-->

Geography 2013 June UGC NET Solved Question Paper II








1. Which one of the following is not a glacio-fluvial depositional landform?





(A) Esker





(B) Drumlin





(C) Kame





(D) Horn





Answer: (B)











2. Which one of the following arrangements of glacial periods of Pleistocene Ice Age is in a correct chronological order?





(A) Würm – Mindel – Gunz – Riss





(B) Riss – Mindel – Wurm – Gunz





(C) Mindel – Würm – Gunz – Riss





(D) Gunz – Mindel – Riss – Würm





Answer: (D)











3. The rigid masses surrounding the geosyncline were termed by Kober as





(A) Orogen





(B) Kratogen





(C) Primarumph





(D) Zwischengebirge





Answer: (B)











4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:





Assertion (A): On Hawaii Islands volcanic eruption are effusive type.





Reason (R): Less viscous lavas erupt quietly.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (R) is true, but (A) is false.





Answer: (A)











5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





(River)                                     (Types of Delta)





a. Mississippi                           i. Arcuate





b. Ganga                                  ii. Bird-foot





c. Narmada                              iii. Abandoned





d. Old course of yellow          iv. Estuarine





Codes:





       a b c d





(A) i ii iv iii





(B) ii i iii iv





(C) ii i iv iii





(D) iv ii i iii





Answer: (C)











6. Which of the following is not true about the Taiga Forests?





(A) The forest cover is dominated by coniferous trees.





(B) The forest floors are quite clear.





(C) Tree growth is very fast.





(D) The diameters of trees mostly range between 2 cm and 60 cm.





Answer: (C)











7. Surface ocean currents derive their energy from





(A) Salinity





(B) Tectonics





(C) Wind





(D) Tsunamis





Answer: (C)











8. Especially high and low tides that occur near the times of new and full moons are called





(A) Spring tide





(B) Neap tide





(C) Super tide





(D) Fall tide





Answer: (A)











9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:





Assertion (A): In the Arctic ecosystem, if lichen production were either impaired or destroyed, the whole system would collapse because the herbivorous and carnivorous directly and indirectly depend upon lichens.





Reason (R): The Arctic ecosystem has a very complex trophic structure.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and





(R) is correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (R) is true, but (A) is false.





Answer: ()











10. Which one of the following is not true about the native animal life of the rainy tropics?





(A) An immense number and variety of insects.





(B) Few arboreal fauna





(C) Few grazing and carnivorous animals.





(D) Abundant aquatic life.





Answer: (B)











11. Which atmospheric gas filters out most of the ultraviolet radiation in sunlight?





(A) Argon





(B) Carbon dioxide





(C) Ozone





(D) Helium





Answer: (C)











12. Which one of the following best describes surfaces air circulation in a Northern Hemisphere anticyclone?





(A) Divergent – Clockwise





(B) Convergent – Counter clockwise





(C) Stationary





(D) Inward – Clockwise





Answer: (A)











13. Which type of front has the steepest slope?





(A) Warm front





(B) Cold front





(C) Stationary front





(D) Occluded front





Answer: (B)











14. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Evaporation – The process of converting a liquid to a gas.





(B) Condensation – The change of state from a gas to a liquid.





(C) Element – A substance that cannot be decomposed into simpler substances by ordinary chemical or physical means.





(D) Conduction – Tiny bits of particulate matter that serve as surfaces on which water vapors condenses.





Answer: (D)











15. Which one of the following used ‘Precipitation effectiveness’ and ‘Thermal efficiency’ as the basis of world’s climatic classification?





(A) Trewartha





(B) Thornthwaite





(C) Koppen





(D) Kendrew





Answer: (B)











16. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Strabo – Published 17 volumes work entitled as geography





(B) Ptolemy – Published a famous text called Almagest or GeographikeSyntaxis





(C) Hipparchus – Designed orthographic and stereographic projections





(D) Hecataeus – Invented an instrument known as ‘Astrolabe’ for determination of latitudes and longitudes





Answer: (D)











17. Who among the following geographers laid down the foundation of dichotomy of General versus Special Geography?





(A) Bernhard Varenius





(B) Immanuel Kant





(C) Peter Apian





(D) Sebastian Munster





Answer: (A)











18. The concept of Teleology was propounded by





(A) Alexander Von Humboldt





(B) Carl Ritter





(C) Oscar Peschel





(D) Vidal de la Blasche





Answer: (B)











19. Who among the following geographers specifically emphasized on climatic determinism?





(A) Griffith Taylor





(B) Friedrich Ratzel





(C) Ellsworth Huntington





(D) Ellen Churchill Semple





Answer: (C)











20. The concept of ‘Areal Differentiation’ is also termed as





(A) Exceptionalism





(B) Chorological Study





(C) Systematic Geography





(D) Regionalism





Answer: (B)











21. Which one of the following is correct sequence of contributors in the development of Greek Geography?





(A) Anaximander, Herodotus, Hipparchus, Eratosthenes





(B) Herodotus, Eratosthenes, Hipparchus, Anaximander





(C) Anaximander, Eratosthenes, Herodotus, Hipparchus





(D) Anaximander, Herodotus, Eratosthenes, Hipparchus





Answer: (D)











22. Match the following List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





(Scholar)                                  (Area of Specialization)





a. Brian Berry                          i. Regional Geography





b. Carl Sauer                           ii. Radical Geography





c. Dorreen Massey                  iii. Social Geography





d. O.H.K. Spate                      iv. Urban Geography





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) i ii iv iii





(C) iii iv i ii





(D) ii i iii iv





Answer: (A)











23. Which one of the following pairs is not correctly matched? Proponent Theory related with urban structure





(A) Homer Hoyt – Sector theory





(B) Sinclair – Concentric theory





(C) Chris taller – Central place theory





(D) Harris and Ullman – Multiple Nuclei theory





Answer: (B)











24. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:





Assertion (A): In the core periphery model, the core region dominates whilst the periphery is dependent.





Reason (R): This dependence is structured mainly through relations of exchange and production between core and periphery.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











25. In the acceleration stage of urbanization, the urban population constitutes.





(A) More than 70% of the total population of the State.





(B) 25% to 70%





(C) 10% to 25%





(D) Less than 10%





Answer: (Wrong question)











26. In developing countries, the population pressure increases in some parts due to immigration. Such parts are characterized by





(A) Low cost of living





(B) More suitable climate





(C) Large employment opportunities





(D) Accessibility





Answer: (C)











27. Followings are the names given to estate farming in different parts of the world. Match the correct pairs:





a. Latifundia               i. Europe





b. Ranches                   ii. Anglo America





c. Fazendas                 iii. Latin America





d. Plantation                iv. Asia





Codes:





      a b c d





(A) i iii iv ii





(B) ii iii iv i





(C) i ii iii iv





(D) iv iii i ii





Answer: (C)











28. The soils characterised by the dominant influence of climate are known as





(A) Zonal soils





(B) Intrazonal soils





(C) Interzonal soils





(D) Azonal soils





Answer: (A)











29. Which one of the following are the most important bases of Whittlesey’s classification of agriculture of the world?





(A) Functional forms of agriculture





(B) Distribution of climatic elements





(C) Forms of livestock grazing activities





(D) Regional distribution of the principal crops and animals of commercial significance





Answer: (A)











30. Who among the followings has used for the first time the ranking coefficient method of agricultural productivity?





(A) L.D. Stamp





(B) Mohammad Shafi





(C) M.G. Kendall





(D) G. Eneydi





Answer: (C)











31. Gibbs-Martin Index is used for the measurement of





(A) Crop specialization





(B) Crop diversification





(C) Crop concentration





(D) Crop combination





Answer: (B)











32. The most dominant blood group among the Mongoloid races is





(A) A





(B) B





(C) AB





(D) O





Answer: (B)











33. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):





Assertion (A): ‘Social indicator movement’ was quickly developed in 1960s in the United States of America (U.S.A.).





Reason (R): It grew in response to rise of a wide range of social problems in U.S. Society.





In the context of the above statements, which one of the following is correct?





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)











34. Which one of the following sub races does not belong to the Caucasoid race?





(A) Eskimo





(B) Celtic





(C) Nordic





(D) East Baltic





Answer: (A)











35. ‘Regions are good servants but bad masters’ was stated by





(A) C.C. Carter





(B) A.J. Herbertson





(C) O.H.K. Spate





(D) Vidal de la Blasche





Answer: (A)











36. The regions developed along transportation lines or irrigation channels are called as





(A) Transport regions





(B) Axial regions





(C) River-valley regions





(D) Transitional regions





Answer: (B)











37. Which one of the following statements is not correct?





(A) Regions are mental concepts formulated to arrange earth features in some abstract order.





(B) Regions could either be finite or infinite / boundless three dimensional extending much beyond the limits of terrestrial sphere.





(C) The regional concept is a device to comprehend likenesses and differences on the earth surface.





(D) A region has some kind of internal homogeneity which distinguishes it from the neighboring areas.





Answer: (B)











38. Which one of the following objectives of Regional Planning is most important?





(A) Cultivating habitability and community building





(B) Conservation of forests





(C) Rationalization of population distribution





(D) Perfect regional mobility system





Answer: (A)











39. Regionalism is the expression of





(A) Ignorance of other regions





(B) Parochialism





(C) Sectionalism





(D) Local individuality, local loyalties and cultural traits





Answer: (D)











40. Which one of the following sequences of the steel-plants from East to West is correct in India?





(A) Jamshedpur, Rourkela, Durgapur, Bhilai





(B) Bhilai, Rourkela, Durgapur, Jamshedpur





(C) Durgapur, Jamshedpur, Rourkela, Bhilai





(D) Durgapur, Rourkela, Bhilai, Jamshedpur





Answer: (C)











41. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:





List – I                                                            List – II





(Cities and Towns)                              (NH Roads)





a. Madurai- Rameswaram                   i. NH-1





b. Varanasi- Kanyakumari                  ii. NH-2





c. Delhi-Kolkata                                  iii. NH-7





d. New Delhi- Amritsar                      iv. NH-49





Codes:





       a b c d





(A) iv ii iii i





(B) ii i iv iii





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (C)











42. Which one of the following States recorded the lowest population density in India at 2011 Census?





(A) Sikkim





(B) Arunachal Pradesh





(C) Nagaland





(D) Mizoram





Answer: (B)











43. The ‘Vale of Kashmir’ lies between





(A) PirPanjal and Karakoram Range





(B) PirPanjal and Zaskar range





(C) Zaskar and Ladakh range





(D) Shiwalik and Ladakh range





Answer: (B)











44. Which one of the following migration types contributes most to population movement in India?





(A) Rural to Rural





(B) Urban to Rural





(C) Rural to Urban





(D) Urban to Urban





Answer: (C)











45. Which of the following tribes is known as true “jungle nomads”?





(A) Pygmies





(B) Semang





(C) Masai





(D) Kirghiz





Answer: (B)











46. The oldest religion of the Middle East is





(A) Islam





(B) Judaism





(C) Christianity





(D) Zoroastrianism





Answer: (B)











47. Which one of the following methods is best suited to show the distribution of population with rural component and urban center of varying sizes in a region?





(A) Uniform dot method





(B) Multiple dot method





(C) Uniform dot and circle method





(D) Dot and sphere method





Answer: (D)











48. Match the following satellites with their altitudes and select the correct answer





Satellites                      Altitudes (km)





a. Land Sat V              i. 832





b. IRS                          ii. 705





c. SPOT                       iii. 904





d. IKONOS                iv. 681





Codes:





     a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iv i ii iii





(C) iv ii iii i





(D) ii iii i iv





Answer: (D)











49. Nearest Neighbour analysis was evolved by





(A) Henry and Raize





(B) Clark and Evans





(C) Zipf





(D) Carl Pearson





Answer: (B)











50. Spatial resolution of LISS IV Sensor is





(A) 5.8 m





(B) 2.0 m





(C) 23.5 m





(D) 10.0 m





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting