-->

Home Science 2013 December UGC NET Solved Question Paper II








1. Maillard reaction takes place in the following cooking procedure:





(A) Prolonged cooking of milk with sugar





(B) Prolonged cooking of milk with salt





(C) Prolonged cooking of milk with vegetables





(D) Prolonged cooking of milk with cereal





Answer: (A)








2. β-carotene in the body changes into Retinol in





(A) Liver





(B) Pancreas





(C) Gall Bladder





(D) Intestine





Answer: (A)








3. Total parenteral nutrition involves





(A) Use of the large central vein to deliver life sustaining nourishment





(B) Use of peripheral veins to deliver nourishment





(C) Ingestion of food through the oral route





(D) Use of a tube to deliver full fluid or commercial formulae





Answer: (A)








4. Which of the following is not a theory of clothing?





(A) Modesty





(B) Individuality





(C) Protection





(D) Adornment





Answer: (B)








5. Which of the following is not a plain weave fabric?





(A) Percale





(B) Calico





(C) Drill





(D) Chintz





Answer: (C)








6. The most durable, long lasting and low maintenance metal used commonly for construction of household equipment is





(A) Aluminium





(B) Iron





(C) Stainless steel





(D) Copper





Answer: (C)








7. “The Protection of Children fromSexual Offences Act” was enacted in





(A) 1986





(B) 1956





(C) 2013





(D) 2012





Answer: (D)








8. Marionettes are also called





(A) String puppets





(B) Rod puppets





(C) Shadow puppets





(D) Finger puppets





Answer: (A)








9. Advertising is based on the following function of communication:





(A) Instruction





(B) Information





(C) Influence





(D) Integration





Answer: (C)








10. An experimenter conducts an experiment using a control group containing 8 subjects and an experimental group containing 8 subjects. How many degrees of freedom are there in this experimental design if the groups were matched?





(A) 7





(B) 8





(C) 14





(D) 15





Answer: (A)








11. Following properties of egg are used in food preparation:





I. Emulsification





II. Coagulation





III. Tenderisation





IV. Leavening





Codes:





(A) I, II & III





(B) II, III & IV





(C) I, II & IV





(D) All of these





Answer: (C)








12. Following nutrients play role in synthesis of haemoglobin:





I. Vitamin C





II. Iron





III. Vitamin B12





IV. Protein





Codes:





(A) II and III are correct.





(B) I and IV are correct.





(C) I, II and III are correct.





(D) All of the above are correct.





Answer: (-)








13. Tools of management used at the top management level are





I. Staff duty lists





II. Menus





III. Plans for sales





IV. Expansion





V. Leadership





VI. Time and work schedules





Codes:





(A) I, III, VI





(B) II, IV, V





(C) III, IV, V





(D) I, V, VI





Answer: (C)








14. Which of the following are textile repeat units?





I. Shape





II. Half drop





III. Balance





IV. All over





V. Brick





Codes:





(A) I, IV and V are correct.





(B) II, IV and V are correct.





(C) III, IV and V are correct.





(D) II, III and V are correct.





Answer: (B)








15. Which of the following yarns are novelty yarns?





I. Retine





II. Slub





III. Cable





IV. Boncle





V. Cord





Codes:





(A) I, II and V are correct.





(B) II, IV and V are correct.





(C) I, II and IV are correct.





(D) II, III and IV are correct.





Answer: (C)








16. Which of the following cladding materials improve the efficiency of a base metal of a vessel with poor conductivity which is used for surface cooking?





I. Cooper





II. Vanadium





III. Aluminium





IV. Stainless steel





V. Brass





Codes:





(A) I, III, IV





(B) I, III, V





(C) I, II, III





(D) I, IV, V





Answer: (B)








17. Gardner’s Multiple Intelligences include





(a) Linguistic





(b) Musical





(c) Dramatic





(d) Interpersonal





Codes:





(A) (b), (c), (d)





(B) (a), (b), (d)





(C) (a), (b), (c)





(D) (a), (c), (d)





Answer: (D)








18. Result Demonstration is undertaken when





I. The process is very long.





II. The outputs are to be compared





III. The process is very short





IV. The relative advantage of a method is to be shown





Codes:





(A) I, II and III are correct.





(B) I, II and IV are correct.





(C) I and II are correct.





(D) I and III are correct.





Answer: (B)








19. Outdoor Publicity Media include





I. Posters





II. Flip Charts





III. Banners





IV. Flash cards





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) III and IV are correct.





(D) I and III are correct.





Answer: (D)








20. Following are non-parametric tests:





(a) Kruskal-Wallis Test





(b) ANOVA





(c) Pearson’s r





(d) Sign Test





(e) Man-Whitney Test





Codes:





(A) (c), (d), (e)





(B) (a), (c), (e)





(C) (a), (b), (c)





(D) (a), (e), (d)





Answer: (D)








21. Assertion (A): Gums are used to replace fat partially in meat hamburger to reduce the fat calories.





Reason (R): Gums are not fat substitutes, but their hydrophyllic properties allow them to hold water and keep food moist and soft.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true & (R) is the correct explanation of (A).





(B) (A) is correct, but (R) is not correct.





(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(D) Both (A) & (R) are not correct.





Answer: (A)








22. Assertion (A): Excess of iodine ingestion can be harmful.





Reason (R): Excess iodine inhibits the synthesis of thyroid hormone.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)








23. Assertion (A): Hepatic encephalopathy is a condition characterized by degenerative changes in the brain and neurological symptoms.





Reason (R): The failing liver cannot inactivate, detoxify or metabolize certain substances.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false, but (R) is thecorrect explanation.





Answer: (A)








24. Assertion (A): A dart can be shifted from one place to another without changing the fit of the garment.





Reason (R): In shifting of darts, angle of the darts remain same.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (A)








25. Assertion (A): Silk is as resilient as wool.





Reason (R): Silk fibre also contains cystine linkages.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B)








26. Assertion (A): Painting walls and ceiling with light colour, matt finish paint will reduce the size of the room.





Reason (R): The matt finish even though the colour is light will absorbs the light by creating illusion of advancing effect.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both(A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)








27. Assertion (A): Freud’s Oedipus conflict for boys and Electra conflict for girls takes place during adolescence.





Reason (R): Id impulses transfer to the genitals and the child finds pleasure in genital stimulation during this stage.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (R) is correct and (A) is wrong.





(C) (A) is correct and (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (D)








28. Assertion (A): Literacy is indispensable for National Development.





Reason (R): India cannot make rapid progress unless ignorance is wiped out.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is true and (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) (A) is false and (R) is true.





Answer: (C)








29. Assertion (A): Social scientists use indigenous channels of communication.





Reason (R): The indigenous channels of communication are formal in nature.





Codes:





(A) Both(A) and (R) are true.





(B) Both(A) and (R) are false.





(C) (A) is true (R) is false.





(D) (A) is false (R) is true.





Answer: (C)








30. Assertion (A): A random sample is a systematic form of sample selection that is representative of a population.





Reason(R): Hypothesis testing is always about a population and not about a sample in inferential statistics.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)








31. Arrange the following steps in Jelly preparation in the correct sequence:





(a) Test the extract for pectin content.





(b) Pour hot into sterilized jar.





(c) Boil the fruit with citric acid and water until tender.





(d) Wash and slice the fruit.





(e) Add sugar to extract & boil vigorously without stirring.





(f) Strain the contents through muslin cloth to get clear extract.





(g) Perform sheet test for readiness.





Codes:





(A) (d), (c), (a), (g), (f), (e), (b)





(B) (c), (d), (f), (g), (a), (e), (b)





(C) (d), (e), (f), (c), (a), (g), (b)





(D) (d), (c), (f), (a), (e), (g), (b)





Answer: (D)








32. Arrange the following vegetables in decreasing order of β-carotene:





(i) Pumpkin





(ii) Carrot





(iii) Beet





(iv) Green leafy vegetables





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (ii), (iii), (iv), (i)





(C) (iii), (i), (ii), (iv)





(D) (iv), (ii), (i), (iii)





Answer: (D)








33. Give the correct sequence of steps in standardizing a recipe





I. Test the recipe





II. Evaluate yield, number and size of portions





III. Evaluate for acceptability





IV. Analyse proportion of ingredients





V. Determine problems with preparation





Codes:





(A) I, III, II, V, IV





(B) IV, V, I, II, III





(C) I, IV, III, II, V





(D) IV, I, II, V, III





Answer: (D)








34. Give the correct sequence in the merchandizing of apparels:





I. Fabric sourcing





II. Production execution and tracking





III. Costing and negotiations





IV. Preparing lab dippings, printing etc.





V. Developing sample





Codes:





(A) III, I, IV, V, II





(B) III, I, IV, II, V





(C) I, II, III, IV, V





(D) I, IV, III, II, V





Answer: (A)








35. Give the correct sequence in the manufacturing of viscose rayon





I. Steeping process





II. Churning process





III. Conditioning of wood pulp





IV. Ageing process





Codes:





(A) II, III, IV, I





(B) III, I, IV, II





(C) IV, III, II, I





(D) I, III, II, IV





Answer: (B)








36. Arrange in correct sequence the stage of an interior design process:





I. Bubble diagram





II. Schematic diagram





III. Detailed drawing





IV. Construction administration





V. Execution





Codes:





(A) II, III, I, V, IV





(B) II, I, III, V, IV





(C) I, V, III, II, IV





(D) I, II, III, V, IV





Answer: (D)








37. Organize the stages in the correct sequence:





(a) Generativity vs Stagnation





(b) Intimacy vs. Isolation





(c) Industry vs. Inferiority diffusions





(d) Identity vs. Identity confusion





(e) Ego integrity vs. Despair





Codes:





(A) (c), (a), (b), (d), (e)





(B) (c), (d), (b), (a), (e)





(C) (c), (b), (d), (a), (e)





(D) (a), (d), (b), (e), (c)





Answer: (B)








38. The steps followed in training for development are in the following sequential order:





(a) Evaluation





(b) Implementation





(c) Programme Development





(d) Follow up





(e) Need Assessment





Codes:





(A) (e), (c), (b), (d), (a)





(B) (e), (c), (b), (a), (d)





(C) (e), (c), (a), (b), (d)





(D) (e), (b), (d), (a), (c)





Answer: (B)








39. Arrange the following models of communication in descending order of their inception:





(a) Berl’s Model of Communication





(b) Schromm’s Model of communication





(c) Lasswell’s Model of Communication





(d) Shannon-Weaver Model of Communication





Codes:





(A) (d), (a), (b), (c)





(B) (a), (d), (b), (c)





(C) (b), (a), (d), (c)





(D) (b), (c), (d), (a)





Answer: (C)








40. Arrange the steps involved in construction of a frequency polygon in the correct sequence:





(a) Place a dot above the mid-point of each class interval at a height equal to the frequency.





(b) Connect the dots with the straight line.





(c) Construct a frequency distribution in table form.





(d) Decide a suitable scale for the axes.





(e) Label the class interval midpoints along horizontal axis.





Codes:





(A) (d), (c), (e), (a), (b)





(B) (c), (d), (e), (a), (b)





(C) (d), (a), (c), (b), (e)





(D) (c), (a), (d), (e), (b)





Answer: (B)








41. Match the foods given in List – I with pigments given in List – II:





List – I            List – II





a. Meat            i. Xanthophyll





b. Tomato        ii. Anthoxanthin





c. Brinjal          iii. Chlorophyll





d. Turnip         iv. Myoglobin





e. Corn            v. Anthocyanin





vi. Lycopene





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       iv         iii         v          vi         i





(B)       ii          i           v          vi         iii





(C)       iv         vi         v          ii         i





(D)       v          vi         iv         iii        i





Answer: (C)








42. Match the retinol requirement (μg/day) given in List – II with age group given in List – I:





List – I                        List – II





a. School child            i. 600





b. Pregnant woman     ii. 950





c. Lactating woman    iii. 400





d. Adolescent Boy      iv. 800





v. 350





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       iii         iv         ii          i





(C)       ii          iii         iv         v





(D)       iv         v          ii          iii





Answer: (B)








43. Match the following processing methods in List – I with foods involved in List – II:





List – I                        List – II





a. Germination            i. Oils, Butter,Flours





b. Fermentation           ii. Dehydrated foods





c. Fortification            iii. Pulses, grains





d. Preservation            iv. Doughs&batters





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         i           iii         ii





(B)       iii         ii          i           iv





(C)       ii          iii         i           iv





(D)       iii         iv         i           ii





Answer: (D)





44.











































Answer: (C)








45. Match the instrument given in List – I with the property tested given in List – II:





List – I                                    List – II





a. Pick glass                             i. Colour shade of fabric





b. Beesley balance                   ii. Thread count





c. Densimeter                          iii. Direct yarn count





d. Spectrophotometer                         iv. Fabric construction





v. Tensile stiffness





Codes:





a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         v





(B)       ii          iv         iii         i





(C)       ii          iii         iv         i





(D)       iii         v          i           iv





Answer: (C)








46. Match the following resources:





List – I                                    List – II





a. Individual resource                         i. House





b. Family resource                   ii. Museum





c. Community resource           iii. Forest





d. Environmental resources     iv. Energy





v. Money





vi. Competency





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         ii          iii         vi





(B)       iv         i           ii          iii





(C)       iv         v          ii          iii





(D)       v          i           iii         iv





Answer: (D)








47. Match the list of methods of child study in List – I with most appropriate groups in List – II:





List – I                                    List – II





a. Questionnaire                      i. Infants





b. Observations                       ii. Large samples of literate adults





c. Interviews                           iii. Adolescents with psychological problems





d. Psychometric tests              iv. In-depth data from rural women





v. Measurement of home environment





Codes:





a          b          c          d





(A)       iv         i           iii         ii





(B)       v          iii         i           ii





(C)       ii          i           iv         iii





(D)       ii          iv         i           v





Answer: (C)








48. Match the following PRA methods from List – I with their salient features from List – II:





List – I                                                List – II





a. Transact walk                                  i. Agriculture related decisions





b. Seasonal diagramming                    ii. Identifying geographic features





c. Ranking and scoring                       iii. Seeking opinions





d. Focussed Group Discussion           iv. Promoting creativity





v. Expression of preferences





Codes:





a          b          c          d





(A)       ii          i           v          iii





(B)       iii         v          i           ii





(C)       iv         v          i           ii





(D)       ii          i           v          iv





Answer: (A)








49. Match the following methods of training form List – I with their major objective mentioned in the List – II:





List – I                        List – II





a. Role Play                 i. Stimulating creative ideas





b. Case Study              ii. Problem solving





c. Discussion               iii. Motivation





d. Demonstration        iv. Self-directed learning





v. Skill development





Codes:





a          b          c          d





(A)       v          i           ii          iv





(B)       iv         ii          i           v





(C)       iv         ii          i           iii





(D)       i           ii          iii         v





Answer: (B)








50. Match the items in List – I with items in List – II:





List – I            List – II





a. μ ± 2σ          i. 99.7%





b. μ ± 3σ         ii. 66%





c. μ ± 1σ          iii. p = 0.045





d. α < 0.05       iv. 95%





e. α < 0.01       v. p = .002





vi. 99%





vii. 68%





viii. p = 0.055





Codes:





a          b          c          d          e





(A)       iv         i           vii        iii         v





(B)       iv         i           ii          viii       v





(C)       vi         i           ii          iii         viii





(D)       iv         vi         vii        viii       v





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting