-->

International and Area Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



International and Area Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper III





1. Arrange the following events in a chronological ascending order during the post-cold war period:





I. Civil war in Former Yugoslavia





II. Russia’s invasion on Georgia





III. US-led invasion of Afghanistan





IV. Rwandan genocide





Codes:





(A) IV, I, II, III





(B) III, II, I, IV





(C) I, IV, III, II





(D) II, III, IV, I





Answer: (C)











2. Hegemonic stability theory is the theory accepted by realists and many neoliberals. It implies





(A) The would political economy needs a hegemon who is authoritarian.





(B) It is a substitute for anarchy.





(C) It enunciates World Bank and IMF to govern the political economy.





(D) That a dominant military and economic power is necessary to ensure the stability and prosperity in a liberal world economy.





Answer: (D)











3. “Complex Interdependence” is different for it accepts the role of the following:





(A) Transnational actors along with economic and institutional instruments.





(B) It advocates complex inter linkages between states within a region.





(C) It supports the role of hard power with soft power.





(D) Transnational economic actors along with military capacity.





Answer: (A)











4. Feminist theories of international relations:





(A) Are essentially all variants of liberalism.





(B) Are solely concerned with the role of women in international relations.





(C) Bring a range of perspectives to bear on the problem of “patriarchy”.





(D) Argue that war is a natural activity for males.





Answer: (D)











5. Which of the following is a key factor to distinguish liberalism from realism?





(A) All realists are anarchist who does not believe in the state.





(B) Realism relishes conflict, not peace.





(C) All liberals believe that human beings are rational enough to learn from their mistakes.





(D) Realists see liberals as idealists who ignore the basic facts about human nature.





Answer: (D)











6. Match List – I (Theorists in Green Politics) with List – II (Books).





List – I                                    List – II





a. E.F. Schumacher                 1. Re-enchanting humanity





b. Garrett Harolin                    2. Monocultures of the mind





c. MurrayBookchin                 3. Small isbeautiful





d. Vandana Shiva                   4. Lifeboat ethics





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 4 2 3 1





(C) 3 4 1 2





(D) 2 3 4 1





Answer: (C)











7. Constructivists argue that





(A) Scientific enquiry can uncover absolute truths.





(B) Material forces are much more important than ideas.





(C) Individuals are powerless to shape the world as they find it.





(D) The “truth is always socially constructed.





Answer: (D)











8. Identify the correct code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:





Assertion (A): Environmental security is not entirely a case of ‘threat without enemies’.





Reason (R): The basic logic is that, globally, humanity is living beyond the carrying capacity of the planet Earth.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is not correct.





(D) (A) is not correct, but (R) is correct.





Answer: (B)











9. For defence policy-making, who chairs the Cabinet Committee on Security Affairs in India





(A) Prime Minister





(B) President





(C) Defence Minister





(D) National Security Advisor





Answer: (A)











10. Which one of the following has not been included by Admiral A.T. Mahan as elements of sea power?





(A) Geographical position





(B) Physical conformation





(C) Extent of territory





(D) National will





Answer: (D)











11. After the Pokhran explosion of May, 1998, which website was defaced by Pakistan’s hackers?





(A) Ministry of Defence website





(B) BARC website





(C) PMO website





(D) MEA website





Answer: (B)











12. The strategy of minimum deterrence is reversed by





(A) No first use





(B) First strike





(C) First use





(D) Point defence





Answer: (B)











13. Identify the correct code for Assertion (A) and Reason (R) as given below:





Assertion (A): Concern about potential manipulation of weather patterns as a weapon of war led the United Nations to create the Environmental Modification Convention of 1977.





Reason (R): Deliberate manipulation of environment for military purposes.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct logic of (A).





(B) (A) is correct, but (R) is not correct.





(C) Both (A) and (R) not correct and (R) is not the logic of (A).





(D) (A) is not correct, but (R) is correct.





Answer: (A)











14. Who said that the only product of nuclear weapons was “the organization of peacelessness on a global scale?





(A) E.P. Thompson





(B) K. Subrahamanyam





(C) Dieter Senghaas





(D) M. Focault





Answer: (C)











15. Which one of the following is not a part of global environmental security concerns?





(A) Climate change.





(B) Depletion of the Ozone layer and industrial pollution.





(C) Over-exploitation of natural resources





(D) Technology.





Answer: (D)











16. Identify the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R).





Assertion (A): Dealing with violence and terrorism is a shared responsibility. While the Government of India is willing to share its responsibility, it wants states to share the responsibility.





Reason (R): Regarding the creation of National Counter Terrorist Centre, some States apprehend that their rights would be violated.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is not correct.





(B) (A) is not correct, but (R) may be correct.





(C) Both (A) and (R) are not correct.





(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the appropriate logic of (A).





Answer: (D)











17. Which of the articles is common in all the three Geneva Conventions on Laws of War?





(A) Article 3





(B) Article 4





(C) Article 5





(D) Article 6





Answer: (A)











18. Which one of the following countries is members of NATO?





(A) Egypt





(B) Israel





(C) Saudi Arabia





(D) Turkey





Answer: (D)











19. The UN recognized the PLO as a legitimate organization of the people of Palestine in the year:





(A) 1948





(B) 1967





(C) 1974





(D) 1988





Answer: (C)











20. “Oil for food policy” in Iraq was sanctioned by the UN by Resolution Number





(A) 986





(B) 949





(C) 1051





(D) 1929





Answer: (A)











21. Who among the following Chinese leaders strategised that ‘keep a low profile and be patient’?





(A) Deng Xiaoping





(B) Mao Zedong





(C) Li Peng





(D) Hu Jintao





Answer: (A)











22. Which one of the following is known as ‘Mother of All Agreements’ in the context of West Asia?





(A) Declaration of Principles (DOP) signed between Palestine and Israel on September 13, 1993.





(B) Camp David Accord





(C) ShovakYonim Plan





(D) Madrid Peace Process





Answer: (A)











23. OPEC is the





(A) Cartel of major oil-producing countries.





(B) Primary example of economic liberalization.





(C) Organization of leading oil MNCs.





(D) United Nations Human Rights Office.





Answer: (A)











24. Match List – I (Countries) with List –II (Parliaments) with the code given below:





List – I                        List – II





a. Egypt                       1. Majlis





b. Turkey                     2. National Assembly





c. Iran                          3. Knesset





d. Israel                       4. Grand National Assembly





Codes:





       a b c d





(A) 4 3 2 1





(B) 3 1 2 4





(C) 2 4 1 3





(D) 1 2 3 4





Answer: (C)











25. Match List – I (GCC States) with List – II (Secretary-Generals) by using the code given below:





List – I                                                            List – II





a. Abdul Rahman Bin Hamad Al Attiyah      1. Kuwait





b. Abdullah Bishara                                        2. Baharain





c. Fahim Bin Sultan al- Qasimi                       3. Qatar





d. Abdullatif Bin Rashid Al-Zayani               4. UAE





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 4 2





(B) 2 3 1 4





(C) 4 2 3 1





(D) 1 4 2 3





Answer: (A)











26. Match the following organizations in Lit – I with the Column they belong to as mentioned in List – II by using the code given below:





List – I                                    List – II





a. Hamas                                 1. Pales tine





b. Hizbulla                               2. Lebanon





c. Hagnah                                3. Egypt





d. Muslim Brotherhood          4. Israel





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 4 3





(B) 2 1 3 4





(C) 3 4 1 2





(D) 4 3 2 1





Answer: (A)











27. Which one of the following countries has the closest maritime boundary with India?





(A) Myanmar





(B) Indonesia





(C) Malaysia





(D) Thailand





Answer: (B)











28. The decision to elevate India’s interaction with ASEAN from ‘Full Dialogue’ to ‘Summit Partners’ was taken at the ASEAN Summit held in :





(A) Phnom penh in 2002





(B) Hanoi in 2005





(C) Kuala Lumpur in 2007





(D) Singapore in 2009





Answer: (A)











29. Heroine production in Myanmar has become a source of narco-terrorism through





(A) Golden Triangle





(B) Golden Crescent





(C) Central Asia





(D) Khunjreb Pass





Answer: (A)











30. Asian Financial crisis led to the severe disruption to the economics in 1997/98 of





(A) China, Thailand, Malaysia, South Korea.





(B) India, Russia, Thailand, Indonesia.





(C) Thailand, South Korea, Malaysia, Indonesia.





(D) China, India, Russia, Iran.





Answer: (C)











31. When was the “Friendship Bridge” opened which was constructed on Mekong River connecting Laos and Thailand.





(A) 1990





(B) 1994





(C) 2000





(D) 2002





Answer: (B)











32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): In 1979 China waged a punitive war against Vietnam which resulted in huge casualties on both sides.





Reason (R): This was because of their rivalry of interests in Cambodia. Vietnamese troops occupied Cambodia to eliminate the Pol Pot regime that had Chinese support.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is not false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











33. Match the following events chronologically in ascending order:





Year                Events





a. 1999            1. Maghawati Sukarno Putri becomes President.





b. 2001            2. A bomb explosion in Bali killing at least 190 people mainly Australians.





c. 2002            3. East Timur vote for independence from Indonesia





d. 2004            4. BambangYudhoyono becomes president.





Codes:





      a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 1 3 4 2





(C) 3 4 1 2





(D) 4 3 2 1





Answer: (A)











34. Arrange the events of Myanmar described in the List – I chronologically in ascending codes with the dates given in List – II. Use the code given below:





List – I                                                                                    List – II





a. Aung Sam Su Kyi awarded Nobel Prize                            1. Sept. 1988





b. Establishment of National League for democracy                         2. July 1989





c. Aung Sam Su Kyi was put under house arrest                   3. May 1990





d. National elections held                                                       4. Oct. 1991





Codes:





       a b c d





(A) 2 4 1 3





(B) 3 2 4 1





(C) 2 3 4 1





(D) 4 1 2 3





Answer: (C)











35. Where was the 1979 summit meeting which led to peace between Egypt and Israel held at?





(A) Sharamel Shiekh





(B) Reykjavik





(C) Camp David





(D) Cairo





Answer: (C)











36. Rhodesia declared itself independent on





(A) March 3, 1963





(B) July 8, 1966





(C) November 11, 1965





(D) January 10, 1967





Answer: (C)











37. Which two states make Tanzania?





(A) Dodoma and Dar-es-Salaam





(B) Tanganayka and Zanzibar





(C) Tanzania and Tanganayka





(D) Tanzania and Zanzibar





Answer: (B)











38. On which of the following Country, the United Nations did not impose arms embargo?





(A) Somalia





(B) Eritria





(C) Kenya





(D) Sudan





Answer: (C)











39. The term Third World refers to





(A) Economically less developed countries in Asia, Africa and Latin America.





(B) The Muslim Countries of Asia and Africa





(C) Countries of Eastern Europe depended on Soviet Union.





(D) China & Countries allied to it.





Answer: (A)











40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): India’s most worthy lesson for Africa is her experience of democratic state building and secular-culturally plural nation building.





Reason (R): This will serve as a model for the multi-racial and multi-tribal states of Africa so that they do not degenerate into authoritarian theocracies, military juntals and failed states.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











41. Identify the correct chronological order the following events in Africa by using the code given below:





(i) Unilateral Declaration of Independence by Rhodesia.





(ii) Formation of the organization of African Unity.





(iii) Creation of African Union.





(iv) Introduction of Apartheid in South Office.





Codes:





(A) Creation of African Union. Introduction of Apartheid in South Africa; Formation of organization of African unity; Unilateral Declaration of Independence by Rhodesia.





(B) Introduction of Apartheid in South Africa; Formation of the organization of African unity; Unilateral Declaration of independence by Rhodesia. Creation of African Union.





(C) Formation of the organization of African Unity: Unilateral Declaration of Independence by Rhodesia, Creation of African Union, Introduction of Apartheid in South Africa.





(D) Unilateral Declaration of Independence by Rhodesiao Introduction of Apartheid by South Africa, Formation of the organization African Unity, Creation of African Union.





Answer: (B)











42. The Treaty of Pelindaba is related to





(A) The Nuclear Weapons Free Zone in the South Pacific.





(B) The Nuclear Weapons Free Zone in Africa.





(C) The Nuclear Weapons Free Zone in Antarctica.





(D) The Nuclear Weapons Free Zone in Latin America.





Answer: (B)











43. The classical balance of power between the East and West was promoted by





(A) The atomic, thermonuclear war heads and ICBMS.





(B) Abilities of the US and erstwhile USSR to oversee global politics.





(C) Combined economic, political and military power of the US and the erstwhile USSR.





(D) All the above.





Answer: (D)











44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): The Bolsheviks shifted their focus from world revolution to building socialism within the Soviet Union.





Reason (R): The Soviet defeat in war with Poland in 1921 and failure of revolution in Europe shifted the focus of Soviet foreign policy.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): For more than a hundred years all Russian governments have sought to respond over Eastern Europe. But only since the Red Army reached the Elba River have the rulers of Russia been able to realize the ambitions of the Russian Empire and the ideological purposes of communism.





Reason (R): The casual factors are territorial expansion and ideological learnings.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (B)











46. The disintegration of the Soviet Union ushered in the end of Cold War bringing.





(A) Power Vacuum





(B) Unipolar World Order





(C) Proactive role of the United Nations





(D) Anarchy





Answer: (A)











47. Who propounded the Nuclear winter theory?





(A) Henry Kissinger Group





(B) Andre Beaufre Group





(C) Bernard Brodie Group





(D) TTAPS Group





Answer: (D)











48. When did President Kennedy made an observation that ‘both the United States and its allies and the Soviet Union and its allies have a mutually deep interest in a just and genuine peace and in halting the arms race ….’?





(A) 1968





(B) 1963





(C) 1965





(D) 1964





Answer: (B)











49. Name the countries which were the signatories of Reykjavik summit





(A) USA and USSR





(B) France and USSR





(C) U.K. and USSR





(D) Germany and USSR





Answer: (A)











50. Match List – I (Soviet leaders) with List – II (Doctrines) with the code given below:





List – I                                    List – II





a. Joseph Stalin                       1. D├ętente and Disarmament





b. Nikita Khrushchev              2. Collective Security





c. Andrei Gromyko                 3. United Front





d. Lenoid Brezhnev                4. Peaceful coexistence





Codes:





       a b c d





(A) 3 4 1 2





(B) 2 3 4 1





(C) 1 2 3 4





(D) 4 1 2 3





Answer: (A)











51. Match the following Ethnic Minorities in Table – I appropriately with the countries named in Table – II.





Table – I                                  Table – II





(Ethnic Minorities)                  (Countries)





a. Newars                                1. Bangladesh





b. Chakmas                             2. Pakistan





c. Baluchs                                3. Bhutan





d. Lhotshampas                       4. Nepal





Codes:





       a b c d





(A) 4 1 2 3





(B) 2 3 1 4





(C) 4 2 3 1





(D) 1 3 4 2





Answer: (A)











52. Who opined that ‘The power of king lies in his mighty arms …. Security of the citizens at peace time is very important because State is the only saviour of the man and women who get affected only because of the negligence of the state’.





(A) Manu





(B) Sukracharya





(C) Chanakya





(D) Douhet





Answer: (C)











53. Which one of the following is not a feature of new Bhutanese Constitution?





(A) Limited Monarchy





(B) Directly Elected National Legislature





(C) Federal system





(D) Competitive party system





Answer: (C)











54. Which of the following states in South Asia precludes provision for a state religion in its present constitutional system?





(A) Pakistan





(B) Nepal





(C) Bangladesh





(D) Maldives





Answer: (B)











55. Name the South Asian Country from among the following list, which has bilateral free trade agreement with India?





(A) Sri Lanka





(B) Pakistan





(C) Bangladesh





(D) Afghanistan





Answer: (A)











56. Assertion (A): Globalization and Liberalization have contributed to democratic movements and build-up of democracy in South Asia as competitive systems.





Reason (R): The IT revolution has been helped by globalization to spread up ideals of liberty and social justice.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the full explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are not true.





(C) (A) is true, but (R) is not.





(D) (A) is wrong, but (R) is true.





Answer: (A)











57. Which of the following ideologies is most inspiring to Islamic radical/terrorist groups in South Asian context?





(A) Wahabism





(B) Nationalism





(C) Sufism





(D) Democracy and Socialism





Answer: (A)











58. The Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) between India and Japan was operatonalised in





(A) March 2010





(B) February 2011





(C) August 2011





(D) February 2012





Answer: (C)











59. Name the American President who advocated for the ‘Atom for Peace’ programme





(A) Eisenhower





(B) L.B. Johnson





(C) H.S. Truman





(D) J.F. Kennedy





Answer: (A)











60. Embedded journalism was brought into practice by the US during





(A) The Gulf War I





(B) The Gulf War II





(C) Global War on Terror in Afghanistan





(D) Vietnam War





Answer: (B)











61. Who said, “I see God in the smiles of the poor”?





(A) Martin Luther King





(B) Mahatma Gandhi





(C) AmartyaSen





(D) Abraham Lincoln





Answer: (B)











62. The UN SC Resolution 1373 (28 Sep. 2001) is related to





(A) Curbing terrorist financing, money laundering and banning material support to them.





(B) Marking distinction between ‘terrorists’ and ‘freedom fighters’.





(C) Curbing ozone depletion.





(D) Maintaining societal security.





Answer: (A)











63. Which of the following applies to the Brandt Report?





(A) Argued that the developing world should get its act together and fund for itself.





(B) Highlighted the interdependence of the North and the South, emphasizing that the prosperity of the North is dependent on the development of the South.





(C) Insisted that aid should only be offered to non-communist countries.





(D) Was inspired by the Marshall Plan.





Answer: (B)











64. Arrange in a chronological ascending order the events of U.S.





I. Constitution Adoption





II. Bill of Rights





III. Constitution came into effect





IV. Thirteenth Amendment





(A) III, IV, I, II





(B) II, I, IV, III





(C) I, II, III, IV





(D) I, III, II, IV





Answer: (D)











65. Match List – I (Thinkers) with List – II (Concepts that the U.S. Constitution is influenced by) from the codes given below:





List – I                        List – II





a. John Locke              1. Separation of Powers





b. Montesque              2. Federalism





c. Edward Coke          3. Consent of the governed





d. Thomas Jefferson    4. Equity in outcomes





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 4 2





(B) 2 4 3 1





(C) 1 2 3 4





(D) 4 3 1 2





Answer: (A)











66. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): The U.S. Constitution gives Congress and the President different responsibilities in waging wars, but there have been disputes about where one’s war powers begin and the other’s ends.





Reason (R): This was witnessed during the Obama administration’s dispute with Congress over its decision to participate in the Military intervention in Libya in March, 2011.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (B)











67. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): Social movements concerned with peace, environment and women promote a vision of International Security based on people.





Reason (R): This is important in terms of evolving a richer concept of security.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (A)











68. Arrange the following events in a chronological ascending order.





I. UN Truth Commission on Guatemala.





II. Fidel Castro comes to power in Cuba.





III. Zapatista Rebellion.





IV. Salvador Allende wins elections in Chile.





Codes:





(A) II, IV, III, I





(B) I, III, II, IV





(C) III, I, IV, II





(D) IV, II, I, III





Answer: (A)











69. MERCOSUR came into existence in





(A) 1985





(B) 1991





(C) 1990





(D) 1986





Answer: (B)











70. The CIA backed coup overthrew the democratically elected government of Jacobo Arbenz in Guatemala in the year





(A) 1952





(B) 1954





(C) 1953





(D) 1955





Answer: (B)











71. Which one of the following is ecologydriven conflict in Latin America?





(A) 1969 war between El Salvador and Honduras.





(B) 1983 war between UK and Argentina.





(C) 1959 US-Cuba Bay of Pigs War.





(D) Honduras and Nicaragua.





Answer: (A)











72. The Argentineans walked out of the Sixth OAS Summit on the following issue:





(A) Economic package





(B) Malvinas





(C) Drug trafficking





(D) Oil price





Answer: (B)











73. G. Vargas, who is known as the “Father of the Poor” is the President of





(A) Argentina





(B) Chile





(C) Mexico





(D) Brazil





Answer: (D)











74. Match List – I (States) with List – II (Leaders) with the code given below:





List – I                        List – II





(States)                        (Leaders)





a. Bolivia                     1. Plutanco Elias Calles





b. Venezuela               2. EVO Morales





c. Mexico                    3. Salavador Allende





d. Chile                       4. Hugo Chavez





Codes:





       a b c d





(A) 1 3 4 2





(B) 2 4 1 3





(C) 4 2 3 1





(D) 3 1 2 4





Answer: (B)











75. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).





Assertion (A): Brazil was successful in its “Zero Hunger” policy.





Reason (R): One of the prime concerns for Brazil was the reduction of poverty, hunger and inequality that would help accelerate its growth based economic development policy.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

Jobs Alert TNPSC General Knowledge Current Affairs General Studies Tamilnadu Jobs Group IV Dinamani News State Govt. Jobs. Central Govt. Job VAO Current Affairs - 2016 Group 2 General Tamil Current Affairs - 2020 UPSC Current Affairs Mock Test Assistant Group 1 Current Affairs - 2019 TET Current Affairs - 2018 Mock Test Librarian Vacancy Teaching SSC Current Affairs - 2017 PAPER - I TRB Civics History dinamalar News Admission Science Dinamalar Group 4 Indian Constitutions Dinamalar Group 2 Library Science Quiz RRB Officers Mathematics Library and Information Science Paper II Online Quiz Anna University Jobs Dinamani GT Computer Science Quiz Dinaethal TNPSC TNPSC Jobs History Quiz Librarian Jobs TNPSC Result Dinamalar TNPSC Group 2 A Model Questions General English Research Methodology NEET 2017 Model Questions Police Model Questions Free Coaching Class TNTET - Dinamalar Technician Dinakaran Group 4 Geography Current Affairs - 2015 TN Police Model Questions Current Affairs in English 6th Standard General News Answer Key Computer Science Library and Information Science Teaching Aptitude Managers Project Assistant 10th Standard Computer Science PAPER - III History Paper II RESULT 6th Tamil Results Dinathanthi News RRB Model Question Engineers Railway Jobs 9th Standard Clerk UGC NET Group 2 A Hall Ticket Computer Science PAPER - II Current Affairs - 2022 Current Affairs - June 2016 Research Assistant Driver Library and Information Science Paper III Office Assistant tnpsc group IV Aavin Jobs Economics Exam Tips PAPER - II 10th Science Bank Exam General Science Mock Test Life Science Quiz TN Aided School Jobs 6th Standard Science TNPSC Trics TNTET UGC-NET QUIZ Accountant Scientist Trainee Jobs 7th Standard 9th Science Dinamani Group 2 Nobel Awards Nurses CBSC NET History Mock Test PAPER - III Bank Jobs CSIR-NET Medical Physicist STATE GOVT. JOBS 8th Standard Political Science Mock Test Private Jobs Typist Current Affairs - May 2016 Economics Paper II Physics Political Science Paper II TNPSC Annual Planner +2 Result 8th Science INM NEET Online Model Test Security Stenographer commerce Quiz 7th Tamil Attendant Commerce Commerce Paper-2 Economics Paper III Free download History Paper III Indian National Movement NCERT Text Book Political Science Paper III Reasoning Solved Paper - I What Today Adult Education Paper II Adult Education Paper III General Tamil Quiz Home Science Paper II Kerala Jobs Labour Welfare Paper III Professional Assistant Psychology Paper II Sociology Paper - II Sociology Quiz TNPSC Group 2 A UGC NET Result 11th Standard 8th Tamil Anthropology Paper II Anthropology Paper III Arab Culture and Islamic Studies Paper II Arab Culture and Islamic Studies Paper III Archaeology Paper II Archaeology Paper III Biology Civic Comparative Literature Paper II Comparative Literature Paper III Comparative Study of Religions Paper II Comparative Study of Religions Paper III Criminology Paper II Criminology Paper III Current Affairs - April 2016 Defence and Strategic Studies Paper II Defence and Strategic Studies Paper III Education Paper - II Education Paper - III English Paper - II English Paper - III Environmental Sciences Paper - II Environmental Sciences Paper - III Forensic Science Paper II Forensic Science Paper III Geography Paper II Geography Paper III Home Science Paper III Human Rights and Duties Paper II Human Rights and Duties Paper III ISRO Jobs Indian Culture Paper - II Indian Culture Paper - III International and Area Studies Paper II International and Area Studies Paper III Labour Welfare Paper II Law Paper - II Law Paper - III Management Paper - II Management Paper - III Mass Communication Paper II Mass Communication Paper III Museology and Conservation Paper II Museology and Conservation Paper III Music Paper II Music Paper III Performing Arts Paper II Performing Arts Paper III Philosophy Paper II Philosophy Paper III Physical Education Paper - II Physical Education Paper - III Police Political Science Quiz Politics Population Studies Paper II Population Studies Paper III Psychology Paper III Public Administration Paper - II Public Administration Paper - III Sociology Paper - III TNPSC Old Questions TNPSC Syllabus Tamilnadu Tourism Administration and Management Paper II Tourism Administration and Management Paper III UGC NET Exam News Visual Arts Paper II Visual Arts Paper III Women Studies Paper II Women Studies Paper III 10th Result 10th Tamil 12th Standard Administrator Anthropology Quiz Commerce Paper-3 Constable Current Affairs - March 2016 Current Affairs - November-2015 Current Affairs - September Current Affairs English January 2019 Folk Literature Paper II Folk Literature Paper III Geography Mock Test Inspector Librarian Private Jobs Linguistics Paper II Linguistics Paper III News Clipping TN TET TNPSC News Text Books Tribal and Regional Language Paper II 12th Result 7th Science 9th Tamil B.Ed Admission Chemistry Current Affairs - 2021 Current Affairs English Dinathanthi Group 4 Geography Quiz Group-I Jailor Model Questions Lab Assistant Model Questions NIOS - Political Science New Delhi Jobs Success Tips TNPSC Departmental Exam TRB Annual Planner Tribal and Regional Language Paper III tnpsc old questions mcq 11th Tamil 6th Standard History 7th Tamil Mock Test 9th standard Tamil Quiz CSIR-NET - Chemistry Current Affairs - 2023 Current Affairs - December-2015 Foreign Jobs Latest News Paper I Physics Paper II Question Bank TNPSC Cut-off Marks TNPSC Language Test Tamil Nadu GK Telangana Jobs VAO Exam Tricks 12th Revaluation Admission Military College CTET Coaching Class Computer Science Video Current Affairs - GK Video Current Affairs - January 2016 Dinamani Group 4 Model Questions Group 8 Karnataka Jobs Mathematics Paper II Model Test for PAPER - I NEET Exam October-2015 Paper II Pharmacist Police Constable Questions SSC Annual Planner SSLC Tamil Syllabus TN PSC Jobs TN Police Original Questions TNPSC - Synonyms TNPSC Question Bank TNPSC youtube Video TNSET Tamil Paper II The Hindu Group 4 Model Question UGC NET Exam UGC NET Syllabus Who's Who gk 10th Revaluation 8th Standard Tamil About NTA Andhra Pradesh Jobs Antonyms Assistant Jailor Exams Block Health Statistician CESE CMAT & GPAT CSIR-NET - Physics Civil Engineer Mock Test Computer Science Paper II Counselling Current Affairs - Augst 2016 Current Affairs - February 2016 Current Affairs - January 2019 Current Affairs January 2019 Dinamalar Group 4 2019 Disclaimer General Knowledge Mock Test Geology Group VIII Group-II ITI Jobs Interview Questions JEE Exam January Current Affairs - 2016 KVS Teaching LIS Questions Legal Jobs Library Science Paper II Life Science Life Science Paper II Match the following Words Mathematics Quiz Mode of UGC NET Exam NTA NET Exam Paper I November-2015 Online Test Political Science Politicsa Reasoning and Logical Reasoning Scholarship South India Govt. Jobs Statistician TN EB Assessor Exam Model Questions TNPSC EO Exam TNUSRB Questions TRB QUESTIONS Tamil UGC NET Exam Syllabus International and Area Studies UGC NET Exam Syllabus Paper I UGC NET Exam Women Studies Syllabus UGC NET Notifications UGC NET Syllabus for Computer Science Paper II UGC NET Syllabus for Criminology UGC NEt Answer Keys UGC-NET Exam Date UPSC Annual Planner UPSC Old Questions United Nations centr
Subscribe Our Posting