-->

Forensic Science 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Forensic Science 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



1. Match the following:





List – I                        List – II





a. Inquest                    i. Cross examination





b. Conduct Money      ii. Police





c. Leading Question    iii. Body of evidence





d. Corpus delect          iv. Witness





Codes:





      a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iii ii iv i





(C) iv i iii ii





(D) i iii ii iv





Answer: (A)











2. Conduct money is paid for





(A) Conducting an autopsy





(B) Chemical analysis





(C) Collecting evidentiary material at crime scene.





(D) Appearing in a court as witness.





Answer: (D)











3. Which of the following types of inquests are presently held in India?





(A) Coroner and Police





(B) Police and Magistrate





(C) Magistrate and Coroner





(D) Police and Medical Examiner





Answer: (B)











4. The scales of hair can be preserved with the help of





(A) Wax cast





(B) Nail polish





(C) Plaster of Paris cast





(D) Plasticine





Answer: (B)











5. The term ‘Expert evidence’ is defined in section





(A) 45, Indian Evidence Act





(B) 131, Indian Evidence Act





(C) 45, Criminal Procedure code





(D) 131, Criminal Procedure code





Answer: (A)











6. Gas chromatography was developed by





(A) G.D. Kohler and K. Thide





(B) Henry and Pascal





(C) Piobert and Pascal





(D) Leduce and K. Thide





Answer:(A)











7. Chromatography was first reported by





(A) Ramsey





(B) Henry





(C) Pascal





(D) Leduce





Answer: (A)











8. Copy prepared by superimposing the document is called:





(A) Traced forgery





(B) Simulated forgery





(C) Free tend forgery





(D) Asymetrical forgery





Answer: (A)











9. Within a monochrometer, the necessary collimation and focussing are performed by:





(A) Mirrors





(B) Detectors





(C) Prisms





(D) Photo tubes





Answer: (A)











10. Match the instrument with the detector.





List – I                                                            List – II





i. Atomic Absorption Spectrometer                a. Thermal conductivity





ii. Infra Red Spectrometer                              b. Hypersensitive Photoplate





iii. Emission Spectrograph                              c. Golay





iv. Gas liquid Chromatography                       d. Photomultiplier Tube





Codes:





      a b c d





(A) iv iii ii i





(B) i iv iii ii





(C) i iii iv ii





(D) iii iv iii i





Answer: (A)











11. Optical components in UV spectrometer are made up of:





(A) Glass





(B) Quartz





(C) Sodium-Halide Bromide





(D) Plastic





Answer: (B)











12. Conventional electrophoretic techniques resolve allelic products of





PGM locus into one of these phenotypes:





(A) 1, 1-2 and 2





(B) 1, 1-1 and 2





(C) 1, 2-2 and 2





(D) 2, 1-1 and 1





Answer: (A)











13. Seminal fluid choline originate from the





(A) Seminal vesicle





(B) Sertoli’s cell





(C) Leydig cell





(D) Prostate





Answer: (C)











14. Assertion (A): Foetal and adult haemoglobin can be differentiated in its globin component.





Reason (R): Because the adult haemoglobin is denatured by alkali while the foetal one is not.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct but (R) is incorrect.





(C) Both (A) and (R) are incorrect.





(D) (R) is correct but (A) is incorrect.





Answer: (A)











15. One of the following tests is used to determine the species of origin from blood stain:





(A) Acid phosphate





(B) Teichmann





(C) Fluorescence





(D) Immuno precipitation





Answer: (D)











16. The following typing is used to determine the both sex from a biological specimen:





(A) Mt. STR typing





(B) Amelogenin typing





(C) PCR typing





(D) Y-STR typing





Answer: (B)











17. Richest concentration of choline in the spermatic fluid was determined by





(A) Jhonston (1896)





(B) Davis and Wilson (1974)





(C) Fletcher et al (1935)





(D) Florence (1886)





Answer: (C)











18. Considering mode of administration, poison acts more rapidly when:





(A) Inhaled in gaseous state





(B) Injected intramuscularly





(C) Injected subcutaneously





(D) Applied to skin





Answer: (A)











19. Match the following:





List – I                        List – II





a. Cardiac                    i. Brucine





b. Deleriant                 ii. Calotropin





c. Spiral                       iii. Aconitine





d. Irritant                     iv. Cannabinoid





Codes:





      a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iii iv i ii





(C) iv i iii ii





(D) i ii iii iv





Answer: (B)











20. Radioactivity of a substance can be measured by





(A) TCD detector





(B) MCT detector





(C) EC detector





(D) Geiger Muller counter





Answer: (D)











21. Following is the active component of marking nut:





(A) Semicarpol





(B) Semicarpine





(C) Semicarbine





(D) Semicarmine





Answer: (A)











22. Following test is a confirmatory test for phenol





(A) Ware’s Nitrite Test





(B) Cobalt Thiocyanate Test





(C) Vitali’s Test





(D) Marqui’s Test





Answer: (A)











23. Rectified spirit as preservative is contra-indicated in cases of poisoning by:





(A) Alcohol





(B) Phosphorus





(C) Acetic acid





(D) All of above





Answer: (D)











24. HMX contains





(A) Cyclotetra Methylene Tetranitramine





(B) Ammonium Nitrate





(C) Nitro-Glycerine





(D) Cyclo-Trimethylene Tri-nitrate





Answer: (A)











25. It is not used as a primer in cartridge:





(A) Hg fulminate





(B) Ammonium nitrate





(C) Lead azide





(D) Lead styphnate





Answer: (B)











26. Wads and cushion wads are found in:





(A) 7.62 mm cartridge





(B) 0.303” cartridge





(C) 12 bore cartridge





(D) None of the above





Answer: (C)











27. Snap haunt is a





(A) 12 bore gun





(B) Flintlocks muzzle loader





(C) Improvised gun





(D) Carbine





Answer: (B)











28. Following column packing materials are available in HPLC:





(A) Microporous





(B) Pellicular





(C) Bonded Phase





(D) All of above





Answer: (D)











29. The number of land and grooves in 32 revolvers is





(A) 4





(B) 5





(C) 6





(D) 7





Answer: (C)











30. The number of LG pellets in 12 bore cartridge is





(A) 1





(B) 4





(C) 6





(D) 8





Answer: (C)











31. Teaching of Forensic Science for the first time in India was started in 1959 at the following place:





(A) Delhi





(B) Hyderabad





(C) Patiala





(D) Sagar





Answer: (D)











32. Match the following:





List – I                                                List – II





Firearm                                                Trigger pull in pound





a. Ordinary shot gun                           i. 31/2 to 41/2 pound





b. Pistol                                               ii. 3-4 pound





c. Revolver Double Action                 iii.16-20 pound





d. Service Rifle                                   iv. 6-7 pound





Codes:





     a b c d





(A) i ii iii iv





(B) i iv ii iii





(C) iii iv i ii





(D) ii i iv iii





Answer: (A)











33. In a firearm case, casuality criteria for man is:





(A) 58 ft / pound





(B) 60 ft / pound





(C) 62 ft / pound





(D) 65 ft / pound





Answer: (A)











34. For wound ballistics study in human beings, the following is used in experiments:





(A) 10% gelatin gel block





(B) 20% gilatin gel block





(C) 10% agar gel block





(D) 20% starch gel block





Answer: (B)











35. Firing Pin marks of a gun are:





(A) Compression marks





(B) Cut marks





(C) Striatian marks





(D) Repeatative marks





Answer: (A)











36. The human genome contains about _______ DNA molecules per diploid geneme.





(A) 4 X 109





(B) 5 X 109





(C) 6 X 109





(D) 7 X 109





Answer: (C)











37. The writing on charred document can be restored by:





(A) Reflected light





(B) Ultraviolet rays





(C) Infrared Photography





(D) None of these





Answer: (C)











38. The most common means of identification of faeces sample is by the detection of





(A) Ptylin





(B) Glycogen





(C) Urobilinogen





(D) Creatin





Answer: (C)











39. Tailing of a wound is seen in





(A) Chop wound





(B) Contusion





(C) Laceration





(D) Incised wound





Answer: (D)











40. Scalds are caused by





(A) Dry heat





(B) Moist heat





(C) Joule burn





(D) Filigree burns





Answer: (B)











41. A brownish colored scab over an abrasion is formed by





(A) < 24 hours





(B) 2-3 days





(C) 5-7 days





(D) 10-15 days





Answer: (B)











42. Apart from humans, P30 in seminal stain is found in





(A) Cat





(B) Fowl





(C) Rat





(D) Cow





Answer: (A)











43. In vehicle accident, tyre marks on body is suggestive of:





(A) Run over





(B) Primary impact





(C) Secondary impact





(D) Tertiary impact





Answer: (A)











44. Match the following in case of deciphering of secret writings:





List – I                                    List – II





a. Soap                                    i. heat





b. Milk                                     ii. Ferric compounds





c. Sodium Chloride                 iii.water





d. Potassium thiocyanate        iv.silver nitrate





Codes:





      a b c d





(A) iii i iv ii





(B) iv iii i ii





(C) ii i iv iii





(D) iv iii ii i





Answer: (A)











45. The following is a suitable material for casting of tool marks:





(a) Wax





(b) Plasticine





(c) Woodsmetal





(d) Faxfilm





Codes:





(A) (a) and (b) are correct.





(B) (b) and (c) are correct.





(C) (c) and (d) are correct.





(D) (a) and (d) are correct.





Answer: (C)











46. Pyrolysis gas chromatography is useful technique for characterization of the following paint constituents:





(A) Pigment





(B) Binder





(C) Lacquer





(D) Solvent





Answer: (B)











47. Radial fractures on glass, surface starts on:





(A) Side of impact





(B) Opposite side of impact





(C) Edge of the glass





(D) Corners of the glass





Answer: (B)











48. “Davidson Body” is present in





(A) Basophil





(B) Neutrophil





(C) Lymphocyte





(D) Monocyte





Answer: (B)











49. Shoval shaped incisors are found amongst





(A) Mongoloids





(B) Negroid





(C) Aboriginal Australians





(D) Eskimos





Answer: (A)











50. Boyde’s formula helps to determine





(A) Age





(B) Sex





(C) Stature





(D) Race





Answer: (A)











51. The following is not a feature of autemortem burns?





(A) Cherry red color of blood





(B) Soot in the airways





(C) Blisters over skin





(D) Inflamation of skin





Answer: (C)











52. Which of the following sutures of the skull are the first to fuse?





(A) Coronal





(B) Frontal





(C) Sagittal





(D) Lamdoid





Answer: (B)











53. The centre of ossification for the iliac crest appears by the age of





(A) 12 years





(B) 14 years





(C) 16 years





(D) 21 years





Answer: (B)











54. The following is most likely to develop individual characteristics when it is used a lot:





(A) Typewriting





(B) Ink jet printing





(C) Dot matrix printing





(D) Laser jet printing





Answer: (A)











55. Indented writing means:





(A) Invisible writing





(B) Coding





(C) Marginal writing





(D) Sub-surface impressions





Answer: (D)











56. Assertion (A): For comparison purpose of handwriting non-request standards are also desirable.





Reason (R): They are free of intentional disguise.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true but, (R) is false.





(D) (A) is false but, (R) is true.





Answer: (A)











57. The following percentage of ridge matching is a positive proof of matching in striation tool marks examination:





(A) 30%





(B) 40%





(C) 50%





(D) 60% and above





Answer: (D)











58. As per “Rule of Nine”, the surface area of the body involved for the trunk is





(A) 9%





(B) 18%





(C) 27%





(D) 36%





Answer: (D)











59. Signatures on cheques, drivers license and other official documents are examples of:





(A) Request writings





(B) Non-request writings





(C) Exhibits





(D) All of above





Answer: (B)











60. Acroreaction test helps to identify a





(A) Entry wound of filigree burn





(B) Exit wound of filigree burn





(C) Entry wound of joule burn





(D) Exit wound of joule burn





Answer: (C)











61. Cremains refers to the study of





(A) Buried body





(B) Cremated remains





(C) Skeletal remains





(D) Decomposing body





Answer: (B)











62. Area of “contact flattening” is associated with





(A) Cooling of body





(B) Hypostasis





(C) Rigor mortis





(D) Putrefaction





Answer: (B)











63. Assertion (A): Blood less dissection of neck structures is recommended in deaths due to strangulation.





Reason (R): It allows identifying and excluding post-mortem artefacts.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is wrong





(B) Both (A) and (R) are correct





(C) (A) is incorrect but (R) is correct





(D) (A) and (R) are incorrect





Answer: (B)











64. Bobbit syndrome is





(A) Mutilation of breast by male partner





(B) Mutilation of vagina by male partner





(C) Mutilation of face by female partner





(D) Mutilation of penis by femalepartner





Answer: (D)











65. Organophorous compounds and carbamates are powerful inhibitors of





(A) Cholin esterase





(B) Acetylcholin esterase





(C) Monoacetylcholin esterase





(D) None of the above





Answer: (A)











66. In handwriting, a short initial or terminal stroke is called:





(A) Hook





(B) Hiatus





(C) Spur





(D) Staff





Answer: (C)











67. Following devised the starch-iodine test to determine the presence of semen





(A) Willott





(B) E.M. Southern





(C) Roberts





(D) Ouchterlong





Answer: (C)











68. The cutting of barrel length in shotgun causes





(A) Decrease in dispersion of pellets





(B) Increase in dispersion of pellets





(C) No change in dispersion of pellets





(D) Distortion of pellets





Answer: (B)











69. Pressure start curve inside the barrel determines





(a) Temperature of projectile





(b) Trajectory of projectile





(c) Velocity of projectile





(d) Striking energy of projectile





Codes:





(A) (a) and (b) are correct.





(B) (b) and (c) are correct.





(C) (c) and (d) are correct.





(D) (b) and (d) are correct.





Answer: (C)











70. The stamped serial number on barrel can be restored by





(A) Hydrofluoric acid





(B) FeCl3 reagent





(C) CuCl2 reagent





(D) AgCl reagent





Answer: (C)











71. Musket is a





(A) Muzzle loader





(B) Rifled arm





(C) Carbine





(D) A shoulder firearm with smooth bore barrel





Answer: (D)











72. In bullet projectory the maximum range can be attained if the angle of projection is:





(A) 30°





(B) 45°





(C) 40°





(D) 75°





Answer: (B)











73. The energy of the projectile is calculated by





(A) Mgh





(B) MR





(C) MV2





(D) 1/2 MV2





Answer: (D)











74. Assertion (A): In shotgun, the dispersion of pellets is more in the true cylinder gun than choked gun.





Reason (R): Choking of barrel is not related to dispersion of pellet.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct





(B) (R) is correct, but (A) is incorrect





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect





(D) Both (A) and (R) are incorrect





Answer: (C)











75. Dumdum Bullet is so called becaus :





(A) Tip is chiselled off.





(B) It is made of Cu and Ni.





(C) It is very small bullet.





(D) Its velocity is very high.





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting