-->

Forensic Science 2012 December UGC NET Solved Question Paper II




Forensic Science 2012 December UGC NET Solved Question Paper II




1. Dying declaration is to be preferably recorded by





(A) Doctor





(B) Police





(C) Magistrate





(D) Jury Member





Answer: (C)











2. Murder cases are tried in the following courts





(A) Chief Judicial Magistrate’s Court





(B) 1st Class Metropolitan Magistrate’s Court





(C) Sessions Court





(D) High Court





Answer: (C)











3. Police inquest is conducted under section





(A) 174 CrPC





(B) 174 IPC





(C) 176 CrPC





(D) 176 IPC





Answer: (A)











4. Assertion (A): Blood stains on cloth should be collected after drying in shade under room heater.





Reason (R): It causes disintegration of blood stains.





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.





Answer: (D)











5. Preservation of footprint on snow can be done by





(A) Plaster of Paris Cast





(B) Sulphur Casting





(C) Tracing





(D) Wax Casting





Answer: (B)











6. Light that has all its waves pulsating in unison is called





(A) Maser





(B) Laser





(C) Monochromatic light





(D) Polychromatic light





Answer: (B)











7. Hollow Cathode Lamp (HCL) is used in the following:





(A) Atomic Absorption Spectrometer





(B) Atomic Emission Spectrometer





(C) Infra Red Spectrometer





(D) X-ray Fluorescence Spectrometer





Answer: (A)











8. Deviations from Beer’s Law fall into which categories?





(A) Real





(B) Instrumental





(C) Chemical





(D) All of the above





Answer: (D)











9. One of the following is not the component of Kastle-Meyer Test





(A) Phenolphthalein





(B) Glacial Acetic Acid





(C) Zinc dust





(D) Potassium Hydroxide





Answer: (B)











10. Confirmation of menstrual blood stain is done by the following method:





(A) Isoenzyme marker





(B) Fibrin Degradation Product (FDP)





(C) Protein Marker





(D) Restriction enzymes





Answer: (B)











11. The complementary base pairs among four nucleotides (A, T, G, C) are as





(A) A= G and T = C





(B) A = C and G = T





(C) A = T and G = C





(D) All of the above





Answer: (C)











12. Seminal fluid is a gelatinous material produced in males by seminal vesicles, prostate and





(A) Adrenal gland





(B) Pituitary gland





(C) Cowper’s gland





(D) Thyroid gland





Answer: (C)











13. The level of toxicity of Datura plant on the basis of increasing level is





(A) Root, Seeds, Fruit, Leaf





(B) Leaf, Root, Fruit, Seeds





(C) Fruit, Root, Seeds, Leaf





(D) Seeds, Leaf, Root, Fruit





Answer: (B)











14. Sodium and Potassium hydroxides are strongly corrosive due to





(A) Their solvent action on protein material





(B) Their saponifying action on the lipids





(C) Their ability to extract water from the tissues





(D) All of above





Answer: (D)











15. In case of carbon monoxide poisoning which preservative is recommended for the preservation of blood samples





(A) Sodium Chloride





(B) Sodium Fluoride





(C) Sodium Carbonate





(D) No preservative





Answer: (D)











16. Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning cases because





(A) It may be vomited out





(B) May be neutralised by alkalies given as antidotes





(C) May combine chemically with the tissue with which it comes in contact





(D) All the above





Answer: (D)











17. Arrange the following firearms in the proper chronological order:





(i) Flint lock





(ii) Wheel lock





(iii) Match lock





(iv) Percussion cap lock





Codes:





(A) (ii) (iii) (iv) (i)





(B) (iii) (i) (ii) (iv)





(C) (iv) (ii) (i) (iii)





(D) (i) (iv) (iii) (ii)





Answer: (B)











18. The Indian Arms Act was enforced in





(A) 1955





(B) 1959





(C) 1961





(D) 1964





Answer: (B)











19. The bore of the 12 bore gun is





(A) 0.723"





(B) 0.727"





(C) 0.729"





(D) 0.731"





Answer: (C)






































Answer: (Nil)





21. The diameter of SG pellet in 12 bore gun cartridge is





(A) 8.43 mm





(B) 7.77 mm





(C) 6.83 mm





(D) 5.16 mm





Answer: (A)











22. Faeces stains are identified from odour, presence of indigested matter, vegetable fibres and





(A) Stercobilin





(B) Dark brown crystals of choline iodide





(C) Rhombic crystals





(D) All of the above





Answer: (A)











23. Assertion (A): Hair has paramount importance to establish the link between suspect and victim and linking both with the scene of occurrence.





Reason (R): As per Locards principle of exchange.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) Both (A) and (R) are incorrect.





(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











24. The direction of a wound can be ascertained from which of the following injuries:





(A) Chop wound





(B) Contusion





(C) Incised wound





(D) Laceration





Answer: (C)











25. Lanugo hairs are





(A) Pigmented





(B) Thin and soft





(C) Medullated





(D) Scale pattern is complex





Answer: (B)











26. The following method is used for determining the age of an ink by tracking the degradation of certain dyes.





(A) Thin layer chromatography (TLC)





(B) Gas chromatography (GC)





(C) Laser desorption mass spectrometry (LDMS)





(D) High Performance Liquid Chromatography (HPLC)





Answer: (C)











27. LSD is derived from which of the following plant?





(A) Cannabis sp.





(B) Papaver Somniferum





(C) Erthroxylum sp.





(D) Clavicepspurpurea





Answer: (D)











28. Linseed, Safflower and Cottonseed are used for





(A) Paint pigments





(B) Paint oils





(C) Paint solvents





(D) Paint binders





Answer: (B)











29. Assertion (A): As the rhodamine ‘B’ in ballpoint pen ink degrades, it loses the ethyl groups.





Reason (R): The ethyl groups are replaced by hydrogen atoms.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











30. For hardening of plaster of paris cast of foot prints, following substance is added:





(A) Sodium chloride





(B) Sodium carbonate





(C) Talcum powder





(D) Sodium sulphate





Answer: (B)











31. When the temperature of a liquid is raised





(A) Its refractive index increases





(B) Its refractive index decreases





(C) Its refractive index disappears





(D) Its refractive index doesn’t change





Answer: (B)











32. The skid marks on the road in a vehicular accident may give an indication of





(A) Make of the vehicle





(B) Speed of the vehicle





(C) Weight of the vehicle





(D) Height of the vehicle





Answer: (B)











33. Chemical etching is a method for restoration of erased marks on





(A) Wood





(B) Leather





(C) Metal





(D) Plastic





Answer: (C)











34. Scales are found on the following fibre:





(A) Wool





(B) Cotton





(C) Linen





(D) Silk





Answer: (A)











35. Fractures due to heat are





(A) Radial





(B) Spiral





(C) Hackle marks





(D) Wavy





Answer: (D)











36. Which of the following type of abrasions are associated in sexual assault over the thigh of a woman?





(A) Graze





(B) Imprint





(C) Pressure





(D) Scratch





Answer: (D)











37. The chromosome pattern in Turner’s syndrome is





(A) XXY





(B) XO





(C) XXX





(D) XYY





Answer: (B)











38. Cusp of Carabelli is found on





(A) Incisors Central





(B) Canines





(C) Bicuspids





(D) Tricuspids





Answer: (D)











39. ABO grouping is based on





(A) Red cell surface antigen





(B) Plasma proteins





(C) Red cell enzyme





(D) Nuclear chromatin





Answer: (A)











40. The total number of bones in the human skeleton in an adult is





(A) 208





(B) 308





(C) 408





(D) 508





Answer: (A)











41. In handwriting comparison the crossing in ‘t’ and the dots in ‘i’ and ‘j’ are known as





(A) Connective signs





(B) Diacrytic signs





(C) Loop signs





(D) Shoulder signs





Answer: (D)











42. Which of the following disease affects handwriting?





(A) Chronic Leukaemia





(B) Chronic Malaria





(C) Parkinsonism





(D) Thalassemia





Answer: (C)











43. The following is a sign of forgery:





(A) Retouching





(B) Connecting strokes





(C) Pen lifts





(D) All of the above





Answer: (D)











44.The most suitable solvent system for thin layer chromatography/paper chromatography of inks is





(A) N-butanol: pyridine: water (3: 1: 1.5)





(B) Amyl alcohol: acetic acid: chloroform (6: 1: 2)





(C) Ethanol: Acetone: acetic acid (4: 1: 5)





(D) Amyl alcohol: acetic acid: pyridine (6: 1: 2)





Answer: (A)











45. The following is the most acceptable method for revealing indented writing:





(A) Oblique lighting





(B) Intense lighting





(C) Rubbing with a pencil lead





(D) ESDA





Answer: (D)











46. Cadaveric spasm indicates





(A) Suicide





(B) Homicide





(C) Natural death





(D) Last act of a person before death





Answer: (D)











47. The sequence of post-mortem changes in a cadaver includes





(A) Rigor mortis, primary flaccidity, secondary flaccidity, marbling





(B) Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling





(C) Marbling, secondary flaccidity, primary flaccidity, rigor mortis





(D) Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling





Answer: (B)











48. “Taches Noire Scleroitiques” is a post-mortem feature seen in





(A) Eyes





(B) Nostrils





(C) Ears





(D) Mouth





Answer: (A)











49. The following are examples of unnatural sexual offences





(i) Sodomy





(ii) Incest





(iii) Buccal coitus





(iv) Bestiality





Codes:





(A) (i), (ii) and (iii) are correct.





(B) (ii) and (iv) are correct.





(C) (i), (ii) and (iv) are correct.





(D) (i), (iii) and (iv) are correct.





Answer: (D)











50. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?





(A) CrPC 84





(B) CrPC 80





(C) IPC 84





(D) IPC 80





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting