-->

International and Area Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper II




International and Area Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper II







1. Causes of war can be analyzed at the









(A) Level of Individual









(B) Level of the State









(C) Level of the System









(D) All levels









Answer: (D)



















2. Post-colonialism in International Relations deals with









(A) The colonial state in Asia and Africa









(B) The critiques of established Western views









(C) Power and knowledge that are intimately connected









(D) All of the three









Answer: (D)



















3. International society approach avoids the stark choice between:









(A) Realism and Marxism









(B) Realism and Liberalism









(C) Liberalism and Marxism









(D) Realism and Constructivism









Answer: (B)



















4. Match the following concepts in List- I with the thinkers in List-II with the help of code given below:









List – I                                                            List – II









(Concepts)                                           (Thinkers)









a. Cultures of Anarchy                        1. Robert Cox









b. Neorealist Stability Theory             2. Edward Said









c. Post Colonialism                             3. Alexander Wendt









d. Emancipatory knowledge               4. John Mearsheimer









Codes:









      a b c d









(A) 4 3 1 2









(B) 1 2 4 3









(C) 3 4 2 1









(D) 2 1 3 4









Answer: (C)



















5. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:









Assertion (A): Post structuralism is an emphatically political perspective.









Reason (R): It is in the act of not privileging that it offers emancipation and liberation.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).









(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).









(C) (A) is true, (R) is false.









(D) (A) is false, (R) is true.









Answer: (B)



















6. Who is the author of the book ‘End of History and the Last Man’?









(A) Samuel P. Huntington









(B) Sam Nunn









(C) Francis Fukuyama









(D) Raymond Aron









Answer: (C)



















7. Which of the following is not linked to environmental disasters?









(A) Acid rains









(B) Global warming









(C) Tsunami









(D) Air crashes









Answer: (D)



















8. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) on the basis of code given below:









Assertion (A): The basic logic of environmental security is that, globally, humanity is living beyond the carrying capacity of the planet Earth.









Reason (R): The carrying capacity refers to the total pattern of consumption that the Earth’s natural systems can support without undergoing degradation.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are correct. (R) is the correct explanation of (A).









(B) (A) is correct but (R) is not correct.









(C) (A) is not correct but (R) is correct.









(D) Both (A) and (R) are not correct.









Answer: (A)



















9. Who among the following, opined that ‘the balance of power system was not only inevitable, but also an essential stabilizing factor in International relations’?









(A) S.P. Cohen









(B) J. Nye









(C) H.J. Morgenthau









(D) Waltz









Answer: (C)



















10. Choose the correct ascending chronological order on the basis of the code given below:









Codes:









(A) GATT; IMF; Bretton Woods, WTO.









(B) Bretton Woods; IMF; GATT, WTO.









(C) IMF, Bretton Woods, WTO, GATT.









(D) GATT, Bretton Woods, IMF, WTO.









Answer: (B)















11. G20 / G20 plus is a powerful bloc ofdeveloping countries which cameinto existence in the talks held at:









(A) Doha









(B) Cancum









(C) Tokyo









(D) Beijing









Answer: (B)



















12. Match the following MNCs (Multinational Corporations) in List-I with the countries in List-II by using the correct code given below:









List – I                        List – II









MNCs                         Country









a. Seimens       1. Japan









b. Boeing         2. Germany









c. Airbus          3. USA









d. Toshiba       4. France









Codes:









       a b c d









(A) 3 2 1 4









(B) 2 3 4 1









(C) 4 1 3 2









(D) 1 4 2 3









Answer: (B)



















13. The theory of comparative advantage was proposed by:









(A) Adam Smith









(B) John Stuart Mill









(C) Paul Samuelson









(D) David Ricardo









Answer: (D)



















14. The case for “Infant industry” protection was accepted by John Stuart Mill in his book:









(A) On Liberty









(B) Principles of Political Economy









(C) A Treatise on Industrial Protection









(D) Justice









Answer: (B)



















15. Identify the correct code in ascending chronological order of the following Arms Control regimes as given below:









I. Indefinite extension of the Nuclear Non-proliferation Treaty (NPT).









II. Ottawa Treaty on banning Land mines.









III. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT).









IV. Chemical Weapons Convention (CWC).









Codes:









(A) II, IV, I, III









(B) I, II, III, IV









(C) II, III, IV, I









(D) III, IV, II, I









Answer: (A)



















16. Who among the following propounded the ‘Strategy of Massive Retaliation’ by the use of nuclear weapons?









(A) John F. Dulles









(B) Robert S. McNamara









(C) Richard Nixon









(D) Henry Kissiger









Answer: (A)



















17. Match the following from Table-I Table-II by using the correct code given below:









Table – I          Table – II









(Country)        (Terroirst operatives)









a. Palestine      1. IM









b. Lebanon      2. Hezbullah









c. Pakistan       3. Hamas









d. India           4. LeT









Codes:









       a b c d









(A) 3 2 4 1









(B) 2 3 1 4









(C) 4 1 3 2









(D) 1 3 2 4









Answer: (A)



















18. Treaty of Rerotonga refers to one of the following:









(A) Nuclear Weapons Free Zone in the South Pacific









(B) Nuclear Weapons Free Zone in Antarctica









(C) Nuclear Weapons Free Zone in Latin America









(D) Nuclear Weapons Free Zone in Africa









Answer: (A)



















19. Proliferation Security Initiative (PSI) is aimed at one of the following:









(A) Preventing the proliferation of Nuclear weapons.









(B) Negotiating in good faith for Nuclear disarmament.









(C) Checking mutually assured destruction.









(D) Adopting measures for peaceful uses of Nuclear power.









Answer: (A)



















20. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:









Assertion (A): For religious fundamentalists, religion is not opium of the people, but vitamin of the weak.









Reason (R): Religion, indigenous orimported, provides meaning and direction for rising extremism in many developing countries and Pakistan is no exception.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).









(B) Both (A) and (R) are not correct.









(C) (A) is not correct, but (R) is correct.









(D) (A) is correct, but (R) is not correct.









Answer: (A)















21. Which of the following two ports in India and Bangladesh were chosen for co-operation towards speedy economic growth?









(A) Paradeep - Chittagong









(B) Vishakhapatanam - Chittagong









(C) Chennai port - Chittagong









(D) Krishnapatnam - Chittagong









Answer: (B)



















22. Which one of the following is the root cause of India – China animosity?









(A) Tibet issue









(B) Boundary dispute









(C) River water dispute









(D) Sikkim merger









Answer: (B)



















23. India’s presence was solicited at the 1954 Indo-China peace conference in Geneva by:









(A) Cambodian King Sihanouk









(B) US secretary of State, John Foster Dulles.









(C) The Foreign Secretary of Great Britain, Anthony Eden









(D) Foreign Minister of the Soviet Union, Molotov









Answer: (C)



















24. Under whose premiership India’s Foreign policy was restructured?









(A) Rajiv Gandhi









(B) P.V. Narasimha Rao









(C) I.K. Gujral









(D) Manmohan Singh









Answer: (B)



















25. Arrange the following events in a chronological order by using the correct code as given below:









I. Civil war in Pakistan









II. First Indo-China war









III. Sino-Indian war









IV. India-Pakistan Kargil war









Codes:









(A) II, III, I, IV









(B) IV, II, I, III









(C) III, I, IV, II









(D) IV, II, III, I









Answer: (A)



















26. Who wrote the book “Stable Peace”?









(A) Kenneth Boulding









(B) Johan Galtung









(C) Peter Wallerstein









(D) Gunnar Myrdal









Answer: (A)



















27. Which one of the following International organisations started a scheme called ‘partnership for peace’ for a group of countries?









(A) OPEC









(B) OAU









(C) OAS









(D) NATO









Answer: (D)



















28. Match the following in Table-I and Table-II on the basis of code given below:









Table – I (Events)                                                                   Table – II (Year)









a. UN Universal Declaration of Human Rights                      1. 1944









b. UN International year of Peace                                          2. 1951









c. UN convention on Refugees                                               3. 1986









d. UN Chicago convention on Civil Aviation                        4. 1948









Codes:









      a b c d









(A) 1 2 3 4









(B) 4 3 2 1









(C) 2 3 4 1









(D) 3 4 1 2









Answer: (B)



















29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code for them:









Assertion (A): The concept of development was expanded by the UNDP which emphasized the need for a broad process of human development.









Reason (R): Economic development only cannot provide overall human security and well-being.









Codes:









(A) (A) is right but (R) is not the correct explanation.









(B) Both (A) and (R) are true.









(C) (A) is not the right explanation for (R).









(D) Both (A) and (R) are false.









Answer: (B)



















30. Which one of the following articles of the Geneva Conventions of 1949 and the protocol is common?









(A) Article 3









(B) Article 4









(C) Article 6









(D) Article 9









Answer: (A)



















31. Which one of the following countries advocated for ‘Look West Policy’ in response to India’s ‘Look East Policy’?









(A) Myanmar









(B) Thailand









(C) Laos









(D) Cambodia









Answer: (B)



















32. Name the South-East Asian Country which has nuclear co-ordination with India?









(A) Indonesia









(B) Vietnam









(C) Malaysia









(D) Myanmar









Answer: (B)



















33. ‘Preah Vihear Temple’ dispute is between:









(A) Thailand and Cambodia









(B) Myanmar and Thailand









(C) Thailand and Vietnam









(D) Thailand and Laos









Answer: (A)



















34. Identify the appropriate code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:









Assertion (A): Rohingya Muslim Ethnic groups fled Myanmar after bloody ethnic clashes with other ethnic groups.









Reason (R): Aang San Suukyi did not respond and sympathize with Rohingyas adequately because of her fear of alienation with majority of other ethnic groups in Myanmar.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).









(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).









(C) (A) is true but (R) is false.









(D) (A) is false but (R) is true.









Answer: (B)



















35. Match the following in List-I (Countries) and List-II (Ethnic group) with the help of the code given below:









List – I                                    List – II









(Coutries)                    (Ethnic group)









a. Vietnam                   1. Rohingyas









b. Thailand                  2. Black Thai









c. Myanmar                 3. Akha









d. Laos                        4. Ede









Codes:









       a b c d









(A) 3 2 4 1









(B) 4 3 1 2









(C) 2 4 3 1









(D) 3 1 4 2









Answer: (B)



















36. Match the following in events in List-I with the year of their happening in List-II with the help of code given below:









List – I                                                            List – II









(Events)                                               (Year)









a. Cuban Missile Crisis                        1. 1985









b. Warsaw pact disbanded                  2. 1979









c. Gorbachev came to power              3. 1962









d. Soviet invasion of Afghanistan      4. 1991









Codes:









       a b c d









(A) 3 4 1 2









(B) 4 3 2 1









(C) 2 1 3 4









(D) 1 2 4 3









Answer: (A)



















37. The territorial dispute over Karakalpakia area falls between the following countries:









(A) Kazakstan and Tajikistan









(B) Uzbekistan and Turkmenistan









(C) Kirgyzstan and Tajikistan









(D) Uzbekistan and Kazakstan









Answer: (B)



















38. India-Russia strategic partnership was signed in one of the following years:









(A) Oct., 2000









(B) March, 2002









(C) December, 2004









(D) April, 2006









Answer: (A)



















39. The only Woman ambassador from India in Moscow was:









(A) Sarojini Naidu









(B) Sucheta Kripalani









(C) Vijaya Laxmi Pandit









(D) Tarakshwari Sinha









Answer: (C)



















40. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:









Assertion (A): The rebellion in South Ossetia against Georgia occurred when Tbilisi took away its autonomous status.









Reason (R): The South Ossetians demanded either independence or to be linked to North Ossetia.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).









(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).









(C) (A) is true, (R) is false.









(D) (A) is false, (R) is true.









Answer: (B)



















41. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:









Assertion (A): 1970’s is referred to as a ‘Lost decade’ for Africa.









Reason (R): Since there was no economic growth as compared to 1960’s.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).









(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).









(C) (A) is true but (R) is false.









(D) Both (A) and (R) are not correct explanation.









Answer: (A)



















42. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code from the following:









Assertion (A): The polynodal regional power structure in West Asia inhibits the establishment of stable regional order.









Reason (R): Uneven economic development fails to provide regional stability.









Codes:









(A) (A) is right but (R) is not the correct explanation.









(B) Both (A) and (R) are not correct.









(C) Both (A) and (R) are correct.









(D) (A) is not right but (R) is correct.









Answer: (A)



















43. Choose the odd one out:









(A) Operation Desert Storm









(B) Operation Hammer









(C) Operation Dawn









(D) Operation Cactus-Lily









Answer: (D)



















44. The only African nation which is not part of the African Union is:









(A) Libya









(B) Sudan









(C) Morocco









(D) Chad









Answer: (C)



















45. Which one of the following warfare agents was used by the United States in its attack against Iraq during Gulf War II?









(A) Depleted Uranium









(B) Nerve gases









(C) Agent Orange









(D) Sarin









Answer: (A)



















46. In which year the South American Union was formed?









(A) 2001









(B) 2003









(C) 2005









(D) 2008









Answer: (D)



















47. Which one of the following groups of countries formed the Andean Group?









(A) Chile, Ecuador, Peru, Brazil, Mexico, Venezuela.









(B) Colombia, Nicaragua, Honduras, Bolivia, Argentina, United States.









(C) Brazil, Chile, Peru, Jamaica, Venezuela, United States.









(D) Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela.









Answer: (D)



















48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Identify the correct code from the following:









Assertion (A): ‘Bolivarian Vision’ advocated United Latin America free from hegemonic domination.









Reason (R): The Latin American leaders wanted to establish their own regional order.









Codes:









(A) Both (A) and (R) are true.









(B) Both (A) and (R) are not right.









(C) (A) is true, but (R) is not the correct explanation.









(D) (A) is not the correct explanation of (R).









Answer: (C)



















49. Who among the following described ‘States-men as actors in a tragedy beyond their making or repair’?








(A) George Kennan








(B) Robert Jervis









(C) Henry Kissinger









(D) George K. Tanham









Answer: (A)



















50. Which one of the following countries embarked upon the path of ‘Strategic Defense Initiative’?









(A) Russia









(B) China









(C) USA









(D) France









Answer: (C)



Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting