-->

Labour Welfare 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Match the following:





Thinker                                    Management Principle





a. F.W. Taylor                         i. Authority and Responsibility





b. Henri Fayol                         ii. Hierarchy





c. Weber                                  iii. Separation of planning from doing





d. Elton Mayo                         iv. Human Relations Approach





Codes:





       a b c d





(A) iii i iv ii





(B) iii iv i ii





(C) iii i ii iv





(D) iii ii i iv





Answer: (C)











2. Which of the following is the major element of planning process?





(A) Developing leadership abilities





(B) Selecting right people





(C) Perception of opportunities





(D) Motivating people





Answer: (C)











3. Which principle of management is violated by matrix organisation structure?





(A) Division of Labour





(B) Unity of Direction





(C) Unity of Command





(D) None of the above





Answer: (C)











4. Which of the following involves careful analysis of inputs and corrective actions before operation is completed?





(A) Feed forward control





(B) Concurrent control





(C) Feedback control





(D) All the above





Answer: (A)











5. Which of the following is not a semantic barrier of communication?





(A) Faulty translation





(B) Ambiguous words





(C) Specialist’s language





(D) Inattention





Answer: (D)











6. People should be regarded as assets rather than variable costs was emphasised in





(A) Personnel Management





(B) Human Resource Management





(C) Personnel Administration





(D) Public Administration





Answer: (B)











7. The classical theorists favoured organisation based on





(A) Civilian model





(B) Strategic model





(C) Military model





(D) None of the above





Answer: (C)











8. Job analysis includes:





(A) Job description and job enlargement





(B) Job enlargement and job enrichment





(C) Job description and job specification





(D) All of the above





Answer: (C)











9. A test which measure, what it is intended to measure is





(A) Reliable test





(B) Standardised test





(C) Objective test





(D) Valid test





Answer: (D)











10. An enquiry that is conducted afresh because of the objections raised by alleged employee is called





(A) Domestic enquiry





(B) De-novo enquiry





(C) Ex-parte enquiry





(D) None of the above





Answer: (B)







11. The concept of HRD scorecard was introduced in India by





(A) UdaiPareek





(B) Rao and Pareek





(C) T.V. Rao





(D) ArunHonappa





Answer: (C)











12. Performance appraisal by all the following parties is called 3600 performance appraisal:





(A) Supervisors and Peers





(B) Subordinates and Employees themselves





(C) Users of Service and Consultants





(D) All the above





Answer: (D)











13. The following is the right process of training:





(A) Instructional design, validation, need analysis, implementation and evaluation





(B) Need analysis, instructional design, validation, implementation and evaluation





(C) Need analysis, validation, instructional design, implementation and evaluation





(D) Instructional design, need analysis, implementation, validation and evaluation





Answer: (B)











14. Fish bone analysis as a tool of quality circle was advanced by





(A) Edward Deming





(B) Joseph Juran





(C) Kouru Ishi Kawa





(D) Phillip Crosby





Answer: (C)











15. Match the following:





Books and Concepts                            Authors





a. Games People Play                          i. Eric Bernie





b. I am OK you are OK                      ii. Kurt Lewin





c. Johari Window                                iii. Thomas A. Harris





d. Force Field Analysis                       iv. Joseph Lufth & Harry Inghams





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i iii iv ii





(C) iv ii iii i





(D) iii i ii iv





Answer: (B)











16. Which of the following decreases group cohesiveness?





(A) Agreement on group goals





(B) Frequency of interaction





(C) Large group size





(D) All the above





Answer: (C)











17. Managers subscribing to ______ assumptions attempt to structure, control and closely supervise their employees.





(A) Theory ‘X’





(B) Theory ‘Y’





(C) Both Theory ‘X’ and Theory ‘Y’





(D) Neither Theory ‘X’ nor Theory ‘Y’





Answer: (A)











18. According to Fiedler’s Contingency Model of Leadership, which one of the following is a situational variable?





(A) Leader – Member relationship





(B) Organisational System





(C) Degree of task structure





(D) Leader’s position power





Answer: (B)











19. The right sequence of steps in Kurt Lewin’s change procedure is





(A) Unfreezing – Moving – Freezing





(B) Moving – Unfreezing – Freezing





(C) Unfreezing – Freezing – Moving





(D) Freezing – Moving – Unfreezing





Answer: (A)











20. Which of the following is not a traditional method of organisational development?





(A) Survey feedback





(B) Sensitivity training





(C) Process consultation





(D) Managerial grid





Answer: (C)





21. Characteristics of Industrial Relations do not include:





(A) Industrial Relations are outcome of employment relationship in an industrial enterprise.





(B) Industrial Relations promote the skills and methods of adjustment and co-operation with each other.





(C) Industrial Relations create complex rules and regulations to maintain cordial relations.





(D) Industrial Relations system creates an environment of distrust and conflict.





Answer: (D)











22. Who are not the Actors of Industrial Relations?





(A) Workers and their organisations





(B) Employers and their organisations





(C) Community and cultural associations





(D) Government and the role of the State





Answer: (C)











23. Which of the following is machinery for settlement of industrial disputes?





(A) Indian Labour Conference





(B) Joint Management Council





(C) Industrial Tribunal





(D) Standing Labour Committees





Answer: (C)











24. Match List – I with List – II:





List – I                                                                                                                        List – II





a. Joint Management Council consisting of representatives of workers and management was considered by the Indian Labour Conference (ILC) in its 15th Session in the year        i. 1958





b. Works Committees were set-up under the Industrial Disputes Act in the year     ii. 1947





c. ILO established in the year                                                                                     iii. 1919





d. First National Commission on Labour submitted its report in the year                  iv. 1969





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv i iii ii





(C) iii i ii iv





(D) ii iv i ii





Answer: (A)











25. Which of the following trends in the employment relations in the new economic era is not correct?





(A) Declining stability and security





(B) Declining labour intensity





(C) No shift from contract of service to contract of service





(D) Declining mutual commitment





Answer: (C)











26. A Trade Union means “An association of workers in one or more professions carried on mainly for the purpose of protecting and advancing the members’ economic interest in connection with their daily work”.





Identify the author:





(A) Sidney and Beatrice Webb





(B) J. Cunnison





(C) G.D.H. Cole





(D) Clyde E. Dankert





Answer: (A)











27. A union may claim recognition for an industry in a local area, if it has membership of





(A) 10% of the workers in that industry.





(B) 15% of the workers in that area.





(C) 25% of the workers of that industry in that area.





(D) 30% of the workers in similar industry.





Answer: (C)











28. Who among the following advocated the Trusteeship Theory of Trade Union?





(A) N.M. Lokhande





(B) B.P. Wadia





(C) G.L. Nanda





(D) M.K. Gandhi





Answer: (D)











29. Inter and intra-union rivalry in Trade Unions is reduced by





(A) The provisions of the Industrial Disputes Act 1947





(B) By voluntary tripartite code of inter-union rivalry – 1957





(C) By bipartite mutual agreement at the industry level





(D) Above all





Answer: (B)











30. Match the following trade unions according to the year of formation:





List – I                        List – II





a. AITUC                    i. 1947





b. CITU                       ii. 1948





c. INTUC                    iii. 1920





d. HMS                       iv. 1970





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) ii iii iv i





(C) iii i ii iv





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











31. ‘Employment Injury’ means personal injury to an employee caused by accident or occupational disease arising out of and in the course of employment being an insurable employment if the accident occurs or occupational disease is contracted only within territorial limits of India and not outside India.





The above statement is





(A) Correct.





(B) Incorrect.





(C) true only in case of occupational injury.





(D) true only in case of accident.





Answer: (B)











32. Under ESI Act, 1948 a member of the Corporation, Standing Committee or the Medical Council shall cease to be a member of the body if he fails to attend





(A) Two consecutive meetings





(B) Three meetings intermittently





(C) Three consecutive meetings





(D) Four consecutive meetings





Answer: (C)











33. Under Workmen’s Compensation Act, 1923





(A) Individual manager subordinate to an employer cannot act as managing agent.





(B) Managing agent includes an individual manager subordinate to an employer.





(C) Only employer can act as managing agent.





(D) The appropriate government shall appoint managing agent.





Answer: (D)











34. The Workmen’s Compensation Act, 1923, the Maternity Benefit Act, 1965 and the Employees State Insurance Act, 1948





(A) Together can be applicable.





(B) The Maternity Benefit Act and the Employees State Insurance Act can be applicable at a time.





(C) The Workmen’s Compensation Act and the Employees State Insurance Act can be applicable at a time.





(D) If the Workmen’s Compensation Act and the Maternity Benefit Act are applicable, the Employees State Insurance Act is not applicable.





Answer: (D)











35. What is the content of the Schedule I of the ESI Act, 1948?





(A) List of injuries deemed to result in permanent total disablement.





(B) List of injuries deemed to result in permanent partial disablement.





(C) List of occupational diseases.





(D) None of the above





Answer: (D)











36. A person is qualified to be chosen as a member of the executive or any other office bearer of the registered trade union if he attained the age of





(A) Fifteen years





(B) Eighteen years





(C) Twenty one years





(D) Twenty five years





Answer: (B)











37. The registered trade union can collect political fund from its members as a





(A) General fund





(B) Cannot collect political fund





(C) Separate fund from the interested members





(D) Only from political parties





Answer: (C)











38. ‘Award’ under Industrial Disputes Act, 1947 is





(a) Not interim determination of labour court





(b) Not arbitration award under Section 10A





(c) Not final determination of labour court





(d) Not final determination of arbitration award under section 10A





(A) All statements are true.





(B) (a) and (d) are true.





(C) (b) is true.





(D) All statements are wrong.





Answer: (D)











39. The dispute of individual workman is deemed to be industrial dispute if the dispute or difference is connected with or arising out of the following where no other workman nor any union of workman is a party to the dispute.





(A) Grievance of an individual workman.





(B) Discharge of an individual workman.





(C) Dismissal of an individual workman.





(D) Discharge, dismissal, retrenchment or otherwise termination of services of an individual workman.





Answer: (D)











40. The ceiling on wage or salary for calculation of Bonus under the





Payment of Bonus Act 1965 is





(A) Rs. 2,500





(B) Rs. 3,500





(C) Rs. 4,500





(D) Rs. 6,500





Answer: (B)











41. “A desirable state of existence comprehending physical, mental, moral and emotional health or well-being” is the theme of which concept of Labour Welfare?





(A) Social Concept





(B) Total Concept





(C) Relative Concept





(D) Positive Concept





Answer: (B)











42. Assertion (A): Labour Welfare is relative to time and space.





Reason (R): It shall be universal and perpetual.





(A) Assertion and Reason are right.





(B) Assertion is wrong and Reason is right.





(C) Both Assertion and Reason are wrong.





(D) Assertion is right but its explanation given in Reason is wrong.





Answer: (D)











43. Minimum conditions of welfare is explained by





(A) Dr.Aykroid’s formula





(B) Subsistence Theory





(C) Both (A) and (B)





(D) None of the above





Answer: (C)











44. Which of the following is not a principle of Labour Welfare?





(A) The Principle of Uniformity





(B) The Principle of Co-ordination and Integration





(C) The principle of Association





(D) The Principle of Timeliness





Answer: (A)











45. Match the following:





List – I                                                                                    List – II





(Theme)                                                                                   (Theory)





a. The labour welfare philosophy is meant for guarding the interests of labour against the exploitation of employers.                                                             i. Trusteeship Theory





b. The labour welfare philosophy exposes the cause of empathic considerations by the employer of employee well-being                                       ii. Placating Theory





c. The employer has to set out a portion of the profits for the benefit of the employees                                                                                                       iii. Policing Theory





d. Labour Welfare is provided for pacifying the agitating working class                                                                                                                              iv. Philanthropic Theory





Codes:





       a b c d





(A) ii iv iii i





(B) iii iv i ii





(C) iii i ii iv





(D) iv ii iii i





Answer: (B)











46. “Labour is not a commodity” – is the assertion made by





(A) The Declaration of Philadelphia adopted by 26th session of ILO





(B) The Magna Carta





(C) The Constitution of India





(D) The International Labour Conference





Answer: (A)











47. Match the following:





Concept                                   Propagators





a. Industrial Democracy          i. Karl Marx





b. Industrial Citizenship          ii. Robert Owen





c. Class Conflict                      iii. Peter F. Drucker





d. Welfare Movement             iv. Sydney &Beatrize Webbs





Codes:





       a b c d





(A) iii i ii iv





(B) iv iii i ii





(C) ii i iv iii





(D) ii iv i iii





Answer: (B)











48. Assertion (A): Industrial Labour in India has been migratory.





Reason (R): Driving force in migration comes almost entirely from one end of the channel, that is the village end.





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is right.





(C) (A) is right and (R) also is right.





(D) (A) is right and (R) is wrong.





Answer: (C)











49. Match the following:





Theory of wages                                 Propagators





a. Wage Fund Theory                           i. John Bates Clark





b. Marginal Productivity Theory         ii. John Davidson





c. Bargaining Theory                           iii. John Stuart Mill





d. Investment Theory                          iv. Gilelman





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iii i ii iv





(C) iv ii iii i





(D) i iii ii iv





Answer: (B)











50. The “Marginal Discounted Product of Labour” as a modified version of Marginal Productivity Theory was advanced by





(A) Taussig





(B) Kalecki





(C) Ricardo





(D) Adam Smith





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting