is concerned with the theories of





(A) Knowledge





(B) Contrasts





(C) Uniformity





(D) Modernity





Answer: (A)











6. Who said that practical control of instrumental reason was by communicative rationality?





(A) Derrida





(B) Habermas





(C) Lyotard





(D) Friedrich Nietzsche





Answer: (B)











7. Manuel castells used the term





(A) Creative society





(B) Pre-modern society





(C) Industrial society





(D) Network society





Answer: (D)











8. The horizontal dimension in Gerbner’s model denotes





(A) Access





(B) Noise





(C) Feedback





(D) Reacts





Answer: (A)











9. The relationship of the sign to others in its system is called by Saussure as





(A) Reality





(B) Externality





(C) Changeability





(D) Value





Answer: (D)











10. When codes shape collective perceptions, they are termed





(A) Natural codes





(B) Technical codes





(C) Ideological codes





(D) Aesthetic codes





Answer: (C)





11. Vox props in telecasts are mostly





(A) Studio based





(B) Field based





(C) Character-generated





(D) Advertiser-oriented





Answer: (B)











12. The code of ethics followed by Doordarshan forbids:





(A) Rural Development Publicity Programmes





(B) Preparation of Audience Profile





(C) Criticism of Friendly Countries





(D) Government Sector News





Answer: (C)











13. The first public television transmission system in the world was





(A) VOA 





(B) NHK





(C) BBC





(D) Doordarshan





Answer: (C)











14. A construct is a combination of





(A) Variables





(B) Hypothesis





(C) Control factors





(D) Concepts





Answer: (D)











15. In communication research, the chi-square statistic is also referred to as





(A) Correlation





(B) Dispersion





(C) Crosstabs





(D) Convenient statistic





Answer: (C)











16. The case study method is an empirical investigation that uses





(A) Multiple data sources





(B) Individual data terminals





(C) Traditional data sources





(D) A single non-reliable source





Answer: (A)











17. Every media researcher should attempt to eliminate the influence of





(A) Continuous variables





(B) Independent variables





(C) Control variables





(D) Dependent variables





Answer: (C)











18. Factor analysis is





(A) Univariate





(B) Bivariate





(C) Multivariate





(D) Non-variate





Answer: (C)











19. Non-parametric tests measure variables at





(A) Ratio level





(B) Interval level





(C) Nominal level





(D) Non-conditional level





Answer: (C)











20. The prevention of publication of objectionable Matter Act, 1976 provided for demanding from the press





(A) Apology





(B) Business





(C) Explanation





(D) Security deposit





Answer: (D)





21. The Newsprint control order, 1962, was partially struck down by the Supreme Court of India in the case involving





(A) Deccan chronicle





(B) Searchlight





(C) Indian Express





(D) The Hindu





Answer: (C)











22. Young Persons (Harmful Publications) Act, 1956 emphasise





(A) Prevention of dissemination of publications harmful to young people.





(B) Encouragement to young people to contribute to publication of literature





(C) Prevent young people from advertising their products.





(D) Security of young people from violence.





Answer: (A)











23. Civil detention is a punishment for





(A) Sedition





(B) Breach of secrets





(C) Contempt of court





(D) Copyright violation





Answer: (C)











24. Limitation for actions of contempt of court is ________ year from the date of contempt.





(A) One





(B) Two





(C) three





(D) four





Answer: (A)











25. The second press commission of India suggested the removal of ________ from the official secrets Act of India, 1923.





(A) Section 5





(B) Section 8





(C) Section 11





(D) Section 14





Answer: (A)











26. Name the city where the international film festival held in 1951.





(A) Calcutta





(B) Pune





(C) Delhi





(D) Bombay





Answer: (D)











27. ‘Television without frontiers’ was the philosophy first encouraged by





(A) China





(B) The United States





(C) Canada





(D) The European Union





Answer: (D)











28. Broadcasting is a/an ________ activity.





(A) Institutional





(B) Non-political





(C) Dependent





(D) Individual





Answer: (A)











29. In which city All India Radio launched an infotainment channel known as FM-II on September 01, 2001?





(A) Kolkata





(B) Hyderabad





(C) Bhubaneswar





(D) Pune





Answer: (A)











30. The number of AIR channels given service by the KU band on DTH platform is





(A) 9





(B) 10





(C) 11





(D) 12





Answer: (D)











31. Name the city where four 500 Kw super power short-wave transmitters were commissioned:





(A) Chennai





(B) Bengaluru





(C) Mumbai





(D) Kolkata





Answer: (D)











32. Simultaneous transmission of several channels of compressed digital contents of television is referred to as





(A) Digicast





(B) Multicast





(C) Narrowcast





(D) Personal cast





Answer: (B)











33. Because television integrates members of a culture into its dominant value system, it is referred to as





(A) Mythological





(B) Traditional





(C) Determinative





(D) Bardic





Answer: (D)











34. ‘Ecstasy’ was a movie directed by





(A) Alfred Hitchcock





(B) D.W. Griffith





(C) Sergie Eisenstein





(D) Gustav Machaty





Answer: (D)











35. The headquarter of the National Centre of Films for Children and Young People (NCYP) is situated at





(A) Kolkata





(B) Chennai





(C) Pune





(D) Mumbai





Answer: (D)











36. When an advertising agency offers several specialized services, it is called





(A) Bunch





(B) Umbrella





(C) Boutique





(D) Bouquet





Answer: (D)











37. Puffery normally contains a statement of





(A) Facts





(B) Opinion





(C) Neutrality





(D) Contrasts





Answer: (B)











38. The profession of a public relations has evolved from





(A) News supply





(B) Advertising





(C) Personal selling





(D) Press agentry





Answer: (D)











39. ‘Chanakya’ awards conferred annually by





(A) PRSI





(B) PRCI





(C) PRSA





(D) PRISA





Answer: (B)











40. The code of Athens was sourced from





(A) UN Declaration of Human Rights





(B) Magna Carta





(C) Bill of Rights





(D) Fourth French Constitution





Answer: (A)











41. Which country got the Chairmanship of NAM pool in 1976?





(A) Pakistan





(B) Afghanistan





(C) India





(D) Sri Lanka





Answer: (C)











42. Bloomberg specializes in supplying





(A) Political news





(B) Sports news





(C) Financial news





(D) Society news





Answer: (C)











43. The organization that has instituted awards for the best stories for the coverage of conflict in Indian print media is





(A) PII-ICRC





(B) PTI





(C) PIB





(D) UNI





Answer: (A)











44. Value judgements should be avoided while writing





(A) Features





(B) Articles





(C) News stories





(D) Editorials





Answer: (C)











45. Readability tests do not test





(A) Sentence length





(B) Word count





(C) Syllable count





(D) Word familiarity





Answer: (D)











46. According to a survey by C.J. Nelson Research Inc., an average reader is expected to read a minute





(A) 200 words





(B) 250 words





(C) 300 words





(D) 350 words





Answer: (B)











47. Typefaces used for editorial pages are





(A) Dark





(B) Small





(C) Large





(D) Thin





Answer: (C)











48. An intaglio plate is used in the printing process of





(A) Rotogravure





(B) Offset





(C) Rotary





(D) Letter-press





Answer: (A)











49. Colour printing demands colour





(A) Integration





(B) Concentration





(C) Dilution





(D) Separation





Answer: (D)











50. Two facing pages in the centre of magazine create a/an





(A) Double page





(B) Centre spread





(C) Open page





(D) Combined page





Answer: (B)











51. Assertion (A): Box stories should not be less than two columns wide.





Reason (R): Such a measure will help in having a dramatic impact on readers.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











52. Assertion (A): All forms of communication contribute for community empowerment.





Reason (R): Communication methods should be innovative, imaginative and participatory for grassroots developments.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











53. Assertion (A): Too many multiple column headlines on a page make it spotty.





Reason (R): It is because they become weighty and centres of interest.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











54. Assertion (A): In organic model of development, problems are posed to the beneficiaries.





Reason (R): Since beneficiaries are helpless, they are tested with goals of self-development.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











55. Assertion (A): The communitarian strategy of development involves communication, peace, democracy and real development.





Reason (R): Because it is opposed to market forces and mechanisms aimed a corporate profits.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











56. Assertion (A): Development means equal access to products, services and opportunities on purely economic terms.





Reason (R): Bits and watts increase mass production and consumption, resulting in modernized poverty.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











57. Assertion (A): Iconic languages, for example Photography work differently.





Reason (R): Here the paradigms are clearly defined.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











58. Assertion (A): A photograph is an icon, smoke is an index of fire and a word is a symbol.





Reason (R): Because each category shows a different relationship between a sign and its object.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











59. Assertion (A): No significant code can be separated from the social practices of its users.





Reason (R): Language used by people does not have any significant relationship with their routine actions and activities.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











60. Assertion (A): Media management in India is slowly adopting western business practices at the cost of traditional values and ethics.





Reason (R): Global integration has necessitated the adoption of new corporate practices and inevitably, the traditional values are forgotten.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











61. Find out the correct sequence of the stages in E.M. Roger’s model of diffusion of innovations:





(A) Knowledge, decision, persuasion, confirmation





(B) Knowledge, persuasion, decision, confirmation





(C) Knowledge, confirmation, persuasion, decision





(D) Knowledge, persuasion, confirmation, decision





Answer: (B)











62. Find out the correct chronological sequence of following PR associations





(A) PRSA, IPRA, PRCI, PRSI





(B) PRCI, PRSA, IPRA, PRSI





(C) IPRA, PRSA, PRSI, PRCI





(D) PRSI, PRSA, IPRA, PRCI





Answer: (C)











63. Find out the chronological sequence of films that were most popular in the US during 1899-1907:





(A) Pajama Girl, Philadelphia, Inquirer, The Great Train Robbery, The Woman at the bath





(B) The Woman at the bath, The Great Train Robbery, Pajama Girl, Philadelphia Inquirer





(C) Pajama Girl, The Woman at the bath, The Great Train Robbery, Philadelphia Inquirer.





(D) Philadelphia Inquirer, The Woman at the bath, Pajama Girl, The Great Train Robbery





Answer: (C)











64. Identify the correct chronological sequence of radio stations set up in India:





(A) Delhi, Madras, Calcutta, Tiruchirapalli





(B) Calcutta, Delhi, Tiruchirapalli, Madras





(C) Delhi, Calcutta, Madras, Tiruchirapalli





(D) Calcutta, Tiruchirapalli, Delhi, Madras





Answer: (C)











65. Identify the correct sequence of the steps used by the persuader to get persuades to attend their messages





(A) Need, attention, visualization, satisfaction





(B) Satisfaction, visualization, need, attention





(C) Visualization, need, attention, satisfaction





(D) Attention, need, visualization, satisfaction





Answer: (D)











66. Match List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Eagle eye                 1. Television





b. Dragon’s tait           2. Surveillance





c. Watchdog                3. Shooting





d. Sting                       4. Computer software





Codes:





      a b c d





(A) 3 4 2 1





(B) 1 3 4 2





(C) 2 4 3 1





(D) 4 1 2 3





Answer: (A)











67. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Roland Barthes                   1. Structural relations of traffic lights





b. C.S. Pierce                          2. Focus on sign itself





c. Ferdinand Saussure             3. Two orders of signification





d. Edmund Leach                   4. Triangulation of sign, the user and external reality





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 1 4 2 3





(C) 3 4 2 1





(D) 4 1 3 2





Answer: (C)











68. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Stay ahead of times             1. Onida





b. Neighbour’s Envy               2. Nokia





c. Graduate to Times               3. The Hindu





d. Connecting People              4. The Times of India





Codes:





       a b c d





(A) 3 2 1 4





(B) 3 1 2 4





(C) 3 1 4 2





(D) 3 2 4 1





Answer: (C)











69. Match List – I with List – II:





List – I                                                List – II





(Personality)                            (Association)





a. Edward R. Murrow                         1. Advertising





b. Philo Farnsworth                 2. Radio





c. John Hooper                        3. Public-Relations





d. P.T. Barnum                        4. Television





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 4 3 1 2





(C) 1 3 2 4





(D) 2 4 1 3





Answer: (D)











70. Match List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Cultivation analysis             1. K.S. Sitaram





b. Personal influence               2. George Gerbner





c. Critical theory                     3. Katz & Lazarsfeld





d. Cultural communication     4. David Kellner





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 4 3





(B) 2 3 4 1





(C) 2 4 3 1





(D) 2 3 1 4





Answer: (B)











Read the following passage and answer question no 71 to 75.





Media organizations apply a form of cultural standardization during the processing of media raw material. It is suggested that media are constrained by their definitions and associated expectations as to what they are good for in general and what sort of content they can best offer and in what form. Within the media, the main types of content news, sports, drama, entertainment, advertising-also follow standardized formats which are rooted in traditions, ways of work, ideas about audience taste and interest, pressures of time or space. D.L. Altheide and R.P. Snow were the first to use the term magic logic to capture and systematic nature of pre-existing definitions of what a given type of content should be like.





The concept has been especially useful for identifying the predilection of media producers for factors which they believe will increase audience attention and satisfaction. In relation to informational content, media logic places a premium on immediacy, such as dramatic illustrative film or photos, on fast tempo and short ‘sound bytes’ and on personally attractive presenters and relaxed formats. Media logic also operates on the level of content-for instance, in political campaigns it leads to a preference for personalization, for controversiality and for attention to the ‘horse race’ rather than the issues. The ‘bias of media logic’ is predictable and systematic, embedded in media-organizational working arrangements and forward planning. Hallin demonstrated that there was a clear correlation in US news coverage of elections between ‘horse-race coverage’ and sound-byte news – ‘The more of the former, the less of the latter’.





Altheide advanced the concept of media format to refer to the internal organization or logic of any shared symbolic activity. The idea is of a dominant form; to which mass communication are more or less constrained to conform. Formats refer not only to broad categories of content but also to unit ideas and representations of reality-akin to stereotypes. They are useful not only to producers but also to audiences, who learn to differentiate within the mosaic of what is offered according to formats which they have learned. Altheide has found that formats are not only a key to understanding much media production but also relevant to questions of effect on society, since they shape the perception of reality acquired from media.











71. What do ‘pressures of time and space’ refer to?





(A) Standardization of content





(B) Work ethics





(C) Story writing





(D) Disunity of content





Answer: (A)











72. What is magic logic, according to the authors?





(A) Reference to pre-existing definitions





(B) Reference to content





(C) Reference to format of content





(D) Reference to different contents





Answer: (C)











73. What are ‘relaxed formats’?





(A) Part of a TV programme





(B) Part of a TV news presentation





(C) Part of an ethical issue





(D) Part of an organizational culture





Answer: (B)











74. How are ‘sound bites’ correlated with political campaigns?





(A) Switching parties





(B) Increased campaigns





(C) Bias of media logic





(D) Content division





Answer: (B)











75. What are the ‘representations of reality’?





(A) Producers





(B) Stereotypes





(C) Effects on society





(D) Unit ideas





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting