-->

Forensic Science 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



Forensic Science 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



1. The book entitled “An Introduction to Criminalistics” was written by





(A) Hans Gross





(B) Soderman





(C) Paul Kirk





(D) Osterburg & O’Hara





Answer: (D)











2. Following are the essential points in a proper sketch of scene of crime





(A) North direction





(B) Scale





(C) Legend





(D) All of the above





Answer: (D)











3. The suitable control sample in case of blood stained soil is usually taken within the distance of _______ from spot.





(A) 3 inches





(B) 1 foot





(C) 2 feet





(D) 3 feet





Answer: (A)











4. In an aircrash case, the following method of survey is most useful.





(A) Strip method





(B) Spiral method





(C) Zonal method





(D) Wheel method





Answer: (D)











5. Match the following:





List – I                                    List – II





(i) William Herschel                1. Forensic Ballistics





(ii) Osborn                               2. Forensic Anthropology





(iii) Krogman                           3. Finger print





(iv) Hatcher                             4. Questioned document





Codes:





      (i) (ii) (iii) (iv)





(A) 3   4    2     1





(B) 2   1    3     4





(C) 4   3    2     1





(D) 1   2    4     3





Answer: (A)











6. Bevelling of a wound is seen in the following injuries.





(A) Contusion





(B) Laceration





(C) Abrasion





(D) Incised wound





Answer: (D)











7. Choose the correct answer:





The steps of investigation in proper sequence is :





(A) Protection of crime scene, interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence





(B) Photography of crime scene, protection of crime scene, interview of witness, collection and dispatch of physical evidence.





(C) Protection of crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witness





(D) Interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, protection of crime scene





Answer: (C)











8. Spin-spin coupling is observed in





(A) Raman Spectroscopy





(B) Neutron Activation Analysis





(C) Mass spectrometry





(D) NMR





Answer: (D)











9. In XRF spectrometry, the excitation source is





(A) Electron Gun





(B) X-ray tube





(C) Proton gun





(D) Neutron gun





Answer: (B)











10. Electrode less Discharge Lamp (EDL) is used in





(A) Atomic Absorption Spectrometer





(B) Atomic Emission Spectrometer





(C) Infra-red Spectrometer





(D) X-ray Fluorescence Spectrometer





Answer: (A)











11. Basic requirements of a monochromator are





(A) Resolution





(B) Spectral Range





(C) Dispersion





(D) All of the above





Answer: (D)











12. Following technique provides a unique fingerprint of a chemical structure:





(A) IR Spectrometry





(B) UV Spectrometry





(C) NIR Spectrometry





(D) Visible Spectrometry





Answer: (A)











13. Mass Spectrometry requires the sample to be in:





(A) Liquid state





(B) Vapour state





(C) Solid state





(D) Semisolid state





Answer: (B)











14. Following detector in HPLC generates structural and molecular weight information about the eluted solute:





(A) Electrochemical detector





(B) Fluorescence detector





(C) MS detector





(D) RI detector





Answer: (C)











15. First systematic presentation of Neutron activation analysis method was made by:





(A) Clarke and Overman





(B) Martin and Synge





(C) Henry and Pascal





(D) Piobert and Pascal





Answer: (A)











16. Radiations emitted by radioactive elements are





(A) Alpha rays





(B) Gamma rays





(C) Beta rays





(D) All of the above





Answer: (D)











17. Maintenance of the correct number of chromosomes in cell division (mitosis) is dependent on a process of





(A) DNA duplication





(B) DNA mutation





(C) Single nucleotide polymorphism





(D) All of the above





Answer: (A)











18. The following is not red cell isoenzymes:





(A) Adenosine deaminase





(B) Transferrin





(C) Glutamate pyruvate transaminase





(D) Phosphoglucomutase





Answer: (B)











19. Which of the following is involved in human body’s immune system?





(A) WBC





(B) RBC





(C) Thrombocytes





(D) Serum





Answer: (A)











20. One of the options mentioned is not a step involved in PCR technique:





(A) Annealing





(B) Deuaturation





(C) Extension of nucleotides





(D) Southern blotting





Answer: (D)











21. Assertion (A): Detailed note should be recorded regarding the amount of blood found/splattered at the scene of occurrence.





Reason (R): It would help to evaluate about the length of survival of the victim after assault.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct but (R) is incorrect.





(C) (A) is incorrect but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











22. The main ingredient of Mandrax is





(A) PCP





(B) STP





(C) Methaqualone





(D) GHB





Answer: (C)











23. Dry ashing method is used for the extraction of following poisons from viscera:





(A) Organic volatile





(B) Organic non-volatile





(C) Metallic





(D) None of the above





Answer: (C)











24. Following color test is applied for the detection of opiates:





(A) Marquis





(B) Mecke





(C) Froehde’s





(D) All of the above





Answer: (B)











25. Lysergic acid is found in





(A) Ergot fungus





(B) Psilocybe mexicanna





(C) Lophophora Williamsie





(D) Argimoni wexicanna





Answer: (A)











26. Screening tests are performed for





(A) Tentative identification





(B) Definite identification





(C) Quantitative analysis





(D) Semiquantitative analysis





Answer: (A)











27. The combination of the following liquids is most suitable in the density gradient column:





(A) bromoform and phenol





(B) bromobenzene and methanol





(C) bromoform and bromobenzene





(D) bromoform, benzene and phenol





Answer: (C)











28. Mc Naughten, who shot Edward Drummond was suffering from delusion of





(A) Infidelity





(B) Persecution





(C) Poverty





(D) Nihilism





Answer: (B)











29. ‘Stass-Otto’ process is used for:





(A) Extraction of poisons





(B) Extraction of DNA





(C) Extraction of antigens





(D) Isolation of compliments





Answer: (A)











30. Following is active principle of Abrus:





(A) Abrin





(B) Adbrin





(C) Abrinine





(D) Abricodine





Answer: (A)











31. In case of poisoning of living persons, the following are preserved, except:





(A) Vomit





(B) Excereta





(C) Stomach wash





(D) Unsoiled clothings





Answer: (D)











32. The following wounds will heal without a scar formation:





(A) Abrasion





(B) Laceration





(C) Chop wound





(D) Stab wound





Answer: (A)











33. In firing case muzzle pattern is found in





(A) Contact fire





(B) Firing from 4 ft





(C) Firing from 8 ft





(D) Long distance firing





Answer: (A)











34. Burning, blackening and tattooing are useful for determination of





(A) Time of fire





(B) Distance of fire





(C) Ricocheting of bullet





(D) None of the above





Answer: (B)











35. Pump action of a firearm is also called





(A) Lever action





(B) Bolt action





(C) Trombone action





(D) Air action





Answer: (C)











36. Richochet of bullet means





(A) Penetration of bullet





(B) Deflection of bullet





(C) Unfired bullet





(D) Tandem bullet





Answer: (B)











37. Fouling is useful in determination of approximate





(A) Distance of fire





(B) Time of fire





(C) Penetration of projectile





(D) Velocity of projectile





Answer: (B)











38. Amatol contains





(A) TNT and RDX





(B) TNT and Tetryl





(C) TNT and PETN





(D) TNT and Ammonium Nitrate





Answer: (D)











39. 7.62 mm AK-47 assault rifle has the magazine capacity of





(A) 20





(B) 25





(C) 30





(D) 40





Answer: (C)











40. The ejector is not present in the following:





(A) Carbine





(B) Revolver





(C) Service rifle





(D) Shot gun





Answer: (D)











41. Match the following:





List-I                                                               List-II





(a) Ram rod                                                     (i) Fired Bullet





(b) Chamber marks                                          (ii) Shot gun





(c) Rifling mark                                               (iii) Fired cartridge





(d) Choking of barrel                                      (iv) Muzzle loader





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (i) (iii) (ii)





(C) (ii) (i) (iv) (iii)





(D) (iv) (iii) (i) (ii)





Answer: (D)











42. Assertion (A): The penetration power of shot gun is more than service rifle.





Reason (R): Rifle produces more energy inside the barrel as compared to shot gun. Codes :





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











43. The diameter of LG Pellet is





(A) 0.25”





(B) 0.35”





(C) 0.40”





(D) 0.45”





Answer: (B)











44. Walker Test of GSR is done for the identification of presence of





(A) Metallic residue





(B) Nitrate





(C) Sulphur





(D) Nitrite





Answer: (D)











45. It is not the component of rifle Cartridge





(A) Cartridge case





(B) Primer





(C) Projectile





(D) Wad





Answer: (D)











46. Vaginal secretion consists of





(A) Urea





(B) Doderlain’s bacilli





(C) Glyoxalase I





(D) Serum Cholinesterase





Answer: (B)











47. “Counter Immuno Electro Phoresis (CIEP)” is applied detection of





(A) DNA





(B) P30





(C) Protein





(D) Isoenzymes





Answer: (B)











48. Fecal matter as evidence is encountered in cases like





(A) Rape





(B) Murder





(C) Bestiality





(D) Hanging





Answer: (C)











49. The angle of tool application should be considered for making standard tool marks by:





(A) Hammer





(B) Pliers





(C) Screwdriver





(D) Prybar





Answer: (C)











50. Nodes are seen in the following fibre:





(A) Cotton





(B) Wool





(C) Silk





(D) Linen





Answer: (D)











51. 4-R rule is connected with:





(A) Arson





(B) Glass fracture





(C) Fiber





(D) Soil





Answer: (B)











52. A crater – shaped hole in glass is _______ on the side where the projectile entered the glass:





(A) Similar





(B) Narrower





(C) Wider





(D) Irregular





Answer: (B)











53. The most suitable technique for liquid ink individualization is





(A) Reflected light examination





(B) T. L. C





(C) Microscopic examination





(D) Short wave ultra violet light





Answer: (B)











54. The following is considered as part of gait pattern:





(A) Step length





(B) Foot angle





(C) Walking line





(D) All of the above





Answer: (D)











55. Black mineral colours in the soil are generally related to the presence of the following elements:





(A) Manganese and iron





(B) Copper minerals





(C) Chromium minerals





(D) Iron phosphate minerals





Answer: (A)











56. The following bones are useful for the determination of stature:





(A) Fibula and Pisiform





(B) Radius and Talus





(C) Femur and Ulna





(D) Humerus and Hyoid





Answer: (C)











57. The following is not a feature of a female skull:





(A) Prominent parietal eminence





(B) Prominent frontal eminence





(C) Prominent glabella





(D) Roundish shaped orbits





Answer: (C)











58. The period of mixed dentition extends





(A) 4 – 10 yrs





(B) 4 – 12 yrs





(C) 6 – 12 yrs





(D) 8 – 12 yrs





Answer: (C)











59. The accuracy of sex determination from pelvis is





(A) 80%





(B) 85%





(C) 90%





(D) 95%





Answer: (D)











60. Which of the following sutures of the skull is last to fuse?





(A) Basi-occiput with Basisphenoid





(B) Sagittal





(C) Coronal





(D) Lamdoid





Answer: (D)











61. The total number of carpal bones in a child aged 16 yrs is





(A) 4





(B) 6





(C) 8





(D) 10





Answer: (C)











62. Assertion (A): A ‘plain’ impression made by ink are unsatisfactory for fingerprint analysis. Reason (R): In ‘plain’ impression, larger number of points or junctions does not appear.





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (B)











63. The following forms the finger ridges:





(A) dermal cells





(B) dots or islands





(C) rows of sweat pores





(D) minutiae





Answer: (C)











64. Match the following:





List-I                                       List-II





I. Latent finger prints              1. Fingerprints deposited on paint or blood and readily visible





II. Patent prints                       2. Plain fingerprints





III. Plastic prints                     3. Invisible fingerprints





IV. Tapprints                           4. Fingerprints formed in a soft material like putty





Codes:





       I II III IV





(A) 3 2 4 1





(B) 2 4 1 3





(C) 3 1 4 2





(D) 4 3 1 2





Answer: (C)











65. In primary fingerprint classification, following patterns are given numerical value:





(A) Loops





(B) Arches





(C) Whorls





(D) All of the above





Answer: (C)











66. Erasure of a writing using rubber is called:





(A) Mechanical erasure





(B) Soft erasure





(C) Hand erasure





(D) Chemical erasure





Answer: (A)











67. In case of amputation of one finger, the following print is considered in classification:





(A) Next finger of the same hand





(B) Corresponding finger of the other hand





(C) Thumb impression of other hand





(D) Index finger of other hand





Answer: (B)











68. The injury sustained by skin due to an alternating current is called





(A) Brush burn





(B) Filigree burn





(C) Joule burn





(D) Arborescent mark





Answer: (C)











69. Dowry deaths are booked under which Section of Indian Law





(A) 320 IPC





(B) 304 A IPC





(C) 304 B IPC





(D) 375 IPC





Answer: (C)











70. The colour of blood in deaths due to burns is





(A) Cherry red





(B) Pink





(C) Blue





(D) Brown





Answer: (A)











71. Multiple parallel superficial cuts criss-crossing each other are suggestive of





(A) Fabricated wounds





(B) Suicidal wounds





(C) Accidentally sustained wounds





(D) Homicidal wounds





Answer: (B)











72. The greatest dimension of an incised wound is





(A) Breadth





(B) Depth





(C) Length





(D) Breadth and depth are equal





Answer: (C)











73. Appearance of a bruise at a site away from the site of impact is called





(A) Artificial bruise





(B) True bruise





(C) Ectopic bruise





(D) Chemical bruise





Answer: (C)











74. In which of the following injuries foreign bodies are not found?





(A) Grazed abrasion





(B) Chop wound





(C) Lacerated wound





(D) Contusions





Answer: (D)











75. The following factors do not influence in the formation of a bruise:





(A) force used





(B) sex of a person





(C) age of a person





(D) color of a person





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting