-->

Labour Welfare 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. Time and Motion Study was propounded by





(A) Louis D. Brandies





(B) Frank B. Gilberth





(C) Elton Mayo





(D) Henry Gnatt





Answer: (B)











2. Which of the following is a process of communication?





(A) Downward





(B) Upward





(C) Lateral





(D) All the above





Answer: (D)











3. Hawthorne Experiment findings led to





(A) Behavioural Approach





(B) Systems Approach





(C) Human Relations Approach





(D) Scientific Management Approach





Answer: (C)











4. Which of the following is not a path in grapevine chain?





(A) Non-profitability





(B) Single strand





(C) Gossip





(D) Cluster Chair





Answer: (A)











5. When the chain of command is longer than the span of control, the resultant organization structure would be





(A) Linear structure





(B) Flat structure





(C) Tall structure





(D) Free-form Organization structure





Answer: (C)











6. In an organization, under line and staff the function of ‘staff’ is





(A) Superior





(B) Managerial





(C) Authoritative





(D) Advisory





Answer: (D)











7. Which one of the following is not the method of job evaluation?


(A) Ranking





(B) Forced Distribution





(C) Grading





(D) Point Method





Answer: (B)











8. Under which of the following legislations a statutory machinery for grievance handling is given?





(A) The Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946





(B) The Factories Act, 1948





(C) The Industrial Disputes Act, 1947





(D) The Trade Pensions Act, 1926





Answer: (C)











9. Arrange the following steps of disciplinary procedure in the order in which they are used:





(a) Dismissal and discharge





(b) Show-cause notice





(c) Domestic enquiry





(d) Serving of charge sheet





(e) Submission of the report





Codes:





(A) b, d, c, e, a





(B) b, e, c, d, a





(C) c, d, b, e, a





(D) d, b, c, e, a





Answer: (A)











10. Outsourcing stands for





(A) Retrenching services of surplus employees





(B) Encouraging voluntary retirement





(C) Contracting out the work to other organisations





(D) Slowing down of production





Answer: (C)











11. HRD systems include





(A) Performance Appraisal





(B) Potential Appraisal and Development





(C) Feedback and Performance coaching





(D) All the above





Answer: (D)











12. QWL movement was spearheaded by





(A) C.A. Barlett and S. Ghoshal





(B) Eric Tryst, Fred Enery, Eina Thorsrud





(C) D. Harnett and L. Cummings





(D) Ronen Simcha and Oded Shankar





Answer: (B)











13. Match the following:





List – I                                                                                    List – II





a. Eric Berne                                                                           i. Born to Win





b. Thomas A. Harris                                                                ii. Quality Circles in India





c. James and Dorothy Jongeward                                           iii. I’am O.K – You’re O.K





d. S.R. Udpa                                                                           iv. Transactional Analysis





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         iii         i           ii





(B)       ii          iv         i           iii





(C)       i           iii         iv         ii





(D)       iv         i           ii          iii





Answer: (A)











14. Arrange in sequence the five steps procedure for Behaviourally anchored rating scales (BARS):





a. Identify Performance Dimensions





b. Collect critical incidents





c. Rate the incidents





d. Re-classify the incidents





e. Develop the final instrument





Codes:





(A) b, d, a, e, c





(B) d, b, a, e, c





(C) b, a, d, c, e





(D) b, d, e, a, c





Answer: (C)











15. Which one is not a part of effective organization’s career planning process?





(A) Assessment of Occupational and career choice





(B) Personal Assessment





(C) Annual Appraisal and Development Programme





(D) Incentive Management





Answer: (D)











16. The famous definition of ‘personality’ as “the dynamic organization within the individual of those psychological systems that determine his unique adjustments to his environment” – is given by





(A) Theodore T. Herbert





(B) Sigmund Freud





(C) Gordon Allport





(D) James Watson





Answer: (C)











17. Arrange the following steps in OB Mod in their right sequence:





a. Identification of behavioural contingencies





b. Measurement of the behaviours





c. Identification of performance related behaviours





d. Evaluation of performance improvement





e. Development and implementation of intervention strategy





Codes:





(A) a, c, b, e, d





(B) c, a, b, d, e





(C) a, d, c, b, e





(D) c, b, a, e, d





Answer: (D)











18. Match the following:





Theories of Motivation                                                           Propagators





a. Expectancy Theory                                                             i. J. Stacy Adams





b. ERG Theory                                                                        ii. Hackman & Oldham





c. Equity Theory                                                                     iii. Clayton Alderfer





d. Job Characteristics Model                                                  iv. Victor Vroom





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         i           ii          iv





(B)       iv         iii         i           ii





(C)       iv         i           ii          iii





(D)       iv         ii          i           iii





Answer: (B)











19. When a sender manipulates information so that it will be seen more favourably by the receiver in communication, it is called





(A) Selective Perception





(B) Linguistic Trap





(C) Filtering





(D) Emotional Appeal





Answer: (C)











20. Leader-Member relations; task structure and position power are attributes of which leadership theory?





(A) Trait Theory





(B) Behavioural Theory





(C) Situational Theory





(D) Contingency Theory





Answer: (D)





21. Who has propounded the theory that “Industrial Conflict is a part of the broader social conflict between classes and used to explain fundamental historical process of change and development in human society”?





(A) Frank Tannenbaum





(B) Adam Smith





(C) Karl Marx





(D) G.D.H. Cole





Answer: (C)











22. In which year the two consultative machinery Indian Labour Conference and Standing Labour Committee were constituted in India?





(A) 1941





(B) 1942





(C) 1947





(D) 1951





Answer: (B)











23. Identify the functions of Joint Management Council:





(A) Information sharing





(B) Consultative





(C) Administrative





(D) All the above





Answer: (D)











24. By which amendment the provisions of Workers’ Participation in Management was incorporated in the Indian Constitution?





(A) 41





(B) 42





(C) 43





(D) 44





Answer: (B)











25. The structure of I.L.O. includes





(A) an International Labour Conference





(B) a Governing Body





(C) an International Labour Office





(D) All the above





Answer: (D)











26. Who was the founder of the Madras Labour Union?





(A) Ansuya Ben Sarabhai





(B) B.P. Wadia





(C) N.M. Lokhande





(D) Sankarlal Banker





Answer: (B)











27. Who has defined that “a trade union means an association carried on mainly for the purpose of protecting and advancing the members’ economic interest (higher wages, better conditions of work)”?





(A) Selig Perlman





(B) G.D.H. Cole





(C) Robert F. Hoxie





(D) Frank Tannenbaum





Answer: (B)











28. Under which of the following legislations there is a provision called ‘protected workmen’?





(A) Trade Unions Act, 1926





(B) Industrial Employment





(Standing Orders) Act, 1946





(C) Factories Act, 1948





(D) Industrial Disputes Act, 1947





Answer: (D)











29. Which one of the following is not a machinery for settlement of Industrial Disputes under the Industrial Disputes Act, 1947?





(A) Conciliation Officer





(B) Board of Conciliation





(C) Collective Bargaining





(D) Labour Court





Answer: (C)











30. Creation of a political fund by trade unions under the Trade Union Act is





(A) Compulsory





(B) Optional





(C) by donation from political parties





(D) No such provision in the Act





Answer: (B)











31. Who among the following mentioned the four major principles of labour legislations?





(A) Frank Tillayard





(B) I.L.O.





(C) R.K. Das





(D) P.L. Mallick





Answer: (C)











32. The Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986 is an example of





(A) Regulative Labour Legislation





(B) Protective Labour Legislation





(C) Social Security Legislation





(D) Welfare Legislation





Answer: (B)











33. Which of the following common defences were not available to the employers in cases of compensation for accidents under the common law?





(A) Doctrine of Assumed Risk





(B) Doctrine of Contributory Negligence





(C) Doctrine of Common Employment and Fellow Servant’s responsibility





(D) Doctrine of Natural Risk





Answer: (D)











34. Which of the following is not a statutory welfare facility under the Factories Act, 1948?





(A) Crèche





(B) Canteen





(C) Transport





(D) First-Aid Boxes





Answer: (C)











35. The condition of 70 days of employment in the 12 months immediately preceding the date of benefit has been made an eligibility condition for getting





(A) Maternity Benefit under the Maternity Benefit Act





(B) Disablement benefit under the ESI Act





(C) Gratuity under the Payment of Gratuity Act





(D) Sickness benefit under the ESI Act





Answer: (A)











36. Under which Schedule of the Industrial Disputes Act, 1947 Public Utility Services have been listed out?





(A) 1st Schedule





(B) 2nd Schedule





(C) 3rd Schedule





(D) 4th Schedule





Answer: (A)











37. The minimum rate of subsistence allowance in case of suspension pending enquiry has been given under which of the following legislations?





(A) Industrial Disputes Act





(B) Trade Union Act





(C) Industrial Employment





(Standing Orders)





(D) None of the above, Act





Answer: (C)











38. Which of the following is not included under the definition of wages given under the Payment of Wages Act, 1936?





(A) Basic Wage





(B) Dearness Allowance





(C) Incentive





(D) Gratuity





Answer: (D)











39. Which of the following statements is not correct as per the Payment of Bonus Act, 1965?





(A) It is applicable to construction industry.





(B) It does not apply to employees in Life Insurance Corporation of India.





(C) Allocable surplus means 67% of the available surplus.





(D) Employee means any person including apprentice.





Answer: (D)











40. “No discrimination to be made while recruiting men and women workers” is given under which of the following legislations?





(A) Factories Act





(B) Equal Remuneration Act





(C) Employment Exchanges





(Compulsory Notification of Vacancies) Act





(D) Minimum Wages Act





Answer: (B)











41. Which of the following is not an extra-mural welfare?





(A) Co-operative consumer facility





(B) Creche for child care





(C) Recreational club





(D) Health and Medical Services





Answer: (B)











42. “Workers are becoming conscious of their rights and privileges therefore it is prudent to appease the workers” is the philosophy of which theory of labour welfare?





(A) Placating Theory





(B) Policing Theory





(C) Philanthropic Theory





(D) Paternalistic Theory





Answer: (A)











43. ‘Social Invasion of Work Place’ and long arm of job’ explain the logic behind which of the following welfare activities?





(A) Reducing accidents and promoting safety





(B) Reducing indebtedness through co-operatives





(C) Labour Community Development





(D) All the above





Answer: (C)











44. Assertion (A): Industrial accidents occur inter-alia due to fatigue.





Reason (R): Fatigue is the result of personal health condition of the worker as well as by overwork, monotony and boredom as part of work experience.





Codes:





(A) (A) is right but (R) is wrong.





(B) (A) is right and the (R) rightly explains the (A).





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is wrong but (R) is right.





Answer: (B)











45. Which of the following statements about welfare officer is not correct?





(A) Welfare Officer is statutory.





(B) The Qualifications and duties of Welfare Officer are prescribed.





(C) ‘Welfare Officer’ is a ‘Third Force’.





(D) Welfare Officer has to represent the employer in cases of industrial dispute.





Answer: (D)











46. The first Wage Board in India was set up in





(A) 1957





(B) 1958





(C) 1959





(D) 1960





Answer: (A)











47. Arrange the following in order of their amount in an ascending order:





a. Living Wage





b. Subsistence Wage





c. Fair Wage





d. Minimum Wage





Codes:





(A) b, c, d, a





(B) c, d, b, a





(C) b, d, c, a





(D) d, a, c, b





Answer: (C)











48. Which of the following cannot be regarded as a method of State Regulation of Wages?





(A) Wage Boards





(B) A Statutory Minimum Wage





(C) Adjudication and arbitration awards





(D) Collective Bargaining





Answer: (D)











49. Which of the following is regarded as Iron Law of Wage?





(A) Marginal Productivity Theory





(B) Subsistence Theory





(C) Wage Fund Theory





(D) Residual Claimant Theory





Answer: (B)











50. Which of the following is not a type of unemployment?





(A) Frictional Unemployment





(B) Technological Unemployment





(C) Disguised Unemployment





(D) Migratory Unemployment





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting