-->

Home Science 2013 September UGC NET Solved Question Paper II








1 The homogenization of milk is done





(A) To destroy pathogen





(B) To disperse fat molecules





(C) To enhance nutritive quality





(D) To help making cheese





Answer: (B)








2. Requirements for a Iron and folic acid pregnant woman are:





(A) 30 mgm and 200 μgm/day





(B) 32 mgm and 250 μgm/day





(C) 35 mgm and 300 μgm/day





(D) 38 mgm and 400 μgm/day





Answer: (D)








3. Which of the following Food delivery system is used for Hospital inpatients?





(A) Decentralized system





(B) Buffet





(C) Scramble method





(D) Centralised system





Answer: (D)








4. Which of the following is not a design repeat?





(A) Half drop





(B) Heald





(C) Mirror





(D) Satin





Answer: (B)








5. Which of the following is not a simple yarn?





(A) Single





(B) Textured





(C) Ply





(D) Cable





Answer: (B)








6. Intrinsic value is also called





(A) Personal value





(B) Terminal value





(C) Value Orientation





(D) Esteem value





Answer: (B)








7. Operant conditioning is also known as





(A) Instrumental conditioning





(B) Classical conditioning





(C) Essential conditioning





(D) All the above





Answer: (A)








8.  Informal education is also often termed as





(A) Incidental education





(B) Non-formal education





(C) Lifelong education





(D) Continuing education





Answer: (A)








9. Epidioscope is also known as





(A) Overhead projector





(B) Opaque projector





(C) Indirect projector





(D) Slide projector





Answer: (B)








10. The following is not a scale of numerical measurement:





Code:





(A) Interval scale





(B) Nominal scale





(C) Ordinal scale





(D) Ratio scale





Answer: (B)








11. Which of the following are toxic constituents in pulses?





I. Trypsin inhibitors





II. Alkaline phosphatase





III. Heamagglutinins





IV. Bromaline





V. Lathyrogens





Code:





(A) I, III, V





(B) I, II, IV





(C) II, IV, V





(D) V, I, III





Answer: (A)








12. Which of the following microorganism cause food borne intoxication?





I. Staphylococcus aureus





II. E. Coli





III. Clostridium botulinum





IV. Listeria Monocytogens





V. Salmonella





Code:





(A) I & II





(B) I & III





(C) III & IV





(D) IV & V





Answer: (B)








13. Which of the following tools are used for personal management?





I. Menu Tally





II. Job description





III. Production schedule





IV. Work schedule





V. Budget





Code:





(A) I and II





(B) II and IV





(C) V and IV





(D) I and V





Answer: (B)








14. Sustainable fashion includes





I. Environment friendly material.





II. Methods. Socially responsible





III. Fast changing fashion.





IV. Products that could last multiple seasons.





Codes:





(A) I, II and III are correct.





(B) II, III and IV are correct.





(C) I, III and IV are correct.





(D) I, II and IV are correct.





Answer: (D)








15. Which are the fabrics known for their strength?





I. Denim





II. Mulmul





III. Satin





IV. Casement





(A) I and II are correct.





(B) III and IV are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) II and IV are correct.





Answer: (C)








16. The elements of design are:





I. Line





II. Vision





III. Form





IV. Colour





V. Texture





Code:





(A) II, I, III, V





(B) III, II, V, IV





(C) I, III, IV, V





(D) V, IV, II, I





Answer: (C)








17. Harmonal changes are associated with





I. Aggression





II. Regression





III. Frustration





IV. Depression





Code:





(A) I and II are correct.





(B) II and IV are correct.





(C) I, III and IV are correct.





(D) All are correct.





Answer: (C)








18. Home at undergraduate level Science was first introduced in India in





I. College, New Delhi Lady Irwin





II. Women’s Christian College, Chennai





III. Mount Carmel College, Bangalore





IV. Queen Mary’s College, Chennai





Code:





(A) I and III are correct.





(B) II and III are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (C)








19. Which of the following are presentation type visual aids?





I. Pamphlet





II. Flash card





III. Slides





IV. Bulletin Board





Code:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) III and IV are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (B)








20. A negatively skewed distribution has following characteristics:





I. Distribution skewed o left t





II. Distribution skewed to right





III. Median is greater than mean





IV. Median is lesser than mean





Code:





(A) I and IV





(B) II and IV





(C) I and III





(D) II and III





Answer: (C)








21. Assertion (A): Vegetables rich in tannin turn brown on cutting





Reason (R): This is due to maillard reaction





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (C)








22. Assertion (A): Consumption of plenty of fruits and vegetables protects individual from degenerative changes in the body.





Reason (R): The antioxidants present in fruits and vegetables help in the removal of free radicals.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) d (R) is false. (A) is true an





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (C)








23. Assertion (A): Menu pattern is the choice of the types of food to be served.





Reason (R): It is placed in a printed form on the dining table.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) (A) is true but (R) is false.





(C) (A) is false but (R) is true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)








24. Assertion (A): Vinegar should be added in the last rinse while laundering silk.





Reason (R): It contributes to the crispness and shine of silk.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





 Answer: (Nil)








25. Assertion (A): Terry cloth has good absorption power.





Reason (R): It is a cut pile fabric.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(C) Both (A) and (R) are incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (C)








26. Assertion (A): Functional design for a work place is a design meeting the requirements of the work and the worker.





Reason (R): Properly designed workplace enables the worker to work comfortably with less energy expenditure.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is false.





(B) (A) is false, but (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)








27. Assertion (A): Adults who can maintain their identity after marriage and couple who have similar family background are less likely to be divorced.





Reason (R): Identity crisis leads to behavioural changes and similar family background increases life satisfaction.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct, and





(R) Is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct; (R) is wrong explanation.





(D) (A) is wrong but (R) is correct.





Answer: (A)








28. Assertion (A): Formal education is the highly institutionalised and hierarchical structured education system.





Reason (R): Formal education makes it easier for students from the weaker section of the society to re-enter it.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct, (R) is wrong.





(C) (A) is wrong, (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)








29. Assertion (A): All human communication has some source, either a person or a group of persons with a purpose.





Reason (R): The purpose of the on source has to be expressed in the form of message.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)








30. Assertion (A): Type I error is made when a false null hypothesis is accepted.





Reason (R): Setting of L-larger makes for relatively more powerful tests of null hypothesis.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) (A) is true, but(R) is false.





(C) (A) is false, but (R) is true. (R) is not an explanation of (A).





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)








31. Write the correct steps of preparation of fruit jelly in proper sequence.





I. Test for readiness using sheet test





II. Prepare fruit extract and add sugar





III. Pour it in to sterilized jar and seal airtight





IV. Boil till bubbles become large and liquid becomes viscous





Codes:





(A) II, IV, I, III





(B) I, II, III, IV





(C) II, III, IV, I





(D) III, IV, II, I





Answer: (A)








32. Give the correct sequence of foods in increasing order of protein content:





I. Samolina





II. Groundnut





III. Soyabeans





IV. Sweet potatoes





Codes:





(A) I, IV, III, II





(B) I, IV, II, III





(C) IV, I, II, III





(D) IV, II, I, III





Answer: (C)








33. Give the correct sequence for constructing a menu.





I. Select starters and salads





II. Add side dish and cereal dish





III. Select main dish





IV. Add an accompaniments dish





V. Choose desert and beverages





Codes:





(A) III, II, I, V, IV





(B) IV, I, V, III, II





(C) V, III, I, II, IV





(D) III, II, I, IV, V





Answer: (D)








34. Arrange the following in the proper sequence for preparing fabric for draping:





I. Pressing





II. Blocking





III. Tearing the fabric





IV. Straightening





V. Measuring the dress form





Codes:





(A) IV, III, II, I, V





(B) I, II, III, IV, V





(C) IV, V, III, II, I





(D) II, I, IV, III, V





Answer: (C)








35. Give the correct sequence in the manufacturing of staple fibres from synthetic filaments.





I. Drawing





II. Spinning





III. Heat Setting





IV. Cutting





V. Crimping





Codes:





(A) III, IV, II, V and I





(B) I, III, V, IV and II





(C) II, I, III, V and IV





(D) IV, V, II, I and III





Answer: (C)








36. Arrange the steps of decision making in correct sequence.





I. Sequencing





II. Gathering information





III. Formulating alternative





IV. Selecting an alternative outcomes





V. Considering





Codes:





(A) V, IV, III, I, II





(B) II, IV, III, I, V





(C) II, III, V, I, IV





(D) I, II, III, IV, V





Answer: (D)








37. Give the correct sequence of Piaget’s theory of Cognitive development.





I. Pre-operational stage





II. Formal operational stage





III. Sensory-motor stage





IV. Concrete operational stage





Codes:





(A) I, II, IV, III





(B) III, I, IV, II





(C) III, I, II, IV





(D) IV, II, I, III





Answer: (B)








38. Arrange the essential phases of the extension educational process in correct sequence.





I. Teaching





II. Deciding upon objectives





III. Analysis of the situation





IV. Reconsideration





V. Evaluation





Codes:





(A) I, III, II, V, IV





(B) II, I, III, IV, V





(C) III, I, II, IV, V





(D) III, II, I, V, IV





Answer: (D)








39. Give the correct sequence as per the Berlo model of communication.





I. Message





II. Source





III. Channel





IV. Decoder





V. Receiver





VI. Encoder





Codes:





(A) VI, II, I, V, III, IV





(B) I, III, V, II, IV, VI





(C) II, VI, III, I, V, IV





(D) II, VI, I, III, IV, V





Answer: (D)








40. Arrange the steps for the test of a hypothesis in correct sequence





I. Decide on the region of rejection (α)





II. State is the hypothesis to be tested





III. State the alternate hypothesis





IV. Collect data





V. State the research question





VI. Apply relevant statistical test and calculate the test statistic





VII Reject Ho if test statistic falls in region of rejection





Codes:





(A) II, III, V, IV, VI, I, VII





(B) V, IV, II, III, I, VI, VII





(C) V, II, III, I, IV, VI, VII





(D) IV, II, III, V, VI, I, VII





Answer: (C)








41. Match items from List – I with items in List – II:





List – I                        List – II





a. Tomato                    i. Myoglobin





b. Wheat flour             ii. Alkaline phosphatase





c. Meat                                    iii. Gluten





d. Milk                                    iv. Lycopene





e. Egg                          v. Lecithin





vi. Pectin





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       iii         i           ii          v          iv





(B)       iv         iii         i           ii          v





(C)       ii          v          iv         i           iii





(D)       v          ii          iii         iv         i





Answer: (B)








42. Match the following biochemical tests in List – I to the diseases in List – II:





List – I                        List – II





(Biochemical Test)      (Disease)





a. Creatinine                i. Liver





b. Bilirubin                  ii. Heart





c. T3T4                         iii. Kidney





d. LDL                        iv. Thyroid





v. Pancrease





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          iii         iv         v





(B)       iii         i           iv         ii





(C)       iv         v          ii          i





(D)       ii          iii         v          iv





Answer: (B)








43. Match the delivery system in List – I with institution in List – II:





List – I                                    List – II





(Delivery system)        (Institutions)





a. Vending machine    i. Hotel





b. Meals on wheels      ii. Hospital





c. Buffet                      iii. College





d. Scramble method    iv. Cafeteria





e. Table de hote           v. School hostel





vi. Old age home





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       i           ii          iv         iii         v





(B)       iii         vi         i           iv         v





(C)       ii          iii         iv         vi        i





(D)       iv         v          i           ii          iii





Answer: (B)








44. Match the collars given in List – I with their types given in List – II:





List – I            List –II





a. Peterpan      i. Grown on





b. Mandarin     ii. Convertible





c. Bush shirt    iii. Non- convertible





d. Shawl          iv. Stand





Codes:





a          b          c          d





(A)       iii         iv         ii          i





(B)       iv         iii         i           ii





(C)       ii          i           iv         iii





(D)       i          ii          iii         iv





Answer: (A)








45. Match the equipment given in List – I with their purpose of testing given in List – II:





List – I                                    List – II





a. Xenon Arc               i. Rub fastness





b. Sharp point tester    ii. Staining test & change in colour





c. Grey scale                iii. Safety in clothing





d. Crockometer           iv. Light fastness





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           iv         iii         ii





(B)       i           ii          iv         iii





(C)       iv         iii         ii          i





(D)       ii          i           iii         iv





Answer: (C)








46. Match List – I with List – II:





List-I                                       List-II





a. Throughput                          i. Planning





b. Input                                   ii. Met demands 





c. Output                                 iii. Values





d. Feedback                            iv. Satisfaction





v. Controlling





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          iii         iv         i





(B)       i           iii         ii          iv





(C)       iii         i           ii          iv





(D)       ii          v          iv         iii





Answer: (B)








47. Match the items of the List – I correctly with List – II:





List – I                        List – II





a. Endogamous           i. On man with one woman





b. Monogamous          ii. Marrying outside the group





c. Exogamous              iii. Marrying inside the group





d. Polyandrous            iv. Many men marrying one woman





v. Many women marrying one man





Codes:





a          b          c          d         





(A)       ii          iv         v          iii





(B)       i           iii         iv         ii





(C)       iii         i           ii          iv





(D)       iv         ii          v          iii





Answer: (C)








48. Match the Non-formal Education initiatives in India with the year of its implementation.





List – I                                                                        List – II





I. National Literacy Mission (NLM)                           1. 1989





II. Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)                               2. 1967





III. Jan Shikshan Sansthan (JSS)                                3. 2001





IV.National Institute of Open School (NIOS)           4. 1988





Codes:





I           II         III        IV





(A)       1          4          2          3





(B)       3          1          4          2





(C)       4          3          2          1





(D)       2          1          4          3





Answer: (C)








49. Match items in List-I with List-II





List – I                                                List – II





I. Bulletin board                                  1. Miniature replica of an object





II. Diagram                                         2. Transparent Big size photographs





III. Model                                           3. Display of message





IV. Diorama                                        4. Scenic representation of the original





5. Line drawing of an object or an idea





Codes:





I           II         III        IV





(A)       5          3          2          1





(B)       3          5          1          2





(C)       3          5          1          4





(D)       4          2          1          3





Answer: (C)








50. Match the items in List – I with List – II:





List – I                                                List – II





a. Independent variable          i. Analysis of qualitative data





b. Kruskal-Wallis test              ii. Performance of group not under the control of experimenter





c. Z score                                 iii. Test of difference between two groups





d. t-test                                    iv. Post hoc comparison





e. Dependent variable             v. Standardized score





                                                vi. Manipulation under the control of experimenter   





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       vi         i           v          iii         ii





(B)       ii          i           v          iii         vi





(C)       vi         iv         v          iii         ii





(D)       vi         v          iv         i           ii





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting