-->

Linguistics 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Linguistics 2013 June UGC NET Solved Question Paper II





1. In Chomskyan Hierarchy the type grammar refer to





(A) Rewrite grammars





(B) Context-sensitive grammars





(C) Context-free grammars





(D) Finite-state grammars





Answer: (D)











2. Match the items in the List – I with those in List – II:





List – I                                    List – II





a. Inflecting language                         i. Geographical





b. American languages            ii. Typological





c. South-Asian languages        iii. Genetic





d. Semitic languages               iv. Areal





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iv iii





(C) iii iv ii i





(D) iv iii i ii





Answer: (B)











3. The book entitled ‘Introducing Applied Linguistics’ by S.P. Corder was published in





(A) 1965





(B) 1973





(C) 1976





(D) 1980





Answer: (B)











4. An empty morph has





(A) Meaning but no form.





(B) No form, no meaning.





(C) Form and meaning.





(D) Form but no meaning.





Answer: (D)











5. The pulmonic airstream is initiated by





(A) Closed glottis





(B) Vibrating glottis





(C) Lungs





(D) Closed velum





Answer: (C)











6. Match the following in List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                        List – II





a. Nasalisation             i. Airstream process





b. Voicing                   ii. Articulatory process





c. Palatalisation           iii. Phonation process





d. Ejectives                 iv. Oronasal process





Codes:





        a b c d





(A) iii ii i iv





(B) ii i iii iv





(C) iv iii ii i





(D) i ii iv iii





Answer: (C)











7. An example of a tonal language is





(A) English





(B) Bodo





(C) Hindi





(D) Santali





Answer: (B)











8. The blade of the tongue is also called





(A) Apex





(B) Dorsum





(C) Centre





(D) Lamina





Answer: (D)











9. The voiced velar fricative is indicated by the IPA symbol





(A) G





(B) g





(C) r





(D) z





Answer: (Wrong question)











10. Assertion I: In the English words ‘eight’ and ‘eighth’ the same phoneme | t | is present having the same phonetic nature.





Assertion II: In the English words ‘eight’ and ‘eighth’ the same phoneme | t | is present having different phonetic nature.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) Both (I) and (II) are false.





(C) (I) is false and (II) is true.





(D) (I) is true and (II) is false.





Answer: (C)











11. The propounder of ‘Practical phonemics’ is





(A) L. Bloomfield





(B) K.L. Pike





(C) H.A. Gleason





(D) C.F. Hockett





Answer: (B)











12. Match the items from List – I with those in the List – II and select the correct items from the codes given below:





List – I                        List – II





a. Post position            i. Articulatory phonetics





b. Formant                   ii. Morphology





c. Lower lip                 iii. Acoustic phonetics





d. Distributed              iv. Phonology





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii iv ii i





(C) iv ii iii i





(D) ii iii i iv





Answer: (D)











13. Words with lexicalized meanings, written as single words or not, are called





(A) Compounds





(B) Phrases





(C) Single morphemes





(D) Single words





Answer: (A)











14. The morphological change from one sound to a related one in related words is called





(A) Suppletion





(B) Infixation





(C) Incorporation





(D) Ablaut





Answer: (D)











15. Assertion I: The words ‘this’, ‘that’, ‘the’, ‘a’ in the context of ‘____ girl’ are in paradigmatic relation.





Assertion II: The words ‘this’, ‘that’, ‘the’ and ‘a’ in the context of ‘___ girl’ are in syntagmatic relation.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) Both (I) and (II) are false.





(C) (I) is true and (II) is false.





(D) (I) is false and (II) is true.





Answer: (C)











16. Unity of a linguistic sequence or chain, defined in terms of its relations with its surroundings is





(A) Cohesion





(B) Coherence





(C) Context





(D) Connotation





Answer: (B)











17. Good: bad; polite: rude, impolite; kind : cruel, unkind; clever : stupid where the first term expressing a positive attitude towards a referent and the other(s) a negative attitude.





In which category of antonyms they belong to?





(A) Overlapping antonyms





(B) Polar antonyms





(C) Partial antonyms





(D) Simple antonyms





Answer: (A)











18. Arrange the following words of Chomsky in chronological order in which they appeared:





(i) Current issues in Linguistic Theory





(ii) Syntactic structures





(iii) Conditions on transformations





(iv) Aspects of the theory of syntax





Codes:





(A) (ii), (i), (iv), (iii)





(B) (i), (iii), (iv), (ii)





(C) (ii), (iv), (i), (iii)





(D) (i), (iv), (ii), (iii)





Answer: (A)











19. The doctrine of Spho a was introduced by





(A) Pā ini





(B) Patanjali





(C) Kātyāyana





(D) Bhartuhari





Answer: (D)











20. If flower is a super ordinate term, what is the term which refers rose, hibiscus, sunflowers etc?





(A) Hyponyms of flower





(B) Co-hyponyms of flower





(C) Synonyms of flower





(D) Homonyms of flower





Answer: (A)











21. What is the entailment of the sentence “Tracy is a spinster”?





(A) Tracy is a male





(B) Tracy is a female





(C) Tracy is an old woman





(D) Tracy is a child





Answer: (B)











22. Transformational generative grammar deals with





(A) Production





(B) Transformation





(C) Semiotics and Pragmatics





(D) Production and Transformation





Answer: (D)











23. Government and Binding theory strives to be a theory of





(A) Universal grammar





(B) Traditional grammar





(C) Phrase structure grammar





(D) Transformational grammar and traditional grammar





Answer: (A)











24. A constituent who takes its reference from its antecedent is





(A) Anaphor





(B) Adjective





(C) Noun phrase





(D) Verb phrase





Answer: (A)











25. Choose the correct order





(A) Semantics, Phonology, Morphology, Syntax





(B) Phonology, Morphology, Syntax, Semantics





(C) Phonology, Semantics, Morphology, Syntax





(D) Phonology, Syntax, Semantics, Morphology





Answer: (B)











26. Choose the correct year of publication of the book ‘Logical Structure of Linguistic Theory’?





(A) 1975





(B) 1957





(C) 1965





(D) 1977





Answer: (A)











27. The hierarchy of number of languages recorded for the four dominant families of languages of South Asia is





(A) Tibeto Burman, Indo Aryan, Dravidian, Austro Asiatic





(B) Indo Aryan, Tibeto Burman, Dravidian, Austro Asiatic





(C) Dravidian, Indo Aryan, Tibeto Burman, Austro Asiatic





(D) Austro Asiatic, Indo Aryan,Tibeto Burman, Dravidian





Answer: (A)











28. The most widely spoken language of the North Dravidian group is





(A) Tamil





(B) Kurukh





(C) Malto





(D) Brahui





Answer: (B)











29. One South Asian language that has not been shown convincingly to be genetically related to any other language or language family is





(A) Burashaski





(B) Brahui





(C) Malto





(D) Kurukh





Answer: (A)











30. The complimentizer consistent with the implicational universal of SOV word order, follow the clause in all the Dravidian languages and Nepalese, Assamese and Sinhalese. However, in Kashmiri, Hindi-Urdu the complimentizer occurs,





(A) To the left of the subordinate clause.





(B) To the right of the subordinate clause.





(C) In between the subordinate clause.





(D) At the top of the subordinate clause.





Answer: (A)











31. Assertion I: Sound change is regular.





Assertion II: Sound change is purely phonetically conditioned.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) Both (I) and (II) are false.





(C) (I) is true but (II) is false.





(D) (I) is false but (II) is true.





Answer: (A)











32. Assertion I: The comparative method is a set of techniques that permits us to recover linguistic constructs of earlier stages in a family of related languages.





Assertion II: The techniques involve comparison of cognate material from two or more related languages.





Codes:





(A) (I) is true but (II) is false.





(B) (I) is false but (II) is true.





(C) Both (I) and (II) are true.





(D) Both (I) and (II) are false.





Answer: (C)











33. A change in which one sound becomes more similar to another sound through the influence of a neighbouring or adjacent sound is known as





(A) Retroflexation





(B) Assibilation





(C) Assimilation





(D) Labialization





Answer: (C)











34. A wide variety of fusion of sound (phonological processes) across word boundaries and alteration of sounds due to the neighbouring sound or due to the grammatical function of adjacent word is known as





(A) Palatalization





(B) Sandhi





(C) Elision





(D) Lenition





Answer: (B)











35. Germanic consonant shift is also known as





(A) Grimm’s Law





(B) Grassmann’s Law





(C) Verner’s Law





(D) Fortunatov Law





Answer: (A)











36. Phonetic disintegration includes





(A) Phonemic paraphasia





(B) Agraphia





(C) Dyslexia





(D) Anomia





Answer: (A)











37. The concept of ‘Langue’ and ‘Parole’ is associated with





(A) Dell Hymes





(B) Edward Sapir





(C) Ferdinand De Saussare





(D) N. Chomsky





Answer: (C)











38. Dell Hymes introduced the term ‘Communicative Approach’ in the period of





(A) 1950s





(B) 1960s





(C) 1970s





(D) 1980s





Answer: (B)











39. ‘Drive into the par cark’ refers to





(A) Malapropisms





(B) Spoonerisms





(C) Stuttering





(D) Metathesis





Answer: (B)











40. Assertion I: The various strands of what we now call the qualitative approach have been visible within sociology since the 1920s.





Assertion II: Since the 1980s this approach has become prominent in the study of language.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) (I) is true but (II) is false.





(C) Both (I) and (II) are false.





(D) (I) is false but (II) is true.





Answer: (A)











41. Match the items in the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                        List – II





a. Corpora                   i. Kwic format





b. Concordance           ii. Words in a node





c. Span                        iii. Corpus undergone parsing





d. Tree bank                iv. Transcribed speech





Codes:





       a b c d





(A) iii i ii iv





(B) ii i iv iii





(C) i iii iv ii





(D) iv i ii iii





Answer: (D)











42. Assertion I: Pidgin which has acquired native users is a Creole.





Assertion II: A Creole is developed into a complex speech community.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) (I) is true, (II) is false.





(C) Both (I) and (II) are false.





(D) (I) is false but (II) is true.





Answer: (A)











43. Arrange the following concepts of Piaget in a chronological order in which they appeared.





(A) Concrete operations, Intuitive thought, Pre-conceptual thought, sensory-motor intelligence.





(B) Sensory-motor intelligence, concrete operations, intuitive thought, pre-conceptual thought





(C) Sensory-motor intelligence, pre-conceptual thought, intuitive thought, concrete operations





(D) Pre-conceptual thought, intuitive thought, sensory motor intelligence, concrete operations





Answer: (C)











44. A term which refers to the distribution of linguistic variables in relation to the various levels is





(A) Standardization





(B) Stratification





(C) Substitution





(D) Satisfaction











45. William Labov’s ‘sociolinguistic patterns’ was published in the year





(A) 1952





(B) 1962





(C) 1972





(D) 1982





Answer: (C)











46. When a message describe a situation, an object or mental state, it is known as





(A) Referential function of language





(B) Conative function of language





(C) Emotive function of language





(D) Phatic function of language





Answer: (A)











47. The most familiar and most widely used primary medium is





(A) Sign language





(B) Speech





(C) Writing





(D) Finger spelling





Answer: (B)











48. ‘Design feature’ is a term coined by





(A) L. Bloomfield





(B) C. Hockett





(C) N. Chomsky





(D) Ferdinand De Saussure





Answer: (B)











49. Assertion I: Isoglosses are lines which show the distribution of linguistic features.





Assertion II: A bundle of isoglosses serves to mark the dialect boundary.





Codes:





(A) (I) is true, but (II) is false.





(B) Both (I) and (II) are false.





(C) (I) is false and (II) is true.





(D) Both (I) and (II) are true.





Answer: (D)











50. Of all the fundamental features of human language the feature which is also found in animal communication is





(A) Displacement





(B) Arbitrariness





(C) Duality of patterning





(D) Open-endedness





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting