-->

Forensic Science 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Forensic Science 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



1. Magistrate Inquest is done in the following cases:





(a) Death in road accident





(b) Death caused by drowning





(c) Exhumation





(d) Death in prison





Codes:





(A) (a) and (c) are correct.





(B) (a) and (d) are correct.





(C) (c) and (d) are correct.





(D) (b) and (d) are correct.





Answer: (C) 





2. The Bureau of Police Research and Development is situated in





(A) New Delhi





(B) Lucknow





(C) Chandigarh





(D) Mumbai





Answer: (A) 





3. The following persons helped Sir E.R. Henry in ten digit fingerprint classification:





(a) Battley





(b) Hemchand Bose





(c) Herschel





(d) Azizul Haq





Codes:





(A) (b) and (c) are correct.





(B) (d) and (c) are correct.





(C) (b) and (d) are correct.





(D) (a) and (b) are correct.





Answer: (C) 





4. Assertion (A): While despatching the exhibit to the Forensic Science Laboratory the sample of the seal used on packed exhibits is also despatched along – with exhibits.





Reason (R): It helps in ascertaining the chain of custody in investigation.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are incorrect.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (B) 





5. The control soil sample should be collected within the distance of _______ of the questioned soil spot.





(A) 1 inch





(B) 3-4 inches





(C) 8 inches





(D) 1 feet





Answer: (B) 





6. Arrange the following steps of crime investigation in proper sequence:





(i) Collection and despatch of evidence to Forensic Science Laboratory.





(ii) First Information Report.





(iii) Photography of scene of crime.





(iv) Protection of scene of crime.





Codes:





(A) ii, iv, iii, i





(B) i, iv, ii, iii





(C) ii, iv, i, iii





(D) iii, i, ii, iv





Answer: (A) 





7. These are sketching methods in crime scene, except





(A) Rectangular co-ordinate method





(B) Spiral method





(C) Triangular co-ordinate method





(D) Polar co-ordinate method





Answer: (B) 





8. Sodium-halide-bromide cell window are used in





(A) IR spectrometry





(B) UV spectrometry





(C) Raman spectrometry





(D) Atomic absorption spectrometry





Answer: (A) 





9. In X-ray spectroscopy, atoms are excited by





(A) Direct bombardment with electrons





(B) Bombardment with protons





(C) Irradiation with X-rays of shorter wavelengths





(D) All the above





Answer: (D) 





10. Bertrand lens is a part of the following microscope:





(A) Steriomicroscope





(B) Comparison microscope





(C) Polarising microscope





(D) Fluorescence microscope





Answer: (C) 





11. In which of the method, Hollow-Cathode lamp is used as radiation source?





(A) Atomic absorption spectrophotometer





(B) UV-Vis spectrophotometer





(C) IR spectrophotometer





(D) Raman spectrophotometer





Answer: (A) 





12. A lens with a variable focal length is known as





(A) Normal lens





(B) Telephoto lens





(C) Wide angle lens





(D) Zoom lens





Answer: (D) 





13. X-ray spectra are quite simple because





(A) they result from transition between energy levels of the innermost electrons





(B) they result from transition between every levels of the outermost electrons





(C) they result from transition between energy levels of middle orbital electrons





(D) no change in transition levels of electrons





Answer: (A) 





14. Spherical aberration means





(A) that all portions of a lens have common focus





(B) that inner and outer areas of lens do not have common focus





(C) that the lens corrected for two wavelengths of radiation





(D) it is corrected for three wavelengths of radiation





Answer: (B) 





15. Detectors in IR spectrophotometry include the following:





(a) Golay detector





(b) Electron capture detector





(c) Photodetector





(d) Thermocouples





Codes:





(A) (a) and (b) are correct.





(B) (b) and (c) are correct.





(C) (c) and (d) are correct.





(D) (a) and (d) are correct.





Answer: (D) 





16. Which of the following would be considered individual evidence?





(A) DNA





(B) Blood





(C) Paint





(D) Soil





Answer: (A) 





17. The sex of an individual can be determined by the following, except





(A) X-Y chromosome





(B) Barr-bodies





(C) Protein pattern





(D) Testosterone/Estradiol ratio





Answer: (C)








18. Which of the following factor is not assumed by Hardy-Weinberg equilibrium?





(A) The population is infinitely large.





(B) Mating in non-random.





(C) No mutation





(D) No migration





Answer: (B) 





19. Two arms composed mainly of DNA and held together by centromere is





(A) Gene





(B) Cell





(C) Protein





(D) Chromosome





Answer: (D) 





20. A nucleotide consist of





(A) Nucleic acids, RNA and DNA





(B) Sugar, Phosphate and one of the four chemicals – A, T, G, C





(C) Messenger RNA and transfer RNA





(D) Adenine, Thymine, Guanine and Cytosine





Answer: (B) 





21. Match the following:





List – I (Projection Blood stain patterns)                   List – II (Forms following patterns)





a. Cast off                                                                   i. Arc





b. Drip                                                                         ii. Stroke





c. Swipe                                                                      iii. Linear





d. Arterial gushing                                                      iv. Satellite





Codes:





        a b c d





(A) iii iv ii i





(B) i iii ii iv





(C) iv i ii iii





(D) i iv ii iii





Answer: (A) 





22. Age of blood stain can be determined by, except





(A) Colour change





(B) DNA





(C) Globulin/Albumin ratio





(D) Protein patterns





Answer: (B) 





23. Structure of DNA, carrier of the genetic blueprint of all biological organisms has been reported by





(A) Alec Jeffreys





(B) Muller





(C) Crick & Watson





(D) E.M. Southern





Answer: (C) 





24. By which method Nicotine is isolated from alkaline solution?





(A) Dry ashing





(B) Wet digestion





(C) Distillation





(D) Sublimation





Answer: (C) 





25. Arrange in the ascending order of presence of Δ9THC in the following:





(i) Charas





(ii) Bhang





(iii) Ganja





(iv) Charas oil





Codes:





(A) (iv), (i), (iii), (ii)





(B) (ii), (iii), (i), (iv)





(C) (iv), (ii), (i), (iii)





(D) (ii), (iv), (i), (iii)





Answer: (B) 








26. Wet digestion method is used for the extraction of ________ poisons from viscera.





(A) Alkaloids





(B) Pesticides





(C) Toxic heavy metals





(D) Barbiturates





Answer: (C) 








27. For preparing Heroin from morphine, which of the following is used as acetylating reagent?





(A) Acetic anhydride





(B) Sodium Hydroxide





(C) Ammonium Hydroxide





(D) Calcium Hydroxide





Answer: (A) 





28. Ethanol is absorbed into blood from





(A) Stomach and small intestine





(B) Liver and large intestine





(C) Kidney and liver





(D) Stomach and large intestine





Answer: (A) 








29. Which one of the following is not an insecticide of vegetable origin?





(A) Nicotine





(B) Pyrethrins





(C) Rotenone





(D) Chlorodane





Answer: (D) 








30. The important characteristic of petrol includes





(A) Anti-knock index





(B) Density





(C) Research octane number





(D) All of the above





Answer: (D) 








31. Blue colour of PDS kerosene is due to the presence of which dye?





(A) Phenyl azo-naphthol





(B) Dialkyl amino anthraquinone





(C) Anthraquinone





(D) Anthracene





Answer: (B) 








32. SEMTEX is a high explosive, which is a combination of the following:





(A) Nitroglycerine and Ammonium Nitrate





(B) RDX and TNT





(C) Dynamite and ANFO





(D) PETN and RDX





Answer: (D) 





33. Berdon primer is a primer





(A) within an anvil





(B) without an anvil





(C) in the form of pill





(D) primer in the centre of the cartridge





Answer: (B) 





34. The diameter of 8 bore shot gun is





(A) 0.615"





(B) 0.729"





(C) 0.835"





(D) 0.913"





Answer: (C) 





35. The trigger pull of service rifle is





(A) 6 – 7 lbs





(B) 9 – 12 lbs





(C) 12 – 15 lbs





(D) 15 – 18 lbs





Answer: (A) 





36. Ejector is not found in





(a) 303 Rifle





(b) Musket





(c) Revolver





(d) Automatic pistol





Codes:





(A) (b) and (d) are correct.





(B) (a) and (c) are correct.





(C) (a) and (b) are correct.





(D) (b) and (c) are correct.





Answer: (D) 





37. Chronograph is an instrument which measures the following in forensic ballistics:





(A) Temperature inside the barrel of gun





(B) Velocity of the projectile





(C) Trajectory of the projectile





(D) Angle of fire of a gun





Answer: (B) 





38. Bullet that leaves a visible smoke mark on the flight is called





(A) Fragile bullet





(B) Jacketed bullet





(C) Tracer bullet





(D) Hollow point bullet





Answer: (C) 





39. Fibers obtained from animals or plants may also be called as





(A) Synthetic fiber





(B) Natural fiber





(C) Manmade fiber





(D) Regenerated fiber





Answer: (B) 





40. Following are the salivary glands found in humans:





(A) Parotid gland





(B) Sublingual gland





(C) Submandibular glands





(D) All of the above





Answer: (D) 





41. Confirmatory test for identification of human saliva are





(i) lateral immunochromatographic strip test





(ii) Rapid Stain Identification Kit (RSID)





(iii) Phadebas test





(iv) UV examination





Codes:





(A) (i) and (ii) are correct.





(B) (i) and (iii) are correct.





(C) (ii) and (iii) are correct.





(D) (ii), and (iv) are correct.





Answer: (A) 








42. The presence of buccal epithelial cells confirms the following:





(A) Semen





(B) Blood





(C) Saliva





(D) Urine





Answer: (C) 








43. Assertion (A): Presence of P30 confirms the seminal stain.





Reason (R): P30 is secreted into semen by Cowper’s gland.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (C) 








44. Which of the following fiber is of mineral origin?





(A) Mohair





(B) Cashmere





(C) Asbestos





(D) Rayon





Answer: (C) 








45. During spermatogenesis, the secondary spermatocyte develops into which of the following?





(A) Spermatids





(B) Primary spermatocytes





(C) Spermatogomia





(D) Spermatozoa





Answer: (A) 








46. Match the following in the soil as per Munsell colour Test:





List – I (Mineral)                                             List – II (Colour)





a. Hematite                                                      i. Pale brown





b. Iron sulphide                                               ii. White





c. Calcite                                                         iii. Red





d. Dolomite                                                     iv. Black





Codes:





        a b c d





(A) iii i iv ii





(B) iii iv ii i





(C) iii ii iv i





(D) ii iii i iv





Answer: (B) 








47. _______ is a super cooled liquid which has attained so high viscosity as to be considered as solid.





(A) Plastics





(B) Glass





(C) Acrylic fiber





(D) Rayon





Answer: (B) 








48. ________ is used for retarding the plaster of paris cast of foot prints.





(A) Sodium chloride





(B) Sodium bicarbonate





(C) Aluminium oxide





(D) Borax





Answer: (D) 








49. Besides silica, the main constituent of Gypsum soil is





(A) Calcium carbonate





(B) Calcium sulphate





(C) Ferric oxide





(D) Aluminium oxide





Answer: (B) 








50. The Refractive Index of glass can be determined by





(A) Beckeline method





(B) Abbe’s refractometer





(C) GRIM





(D) Pulfritch refractometer





Codes :





(A) (b) and (c) are correct.





(B) (d) and (c) are correct.





(C) (a) and (c) are correct.





(D) (b) and (d) are correct.





Answer: (C) 








51. The following method is non-destructive technique for ink identification :





(A) Solubility test





(B) Thin Layer Chromatography





(C) UV-Vis spectrophotometer





(D) Videospectral analysis





Answer: (D) 








52. Taggants in ink are





(A) Pigment





(B) Vehicle





(C) Binders





(D) Compounds used as markers to identify ink





Answer: (D) 








53. Rifling marks on fired bullet are of the following type :





(A) Cut marks





(B) Compression marks





(C) Stration marks





(D) Integrated marks





Answer: (C) 








54. Wisdom teeth is also known as





(A) Canine





(B) Lateral incisor





(C) Third molar





(D) Second premolar





Answer: (C) 








55. Olecranon fossa is present in which of the following bones?





(A) Radius





(B) Humerus





(C) Femur





(D) Tibia





Answer: (B) 








56. Skull photo superimposition technique was used for the first time in which of the following cases ?





(A) Daubert case





(B) Ted Bundy case





(C) Frye case





(D) Ruxton case





Answer: (D) 








57. Foramen magnum is present on





(A) Pelvis





(B) Scapula





(C) Sternum





(D) Skull





Answer: (D) 








58. Linea aspera is present on which of the following bone?





(A) Femur





(B) Humerus





(C) Clavicle





(D) Ulna





Answer: (A) 








59. Ossification of bones may be used for determination of





(A) Sex





(B) Age





(C) Stature





(D) Time since death





Answer: (B) 








60. The foot prints found at the scene of crime, indicates which of the following?





(A) Number of persons involved





(B) Height of the persons involved





(C) Entrance or exit of the persons involved





(D) All of the above





Answer: (D) 








61. In which weapon Iron pyrite was used as ignitor?





(A) Percussion lock gun





(B) Wheel lock gun





(C) Flint lock gun





(D) Match lock gun





Answer: (B) 








62. To visualise the latent fingerprints, ninhydrin reacts with which of the following ?





(A) Urea





(B) Amino acids





(C) Fatty acids





(D) Sodium chloride





Answer: (B) 








63. Cyanoacrylate method can be best used to visualise latent fingerprints on the following type of surfaces:





(A) Non-porous





(B) Porous surfaces





(C) Semiporous





(D) None of the above





Answer: (A) 








64. To decipher indented writings, following instrument is used:





(A) Videospectral comparator





(B) Electrostatic Detection Apparatus





(C) Universal Projectina





(D) Comparison Microscope





Answer: (B) 








65. Development of a classification system based on single fingerprints is credited to





(A) Henry





(B) Galton





(C) Battley





(D) Faulds





Answer: (C) 








66. The book entitled “Classification and uses of fingerprints” is authored by





(A) Francis Galton





(B) Henry Faulds





(C) E.R. Henry





(D) Juan Vucetich





Answer: (C) 








67. Ridge characteristics can be found in





(A) Palm print





(B) Foot print





(C) Finger prints





(D) All of the above





Answer: (D) 








68. Arrange the following in ascending chronological order of their appearance:





(i) Manual type writer





(ii) Laser printer





(iii) Dot-matrix printer





(iv) Inkjet printer





Codes :





(A) (i), (iii), (iv), (ii)





(B) (i), (ii), (iv), (iii)





(C) (iii), (iv), (ii), (i)





(D) (i), (iv), (ii), (iii)





Answer: (A) 








69. Match the following:





List – I                                                List - II





a. Watermarks                                     i. Ink examination





b. Poroscopy                                       ii. Fingerprints





c. Thin Layer Chromatography           iii. ESDA





d. Indented writing                             iv. Paper





Codes:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) ii iv iii i





(C) iv ii iii i





(D) i iii ii iv





Answer: (A) 








70. Match the following:





List – I                                                                                                                                    List – II





a. Asphyxial death caused by suspension of the body by a ligature encircling the neck       i. Drowning





b. Asphyxial death caused by constriction of the neck by a ligature without suspending the body  ii. Smothering





c. Asphyxial death caused due to aspiration of fluid into air-passage                                   iii. Strangulation





d. Asphyxial death caused by closing the external respiratory orifices                                  iv. Hanging





Codes:





         a b c d





(A) iv iii ii i





(B) i iii ii iv





(C) iv iii i ii





(D) iv i ii iii





Answer: (C) 








71. Lynching is commonly used for





(A) Suicidal hanging





(B) Judicial hanging





(C) Homicidal hanging without trial, by the mob





(D) All of the above





Answer: (C) 








72. Following are the types of Neurosis, except





(A) Anxiety





(B) Obsessive-compulsive





(C) Psychopathic personality





(D) Depressive





Answer: (C) 








73. Lie detector measures, the following parameters of an individual :





(A) Pulse rate





(B) Blood Pressure





(C) Galvanic skin Resistance





(D) All of the above





Answer: (D) 








74. As per IPC (Indian Penal Code), Emasculation is classified as





(A) Assault





(B) Simple Injury





(C) Miscarriage





(D) Grievous injury





Answer: (D) 








75. The homicide caused unintentionally by an act done in a good faith is





(A) Excusable





(B) Murder





(C) Culpable homicide





(D) All of the above





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting