-->

Labour Welfare 2013 September UGC NET Solved Question Paper III



Labour Welfare 2013 September UGC NET Solved Question Paper III





1. Who had given the conceptual, human and technical skills concept of managerial skills?





(A) Robert Blake





(B) Henry Mintzberg





(C) Robert Katz





(D) Heinz Weihrich





Answer: (C)











2. Who had advocated the systems approach model?





(A) John T. Dunlop





(B) Herbert A. Spencer





(C) Charles A. Spaulding





(D) Talcott Parsons





Answer: (A)











3. Who advocated the theory Z?





(A) Douglas Murray McGregor





(B) William Ouchi and Price





(C) John Galbraith





(D) Jerdee and Caroll





Answer: (B)











4. Induction is viewed as





(A) Socializing process





(B) Belongingness





(C) Feel at home





(D) All the above





Answer: (D)











5. Match the following:





Approaches to HRD                                       Propagator





a. Human Capital Approach                           i. UNDP





b. Socio Psychological Approach                   ii. Human Development Report of the UN





c. Poverty Alleviation Approach                    iii. T.W. Schultz





d. World Human Development Approach.     iv. David McClelland





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         iv         ii          i





(B)       ii          iv         i           iii





(C)       iv         iii         i           ii





(D)       iii         ii          i           iv





Answer: (A)











6. The ongoing globalization in India requires drastic changes under which of the labour legislations?





(A) The Factories Act





(B) The Employees’ State Insurance Act





(C) The Industrial Disputes Act





(D) The Employees’ Provident Funds Act





Answer: (C)











7. Which of the following conventions has secured highest number of ratifications?





(A) Forced Labour Convention (No 29)





(B) Freedom of Association and Protection of Right to Organize (No 87)





(C) Equal Remuneration Convention (No 100)





(D) All the above





Answer: (D)











8. The composition of which of the following is similar to the structure of I.L.O?





(A) Canteen Managing Committee





(B) Standing Labour Committee





(C) Safety Committee





(D) Works Committee





Answer: (B)











9. Which of the following legislations extends some sort of benefit to retired employees also?





(A) Maternity Benefit Act





(B) Employees’ Compensation Act





(C) Employees’ State Insurance Act





(D) Payment of Bonus Act





Answer: (C)











10. Which of the following is not a method for fixing Minimum Wages under the Minimum Wages Act, 1948?





(A) Notification Method





(B) Committee Method





(C) Bargaining Method





(D) None of the above





Answer: (C)











11. Which of the following is not an objective of Workers’ Education Scheme in India?





(A) To make workers’ responsible citizens





(B) To make them efficient at work.





(C) To enable them to earn more.





(D) To make them responsible Union members and Officers.





Answer: (C)











12. Which part of the Indian Constitution has shaped the labour welfare programmes?





(A) Preamble





(B) The Directive Principles of State Policy





(C) Both (A) & (B)





(D) None of the above





Answer: (C)











13. Who among the following advocated the theory of full employment?





(A) Beveridge





(B) Keynes





(C) Adam Smith





(D) A.C. Pigou





Answer: (B)











14. Which of the following provides for recognition of trade unions at the central level?





(A) Industrial Disputes Act





(B) Trade Unions Act





(C) Code of Discipline in Industry





(D) Inter-Union Code of Conduct





Answer: (C)











15. Which of the following legislations was based on the recommendations of the B.P. Adarkar Committee Report?





(A) Maternity Benefit Act





(B) Employees’ Compensation Act





(C) Employees’ Provident Funds Act





(D) Employees’ State Insurance Act, 1948





Answer: (D)











16. Which of the following industrial actions has been declared illegal by the Court of Law in India?





(A) Strike





(B) Gherao





(C) Go slow





(D) Lockout





Answer: (B)











17. The concept of co-operation in Industrial Relations was implemented through which of the following?





(A) Works Committee





(B) Joint Management Councils





(C) Workers’ representatives on the Board of Directors





(D) All the above





Answer: (D)











18. In which type of collective bargaining workers lose something instead of gaining?





(A) Concession Bargaining





(B) Coalition Bargaining





(C) Productivity Bargaining





(D) All the above





Answer: (A)











19. From which of the following, representatives are not taken in tripartite bodies in India?





(A) Management





(B) Labour/Trade Unions





(C) Government





(D) I.L.O.





Answer: (D)











20. Who was the Chairman of the National Commission on Rural Labour?





(A) Ravindra Verma





(B) H. Hanumantappa





(C) G. Ramanujam





(D) V.B. John





Answer: (B)











21. Which of the following cannot be said to be an objective of Workers’ Participation in Management?





(A) To associate in decision making process of the organization.





(B) To satisfy the urge of self-expression of workers.





(C) To promote a conducive environment in the organisation.





(D) To promote higher income and better conditions of employment for workers.





Answer: (D)











22. Which of the following combinations is taken as bipartitism in Industrial Relations?





(A) Government and Labour





(B) Government and Employer





(C) Labour and Management





(D) Employers and Consumers





Answer: (C)











23. In which of the following institutions Central Government prefers to place the labour policies for consultation?





(A) I.L.O.





(B) I.L.C / S.L.C





(C) Labour Ministers’ Conference





(D) None of the above





Answer: (B)











24. Which of the following prohibits formation or continuance of company unions?





(A) Code of discipline in industry





(B) Code of efficiency and welfare





(C) Inter-union code of conduct





(D) None of the above





Answer: (C)











25. The ongoing globalization in the country needs reforms in our labour laws. Which of the following forces oppose changes in the existing labour legislations?





(A) Government





(B) Labour and Trade Unions





(C) Employers’ Associations





(D) Human Rights’ Commission





Answer: (B)











26. In USA collective bargaining mostly takes place at the





(A) Industrial level





(B) Regional level





(C) National level





(D) Enterprise level





Answer: (D)











27. In which among the following countries Productivity Bargaining was first used?





(A) USA





(B) India





(C) U.K.





(D) Germany





Answer: (C)











28. The purpose of granting recognition to trade unions in USA by NLRB is to





(A) send representatives to I.L.O.





(B) to participate in Government Bodies





(C) to raise labour disputes





(D) to be accepted by Management for Collective Bargaining purposes





Answer: (D)











29. The recent Industrial Relations problem at Maruti Udyog Ltd. at its Manesar Plant was concerned with





(A) Permanent workers





(B) Contract labour





(C) Displaced persons





(D) None of the above





Answer: (B)











30. Which of the following statements is not correct in the light of present Industrial Relations scenario in India?





(A) Number of strikes is declining





(B) Rate of unionism is increasing





(C) Number of Lockouts is higher than the number of strikes





(D) Wages are revising





Answer: (B)











31. Union shop, closed shop, preferential shop are known as





(A) Union Security Measures





(B) Industrial Actions





(C) Organizational Security Measures





(D) All the above





Answer: (A)











32. Which of the following Federations is associated with International Confederation of Free Trade Unions (ICFTU)?





(A) AITUC





(B) INTUC





(C) BMS





(D) CITU





Answer: (B)











33. Which of the following can be said to be an Employers’ Association in India?





(A) Chambers of Commerce





(B) Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry





(C) All India Sugar Mills Employers’ Association





(D) All the above





Answer: (D)











34. Which of the following strikes are not authorised by Union?





(A) Quickie Strike





(B) Lightning Strike





(C) Wild-Cat Strike





(D) All the above





Answer: (D)











35. Which of the following legislations deals with collective bargaining in USA?





(A) Labour Management Relations Act





(B) Landrum Griffin Act





(C) OASDHI Act





(D) None of the above





Answer: (A)











36. Which of the following statements about Economic Reforms in India is not true?





(A) Economic reforms were initiated in July 1991





(B) The balance of payment crisis led to the hurried introduction of Economic reforms





(C) LPG were the three components of Economic reforms





(D) It had least impact on the human resources management





Answer: (D)











37. Rationalization of human resource means





(A) only downsizing





(B) only increasing the manpower strength





(C) right sizing





(D) skill enhancement only





Answer: (C)











38. Name the economist turned Finance Minister, who initiated economic reforms in India?





(A) P. Chidambaram





(B) Manmohan Singh





(C) Pranab Mukherjee





(D) Yashwant Sinha





Answer: (B)











39. Kim Cameron defines ‘downsizing’ as a set of activities undertaken on the part of management and designed to improve organizational efficiency, productivity and/or competitiveness. It represents a strategy implemented by managers that affects the size of firm’s workforce, the costs and the work processes.”





From this definition which one is not true?





(A) To improve organizational efficiency





(B) Strategic decision of management





(C) Trade Union approved action plan





(D) Affects the size of firms’ workforce, costs and work processes





Answer: (C)











40. Which of the following is the meaning of ‘Golden handshake’?





(A) It is a bribe.





(B) It is a gift.





(C) It is a gratis.





(D) It is a compensation.





Answer: (D)











41. What are the four components of ‘4’ P model of organizational excellence as suggested in Toyota culture?





(A) Plan, policy, procedure, programme





(B) Philosophy, process, people, problem solving





(C) Plan, philosophy, process, product





(D) Philosophy, product, price, promotion





Answer: (B)











42. Delphi Technique is used in





(A) Planning





(B) Promoting





(C) Forecasting





(D) Pricing





Answer: (C)











43. Which of the following is not a TQM technique?





(A) Six Sigma





(B) Zero Defect Programmes





(C) Quality Circles





(D) Core Competency





Answer: (D)











44. Which of the following is a Matrix Organization?





(A) When bureaucratic structure is made less hierarchical





(B) When project structure is superimposed on bureaucratic structure





(C) When project structure is independently created





(D) When projects are geographically dispersed





Answer: (B)











45. Who had advanced the ‘soft’ and ‘hard’ approach of HRM?





(A) Benjamin Schneider





(B) James Niniger





(C) John Storey





(D) Lloyd Baind





Answer: (C)











46. The book ‘Competitive Advantage’ is authored by





(A) C.P. Lewis





(B) Michael Porter





(C) C.K. Prahalad





(D) Sumantra Ghosal





Answer: (B)











47. The concepts of ‘human engineering’ and ‘ergonomics’ are advanced by which school of management thought?





(A) Quantitative School





(B) Human Relations School





(C) Behavioural School





(D) Scientific Management School





Answer: (D)











48. Which of the following statements about assessment centres is not correct?





(A) It is a simulation exercise.





(B) It is designed to evaluate managerial potential.





(C) It is used only as a selection technique.





(D) It uses interviews, in-basket problem solving exercises and business decision games as methods.





Answer: (C)











49. Assertion (A): Downsizing is an organisational imperative in the context of open market competition.





Reason (R): Outsourcing strategy gave rise to downsizing.





Codes:





(A) (A) is wrong and (R) is right.





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) (A) right and (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











50. Which one is an underlying value in OD efforts?





(A) Profit maximization by hook or crook.





(B) Coercing the people





(C) Trust and support





(D) Resorting to short cut methods





Answer: (C)











51. Which of the following is not a traditional model of outsourcing?





(A) Transactional outsourcing





(B) Functional outsourcing





(C) Operational outsourcing





(D) Utility outsourcing





Answer: (B)











52. The ‘force-field analysis’ model of organisational change resistance was advanced by





(A) Abraham Maslow





(B) Douglas McGregor





(C) Kurt Lewin





(D) Chris Argyris





Answer: (C)











53. Which of the following is not a segment of David McClleland’s Theory of Needs?





(A) Need for Self Actualization





(B) Need for Achievement





(C) Need for Affiliation





(D) Need for Power





Answer: (A)











54. A systematic, integrated and planned approach to improve the effectiveness of groups of people in organizations is known as





(A) Management Development





(B) Organizational Development





(C) Managerial Training





(D) Management by Objectives





Answer: (B)











55. Which of the following is not a cross cultural theory of international HRM?





(A) Geert Hofstede’s Theory





(B) Cluckhohn-Strodthbeck’s Theory





(C) Halls Theory





(D) Jai B.P. Sinha’s Theory





Answer: (D)











56. Who among the following advocated the principles of Labour Legislation?





(A) Dankert





(B) V.V. Giri





(C) R.K. Dash





(D) S.D. Punekar





Answer: (C)











57. Which of the following is not a regulative type of labour legislation?





(A) Factories Act, 1948





(B) Trade Unions Act, 1926





(C) Industrial Disputes Act, 1947





(D) Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946





Answer: (A)











58. Which of the following is not a labour legislation?





(A) Factories Act





(B) Minimum Wages Act





(C) Untouchability Abolition Act





(D) Equal Remuneration Act





Answer: (C)











59. Social justice is the guiding principle of which of the following labour legislations?





(A) Factories Act





(B) Mines Act





(C) Plantation Labour Act





(D) Equal Remuneration Act





Answer: (D)











60. For which of the following the first labour legislation was enacted in 1860?





(A) Factory





(B) Industrial Relations





(C) Mines





(D) Plantations





Answer: (B)











61. The Factories Act, 1934 was enacted to implement the recommendations of which of the following?





(A) Labour Investigation Committee





(B) I.L.O.





(C) First National Commission on Labour





(D) Royal Commission on Labour





Answer: (D)











62. Which of the following labour legislations is implemented only by the Central Implementation Machinery?





(A) Industrial Disputes Act





(B) Trade Unions Act





(C) Employees’ State Insurance Act





(D) Maternity Benefit Act





Answer: (C)











63. Shops and Commercial Establishment legislations are included under which of following lists of Indian Constitution?





(A) Union List





(B) State List





(C) Concurrent List





(D) None of the above





Answer: (B)











64. What is the wage limit for employees to be covered under the Employee State Insurance Act as per the latest amendment?





(A) Rs. 15,000 per month





(B) Rs. 18,000 per month





(C) Rs. 20,000 per month





(D) Rs. 25,000 per month





Answer: (A)











65. Which of the following legislations in India is governed by a tripartite organization consisting of representatives of labour, management and Government?





(A) Industrial Disputes Act





(B) ESI Act





(C) Maternity Benefit Act





(D) Payment of Bonus Act





Answer: (B)











66. The eligibility condition for obtaining gratuity under the Payment of Gratuity Act, 1972 is





(A) Completion of 2 years of Service





(B) Completion of 3 years of Service





(C) Completion of 4 years of Service





(D) Completion of 5 years of Service





Answer: (D)











67. Which of the following has adopted the principle of fair wages in India?





(A) The Minimum Wages Act





(B) The Equal Remuneration Act





(C) The Wage Boards





(D) None of the above





Answer: (C)











68. The Bureau of Public Enterprises is related to





(A) Central Public Sector undertaking





(B) State Public Sector undertaking





(C) Central Government Departmental undertakings





(D) Private Sector Undertakings





Answer: (A)











69. The provision of minimum of one year and maximum of three years of operation under the Industrial Disputes Act is related to which of the following?





(A) Converted settlement





(B) Settlement





(C) Award





(D) None of the above





Answer: (C)











70. The minimum wages as fixed under the Minimum Wages Act, 1948 must be revised at least once in





(A) 2 years





(B) 3 years





(C) 5 years





(D) No mention under the Act





Answer: (C)











71. The method of applying ‘means test’ for giving benefit is found under





(A) Social Assistance





(B) Social Insurance





(C) Both (A) and (B)





(D) None of the above





Answer: (A)











72. Under the Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986, a child is one who has not completed his





(A) 18 years





(B) 16 years





(C) 15 years





(D) 14 years





Answer: (D)











73. No contribution is required for getting benefit under which of the following legislations?





(A) Maternity Benefit Act





(B) Employees’ Compensation Act





(C) Both under (A) & (B)





(D) None of the above





Answer: (C)











74. As per the latest amendment under the ESI Act, 1948 medical treatment is now available to persons under voluntary retirement scheme also.





(A) True





(B) False





(C) Partly True





(D) The Act is silent





Answer: (A)











75. The maximum amount of gratuity has now been enhanced to Rs. 10 lakhs from





(A) 2.5 lakhs





(B) 3.5 lakhs





(C) 5 lakhs





(D) 7.5 lakhs





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting