-->

Labour Welfare 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Who is regarded as the father of Scientific Management?





(A) Albert Bandura





(B) Louis D. Brandies





(C) Frederick Winslow Taylor





(D) Elton Mayo





Answer: (C)











2. The Principle of Equifinality operates





(A) Within the internal environment





(B) Within the external environment





(C) Without environment





(D) Hostile environment





Answer: (B)











3. Max Weber developed a theory of





(A) Autocratic Management





(B) Democratic Management





(C) Bureaucratic Management





(D) Free Style Management





Answer: (C)











4. Grapevine is a type of





(A) Formal Communication





(B) Written Communication





(C) Lateral Communication





(D) Informal Communication





Answer: (D)











5. Decision-making process is guided by





(A) Policy





(B) Procedure





(C) Programme





(D) Strategy





Answer: (A)











6. Ten ‘C’ model of HRM architect was advanced by





(A) Katz and Kahn





(B) Alan Price





(C) Chester I. Bernard





(D) Max Weber





Answer: (B)











7. Recruitment means





(A) Total number of inquiries made





(B) Total number of applications received





(C) Total number of persons short listed





(D) Total number of selections made





Answer: (B)











8. Arrange the following steps of Job analysis in proper sequence:





(a) Prepare the job description report.





(b) Select the job.





(c) Find out the requirements for each part of the job.





(d) Break the job into various parts.





Codes:





(A) (b), (a), (d), (c)





(B) (b), (c), (d), (a)





(C) (b), (d), (c), (a)





(D) (d), (c), (b), (a)





Answer: (C)











9. Which of the following is not a factor for wage determination?





(A) Cost of living





(B) Prevailing wages





(C) Purchasing power of people





(D) Productivity





Answer: (C)











10. Which of the following is not a part of disciplinary action?





(A) Warning





(B) Suspension





(C) Transfer





(D) Discharge





Answer: (C)








11. The goal of HRD system is to develop





(A) The capabilities of each employee as an individual.





(B) The capabilities of each individual in relation to his or her present role.





(C) The capabilities of each employee in relation to his or her expected future roles.





(D) All the above





Answer: (D)











12. Which one is not a part of HRD system?





(A) Career Planning





(B) Manpower Planning





(C) Training





(D) Organizational Development





Answer: (B)











13. The other name of Sensitivity Trainingis





(A) T-Group Training





(B) Brainstorming





(C) In-basket Exercise





(D) Managerial Grid Training





Answer: (A)











14. A small voluntary group of employees doing similar or related work who meet regularly to identify, analyses and solve product quality problems and to improve general operations is known as





(A) Task Group





(B) Kaizen Groups





(C) Quality Circles





(D) Informal Groups





Answer: (C)











15. Which of the following is not an OD technique?





(A) Sensitivity Training





(B) Delphi Technique





(C) Survey Feedback





(D) Grid Training





Answer: (B)











16. Which of the following statements about Organizational Behaviour is wrong?





(A) It is an inter-disciplinary subject.





(B) It believes that individual, group and organization are subsystems of OB.





(C) Its explanation finds roots in systems as well as contingency theories.





(D) It deals only with prediction of human behaviour at work.





Answer: (D)











17. Match the following concepts of OB with their proponents:





Concept of OB                                   Proponents





a. Classical Conditioning                    i. Albert Bandura





b. Operant Conditioning                     ii. Ivan Pavlov





c. Social Learning Theory                   iii. Sigmund Freud





d. Psycho Analytical Theory               iv. B.F. Skinner





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii ii





(B) iii iv ii i





(C) ii iv i iii





(D) ii iii i ii





Answer: (C)











18. Cultural Diversity explained by Greet Hofstede has four components. Which of the following is not a part of it?





(A) Individualism vs. Collectivism





(B) Power Distance





(C) Uncertainty Avoidance





(D) Quality vs. Quantity of Life





Answer: (D)











19. Arrange the following phases of group formation in their right sequence:





(a) Forming





(b) Norming





(c) Performing





(d) Storming





(e) Adjourning





Codes:





(A) (a), (d), (c), (b), (e)





(B) (a), (d), (b), (c), (e)





(C) (a), (b), (d), (c), (e)





(D) (a), (c), (d), (b), (e)





Answer: (B)











20. Assertion (A): Psychological contract is an unwritten agreement that exists between employees and employers setting out mutual expectations.





Reason (R): Role expectations are influenced by role perception of one’s own self and others and cannot always be formally defined excepting in setting out role identity.





Codes:





(A) (A) is right and (R) logically explains the (A).





(B) (A) is wrong and (R) does not explain the (A).





(C) (A) is right and (R) attributed is wrong.





(D) Both the (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)





21. Which of the following is not a field of industrial relations?





(A) Study of workers and their trade unions





(B) Study of consumers and their associations





(C) Management and their associations





(D) State and their institutions





Answer: (B)











22. Which of the following is not a determinant factor of industrial relations?





(A) Institutional factors





(B) Economic factors





(C) Technological factors





(D) Social stratification factors





Answer: (D)











23. Which of the following cannot be said to be an effect of industrial disputes?





(A) High Productivity, Peace and Profit





(B) High Labour Turnover





(C) Higher rate of Absenteeism





(D) Higher rate of Man-days lost





Answer: (A)











24. Which of the following has not been provided under the Code of Discipline?





(A) Unfair Labour Practices





(B) Recognition of Trade Unions





(C) Grievance Procedure





(D) Multinational Companies





Answer: (D)











25. Who among the following propounded the theory of industrial democracy?





(A) Allan Flanders





(B) Neil W. Chamberlain





(C) Sydney & Beatrice Webbs





(D) John T. Dunlop





Answer: (C)











26. Which of the following was the first trade union organized in India?





(A) Madras Labour Union





(B) Textile Labour Association





(C) Bombay Millhands Association





(D) Kamgar Hitvardhak Sabha





Answer: (A)











27. Functional types of trade unions were advocated by





(A) Selig Perlman





(B) Robert F. Hoxie





(C) G.D.H. Cole





(D) S.H. Slitcher





Answer: (B)











28. The Inter-Union Code of Conduct was evolved in the year





(A) 1956





(B) 1957





(C) 1958





(D) 1959





Answer: (C)











29. Match the following:





Type of the Union                   Characteristics





a. Craft Union                                     i. Union of Unions





b. General Union                     ii. Wage earners in a particular enterprise





c. Industrial Union                  iii. Any wage earner





d. Federation                           iv. Workers engaged in similar nature of work





Codes:





        a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iv ii iii i





(C) iii iv ii i





(D) ii iii i iv





Answer: (A)











30. Match the following:





National Labour Federations                          Year of Formation





a. All India Trade Union Congress                 i. 1948





b. Indian National Trade Union Congress      ii. 1970





c. Hind Mazdoor Sabha                                  iii. 1920





d. Centre of Indian Trade Unions                  iv. 1947





Codes:





       a b c d





(A) iii ii iv i





(B) iii i iv ii





(C) iii iv i ii





(D) ii i iii iv





Answer: (C)











31. Which of the following is not a type of Labour Legislation?





(A) Regulative Legislation





(B) Protective Legislation





(C) Uniformity Legislation





(D) Social Security Legislation





Answer: (C)











32. The first Factory Legislation in India was enacted in





(A) 1860





(B) 1881





(C) 1882





(D) 1891





Answer: (B)











33. Which of the following benefits have not been provided under the Employee’s State Insurance Act, 1948?





(A) Sickness Benefit





(B) Unemployment Allowance





(C) Children’s’ Allowance





(D) Disablement Benefit





Answer: (C)











34. Before the enactment of Employees’ Compensation Act, 1923, workers suffering a personal injury in course of employment claimed damages under





(A) Economic Law





(B) Social Law





(C) Common Law





(D) None of the above





Answer: (C)











35. The Royal Commission on Labour examined which of the two States’ Maternity Benefit Acts and recommended enactment of similar laws all over the country?





(A) Bombay and Madhya Pradesh





(B) Madras and Mysore





(C) Bihar and Bengal





(D) Punjab and Assam





Answer: (A)











36. What will be the minimum number of workers required for organizing a trade union for registration according to the latest amendment under the Trade Unions’ Act, 1926?





(A) 7 workers





(B) 10 %





(C) 100





(D) 10% or 100 or 7





Answer: (D)











37. The minimum subscription rate for members of trade unions of rural workers shall not be less than





(A) Rs. 12 per annum





(B) Rs. 3 per annum





(C) Rs. 1 per annum





(D) No such provision





Answer: (C)











38. Which of the following statements about the definition of industry as given in the Industrial Disputes Act, 1947 is not right?





(A) It means any business, trade, undertaking, manufacture or calling of employers.





(B) It includes any calling, service, employment, handicraft or industrial occupation or avocation of workmen.





(C) This definition has been revised in 1982 in a leading case of 1978.





(D) The revised definition has been implemented after due notification.





Answer: (D)











39. ‘First come last go and last come first go’ is the principle of





(A) Lay-off





(B) Closure





(C) Retrenchment





(D) Dismissal





Answer: (C)











40. Which of the following statements isnot true regarding Industrial Employment(Standing Orders) Act, 1946?





(A) Within 6 months from the date of application of the Act, the employer shall submit to the Certifying Officer 5 copies of the draft standing orders.





(B) There is a schedule which sets out the matters to be incorporated in the standing orders.





(C) There is no provision to refer the draft standing orders to the Unions/Workmen by the Certifying Officer.





(D) Certifying Officers and appellate authorities shall have powers of Civil Courts.





Answer: (C)











41. Which of the following statements with regard to labour welfare is not correct?





(A) Welfare is a social concept.





(B) Welfare is a relative concept.





(C) Welfare is a positive concept.





(D) Welfare is an absolute concept.





Answer: (D)











42. Which of the following is not an intramural welfare facility?





(A) Canteen





(B) Workmen safety measures





(C) Housing facility





(D) Drinking water facility





Answer: (C)











43. Match the following:





Principles of Welfare Work                            Theme





a. Principle of Coordination or Integration     i. When welfare is given for a felt need at the opportune moment.





b. Principle of Association                              ii. When welfare is treated as a total concept and not a piece-meal programme.





c. Principle of Accountability                         iii. Work with individual is motto of this principle.





d. Principle of Timeliness                                iv. Welfare is to be satisfactorily utilized is the motto of this principle.





Codes:





        a b c d





(A) ii iv iii i





(B) ii iii iv i





(C) iii iv ii i





(D) iv ii i iii





Answer: (B)











44. “The factory and industrial workplaces provide ample opportunities for owners and managers of capital to exploit workers in an unfair manner. This cannot be allowed to continue” is the philosophy of which theory of Labour Welfare?





(A) Placating Theory





(B) Functional Theory





(C) Policing Theory





(D) Religious Theory





Answer: (C)











45. “A place for everything and everything in its place” is the principle that governs





(A) Placement





(B) Housekeeping





(C) Office keeping





(D) Floor Management





Answer: (B)











46. Which of the following is not a peculiarity of labour market?





(A) Labour market is normally local in nature.





(B) The number of buyers is less than the number of sellers.





(C) Labour is less mobile.





(D) Worker can sell not only his own labour but also the labour of his fellow workers.





Answer: (D)











47. Which one of the following is not a characteristic feature of Indian labour force?





(A) High rate of absenteeism and labour turnover





(B) Low degree of unionization rate





(C) Lack of mobility





(D) Homogeneous in nature





Answer: (D)











48. Which of the following is not a type of wage differentials?





(A) Occupational





(B) Geographical





(C) Industrial





(D) Social





Answer: (D)











49. The Concepts of Wages like Minimum Wage, Fair Wage and Living Wages were given by





(A) Royal Commission on Labour





(B) First National Commission on Labour





(C) Committee on Fair Wages





(D) Adarkar Committee





Answer: (C)











50. Which of the following theories of wages was propounded by Karl Marx?





(A) Subsistence Theory





(B) Surplus Value Theory





(C) Wage Fund Theory





(D) Residual Claimant Theory





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting