-->

Mass Communication and Journalism 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



Mass Communication and Journalism 2012 June UGC NET Solved Question Paper III





1. Denis Mc Quail identified the mass media function of





(A) Surveillance of environment





(B) Transmission of culture





(C) Non-formal education





(D) Promotion of democratic participation





Answer: (D)











2. The largest circulated English news magazine of India is





(A) Outlook





(B) The Week





(C) India Today





(D) The Frontline





Answer: (C)











3. Indian Express was originally published from





(A) Bombay





(B) Calcutta





(C) Madras





(D) Nagpur





Answer: (C)











4. Charles R. Wright was the first theorist who identified the media function of





(A) Information





(B) Education





(C) Interpretation





(D) Entertainment





Answer: (D)











5. ‘Marattha’ was the sister publication of





(A) Lok Satta





(B) Kesari





(C) Sakal





(D) Maharashtra Times





Answer: (B)











6. The British Broadcasting Corporation’s main revenue source for a long time was





(A) Government subsidy





(B) Licence fee





(C) Public donations





(D) Sale of bonds





Answer: (B)











7. The Yuva Vani programme of All India Radio was introduced during the tenure of ________ as the Minister for Information and Broadcasting.





(A) B. Gopala Reddy





(B) Pramod Mahajan





(C) I.K. Gujral





(D) Indira Gandhi





Answer: (B)











8. Indian television channels are accused of promoting the stereotype of women being





(A) Aggressive





(B) Affectionate





(C) Submissive





(D) Critical





Answer: (C)











9. The functional analysis approach in communication is related to





(A) Personal influence approach





(B) Mass culture approach





(C) Persuasive technology approach





(D) Social systems approach





Answer: (D)











10. Who first described mass media as a culture industry?





(A) Stuart Hall





(B) Theodor Adorno





(C) Stuart Mill





(D) Jean Boudrillard





Answer: (B)





11. _________ is considered as a mechanical medium.





(A) Book





(B) Newspaper





(C) Television





(D) Puppetry





Answer: (C)











12. The main purpose of asymmetric two-way model of public relations is





(A) Distortion of facts





(B) Scientific persuasion





(C) Personality promotion





(D) Discourage competition





Answer: (B)











13. Central to the uses and gratifications approach in communication would be





(A) Messages





(B) Channels





(C) Audiences





(D) Encoders





Answer: (A)











14. In communication, redundancy has





(A) Highest predictability





(B) Lowest predictability





(C) Balanced predictability





(D) Imperfect predictability





Answer: (A)











15. The process school of communication leans heavily on





(A) Linguistics





(B) Applied arts





(C) Semiotics





(D) Social sciences





Answer: (D)











16. ‘Enlightened self-interest’ is the notion behind





(A) Risk management





(B) Event management





(C) Corporate social responsibility





(D) Publicity campaigns





Answer: (C)











17. The creative function of communication is important in





(A) Encoding





(B) Feedback





(C) Rituals





(D) Propaganda





Answer: (D)











18. According to Umberto Eco, aberrant decoding takes place in a





(A) Tribal society





(B) Farming society





(C) Mass society





(D) Convergent society





Answer: (C)











19. The deontological theory of Immanuel Kant prescribed categorical imperatives based on





(A) Public Opinion





(B) Moral Law





(C) Political Behaviour





(D) Personal Convenience





Answer: (B)











20. Gatefold can be mostly seen in





(A) Magazines





(B) Newspapers





(C) Books





(D) Posters





Answer: (A)





21. The Vidyalankar Committee was assigned to prepare a report on





(A) Press Information Bureau





(B) Functioning of AIR





(C) Central Publicity





(D) Information and Broadcasting Ministry





Answer: (C)











22. Section 95 of the Criminal Procedure Code permits a State Government the forfeiture of





(A) Offending publication





(B) Security deposit





(C) Printing press





(D) Journalistic accreditation





Answer: (A)











23. The legal doctrine of direct impact is applied in the cases involving limitation of





(A) Personal Freedom





(B) Newspaper Circulation


(C) Editorial Independence





(D) Taxation on Advertisements





Answer: (B)











24. The constitutional restriction on Article 19(1) (a) in the form of public order falls within the concentric circle of





(A) Obscenity





(B) Law and order





(C) Security of State





(D) Defamation





Answer: (B)











25. In a case of contempt of Parliament, R.K. Karanjia of the Blitz was _____ by the Speaker of Lok Sabha.





(A) Admonished





(B) Imprisoned





(C) Excluded





(D) Reprimanded





Answer: (D)











26. The protection of publication of proceedings of Parliament and State Legislature is guaranteed by Article ________ of the Indian Constitution.





(A) 105





(B) 194





(C) 361 A





(D) 375





Answer: (C)











27. The multiplicity model of developmental communication was advocated by





(A) Jan Servaes





(B) Lucien Pye





(C) Shirley White





(D) Bella Mody





Answer: (A)











28. For Daniel Lerner, exposure to media would energise the process of ________ for development.





(A) Sensitivity





(B) Anxiety





(C) Sympathy





(D) Empathy





Answer: (D)











29. The advertising medium that has the advantage of high selectivity, immediacy and low cost is





(A) Newspaper





(B) Direct Mail





(C) Radio





(D) Online





Answer: (D)











30. Most correlational designs have the problem of manipulating





(A) Conceptual definitions





(B) Control variables





(C) Independent variables





(D) Dependent variables





Answer: (C)











31. The main problem of simulation in communication research is





(A) atmosphere





(B) Response





(C) Validity





(D) Modelling





Answer: (C)











32. The panel study is sensitive to





(A) Experimental mortality





(B) Cost-effectiveness





(C) Response classification





(D) Instrumental criticality





Answer: (A)











33. The snowball sampling method is useful when the universe is small and





(A) Scattered





(B) Specific





(C) general





(D) Concentrated





Answer: (B)











34. Discourse analysis considers all human communication as a





(A) Content





(B) Starting point





(C) Narrative





(D) Contemplation





Answer: (C)











35. The closed systems approach is reflected in ______ public relations.





(A) Proactive





(B) Reactive





(C) Reflective





(D) Selective





Answer: (B)











36. The mathematical centre is not the optic centre when we design the front page of a





(A) Standard daily newspaper





(B) Leaflet





(C) Brochure





(D) Booklet





Answer: (A)











37. A sentence used in communication is a _______ of words.





(A) paradigm





(B) syntagm





(C) Consequence





(D) Movement





Answer: (B)











38. The reference code often used for television recordings is known





(A) real time





(B) Clock time





(C) Virtual time





(D) Clear time





Answer: (B)











39. When the frames of a TV commercial are shown to a select group of samples to get their opinion, it is called





(A) An Attitude test





(B) A Starch test





(C) A Bruzzone test





(D) A Persuasion test





Answer: (C)











40. What is a Spinoff?





(A) Is the second part of a film made earlier?





(B) Is a new TV serial created by taking elements from an earlier serial?





(C) Is the depiction of a serial murder that happened earlier?





(D) Is a merger of two earlier films?





Answer: (B)











41. Who identified that ‘online gambling is a serious issue that has not been addressed under any law’?





(A) Asian Cyber Law Institute





(B) Indian Online Institute





(C) Asian Internet Association





(D) American Cyber Law Institute





Answer: (A)











42. Reuters has invested in the Indian news agency





(A) Press Trust of India





(B) Asia News International





(C) United News of India





(D) Indo-Asia News Agency





Answer: (B)











43. The news agency that has the largest number of foreign correspondents is





(A) United Press International





(B) Reuters





(C) Associated Press





(D) Agencè France Pressè





Answer: (C)











44. An editor, in order to maintain consistency in visual style in his newspaper, should





(A) Use outlines in bold types





(B) Use all cap headlines





(C) Use fonts within one type family





(D) Use italics for intros





Answer: (C)











45. A panel designed to absorb or reflect sound is identified as





(A) bouncer





(B) Level board





(C) Battle





(D) Blimp





Answer: (C)











46. Simultaneous presentation of two contradictory visuals is called





(A) Counter point





(B) Counter angle





(C) Counter bias





(D) Counter view





Answer: (A)











47. Measuring the number of digital errors in a single signal is known as





(A) Error rate





(B) Distortion scale





(C) Fader head





(D) Single error code





Answer: (A)











48. A broadcast commercial produced for the purpose of demonstration is identified as





(A) Trial commercial





(B) Exhibition commercial





(C) Model spot





(D) Speculation spot





Answer: (D)











49. The Aristotalian dramatic structure that is generally adopted for feature film has five phases. The four phases are exposition, rising action, climax and falling action. The fifth is





(A) Ending





(B) Resolution





(C) Conclusion





(D) Recommendation





Answer: (B)











50. In newspapers, news headlines should be written around a strong ______





(A) Adjective





(B) Adverb





(C) Verb





(D) Participle





Answer: (C)











51. Assertion (A): Confidentiality of news sources is difficult to maintain these days.





Reason (R): Media persons have become part of the system for personal gains as well as politically ambitious in democratic societies.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











52. Assertion (A): With exposure to global media, the organic model of development is lost sight of.





Reason (R): Western values and consumerism have taken over the mindset of common people exposed to Western culture through media.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











53. Assertion (A): Self-regulation by media in India is a Myth.





Reason (R): Media tabloidization is a reality in India and there is no statutory code of ethics to control them.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)











54. Assertion (A): The tribe of eminent newspaper editors has vanished from India.





Reason (R): The corporatisation of Indian press and the focus on profits have made it difficult for conscientious people to enter the profession.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











55. Assertion (A): Proper and effective use of ICT can change the face of rural development in India.





Reason (R): Projects like e-seva and Bhoomi were responsible for the success of rural initiatives as they provided e-literacy kits to kids in these States of Andhra Pradesh and Karnataka.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











56. Assertion (A): The language newspaper in India is expanding exponentially whereas newspaper is on the decline in the Western countries.





Reason (R): There are a large number of neo-literates in various States of India and they buy newspaper to read.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











57. Assertion (A): The community radio stations are not yielding the kind of results that the protagonists had expected.





Reason (R): No feasibility study was done before establishing the community radio stations.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











58. Assertion (A): The television in India does not cater to the needs of the common people.





Reason (R): All the television channels are owned by the rich and powerful persons.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











59. Assertion (A): Communication Research is only confined to the elements of transmission model.





Reason (R): No fund is available to explore the new areas of communication.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











60. Assertion (A): Every year a large number of new brands fail and thus die.





Reason (R): Brands survive only when they have functional value.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











61. Find out the correct chronological sequence of following television networks of India:





(A) Star, Zee, Sony, Doordarshan





(B) Doordarshan, Star, Zee, Sony





(C) Sony, Zee, Doordarshan, Star





(D) Zee, Star, Doordarshan, Sony





Answer: (B)











62. Find out the correct chronological sequence of the following news agencies:





(A) Havas, Reuters, United Press International, Bloomberg





(B) Reuters, Havas, Bloomberg, United Press International





(C) Bloomberg, Havas, Reuters, United Press International





(D) United Press International, Reuters, Bloomberg, Havas





Answer: (A)











63. Identify the correct sequence of the following Chairpersons of the Press Council of India:





(A) Justice T.S. Rajagopala Iyengar, Justice P.B. Sawant, Justice G.N. Ray, Justice Markandeya Katju





(B) Justice P.B. Sawant, Justice G.N. Ray, Justice Markandeya Katju, Justice T.S. Rajagopala Iyengar





(C) Justice G.N. Ray, Justice Markandeya Katju, Justice T.S. Rajagopala Iyengar, Justice P.B. Sawant





(D) Justice Markandeya Katju, Justice T.S. Rajagopala Iyengar, Justice P.B. Sawant, Justice G.N. Ray,





Answer: (A)











64. Find out the correct sequence of the stages identified in the information processing theory.





(A) Attention, comprehension, acceptance, retention, action





(B) Comprehension, acceptance, retention, attention, action





(C) Attention, acceptance, comprehension, retention, action





(D) Attention, action, comprehension, acceptance, retention





Answer: (A)











65. Match List – I with List – II:





List-I                                       List-II





(a) World this week                (1) R.K. Lakshman





(b) Over a cup of tea               (2) Karan Thapar





(c) Devil’s Advocate               (3) Pothen Joseph





(d) You said it                         (4) Pranav Roy





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (1) (2) (3) (4)





(B) (4) (3) (2) (1)





(C) (3) (1) (4) (2)





(D) (2) (4) (1) (3)





Answer: (B)











66. Match List – I with List – II:





List-I                                       List-II





(Personality)                            (Associated with)





(a) Edward Muybridge           (1) Cinematography





(b) Thomas Edison                  (2) Recording of Animal Movements





(c) Louis Lumiere                    (3) Cathiere Du Cinema





(d) Andre Bazin                      (4) Kinetoscope





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (1) (2) (3) (4)





(B) (4) (3) (2) (1)





(C) (2) (4) (1) (3)





(D) (3) (1) (4) (2)





Answer: (C)











67. Match List – I with List – II:





List-I                                       List-II





(Film)                                      (Hero)





(a) Kashmir Ki Kali                 (1) Amitabh Bachchan





(b) Welcome to Sajjanpur       (2) Shammi Kapoor





(c) Singham                             (3) Sreyash Talpade





(d) Aarakshan                                     (4) Ajay Devgan





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (4) (2) (1) (3)





(B) (1) (4) (3) (2)





(C) (3) (1) (2) (4)





(D) (2) (3) (4) (1)





Answer: (D)











68. Match List – I with List – II:





List-I                           List-II





(Terms)                        (Explanation)





(a) Pre-flash                 (1) Documentary film making movement in Britain





(b) Telefilm                 (2) Documentary film making technique





(c) Free cinema            (3) Exposing of raw film to soft light before shooting





(d) Cinema Verité       (4) Film made for television broadcast





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (1) (2) (3) (4)





(B) (2) (1) (4) (3)





(C) (3) (4) (1) (2)





(D) (4) (3) (2) (1)





Answer: (C)











69. Match List – I with List – II:





List-I                           List-II





(a) Sentinel                  (1) Punjab





(b) Udayavani                         (2) Andhra Pradesh





(c) Sakshi                    (3) Karnataka





(d) Ajit                        (4) Assam





Codes:





      (a) (b) (c) (d)





(A) (2) (1) (4) (3)





(B) (3) (4) (1) (2)





(C) (1) (2) (3) (4)





(D) (4) (3) (2) (1)





Answer: (D)











70. Match List – I with List – II:





List-I                           List-II





(a) Tamasha                 (1) Kerala





(b) Bhaona                  (2) Tamil Nadu





(c) Therukoothu          (3) Assam





(d) Theyam                  (4) Maharashtra





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (4) (3) (2) (1)





(B) (1) (2) (3) (4)





(C) (3) (4) (1) (2)





(D) (2) (1) (4) (3)





Answer: (A)











Read the following passage and answer Question Nos. from 71 to 75:





Psychoanalytic theory tells us that the human psyche is divided into three spheres: consciousness, precociousness, and the unconsciousness. Although Freud might not have discovered the unconsciousness, it is fair to say that he was aware of its significance and used it in his work to an unprecedented degree. He offers a classic description of the unconsciousness in his essay, ‘One of the difficulties of Psychoanalysis.’





It was then, and still is, difficult for many people to recognize that there can be contents of their minds of which they are unaware. The three levels of the psyche (Freud’s topographic hypothesis) can be represented by an iceberg. The top of the iceberg, which we all see, is consciousness. The part of the iceberg five or six feets below the waterline, which we can dimly make out, is the preconscious. And the part of the iceberg, below the line, which cannot be seen, is the unconscious. It makes up most of the iceberg and, it is important to recognize, the human psyche.





According to Freud, all of our experiences are stored in the unconscious and have an effect on our minds and behaviour. Psychoanalytic criticism suggests that works of art resonate with this unconscious material in our minds. It is likely, psychoanalytic critics suggest, that works of art send messages, in hidden and rather mysterious ways, from the unconscious of creative artists to the unconscious of people who are the audience for their works.





If the people found the idea of an unconscious difficult, they found Freud’s notion of the Oedipus complex outrageous. And it still is a very controversial matter as scholars in many fields argue about whether it exists or was just a fantastic notion of Freud’s. He believed that we all experience, when we are young children (around the age of 3), oedipal strivings. That is, we all desire to have the undivided attention and love of our parent of the opposite sex. Freud called this phenomenon the Oedipus complex because it resembled in important ways the myth of Oedipus, the Greek hero who unwittingly killed his father and married his mother.





Although this theory is very controversial, it is interesting to notice how useful it is in dealing with works of art. The Oedipus complex has been used by critics to interpret everything from King Kong to the James Bond stories and films.











71. Which sphere of human psyche Sigmund Freud was presumed to have not discovered?





(A) Unconscious





(B) Pre-consciousness





(C) Consciousness





(D) Post consciousness





Answer: (A)











72. In the example explaining the three spheres of human psyche, which part was identified with pre-conscious?





(A) The iceberg





(B) The topic of iceberg





(C) The portion of iceberg submerged below waterline





(D) The part of iceberg we cannot see





Answer: (C)











73. How do the works of art send message to the audience?





(A) Through colours





(B) Through human figures





(C) Through unconscious message inscribed in works of art to the unconscious of audience





(D) Through the writings of the critics





Answer: (C)











74. What did Sigmund Freud believed about Oedipus complex?





(A) Only female child experience Oedipus complex





(B) The strong influence of Greek God Oedipus





(C) Young children of about 3 years of age want undivided attention of parent of opposite sex





(D) The unconsciousness in genes of brain





Answer: (C)











75. How did the critics use Oedipus complex in the past?





(A) Works of art





(B) Commentaries on Freud’s works





(C) In interpreting King Kong, James Bond stories and films





(D) Explaining fantasies in films





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting