-->

Important Questions and Answers of Psychology - UGC-NET Exam 2015



1. The factors that influence social behaviour and thoughts in certain ways are called–


(a) Independent variables (b) Confounding variables (c) Dependent variables (d) Mediating variables (Ans : d)





2. Research shows that the following does not contribute to teacher effectiveness–


(a) Communication skills (b) Use of ICT (c) Years of experience (d) Use of student feeback (Ans : c)





3. Phonemic restoration as we perceive speech in a noisy party is an example of–


(a) Top down processing (b) Bottom up processing (c) Subliminal Perception (d) Supraliminal perception (Ans : a)





4. Feeling touchy or hypersensitive following an upsetting experience is a form of–


(a) Imprinting (b) Habituation (c) Sensitization (d) Reflexive Behaviour (Ans : c)





5. Because it has the external features associated with the concept of dog, a wolf is perceived as a dog. This is an example of–


(a) Centration (b) Equilibration (c) Object Permanence (d) Prototype (Ans : d)





6. Which of the following is the final destination for much of the brain’s information about emotion before action is taken?


(a) Amygdala (b) Anterior cingulated cortex (c) Pre-frontal cortex (d) Hypothalamus (Ans : c)





7. Cattell Propounded gf-gc theory of intelligence mainly based on–


(a) First order factors of abilities (b) Second order factors of abilities


(c) Third order factors of abilities (d) Higher order factors of abilities (Ans : b)





8. Which one of the following statements is true?


(a) The ‘Global Five’ factors in personality refer to the second-order factors of 16 PF, latest edition.


(b) The ‘Global Five’ factors refer to the factors assessed by the NEO-Five Factor Inventory, latest edition.


(c) The ‘Global Five’ factors refer to the factors assessed by Goldberg’s bipolar adjectives.


(d) The ‘Global Five’ factors are derived from Eysenck Personality Profiler, latest edition. (Ans : a)





9. Which of the following statement best defines maturation?


(a) It is directly based on Social-Cognitive learning. (b) It is an automatic biological development of the body that naturally unfolds over time.


(c) It does not take place in human beings. (d) It is the basis of all physical and psychological developments. (Ans : b)





10. Four important elements in the theory of signal detection are–


(a) errors, hits, speed and accuracy (b) speed, accuracy, power and false alarm


(c) hit, miss, correct rejection and false alarm (d) acuity, efficacy, speed and power (Ans : c)





11. Jia had written a list to do her week and work, but incidently left it home while going out for her first activity. Trying to remember the list, Jia remembers what was at the beginning of the list and what was at the end but not those things in the middle. This is an example of–


(a) Encoding specificity effects (b) Flash bulb memory (c) Serial position effect (d) Tip-of-the tongue effect (Ans : c)





12. Brief stress enhances the activity of immune system as evidenced by the action of–


(a) macrophages (b) T cells (c) B cells (d) All these (Ans : d)





13. Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT) are mainly indexing–


(a) Creative Products (b) Creative Processes (c) Creative Personality (d) Creative Persuation (Ans : b)





14. Which one the scaling method is more likely to yield multidimensional attitude scale?


(a) Guttman Scalogram analysis (b) Paired comparison method


(c) Equal appearing intervals method (d) Method of summated rating (Ans : d)





15. When is aspiration a method of choice to make a lesion?


(a) in a deeper brain area (b) in an area of cerebral cortex (c) and irreversible lesion (d) in underlying white matter (Ans : b)





16. A psychologist was administering a projective test which involved a word association task. She tended to nod and smile every time a plural word was given by the respondent. The following testing bias was seen–


(a) favouritism (b) test wiseness (c) selective reinforcement (d) gender of assessor (Ans : c)





17. The underlying motivation for acts of aggression is–


(a) intent to harm (b) anger (c) retaliation (d) need to exert control (Ans : d)





18. Which of the following is a characteristic of Chomsky’s theory?


(a) Development of language is between three and five years of age


(b) Language development is dependent on the reinforcements received by the child


(c) Children acquire mistakes in language by observing their parents and others around them


(d) Children have an innate mental grammar (Ans : d)





19. The centre-surround organization of ganglion cells that enhance contrast at edges in a visual environment is well illustrated by–


(a) Craik bands (b) Mach bands (c) Luminance bands (d) Optic bands (Ans : a)





20. The growth needs of ERG theory are represented by various needs in Maslow’s model–


(a) Physiological and social needs (b) Safety needs and esteem needs


(c) Social needs and esteem needs (d) Esteem needs and self-actualization needs (Ans : d)





21. Failure to develop consistent identity results in–


(a) Inferiority (b) Role confusion (c) Stagnation (d) Social isolation (Ans : b)





22. Helpers respond to the needs of a victim because they want to accomplish something rewarding; this may be referred as–


(a) Negative state – relief model (b) Empathic – joy hypothesis


(c) Empathy – altruism hypothesis (d) Pluralistic empathy (Ans : b)





23. Which is the correct order of the emergence of following Psycho-Social strengths?


(a) Love, Fidelity, Wisdom, Care (b) Care, Fidelity, Love, Wisdom


(c) Fidelity, Love, Care, Wisdom (d) Care, Fidelity, Wisdom, Love (Ans : c)





24. From the following list of tools used by the career guidance counselor, choose the odd one out–


(a) DAT (b) GATB (c) DBDA (d) SVIB (Ans : d)





25. Detecting movement in spite of camouflage is easier for people who are–


(a) field dependent (b) field independent


(c) both field dependent and field independent (d) neither field dependent nor field independent (Ans : b)





26. Read the following statement and decides–


“If a rat that had previously learned to traverse a maze or a runway to obtain food is placed directly into a non-empty goal box, it will stop traversing the maze or runway on subsequent trials”. What is exemplifies?


(a) Latent Learning (b) Place learning (c) Response Extinction (d) Latent Extinction (Ans : d)





27. Self is conceptualized in Western and Eastern perspectives on personality, respectively as–


(a) free and deterministic (b) instinctive and learned (c) ideal and real (d) independent and interdependent (Ans : d)





28. When a Background Interference Procedure was used experimentally, the following findings became apparent?


(a) Field independent persons did better than field dependent persons


(b) Field dependent persons did better than field independent persons


(c) Both field dependent and field independent persons did equally well


(d) BIP enhanced the performance of all subjects (Ans : a)





29. People with moderate mental retardation would have an IQ in the range of–


(a) 10 to 19 (b) 35 to 54 (c) 55 to 70 (d) 20 to 34 (Ans : b)





30. The following is not typically found in a school in a school guidance counsellor’s office–


(a) Sand pit (b) Lie detector (c) Psychometric tests (d) Puppets and play dough (Ans : b) 


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting