-->

Forensic Science 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Forensic Science 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. The ‘fingerprint’ region of IR spectrum can be subdivided into the following except





(A) 1500 – 1350 cm–1





(B) 1350 – 1000 cm–1





(C) Below 1000 cm–1





(D) Below 500 cm–1





Answer: (D)











2. The ‘magic angle’ of NMR is at





(A) 90 degrees





(B) 54.7 degrees





(C) 120 degrees





(D) 60.8 degrees





Answer: (B)











3. Which of the following illumination cannot be used in stereomicroscope?





(A) Incident





(B) Reflected





(C) Vertical





(D) Refracted





Answer: (D)











4. Which of the following is not a part of the mechanical system of a compound microscope?





(A) Coarse adjustment





(B) Objective lens





(C) Body tube





(D) Stage





Answer: (B)











5. Match the following:





List – I                                                List – II





Instruments                                         Detectors





a. X-ray                                               i. Crossed coil





b. NMR                                               ii. Bolometers





c. Visible spectrophotometry              iii. Siliconlithium drifted detectors





d. IR spectroscopy                              iv. Photovoltaic cell





Codes:





      a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iii i iv ii





(C) iv iii ii i





(D) ii iv i iii





Answer: (B)











6. Teaching of Forensic Science inIndia for the first time was started atthe University situated at





(A) Kolkata





(B) Bangalore





(C) Patiala





(D) Sagar





Answer: (D)











7. A married woman dies with 9 years of marriage due to hanging at her husbands house. The inquest is to be conducted by





(A) District Surgeon





(B) Head Constable





(C) District Magistrate





(D) District Collector





Answer: (B)











8. Inquest is conducted under which of the following sections of Indian law?





(A) 164 CrPC





(B) 174 CrPC





(C) 164 IEA





(D) 174 IPC





Answer: (B)











9. Match the following List – I with List – II & select the correct answer using the code given below:





List – I                                    List – II





a. Inquest                                i. 143 Indian Evidence Act





b. Summons                            ii. 32 Indian Evidence Act





c. Dying declaration                iii. 61 Criminal Procedure Code





d. Leading questions               iv. 174 Criminal Procedure Code





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii ii i





(C) iii ii iv i





(D) i iii ii iv





Answer: (B)











10. First Forensic Science Lab in India was established at





(A) Kolkata





(B) Mumbai





(C) Agra





(D) Delhi





Answer: (A)











11. Medullary Index of human hair is





(A) 0.8





(B) 0.6





(C) 0.4





(D) 0.3 or below





Answer: (D)











12.Acetoarciene stain is used for detection of





(A) X-bodies in hair





(B) Y-bodies in hair





(C) Barr-bodies in hair





(D) All of the above





Answer: (Wrong question)











13. Kinky hairs are characteristics of





(A) Europeans





(B) Caucasians





(C) Mongloids





(D) Negroids





Answer: (D)











14. ‘Ballooning effect’ test is characteristics of





(A) Woollenfibres





(B) Nylon fibres





(C) Cotton fibres





(D) Rayon fibres





Answer: (C)











15. In hair growth, the telogen phase may last upto





(A) one hundred days





(B) six months





(C) two years





(D) six years





Answer: (A)











16. The essentials of a fingerprint with loop pattern are





(A) Asufficient recurve, a delta and minimum one ridge count





(B) A sufficient recurve, a core and a delta





(C) A sufficient recurve, a core, a ridge count





(D) A sufficient recurve, a core and a ridge count across a looping ridge





Answer: (A)











17. Which of the following method is recommended to develop latent fingerprints on human skin?





(A) Ninhydrin Method





(B) Amido Black Method





(C) Silver-Iodine Plate Transfer Method





(D) DFO Method





Answer: (C)











18. Handwriting with finger movements may be characterized by ______.





(A) Restricted lateral freedom





(B) Frequentpen lifts





(C) Size of the writing





(D) All of the above





Answer: (D)











19. The shape of sub pubic angle in a female is





(A) L shaped





(B) U shaped





(C) V shaped





(D) Round shape





Answer: (B)











20. Arrange the following weapons in the reverse chronological order of their development:





i. Match lock





ii. Wheel lock





iii. Percussion lock





iv. Flint lock





Codes:





(A) i iii iv ii





(B) ii iii i iv





(C) iii ii iv i





(D) iv i ii iii





Answer: (C)











21. Ambidextrous writer is a writer who can write with equal ease and skill with _______.





(A) right hand only





(B) left hand only





(C) Both the hands





(D) Holding pen in mouth





Answer: (C)











22. Match the following:





List – I                                                List – II





a. Single action striation mark             i. Hammer





b. Punch mark                                     ii. Pliers





c. Repeated action tool marks             iii. Screw drive





d. Cutting mark of wire                      iv. Drill





Codes:





       a b c d





(A) iii ii i iv





(B) iii i iv ii





(C) iv iii i ii





(D) ii iv i iii





Answer: (B)











23. In paint examination, pyrolysis gas chromatography is useful for characterizing





(A) Metal iron





(B) Binder





(C) Pigment





(D) Vehicle





Answer: (B)











24. Stature of an individual is approximately _______ times of foot length of a person.





(A) 6.5





(B) 8.2





(C) 7.5





(D) 5.9





Answer: (A)











25. The part of a tyre that contacts the road surface and contains a design is called as





(A) Tyre track





(B) Tyretreads





(C) Vehicle stance





(D) Trailer





Answer: (B)











26. Which of the following surfaces can be treated particularly with Vacuum Metal Deposition (VMD) method for the development of latent fingerprints?





(A) Paper and cardboard





(B) Heavily contaminated surfaces





(C) Polythene and Plastics





(D) Leather like surfaces





Answer: (C)











27. The following are the features of a female pelvis except,





(A) Wide greater sciatic notch





(B) Prominent pre-auricular sulcus





(C) Triangular obturator foramen





(D) Triangular shaped pubic bone





Answer: (D)











28. The fractures found on the edge of glass sheet are





(a) Radial fracture





(b) Concentric fracture





(c) Rib marks





(d) Hackle marks





Codes:





(A) (a) and (c) are correct.





(B) (b) and (c) are correct.





(C) (c) and (d) are correct.





(D) (b) and (d) are correct.





Answer: (C)











29. 303 rifle cartridge is a





(A) Pin fire cartridge





(B) Rim fire cartridge





(C) Centre fire cartridge





(D) Blank cartridge





Answer: (C)











30. Trigger pull of double action revolver ranges as





(A) 3 – 5 pounds





(B) 5 – 7 pounds





(C) 9 – 12 pounds





(D) 16 – 20 pounds





Answer: (D)











31. In improvised gun the constriction of barrel near muzzle end is of





(A) 20"/1000





(B) 10"/1000





(C) 15"/1000





(D) 3"/1000





Answer: (Wrong question)











32. The modified Griess Test is specific for determination of ________ in gunpowder residue.





(A) Nitrate





(B) Antimony





(C) Barium





(D) Nitrite





Answer: (D)











33. Match the following:





List – I                        List – II





a. Nux vomica             i. Vitalis test





b. Opium                     ii. Gold chloride test





c. Datura                     iii. Mandelin’stest





d. Aconite                   iv. Marqui’s test





Codes:





       a b c d





(A) iv i ii iii





(B) ii iii iv i





(C) i ii iii iv





(D) iii iv i ii





Answer: (D)











34. Wet digestion method is used for extraction of following poison from viscera





(A) Arsenic





(B) Alkaloid





(C) Pesticide





(D) Ethanol





Answer: (A)











35. The following are the tests for analysis of morphine except





(A) Marqui’s test





(B) Vitalis test





(C) Frohde’s test





(D) Husemann’s test





Answer: (B)











36. The most suitable solvent system for chromatography of blood sample is





(A) Chloroform: Ethanol (40: 60)





(B) Methanol: Water (70: 30)





(C) Methanol: Acetic acid: Water (90: 3: 7)





(D) Ethanol: Acetic acid: Water (92: 1: 7)





Answer: (C)











37. The following poisons are extracted from alcoholic extract of Viscera:





(a) Croton





(b) Oxalate





(c) Copper





(d) Curare





Codes:





(A) (a) and (b) are true.





(B) (c) and (b) are true.





(C) (b) and (d) are true.





(D) (a) and (d) are true.





Answer: (D)











38. ABO antigens are present over the surface of





(A) WBC





(B) RBC





(C) Nucleus





(D) Cytoplasm





Answer: (B)











39. In human seminal fluid, the amount of spermatozoa is





(A) 3 thousand spermatozoa/ml





(B) 50 billion spermatozoa/ounce





(C) 25 trillion spermatozoa/pint





(D) 100 million spermatozoa/ml





Answer: (D)











40. Different forms of the same gene or marker are called





(A) Genetic linkage





(B) Linkage equilibrium





(C) Alleles





(D) Locus





Answer: (C)











41. Visualization of Esterase-D can be done using which of the following reagents?





(A) Glycine – sodium carbonate solution





(B) Glucose-1-phosphate





(C) 4-methyl umbelliferyl acetate





(D) Reduced glutathione





Answer: (C)











42. Which locus is used for determining both male and female gender in DNA fingerprinting?





(A) DYS 19





(B) DYS 393





(C) Amelogenin





(D) Y-plex ladder





Answer: (C)











43. Arrange the following post-mortem changes in an ascending order:





i. Cooling of the body





ii. Greenish discolouration of abdomen





iii. Rigor mortis





iv. Marbling





Code:





(A) i iii ii iv





(B) ii iv i iii





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











44. The shape of cooling curve pattern of a human cadaver is





(A) Ascending





(B) Descending





(C) Parabola





(D) Sigmoid





Answer: (D)











45. Spinal cord is preserved in which of the following cases?





(A) Alcohol





(B) Arsenic





(C) Oleander





(D) Strychnine





Answer: (D)











46. Pseudocyesis refers to false





(A) Rape





(B) Pregnancy





(C) Abortion





(D) Infanticide





Answer: (B)











47. Brush burn or graze is a form of





(A) Abrasion





(B) Chop wound





(C) Contusion





(D) Laceration





Answer: (A)











48. Casper’s dictum is related to





(A) Identification





(B) Cause of death





(C) Flotation of body





(D) Rate of putrefaction





Answer: (D)











49. Getler’s test is associated with





(A) Burns





(B) Drowning





(C) Electrocution





(D) Poisoning





Answer: (B)











50. Pre-auricular Sulcus helps in the determination of





(A) Age





(B) Sex





(C) Stature





(D) Race





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting