-->

Defence and Strategic Studies 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Defence and Strategic Studies 2013 September UGC NET Solved Question Paper II 



1. Cabinet Committee on security is presided by





(A) Defence Minister





(B) National Security Advisor





(C) Prime Minister





(D) President of India





Answer: (C)











2. Lakshadweep is a





(A) Islet





(B) Island





(C) Continent





(D) Capital of a state





Answer: (B)











3. Officer Training Academy is located at





(A) Bombay





(B) Kolkata





(C) Chennai





(D) Hyderabad





Answer: (C)











4. Identify the correct descending order in respect of ethnic population in the Jafana province of Sri Lanka.





(A) Sinhalese, Tamils, Muslims, Christians





(B) Tamils, Muslims, Sinhalese, Christians





(C) Muslims, Tamils, Christians, Sinhalese





(D) Christians, Tamils, Muslims, Sinhalese





Answer: (B)











5. “Universal Declaration of Human Rights” was adopted by U.N.O. on





(A) 24th Oct. 1945





(B) 10th Dec. 1948





(C) 25th Sept. 1951





(D) 30 July 1970





Answer: (B)











6. Identify the correct sequence of induction of following ships in Indian Navy in chronological order:





(A) INS Vikrant, INS Virat, INS Jalashwa, INS Arihant





(B) INS Arihant, INS Virat, INS Vikrant, INS Jalashwa





(C) INS Jalashwa, INS Vikrant, INS Arihant, INS Virat





(D) INS Virat, INS Vikrant, INS Arihant, INS Jalashwa





Answer: (A)











7. Match the military activity given in List – I with their military code name given in List – II. Choose the appropriate code:





List – I                                                                                                List – II





a. Integration of Hyderabad into Indian Union                                 i. OP Polo





b. Integration of Goa into Indian Union                                            ii. OP Vijay





c. Liberation of East Pakistan                                                             iii. OP Cactus Lily





d. Clearance of Terrorists from Golden Temple (Punjab)                   iv. OP Blue Star





Codes:





(A) (a)(i), (b)(ii), (c)(iii), (d)(iv)





(B) (b)(ii), (c)(iii), (b)(ii), (c)(iii)





(C) (c)(iii), (d)(ii), (a)(i), (b)(ii)





(D) (a)(iv), (a)(i), (d)(iv), (a)(i)





Answer: (A)











8. Mark the correct sequence of world regions in descending order in respect of per capita CO2 emissions





(A) Europe, Middle East and North Africa, Oceana, Asia (excluding middle East), North America





(B) North America, Oceana, Europe, Middle East and North Africa, Asia (excluding Middle East)





(C) Europe, North America, Oceana, Asia (Excluding Middle East), Middle East and North Africa





(D) North America, Europe, Asia (excluding Middle East), Oceana, Middle East and North Africa





Answer: (B)











9. Chakma refugees are





(A) Ethnic Vietnamese settled in Cambodia





(B) Muslim Burmese who fled to Bangladesh following repression by the Burmese Junta





(C) Sinhalese who fled the Jaffna peninsula in the wake of civil war





(D) Buddhist inhabitants of Chittagong Hill Tracts in Bangladesh who fled to India.





Answer: (D)











10. Rimland Theory emphasises on





(A) Core area





(B) Inner crescent





(C) Outer crescent





(D) Core area and outer crescent





Answer: (B)











11. Arrange the sequence of wars in India in chronological order.





(A) Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Bangladesh Liberation War, Goa Liberation War





(B) Goa Liberation War, Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Bangladesh Liberation War





(C) Indo-Pak War on Kashmir, Goa Liberation War, Sino Indian War, Bangladesh Liberation





War





(D) Indo-Pak War on Kashmir, Sino Indian War, Goa Liberation War, Bangladesh Liberation War





Answer: (C)











12. How many countries emerged out of disintegration of USSR?





(A) Nine





(B) Twelve





(C) Fifteen





(D) Six





Answer: (C)











13. CTBT is meant to





(A) Create Nuclear free zone in Asia





(B) Create Nuclear free zone





(C) Ban testing of Nuclear weapons





(D) Ban production and export of Nuclear Material





Answer: (D)











14. “Who so ever rules the ocean, will rule the world” was propounded by





(A) A.T. Mahan





(B) Walter Lippman





(C) Mao Tse Tung





(D) Indira Gandhi





Answer: (A)











15. The difference between a nuclear reactor and atomic bomb is that





(A) No chain reaction takes place in nuclear reactor, while in the atomic bomb there is a chain reaction.





(B) The chain reaction in nuclear reactor is controlled.





(C) The chain reaction in nuclear reactor is not controlled.





(D) No chain reaction takes place in atomic bomb, while it takes place in nuclear reactor





Answer: (B)











16. Bandung Conference refers to meeting of which group of countries?





(A) European countries





(B) Latin American countries





(C) Asian countries





(D) African countries





Answer: (C)











17. Karbi Aunglong is a militant organisation operating in





(A) Assam and Meghalaya





(B) Mizoram and Tripura





(C) Nagaland and Manipur





(D) Nagaland and Mizoram





Answer: (A)











18. What is a ‘White Paper’?





(A) A preliminary report of Government proposals for discussions.





(B) The complete freedom to take action on a particular issue.





(C) A Parliamentary Report





(D) A report published by the Government for the knowledge of the public





Answer: (D)











19. The instrument used in seeing objects on the surface of sea from submarine is known as





(A) Kaleidoscope





(B) Spectroscope





(C) Telescope





(D) Periscope





Answer: (D)











20. Which one of the International Organization proposed at Bretton Woods, was never created?





(A) International Trade Organization





(B) GATT





(C) WTO





(D) IMF





Answer: (A)











21. Who was the chief architect of India’s Nuclear Development Programme?





(A) Homi J. Bhabha





(B) Jagdish Chandra Bose





(C) Raja Ramanna





(D) H.N. Sethna





Answer: (A)











22. “We will wage a thousand years war against India”, is a statement related to





(A) Zia-ul-Haq





(B) Ayub Khan





(C) Yahya Khan





(D) Z.A. Bhutto





Answer: (D)











23. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:





Assertion (A): Revolutionary Movement failed to make any big dent in British hold over India.





Reason (R): The movement lacked centralised leadership and coordination among various groups.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true and (R) substantiates (A).





(C) (A) is false and (R) is true and (R) do not substantiate (A)





(D) (R) is true and (A) is false.





Answer: (B)











24. Which one of the following is known as biological agent used in war?





(A) G. Fever





(B) Gun Powder





(C) Anthrax





(D) Swine flue





Answer: (C)











25. Two extreme points of supply chain are





(A) Logistic supply from raw material to finished goods at the place of user.





(B) Logistic supply from industry to place of demand.





(C) Logistic supply from Industry to supply depot.





(D) Logistic supply from raw material to Industry.





Answer: (A)











26. Operation cactus relates to





(A) IPKF assistance in Sri Lanka





(B) NSG anti-terrorist operation in Punjab





(C) Indian army’s assistance to Maldives Government.





(D) American operation in Iran to relieve American hostages.





Answer: (C)











27. Which one of the following is not the goal of terrorism?





(A) Political independence





(B) Weaken government





(C) Car bomb





(D) Free prisoners





Answer: (C)











28. D├ętente in US-USSR relations did not imply





(A) elimination of all differences between them on international issues.





(B) a limited understanding for cooperation for containing China.





(C) the realisation of the dangers of the uncontrolled race of nuclear and strategic weapons.





(D) Both (A) and (B) of the above





Answer: (D)











29. “Smiling Buddha” was the code name of





(A) India’s First Nuclear test





(B) India’s Second Nuclear test





(C) Indo-Soviet Treaty 1971





(D) Indo-US Nuclear Agreement





Answer: (A)











30. Nuremberg Trial is associated with





(A) Nobel Prize





(B) War Crime





(C) Peace Prize





(D) Oscar Prize





Answer: (B)











31. Heavy water is





(A) Water treated with chlorine





(B) Water which does not form lather easily with soap





(C) Distilled water





(D) Water used as a moderator in nuclear reactors.





Answer: (D)











32. Which of the following two countries does the Karakoram Highway connect?





(A) India and Nepal





(B) China and Nepal





(C) Pakistan and China





(D) Pakistan and Afghanistan





Answer: (C)











33. Identify the correct sequence of Publication of following Books in chronological order:





(A) Himalayan Blunder, Kargil Report, Discovery of India, Blind men of Hindustan





(B) Kargil Report, Blind men of Hindustan, Himalayan Blunder, Discovery of India





(C) Blind men of Hindustan, Kargil Report, Discovery of India, Himalayan Blunder





(D) Discovery of India, Himalayan Blunder, Blind men of Hindustan, Kargil Report





Answer: (D)











34. ‘Blitzkreig’ was a tactics employed in II W.W. by





(A) England





(B) France





(C) Russia





(D) Germany





Answer: (D)











35. Assertion (A): Economic Globalization across the world is heavily concentrated among few key economies.





Reason (R): The powerful social forces favour the advance of economic globalization.





Codes:





(A) (A) is false, but (R) is true.





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true, (R) is not the reason of (A).





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











36. Match the following concepts (List – I) with their respective security concern (List – II) and choose the appropriate





Code:





List – I                                                                                                List – II





a. HIV                                                                                                             i. Energy security





b. Global warming                                                                              ii. Political security





c. Oil and Natural Gas                                                                                    iii. Environment security





d. Governance                                                                                     iv. Health Security





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) iv iii i ii





(C) ii i iv iii





(D) iv i ii iii





Answer: (B)











37. Identify the correct sequence of Induction in Air Force of following aircrafts in their chronological order:





(A) Mig, Sukhoi, Gnat, Miraj





(B) Gnat, Mig, Jaguar, Sukhoi





(C) Tejas, Mig, Miraj, Gnat





(D) Sukhoi, Jaguar, Mig, Gnat





Answer: (B)











38. Match the major conventional weapons arms suppliers and their main recipients, in recent time.





List – I                                                                                                List – II





a. U.S.A.                                                                                             i. China





b. France                                                                                             ii. Turkey





c. Russia                                                                                              iii. South Korea





d. Germany                                                                                         iv. U.A.E.





Codes:





        a b c d





(A) iii i iv ii





(B) i ii iv iii





(C) iii iv i ii





(D) iv ii iii i





Answer: (C)











39. Match the militant organization given in List – I with their respective States given in List – II. Choose the appropriate code:





List – I                                                                                                List – II





a. National Democratic Front of Bodoland                                        i. Assam





b. United National Democratic Front                                                 ii. Manipur





c. National Volunteers Council                                                           iii. Meghalaya





d. Naga National Council                                                                   iv. Nagaland





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iii iv





(C) iii ii i iv





(D) iv ii iii i





Answer: (A)











40. Match the following Aircraft (List – I) with the countries of their origin (List – II) and choose the appropriate code.





List – I                                                                                                List – II





a. Jaguar                                                                                              i. India





b. Miraj                                                                                                ii. Britain





c. Mig                                                                                                  iii. France





d. Tejas                                                                                                iv. Russia





Codes:





       a b  c d





(A) ii iv iii i





(B) iii iv i ii





(C) ii iii iv i





(D) i ii iv iii





Answer: (C)











41. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:





Assertion (A): It is a fact that cross border terrorism is an externally inspired phenomenon but it is also a fact that this phenomenon gets internal assistance and motivation.





Reason (R): Few sleeping-cells and frustrated individuals offer assistance and motivation to external agencies responsible for sponsoring terrorism.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the logical conclusion of (A).





(B) Both (A) and (R) are incorrect and (R) is the logical conclusion of (A).





(C) (A) is correct but (R) is not correct.





(D) (A) is incorrect but (R) is correct.





Answer: (A)











42. Who was the commander of the 7th Brigade in the Sino-Indian conflict of 1962?





(A) Brig. Surinder Singh





(B) Brig. J.P. Dalvi





(C) Brig. Gurmeet Kanwal





(D) Brig. J.S. Aurora





Answer: (B)











43. ‘Atom for Peace’ concept was propounded by





(A) Abraham Lincoln





(B) John F. Kennedy





(C) Dwight Esenhower





(D) D. Roosevelt





Answer: (C)











44. “Collective Security of Asia” concept was initiated by





(A) L. Breznev





(B) J.L. Nehru





(C) Abdul Jamal Nasser





(D) Nelson Mandela





Answer: (A)











45. “National Missile Defence” strategy was coined by





(A) France





(B) U.S.A.





(C) Europe





(D) Russia





Answer: (B)











46. Exclusive Economic Zone maritime limit is





(A) 12 kms





(B) 200 kms





(C) 350 kms





(D) 150 kms





Answer: (C)











47. Arrange the following Oceans in terms of area in the ascending order:





(A) Arctic Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean, Indian Ocean





(B) Atlantic Ocean, Arctic Ocean, Indian Ocean, Pacific Ocean





(C) Arctic Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean





(D) Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean





Answer: (C)











48. ‘Wings of Fire’ in the name of a book written by





(A) Raja Ramanna





(B) Jaswant Singh





(C) K. Subramanian





(D) Abdul Kalam





Answer: (D)











49. The event which triggered the beginning of the first World War was





(A) Austria’s declaration of war on Serbia





(B) Germany’s invasion of neutral Belgium





(C) Assassination of Francis Ferdinand





(D) Germany’s declaration of war on Russia





Answer: (C)











50. Indira Gandhi Peace Prize for year 2009 was awarded to





(A) Benazir Bhuto





(B) Shaikh Hasina





(C) Begum Khalida Zia





(D) Sonia Gandhi





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting