-->

Linguistics 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Linguistics 2013 December UGC NET Solved Question Paper II





1. An ideal speaker is one who can





(A) Speak more than one language





(B) Speak very clearly





(C) Produce all grammatical sentences of a language





(D) Use large number of idioms in his/her speech





Answer: (C)











2. Following are the types of language universals:





I. Formal





II. Substantive





III. Absolute





IV. Partial





Codes:





(A) Only I and II is correct.





(B) Only II and III is correct.





(C) Only III and IV is correct.





(D) Only I, II and III is correct





Answer: (D)











3. Find the correct order:





I. Prescriptive approach





II. Descriptive approach





III. Concept of Language Faculty





IV. Computational Linguistics





Codes:





(A) I II III IV





(B) I II IV III





(C) III I II IV





(D) III II I IV





Answer: (A)











4. Find the correct order:





I. Distinctive feature





II. Phoneme





III. Phone





IV. Syllable





Codes:





(A) IV I III II





(B) I III II IV





(C) III II I IV





(D) II III I IV





Answer: (B)











5. Match the items in the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                        List – II





a. Location of speech and referent                             i. Arbitrariness





b. Conventional relation between object and word    ii. Displacement





c. Role of speaker and listener                                    iii. Denotation





d. Referential function of language                            iv. Interchangeability





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii         i           iv         iii





(B)       iii         iv         ii          i





(C)       iv         iii         i           ii





(D)       i           ii          iii         iv





Answer: (A)











6. Match the items in the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                                        List – II





a. Underlying system of language                              i. Complementary distribution





b. Only one of them can occur in the same context    ii. Language





c. Both are present                                                      iii. Paradigmatic





d. Only one of them is present                                    iv. Syntagmatic





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         iv         ii          i





(B)       iv         i           iii         ii





(C)       iii         iv         i           ii





(D)       ii          i           iv         iii





Answer: (D)











7. Assertion (I): The approach which studies only the written form of language is called prescriptivism.





Assertion (II): Only written form is the true representation of a language.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are false.





(B) Both (I) and (II) are true.





(C) (I) is false but (II) is true





(D) (I) is true but (II) is false.





Answer: (D)











8. Assertion (I): We can study social variation through speech.





Assertion (II): The branch of linguistics which studies speech differences among speakers of a language is called psycholinguistics.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) Both (I) and (II) are false.





(C) (I) is true but (II) is false.





(D) (I) is false but (II) is true.





Answer: (C)











9. The term ‘Organology’ later come to be known as





(A) Pathology





(B) Disability





(C) Phrenology





(D) Neurology





Answer: (C)











10. Assertion (I): Jargon aphasia results in the substitution of one sound for another.





Assertion (II): Patients with Wernicke’s aphasia often produce such jargon.





Codes:





(A) (I) is true and (II) is false.





(B) (I) is false and (II) is true.





(C) Both (I) and (II) are true.





(D) Both (I) and (II) are false.





Answer: (C)











11. The period during which language acquisition proceeds easily, swiftly and without external intervention is called





(A) Developmental period





(B) Critical period





(C) Acquired period





(D) Abnormal period





Answer: (B)











12. The rules children construct are





(A) Grammar dependent





(B) Lexical dependent





(C) Structure dependent





(D) Sound dependent





Answer: (C)











13. ________ was used as the label for the secret language of beggars and street merchants.





(A) Stang





(B) Taboo





(C) Argot





(D) Euphemism





Answer: (C)











14. Assertion (I): A parser is the machine or engine that is responsible for applying the rules.





Assertion (II): A parser can have different strategies for applying rules.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are false.





(B) Both (I) and (II) are true.





(C) (I) is true and (II) is false.





(D) (I) is false and (II) is true.





Answer: (B)











15. A system of writing Mandarin with a modified Roman alphabet is known as





(A) Hangul





(B) Pinyin





(C) Kanji





(D) Katakana





Answer: (B)











16. A movement towards greater uniformity and less variation among dialect is





(A) Dialect levelling





(B) Dialect mapping





(C) Accent





(D) Isogloss





Answer: (A)











17. The theory that language determines the world-view of its speech community has been proposed by





(A) Charles F. Hockett





(B) E.A. Nida





(C) William Labov





(D) Sapir Whorf





Answer: (D)











18. Which of the following speech sounds are Dravidian loans into Indo- Aryan?





(A) Retroflexes





(B) Velars





(C) Semi-vowels





(D) Fricatives





Answer: (A)











19. English [h] and [y] are phonemes on the basis of





(A) Complementary distribution





(B) Parallel distribution





(C) Defective distribution





(D) Free variation





Answer: (C)











20. Assertion (I): English [p] and [b] are in constant phonological opposition.





Assertion (II): English [p] and [pH] are in complementary distribution.





Codes:





(A) (I) is true and (II) is false.





(B) (I) is false and (II) is true.





(C) Both (I) and (II) are true.





(D) Both (I) and (II) are false.





Answer: (C)











21. The study of man’s sound-producing possibilities and the functioning of his speech mechanism is called





(A) Descriptive phonetics





(B) Evolutionary phonetics





(C) General phonetics





(D) Normative phonetics





Answer: (C)











22. The IPA symbol [y] stands for





(A) Front close unrounded vowel





(B) Central close unrounded vowel





(C) Front midway between close and close-mid vowel





(D) Front close rounded vowel





Answer: (D)











23. Affricates involve





(A) Close approximation





(B) Open approximation





(C) Zero strictures





(D) Zero stricture and close approximation





Answer: (D)











24. Closed velum acts as the initiator in the articulation of





(A) Plosives





(B) Clicks





(C) Implosives





(D) Ejectives





Answer: (B)











25. A closed syllable is a syllable which is





(A) Arrested by a consonant





(B) Has no arresting consonant





(C) Has a releasing consonant





(D) Has no releasing consonant





Answer: (A)











26. Assertion (I): Secondary articulation involves more constriction of the vocal tract than the primary articulation does.





Assertion (II): The secondary articulation may be either in front of, or behind of the primary articulation.





Codes:





(A) (I) is false and (II) is true.





(B) (I) is true and (II) is false.





(C) Both (I) and (II) are true.





(D) Both (I) and (II) are false.





Answer: (A)











27. Once an inflectional affix is added to a word





(A) No further attachment of the derivational affix to the word is possible.





(B) Both inflectional and derivational affixes can be added.





(C) Nothing happens to root-word





(D) The word becomes a clitic





Answer: (A)











28. Match the items in the List – I with those in List – II:





List – I            List – II





a. Root                        i. a form of word that changes into another word





b. Stem            ii. a form of word that takes derivations





c. Base             iii. a form of word that takes inflections





d. Suppletion   iv. after all affixations are taken out





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           iv         ii          iii





(B)       iv         iii         ii          i





(C)       i           iii         iv         ii





(D)       iv         i           iii         ii





Answer: (B)











29. Declension of nouns in inflectional languages means:





(a) Nouns with gender and number





(b) Nouns with grammaticalization





(c) Nouns with tense, aspect and mood





(d) Nouns with case endings





Codes:





(A) only (a) is correct.





(B) (a), (b), (c) are correct





(C) (a) and (d) are correct





(D) None of the above is correct





Answer: (C)











30. Assertion (I): Linguistic items ‘–s’, ‘–z’ and ‘–iz’ are phonologically conditioned allomorphs.





Assertion (II): Amongst the three allomorphs ‘–s’, ‘–z’ and ‘–iz’, the ‘–z’ is the underlying morpheme for plural marker in English.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are false.





(B) Only (I) is true and (II) is false.





(C) Only (II) is true and (I) is false





(D) Both (I) and (II) are true.





Answer: (D)











31. In revised extended standard theory, the modifications are made with the inclusion of





(A) Logical forms and cognitive systems





(B) Phrase structure grammar





(C) Psycholinguistics





(D) Neurolinguistics





Answer: (A)











32. Transformational rules are





(A) Structure preserving





(B) Meaning preserving





(C) Grammar preserving





(D) Meaning changing





Answer: (B)











33. In the following conversation of X and Y, what conversational maxim is seemingly violated by X and Y?





X: My present situation is more of heaven on earth.





Y: Indeed, but to think that time changes yesterday is amazing.





(A) Maxim of quality





(B) Maxim of manner





(C) Maxim of relation





(D) Maxim of quantity





Answer: (C)











34. Assertion (I): Lexicography is the study of words in such a way that it includes their nature and function as symbols and their meaning in relation to epistemology.





Assertion (II): Semantics is the study of meaning in language.





Codes:





(A) (I) is true, (II) is false





(B) (I) is false, (II) is true.





(C) Both (I) and (II) are false.





(D) Both (I) and (II) are true.





Answer: (B)











35. Match the linguistic forms of the utterance from the List – I and the functions of these forms with the List – II:





List – I                                                List – II





a. May I use your pen?                        i. Interrogative question





b. Did you attend the lecture?            ii. Interrogative- Request





c. Leave the room!                              iii. Declaration- Information





d. I lost the opportunity                      iv. Imperative- Command





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         iii         ii          i





(B)       ii          i           iv         iii





(C)       i           ii          iii         iv





(D)       ii          iv         i           iii





Answer: (B)











36. When a constituent is moved to the front of a sentence, then it functions as “topic”. This process is called





(A) Subjectivisation





(B) Topicalisation





(C) Complementation





(D) Objectivisation





Answer: (B)











37. The output of the basic component of the Generative Grammar is





(A) Deep structure





(B) Surface structure





(C) Syntactic structure





(D) Semantic component





Answer: (A)











38. Semantic properties of a constituent are specified with the help of





(A) Distinctive features





(B) Suprasegmental features





(C) Syntactic features





(D) Segmental features





Answer: (C)











39. “We congratulate you on your success” is an example of





(A) Commissive Act





(B) Expressive Act





(C) Representative Act





(D) Directive Act





Answer: (B)











40. A construction where a single clause has been divided into two separate sections is known as





(A) Complex sentence





(B) Compound sentence





(C) Complement sentence





(D) Cleft sentence





Answer: (D)











41. The set of techniques developed over move than a century and half that permits us to recover linguistic constructs of earlier stages in a family of related languages is known as





(A) Contrastive method





(B) Comparative method





(C) Synchronic method





(D) None of the above





Answer: (B)











42. Assertion (I): At the level of phonology all South Asian languages exhibit a contrast between front unrounded vowel and rounded back vowels.





Assertion (II): All South Asian languages except “Khasi” which is a verb medial language share common structural characteristics at the level of sentence.





Codes:





(A) Both (I) and (II) are true.





(B) Both (I) and (II) are false.





(C) (I) is true and (II) is false.





(D) (II) is true and (I) is false.





Answer: (A)











43. In some languages words typically contain a linear sequence of morphs and therefore these languages are known as





(A) Isolating





(B) Agglutinating





(C) Inflectional





(D) None of the above





Answer: (B)











44. Match the items from List – I with those in List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                        List – II





a. Trubetzkoy              i. Sociolinguistic Area





b. Emeneau                 ii. Sprachbund





c. Weinreich                iii. Linguistic Area





d. P.B. Pandit             iv. Convergence Area





Codes:





        a b c d





(A) iii ii i iv





(B) ii iii iv i





(C) i ii iii iv





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











45. Match the items from List – I with those in List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





a. South Munda                      i. Santali, Mundari





b. North Munda                      ii. Madhya Pradesh, Maharashtra





c. Korku                                  iii. Ho, Bhumij, Korwa





d. Mundri sub group               iv. Kharia Jaung





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iii ii i iv





(C) i ii iii iv





(D) iv i ii iii





Answer: (D)











46. ‘Khowar’, ‘Torwali’ and ‘Shina’ belong to





(A) Dravidian family of languages





(B) Tibeto-Burman





(C) Austro-Asiatic





(D) Dardic





Answer: (D)











47. Partial reduplication of words where an initial consonant or syllable is replaced in the reduplicated word is known as





(A) Reduplication





(B) Echo-words





(C) Conjunctive participle





(D) None of the above





Answer: (B)











48. Assertion (A): The ‘guna’ increment is an Indo-European phenomenon.





Assertion (B): The “V ddhi” increment is specifically Indian in origin.





Codes:





(A) Both (A) and (B) are correct.





(B) Both (A) and (B) are wrong.





(C) (A) is correct, (B) is wrong.





(D) (B) is correct and (A) is wrong.





Answer: (A)











49. The exploitation of patterns in the synchronic grammar of a single language or dialect to recover information about its prehistory is





(A) Standard method of reconstruction





(B) Synchronic grammar





(C) Diachronic grammar





(D) Internal reconstruction





Answer: (D)











50. The first Germanic sound shift or Rask’s rule is also known as





(A) Grimm’s Law





(B) Grassman’s Law





(C) Neogrammarian Rule





(D) None of the above





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting