-->

Forensic Science 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Forensic Science 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Match the following:





List – I (Physical Evidences)                          List – II (Sections of Forensic Science Laboratory)





a. Examination of twine                                  i. Biology section





b. Examination of saliva                                 ii. Chemistry section





c. Examination of pesticide                            iii. Physics section





d. Examination of adulteration of gasoline    iv. Toxicology section





Codes:





        a b c d





(A) iii i ii iv





(B) iii ii iv i





(C) i iii iv ii





(D) iii i iv ii





Answer: (D)











2. The author of the book entitled “Suspect Document” is





(A) Osborn & Osborn





(B) Ordway Hilton





(C) Wilson R. Harrison





(D) R.A. Huber





Answer: (C)











3. Culliford was a forensic scientist who has worked in the field of





(A) Forensic Toxicology





(B) Forensic Ballistics





(C) Forensic Serology





(D) Forensic Physics





Answer: (C)











4. L.N.J.P. National Institute of Criminology & Forensic Science was established at New Delhi in the following year:





(A) 1968





(B) 1970





(C) 1972





(D) 1974





Answer: (C)











5. A current which will exist even if no light is falling on the UV-V is detectors is known as





(A) Dark Current





(B) False Current





(C) True Current





(D) Pseudo Current





Answer: (A)











6. Exciter filter is a part of the following microscope:





(A) Polarising microscope





(B) Phase-contrast microscope





(C) Fluorescence microscope





(D) Transmission Electron microscope





Answer: (C)











7. ______ is used as neutron moderator in NAA in TRIGA reactor.





(A) Water





(B) Ethanol





(C) Chloroform





(D) Acetone





Answer: (A)











8. Radioactivity of a substance can be measured by





(A) TCD detector





(B) MCT detector





(C) EC detector





(D) Geiger Muller Counter





Answer: (D)











9. In capillary electrophoresis, which flow causes the movement of electrolyte through the tube?





(A) Micro-osmatic flow





(B) Electro-osmatic flow





(C) Macro-osmatic flow





(D) None of the above





Answer: (A)











10. Assertion (A): A phenolphthalein solution is used to show the possible presence of blood.





Reason (R): As there is non-specific peroxidase reaction with haemoglobin producing pink colour.





Codes:





(A) (R) is correct, but (A) is incorrect.





(B) (R) is incorrect, but (A) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (C)











11. A change in one base of an amino acid sequence may produce a change, called





(A) A Tetrad





(B) A zygote





(C) A point mutation





(D) Independent assortment





Answer: (C)











12. The polymorphic enzymes found in human blood may help in





(A) Individualization





(B) Polymorphism





(C) Agglutination





(D) Precipitation





Answer: (A)











13. Semen sample having no sperms is called





(A) Oligospermic





(B) Aspermic





(C) Histospermic





(D) Hematospermic





Answer: (B)











14. An Rh incompatibility between mother and fetus can occur if





(A) Only mother is Rh(–)





(B) Fetus is Rh(+)





(C) Pregnancy is second or later





(D) All of the above





Answer: (D)











15. Kerosene is a blend of





(A) Paraffins





(B) Naphthenes





(C) Aromatics





(D) All of the above





Answer: (D)











16. Petroleum products include





(A) LPG and CNG





(B) Aviation spirit





(C) Kerosene





(D) All of the above





Answer: (D)











17. Which of the following is used to colour motor gasoline?





(A) Phenyl azo-2-napthol





(B) Eosine





(C) Di-alkyl amino anthraquinone





(D) Erythrosine





Answer: (A)











18. Blood Alcohol Concentration (BAC) is measured in





(A) Weight/Volume percent





(B) Volume/Volume percent





(C) Weight/Weight percent





(D) All of the above





Answer: (A)











19. Heroin is easily differentiated from its cutting agents by





(A) Colour/spot test





(B) Thin Layer Chromatography





(C) UV-Vis spectrophotometry





(D) IR spectrophotometry





Answer: (B)











20. Assertion (A): Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning case.





Reason (R): Because either it is vomited out or neutralized by alkalies given as antidotes.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are incorrect.





(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (C)











21. In 0.22 Airgun pellet, the minimum velocity required to perforate human skin is





(A) 490 ft/sec





(B) 428 ft/sec





(C) 346 ft/sec





(D) 245 ft/sec





Answer: (D)











22. Assertion (A): Test shell case and questioned shell case can be compared using comparison microscope to establish the identity of the weapon.





Reason (R): Because rifilling marks on shell case are identical.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (C)











23. Rechochet marks are generally found on





(A) Fired cartridge





(B) Pellets entered human body





(C) Bullet striking on stone





(D) Bullet entered human body





Answer: (C)











24. Tandem Bullet is





(A) Slug bullet





(B) Jacketed bullet





(C) Spitzer bullet





(D) Bullet which is lodged inside the barrel and comes out along with another bullet fired from the same gun.





Answer: (D)











25. Match the following:





List – I                                                                        List - II





a. EDGN                                                                     i. Pentaerythritol Tetranitrate





b. NG                                                                          ii. Ethylane Glycol dinitrate





c. PETN                                                                      iii. Cyclotrimethylene trinitramine





d. RDX                                                                       iv. Nitroglycerine





Codes:





        a b c d





(A) ii iv i iii





(B) ii iv iii i





(C) ii iii i iv





(D) iii i ii iv





Answer: (A)











26. Picric Acid test of urine is performed to detect





(A) Albumin





(B) Creatinine





(C) Uric acid





(D) Chlorine





Answer: (B)











27. Colustrum is a form of





(A) Semen





(B) Milk





(C) Blood





(D) Saliva





Answer: (B)











28. Which of the following techniques can be used in analysis of fibres?





(A) Optical microscopy





(B) Pyrolysis gas chromatography





(C) Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR)





(D) All of the above





Answer: (D)











29. A hair cut by a blade or scissors will have





(A) a sharp edge





(B) a blunt edge





(C) follicular tissue attached





(D) a crushed edge





Answer: (A)











30. Sperms are stored and matured in one of the following:





(A) Testis





(B) Seminal vesicles





(C) Epididymis





(D) Vas deferens





Answer: (C)











31. In window glass pane, the following components are not commonly present:





(a) Aluminium oxide





(b) Silicon oxide





(c) Antimony oxide





(d) Barium oxide





Codes:





(A) (c) and (d) are correct.





(B) (c) and (b) are correct.





(C) (a) and (b) are correct.





(D) (a) and (d) are correct.





Answer: (A)











32. The range of lime (CaO) is within ______ in Portland cement.





(A) 30 – 35%





(B) 35 – 55%





(C) 60 – 67%





(D) 70 – 75%





Answer: (C)











33. In density gradient determination method of soil examination, the following liquids are commonly used:





(A) Bromoform





(B) Bromobenzene





(C) Nitrobenzene





(D) Mixture of bromoform and bromobenzene





Answer: (D)











34. Match the following pertaining to paint sample:





List – I (Paint Pigment)                                  List – II (Colour of Paint)





a. Titanium Dioxide                                        i. Red





b. Cobalt Salt                                                  ii. Blue





c. Graphite                                                      iii. White





d. Lead tetra-oxide                                         iv. Black





Codes:





        a b c d





(A) iii ii i iv





(B) iv ii iii i





(C) ii i iii iv





(D) iii ii iv i





Answer: (D)











35. The following parameters of tool application can produce the sufficient influence on the nature of stration marks produced by screw driver, except





(A) Vertical angle of tool





(B) Pressure on tool





(C) Relative velocity of tool





(D) Horizontal angle of tool





Answer: (C)











36. Which type of the teeth are not present in human primary dentition?





(A) Premolar





(B) Incisor





(C) Canine





(D) Molar





Answer: (A)











37. Mass disaster victim identification could be achieved on the basis of





(A) Fingerprints





(B) Photographs





(C) Antimortem dental records





(D) All of the above





Answer: (D)











38. Match the following:





List – I                                                                                    List - II





a. Somatoscopy                                                                       i. Measurement on living person





b. Osteometry                                                                                     ii. Obsrvations on living person





c. Craniametry                                                                         iii. Measurements of bones





d. Somatometry                                                                      iv. Measurements of skull





Codes:





        a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iii i ii iv





(C) iv ii i iii





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











39. Stature of an individual can be estimated from foot prints on the basis of





(i) multiplication factors





(ii) regression equations





(iii) Hardy-Weinberg equation





(iv) Segregation equation





Codes:





(A) (i) and (iii) are correct.





(B) (i) and (ii) are correct.





(C) (ii) and (iv) are correct.





(D) (i) and (iv) are correct.





Answer: (B)











40. Which of the following is the most frequent type of fingerprint pattern?





(A) Arch





(B) Loop





(C) Whorl





(D) Accidental





Answer: (B)











41. When two sets of writings / signatures are exactly superimposing upon each other, that means





(A) one of the sets is result of disguise





(B) one of the sets is result of simulated forgery





(C) one of the sets is result of traced forgery





(D) one of the sets is result of free hand forgery





Answer: (C)











42. Magnetic powders contain which of the following as one of the constituents?





(A) Copper particles





(B) Silver particles





(C) Gold particles





(D) Iron particles





Answer: (D)











43. Kromekote paper method is used in the following:





(A) determining sequence of intersecting strokes





(B) deciphering indented writings





(C) deciphering invisible writings





(D) deciphering erased writings





Answer: (A)











44. The study of fingerprints is also known as





(A) Anthropometry





(B) Dermatology





(C) Dermatoglyphics





(D) Ergonomics





Answer: (C)











45. Preliminary observations of the pooling of blood at the lowest part of the body caused by gravity is





(A) Rigor mortis





(B) Livor mortis





(C) Algor mortis





(D) All of the above





Answer: (B)











46. The causes of death in drowning are, except





(A) Gagging





(B) Asphyxia





(C) Ventricular fibriltation





(D) Laryngeal spasm





Answer: (A)











47. Match the following:





List – I                                                List - II





a. Kleptomania                                    i. Irresistible desire to alcoholic drinks





b. Pyromania                                       ii. Irresistible desire to mutilate animals





c. Dispomania                                     iii. Irresistible desire to steal articles of little value





d. Mutilomania                                    iv. Irresistible desire to set fire to things





Codes:





        a b c d





(A) iii ii i iv





(B) iii iv ii i





(C) iii i iv ii





(D) iii iv i ii





Answer: (D)











48. In simple microscope if focal length of lens is 1 cm, then magnification power lies at





(A) 25 – 26





(B) 30 – 35





(C) 40 – 45





(D) 50 – 55





Answer: (A)











49. Haase rule related to fetus is employed for the determination of





(A) Weight of fetus





(B) Age of fetus





(C) Height of fetus





(D) Sex of fetus





Answer: (B)











50. Sexual perversion includes following except





(A) Sadism





(B) Rape





(C) Masochism





(D) Felichism





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting