-->

Mass Communication and Journalism 2013 September UGC NET Solved Question Paper III



Mass Communication and Journalism 2013 September UGC NET Solved Question Paper III





1. In non-verbal communication, signs signify





(A) Nature





(B) Crime





(C) Rigidity





(D) Constructs





Answer: (D)











2. Communication has a _____ value.





(A) positive





(B) Negative





(C) neutral





(D) Power





Answer: (D)











3. Newcomb’s model of communication is





(A) Linear





(B) Oval





(C) Rectangular





(D) Triangular





Answer: (D)











4. Interaction with media contents and critically analyzing them is known as





(A) Media convergence





(B) Media literacy





(C) Media analysis





(D) Media critique





Answer: (B)











5. The qualified privilege in relation to parliamentary proceedings in India is based on





(A) The Irish law





(B) The American law





(C) The British law





(D) The Australian law





Answer: (C)











6. The right to refuse publication by a newspaper is based on the assumption that it is a





(A) Public service





(B) Private enterprise





(C) Democratic institution





(D) Personal preference





Answer: (B)











7. The second press commission of India did not favour a code of ethics that was





(A) Informal





(B) Formal





(C) personal





(D) substantial





Answer: (B)











8. The Newspaper (price and page) Act, 1956, was challenged in the Supreme Court by





(A) The pioneer





(B) Sakal





(C) Gujarat Samachar





(D) The Thanthi





Answer: (B)











9. The Right to Know in India is





(A) Unlimited





(B) Unparalleled





(C) absolute





(D) Limited





Answer: (D)











10. The Fundamental Rights of an Indian citizen are subservient to





(A) Parliamentary privileges





(B) Executive powers





(C) Political dictates





(D) Media dictates





Answer: (A)





11. One condition in causation is





(A) constant





(B) Co-variation





(C) Cogence





(D) Co-existence





Answer: (B)











12. Intervening variable is also known as ______ variable.





(A) Dependent





(B) Control





(C) Systematic





(D) Cumulative





Answer: (B)











13. An Audience Research Unit of Doordarshan conducted a study in 1993 which revealed that development oriented programmes do not have viewership because of





(A) Lack of local specificity





(B) Absence of entertainment





(C) Language barrier





(D) Lack of diversity in programmes





Answer: (A)











14. A single value that represents a typical score in a distribution is known as





(A) Limited value





(B) Terminal factor





(C) Critical value





(D) Central tendency





Answer: (D)











15. The ownership of a newspaper press is administered by the general law of





(A) labour





(B) Finance





(C) Production





(D) Property





Answer: (D)











16. The eye-movement that flows in the shape of letter‘s’ is





(A) Gaze motion





(B) Proportion





(C) Balance





(D) Emphasis





Answer: (A)











17. Which medium is traditionally known as poor cousin of television and print media?





(A) Out-door media





(B) Transit media





(C) Folk media





(D) New media





Answer: (A)











18. In the market model of media management, the audience is considered as made up of





(A) Representatives





(B) Investors





(C) Controllers





(D) Consumers





Answer: (D)











19. The Western model of development, it is alleged, is characterized by





(A) Self-denial





(B) Equality





(C) decentralisation





(D) Infinite consumersion





Answer: (D)











20. The social responsibility model of media developed along with the growth of





(A) Mixed economics





(B) Capitalist societies





(C) Socialist societies





(D) Dictatorial regimes





Answer: (A)





21. In the mass manipulative model, the audience is considered as





(A) passive





(B) Active





(C) Aligned





(D) Critical receptionists





Answer: (A)











22. The term ‘broadcasting’ was borrowed from





(A) Radio





(B) Television





(C) Agriculture





(D) Banking





Answer: (C)











23. The perspective of pluralistic model of development is





(A) Hierarchical





(B) Bureaucratic





(C) Empowerment





(D) top-down





Answer: (C)











24. “Revolution of the empowerment of the media consumer” is argued by





(A) Denis Mcquail





(B) Julious Reuters





(C) Benjamin Benett





(D) Richard Rosenberg





Answer: (B)











25. The application of media ethics involves





(A) Finding most morally defensible answer to a problem.





(B) Maintaining the right to privacy.





(C) Rejecting government’s control over media.





(D) Maintaining the high standards of performance.





Answer: (A)











26. Non-statutory news councils are popular in





(A) India





(B) China





(C) USA





(D) Malaysia





Answer: (C)











27. The golden triangle of Public Service Communication Comprises





(A) Accessibility, plurality &diversity.





(B) Objectivity, impartiality &balance.





(C) Balance, diversity & plurality.





(D) Participation, objectivity &diversity.





Answer: (B)











28. The key feature of media performance is





(A) Mobilization





(B) sensationalization





(C) Personalization





(D) Urbanization





Answer: (C)











29. The country in which the print medium is growing fast in the world is





(A) The United States





(B) France





(C) Canada





(D) India





Answer: (D)











30. A media Moghul, Ted Turner, started his career from





(A) Television anchoring





(B) Radio broadcasting





(C) Print journalism





(D) Outdoor advertising





Answer: (D)











31. In which type of shot the subject looks stronger, imposing, and authoritative?





(A) Overhead shot





(B) High angle shot





(C) Eye level shot





(D) Low angle shot





Answer: (D)











32. In television production intensity, colour, dispersion and direction are closely related to





(A) Shot





(B) Research





(C) Lighting





(D) Graphics





Answer: (C)











33. Composite, component, RGB are forms of





(A) Satellite signals





(B) Video signals





(C) Audio signals





(D) Studio signals





Answer: (B)











34. MTV was initially started as a/an





(A) Satellite Channel





(B) Cable Channel





(C) Terrestrial Channel





(D) Online Channel





Answer: (B)











35. The broadcast style of writing demands the use of





(A) Golden words





(B) Juicy words





(C) Nickel Words





(D) Iron words





Answer: (C)











36. Digital media narration is





(A) dynamic





(B) Static





(C) Separate





(D) Limited





Answer: (A)











37. Personal, real time and customized online media with a 3-D mode are called





(A) Multi-media





(B) Digital media





(C) Online media





(D) Immersive media





Answer: (D)











38. A person who does not post messages but reads what others write on an online discussion board is identified as





(A) Lurker





(B) Silent participant





(C) Jabber





(D) sleeper-chatter





Answer: (A)











39. The illegal radio stations that began broadcasting into Great Britain in 1960’s were called as





(A) Clandestine station





(B) Pirate broadcasters





(C) Indigenous stations





(D) Exogenous stations





Answer: (B)











40. What was the length of the first Indian feature film, Raja Harish chandra produced in 1913?





(A) 5014 feet





(B) 2500 feet





(C) 3700 feet





(D) 4400 feet





Answer: (C)











41. According to Nicholas Negroponte the World Wide Web is an engine of





(A) Power equations





(B) Political preparations





(C) Media systems





(D) Public relations





Answer: (D)











42. When products are sold using designs drawn from media products, it is called





(A) Promotional sales





(B) Media promotion





(C) Character merchandising





(D) Mediated selling





Answer: (C)











43. Product advertising over a small area without damaging national investment is known as





(A) Product test





(B) Micro advertising





(C) Pilot advertising





(D) Test marketing





Answer: (D)











44. Responses of readers to a published advertisement result in





(A) Purchasing power





(B) Preference power





(C) Pulling power





(D) Promotion power





Answer: (C)











45. Direct mail advertising is often referred to as





(A) Personal selling





(B) Mail order





(C) Junk mail





(D) Postal advertising





Answer: (C)











46. Which newspaper carried an advertisement in 1875 announcing presentation of a farce named “Lamentations of Bhart Mata with her children”.





(A) Kesari





(B) The Tribune





(C) Amrit Bazar Patrika





(D) The Times of India





Answer: (C)











47. Placing two versions of an advertisement in the same issue of a newspapers or magazine is known as





(A) Play back audit





(B) Intention scale





(C) Post-test





(D) split-run test





Answer: (D)











48. The book, ‘Bias of Communication’ was written by





(A) Harold Innis





(B) Herbert Gans





(C) D.R. Leduc





(D) J.H. Boyer





Answer: (A)











49. Who is the author of the book, ‘Define Advertising Goals for Measured Advertising Results’?





(A) David Ogilvy





(B) Green Rosenburg





(C) Philip Kotler





(D) R.H. Colley





Answer: (D)











50. Which Committee was constituted in 1991 to examine and recommend ways and means to win over advertisers to Doordarshan?





(A) Rangnathan Committee





(B) Chanda Committee





(C) B.G. Verghese Committee





(D) Mahalik Committee





Answer: (D)











51. Assertion (A): Visual narratives have made the media communication primitive and tribal.





Reason (R): New media technology has made the designer production of media contents cheap and effective involving individual idioms.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











52. Assertion (A): Of late, the third sector in India has been making an effective use of media, including online, reaching different publics.





Reason (R): Media are basically anti-establishment and have supported the third sector campaigns always.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











53. Assertion (A): The Western news agencies like Reuters have shifted their focus to specialized areas of news collection.





Reason (R): Since the American news agencies are dominant, they are left with very little option.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











54. Assertion (A): The global news supply has become multiagency oriented for variety and verification.





Reason (R): The increasing cost of news collection at the global level has made the task of news collection by third world news agencies difficult.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











55. Assertion (A): Media studies are becoming more and more multi-disciplinary these days, especially in the Indian context.





Reason (R): As more and more traditional subjects of study are not useful to the employment market, the process of transmigration in the educational field is inevitable.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











56. Assertion (A): Despite corporatisation, media in India have strong ideological contours.





Reason (R): Because most media persons in India have a heavy dose of Marxist indoctrination.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











57. Assertion (A): Indian media have started focusing on soft news of social and society events these days.





Reason (R): Corporatisation of media and industrialization of Indian culture are the factors influencing the trend.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











58. Assertion (A): When the selected signs are combined into a message, it becomes a syntagm.





Reason (R): It happens as vocabularies in a language form a paradigm.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











59. Assertion (A): Journalists are bound to assist investigations of offences by disclosing the information that they have collected.





Reason (R): It is an obligation of every citizen including media persons under the criminal procedure code of 1973.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











60. Assertion (A): Non-verbal communication is not always through presentational codes such as gestures and eye movements.





Reason (R): Presentational codes are limited to face-to-face communication or communication when the communicator is present.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











61. Identify correct sequence of events taken place.





(A) Kisan Vani Programme, Digital Radio Transmission, Bhasa Bharati Channel, Service &Home Service.





(B) Bhasa Bharati Channel, Kisan Vani Programme, Service & Home Service, Digital Radio Transmission.





(C) Digital Radio Transmission, Service & Home Service, Kisan Vani Programme, Bhasa Bharati Channel.





(D) Service & Home Service, Digital Radio Channel, Kisan Vani Programme, Bhasa Bharati Channel.





Answer: (B)











62. Identify correct sequence of films released having secularism as a theme.





(A) Baiju Bawara, Basant Bahar, Tansen, Sangeet Samrat Tansen.





(B) Basant Bahar, Tansen, Baiju Bawara, Sangeet Samrat Tansen.





(C) Sangeet Samrat Tansen, Basant Bahar, Baiju Bawara, Tansen.





(D) Tansen, Baiju Bawara, Basant Bahar, Sangeet Samrat Tansen.





Answer: (D)











63. Identify right sequencing of countries that began publication of newspapers in the early 17th century.





(A) England, France, Belgium, Germany.





(B) France, Germany, England, Belgium.





(C) Belgium, England, Germany, France.





(D) Germany, Belgium, France, England.





Answer: (D)











64. Identify the correct sequence of Mc Quail’s five basic functions of media.





(A) Information, Correlation, Continuity, Entertainment, Mobilization.





(B) Correlation, Continuity, Entertainment, Mobilization, Information.





(C) Continuity, Mobilization, Entertainment, Correlation, Information.





(D) Entertainment, Correlation, Mobilization, Continuity, Information.





Answer: (A)











65. Identify the correct sequence of the following:





(A) Scene, sequence, frame, shot, film.





(B) Film, scene, frame, shot, sequence.





(C) Frame, shot, scene, sequence, film.\





(D) Shot, frame, sequence, scene, film.





Answer: (C)











66. Match the List-I with List-II.





List – I                        List – II





(a) Golden Mean         1. Print





(b) Spindoctoring        2. Advertising





(c) Crusade                  3. Ethics





(d) Psychographics      4. Public Relations





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 3 4 1 2





(C) 4 2 3 1





(D) 2 1 4 3





Answer: (B)











67. Match the List-I with List-II.





List – I                                    List – II





(a) Mahaa TV (news)              1. Tamil





(b) Yes India Vision               2. Urdu





(c) Aditya TV                                     3. Telugu





(d) Peace TV                           4. Malayalam





Codes:





(a) (b) (c) (d)





(A) 2 1 3 4





(B) 1 3 4 2





(C) 4 2 3 1





(D) 3 4 1 2





Answer: (D)











68. Match the List-I with List-II.





List – I                        List – II





(a) Louis Lumiere        1. The Great Train Robbery





(b) Edison S. Porter    2. Pundalik





(c) Georges Melies      3. A Trip to the Moon





(d) R.G. Torney          4. Arrival of a Train at Ciotal





Codes:





       a b c d





(A) 4 1 3 2





(B) 2 4 3 1





(C) 1 3 4 2





(D) 3 2 1 4





Answer: (A)











69. Match the List-I with List-II.





List – I                                                List – II





(a) Jhanak Jhanak Payal Baaje            1. P.C. Barua





(b) Maya                                              2. Ardeshir Irani





(c) Alam Ara                                       3. Satyajit Ray





(d) Pather Panchali                              4. V. Shantaram





Codes:





     a b c d





(A) 1 3 2 4





(B) 3 2 4 1





(C) 2 4 3 1





(D) 4 1 2 3





Answer: (D)











70. Match the List-I with List-II.





List – I                                    List – II





(a) Dependista Theory            1. Capitalist approach





(b) Basic needs model             2. Grass-roots approach





(c) Industrialization                 3. Marxist approach





(d) Another development       4. Gandhian approach





Codes:





       a b c d





(A) 4 2 1 3





(B) 4 3 2 1





(C) 3 4 1 2





(D) 3 1 2 4





Answer: (C)











Read the following passage and answer Question Nos. 71 to 75.





The boundaries between publisher, producer, distributor, consumer and reviewer of content are blurring. Mass media now incorporate many interpersonal and interactive aspects such as call-in radio and TV shows, home shopping through televisions with viewer conversations and telephone or online ordering, online commentaries and information accompanying television programs, 900-number hotlines or newsgroup discussions about weekly soap opera plot lines and characters, etc. Thus new media provide many more ways to choose content, which increases the influence of structural and cultural (factors) on peoples’ notion of choice. Providing multiple forms of access to content which is freed from its linkages to particular physical distribution forms free us from constraints on allocation and transformation. Many people can use the same content at the same time. Selected aspects of content may be used in the sequence and timing preferred by the individual.





One paradox of this increased accessibility and decreased dependence on specific distribution media is that now individuals must make more choices, must have more prior knowledge, and must put forth more effort to integrate and make sense of the communication. Interactivity and choice are not universal benefits; many people do not have the energy, desire, need or training to engage in such processes. It is partially due to the idealization of the interactive nature of face to face communication that we expect everyone will desire such capabilities. Some people really do love ATMs and answering machines. Being forced to wait in line to interact with people we have no connection with, while taking time away from interacting with others with whom we really do want to share a band, and is not as attractive as proponents of interpersonal community dialogue imply.





Many prefer the one way aspect of same mass media and the ability to experience simulated or vicarious choice. Alternatively the loss of programmed scripts and producer developed plot lines in hypertext novels or interactive programms may in fact lead to more uncertainty and confusion by users, and the lost sense of shared meaning. These changes also imply alterations in asymmetries of choice: that is traditional media tended to locate the choice of initiating the communication in one place. The common example is of traditional telephone calling: a person initiates a call to another without the other having any choice in the initiation. With the traditional telephone one could choose not to answer it, but, even with answering machines, that is not a widely acceptable social choice. Because we have not, until recently assessed the social aspect of telephone choice, we remain somewhat ambivalent about the telephone because of this asymmetry of choice.





The meta-information about consumers enables telemarketers to target potential consumers much more precisely and aggressively, increasing our discomfort with this asymmetry. Thus new media like caller ID, private celler phone networks, are used primarily to offset the asymmetry of choice inherent in this familiar ‘old’ medium.











71. What is the reason for disappearing of difference between publisher and distributor?





(A) Technology





(B) Choices





(C) Interactivity





(D) Call-in radio





Answer: (B)











72. Why do individuals use content as per their choice?





(A) Structured content





(B) Access to content





(C) Free from physical distribution





(D) Preferences





Answer: (B)











73. What is the paradox of technology?





(A) More access and less dependence





(B) More dependency and less access





(C) Moderate dependency





(D) Intensive access





Answer: (A)











74. What is the preference of many people?





(A) Simulation





(B) Stimulation





(C) Synchronization





(D) Symmetry





Answer: (A)











75. What is an example of asymmetrical communication?





(A) Traditional media





(B) Telephone communication





(C) Answering machine





(D) Private networks





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting