-->

Defence and Strategic Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Defence and Strategic Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper II 



1. Clausewitz is associated with which of the following statements?





(A) War is desirable but periodically.





(B) War stems from economic necessity.





(C) War is a continuation of policy by other means.





(D) War indicates the direction of the politics.





Answer: (C)











2. Assertion (A): As per realist theory, State exists in an anarchic international system, characterised by the absence of an authoritative hierarchy.





Reason (R): States in international system can rely only on themselves.





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.





Answer: (D)











3. Assertion (A): The Nation-State is the foundation for national self-determination.





Reason (R): Nations are spread among several States.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the logical conclusion of (A).





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (A)











4. India’s Satellite Launching Centre is located at





(A) Trivandrum





(B) Kavaratti





(C) Sriharikota





(D) Chandipur





Answer: (C)











5. Which one of the following is not the Pakistani nuclear missile?





(A) Jericho





(B) Shaheen





(C) Ghauri





(D) Ra-ad





Answer: (A)











6. Match the following:





(a) Iraqi invasion in 1990                                I Al Qaeda





(b) Civil War in Bosnia and Kosovo               II Russia





(c) Glasnost and Perestroika                           III Kuwait





(d) Terrorist acts against US                           IV Disintegrated Yugoslavia





     (a) (b) (c) (d)





(A) IV III II I





(B) II III I IV





(C) IV III I II





(D) III IV II I





Answer: (D)











7. Which one of the following is not the means of Coercive settlement of disputes?





(A) Blockade





(B) Arbitration





(C) Arms Embargo





(D) Sanctions





Answer: (B)











8. Match the following missiles with their respective countries.





(a) Shaheen                 I India





(b) Patriot                    II Pakistan





(c) Prithvi                    III China





(d) Dong Feng            IV USA





     (a) (b) (c) (d)





(A) III II IV I





(B) II IV I III





(C) I III IV II





(D) IV I III II





Answer: (B)











9. The United Nations’ Organisation (UNO) declared the Indian Ocean as a Zone of Peace in





(A) 1981





(B) 1971





(C) 1961





(D) 1972





Answer: (B)











10. During World War II the important event that took place on 7thDecember, 1941 was when





(A) Germany invaded Russia.





(B) Britain and France declared war on Germany.





(C) Japanese attack on Pearl Harbour.





(D) A second front was launched by the Allied Powers.





Answer: (C)











11. ‘Durand Line’ is a border demarcation between





(A) India-Afghanistan





(B) Pakistan-Afghanistan





(C) China-Russia





(D) China-Pakistan





Answer: (B)











12. Treaty of Westphalia mainly deals with





(A) Plural State





(B) Principle of Sovereignty





(C) Principle of Equality





(D) Democratic State





Answer: (B)











13. Choose the appropriate code for the Assertion (A) and Reason (R) as given below:





Assertion (A): The national security perception of a nation-state is the product of interaction of security awareness and suggestive nature of its citizen and information gathering mechanism of the government.





Reason (R): The common citizen of India, by and large, lack security awareness and think that it is the responsibility of the government to look after the process of national security.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are logical and (A) is the reason of (R).





(B) Both (A) and (R) are illogical and (A) is the reason of (R).





(C) (A) is logical, but (R) is illogical & (A) is not the reason of (R).





(D) (A) is illogical, but (R) is logical & (A) is the reason of (R).





Answer: (A)











14. Assertion (A): NGOs are primary actors at the grass root level in mobilizing individuals to act.





Reason (R): NGOs played a key role at Rio Conference of 1992 on environment and development.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) and (R) both are false.





(C) (A) and (R) both are true, but (R) is not the proper explanation of (A).





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











15. ‘Parcel Island’, dispute is between which of the following countries?





(A) South Korea – North Korea





(B) China – Japan





(C) China – Philippines





(D) Malaysia – Indonesia





Answer: (B)











16. Which of the following security force is deployed on Sino-Indian border?





(A) Central Reserve Police Force (CRPF)





(B) Border Security Force (BSF)





(C) Indo Tibetan Border Police (ITBP)





(D) Seema Suraksha Bal (SSB)





Answer: (C)











17. Which of the following is not a principle of war?





(A) Concentration





(B) Surprise





(C) Logistics





(D) Mobility





Answer: (C)











18. Kautilya’s Arthashastra is often compared to





(A) Machiavelli’s “The Prince”





(B) Adam Smith’s “Wealth of Nation”





(C) Leo Tolstoy” War and Peace”





(D) The Indian Constitution





Answer: (A)











19. Incident 26/11 denotes the terrorist attack on





(A) Indian Parliament





(B) Mumbai attack





(C) U.S. Embassy at Nairobi





(D) World Trade Centre-New York.





Answer: (B)








20. Match the following Personalities (Table I) with their weapons with which they are associated (Table II) and choose the appropriate code.





Table – I                      Table – II





(a) Abdul Kalam         (i) Air Craft





(b) Raja Ramanna       (ii) Messile





(c) Guderian                (iii) Nuclear Bomb





(d) Douhet                  (iv) Tank





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iv) (iii)





(B) (iii) (i) (ii) (iv)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (iv) (ii) (i) (iii)





Answer: (C)











21. Which one of the following organization originated from GATT?





(A) O.E.C.D.





(B) N.I.E.O.





(C) W.T.O.





(D) U.N.C.T.A.D.





Answer: (C)











22. Identify the top four countries with highest military expenditure in recent time.





(A) USA, China, France, UK





(B) USA, Russia, Japan, Germany





(C) USA, France, Germany, Japan





(D) USA, Japan, Russia, UK





Answer: (A)











23. Which of the following is not the organ of UNO?





(A) Security Council





(B) International Court of Justice





(C) General Assembly





(D) Regional Security





Answer: (D)











24. Aksai Chin Road links





(A) Rangiya-Tawang





(B) Manali-Leh





(C) Tibet-Xin Xiang





(D) Leh-Nubra





Answer: (C)











25. Tashkent Agreement between India and Pakistan was signed in the year





(A) 1948





(B) 1962





(C) 1966





(D) 1971





Answer: (D)











26. Where is ‘Diego Garcia located?





(A) Arctic Ocean





(B) Pacific Ocean





(C) Indian Ocean





(D) Atlantic Ocean





Answer: (C)











27. “String of Pearl” is concept of Naval Encirclement propounded by _____.





(A) Australia





(B) China





(C) Japan





(D) USA





Answer: (B)











28. Which of the following is pertinent to China’s nuclear-weapon test site?





(A) Yarkand





(B) Khotan





(C) Kashgar





(D) Lop Nor





Answer: (D)











29. Which of the following country is not a member of ASEAN Group?





(A) Malaysia





(B) North Korea





(C) Indonesia





(D) Singapore





Answer: (B)











30. Which of the following country is not a member of Commonwealth Nation?





(A) India





(B) Australia





(C) Nepal





(D) Sri Lanka





Answer: (C)











31. Which one of former Soviet Union independent State is a fragmented State?





(A) Belarus





(B) Armenia





(C) Azerbaijan





(D) Georgia





Answer: (C)











32. Car Nicobar Island is located in





(A) Lakshadweep





(B) Andaman





(C) Palk Strait





(D) Strait of Malacca





Answer: (B)











33. Sino-Pak Nexus is pertaining to





(A) Rann of Kutch





(B) Chumbi Valley





(C) Karakoram Highway





(D) Wagha Border





Answer: (C)











34. Match the following battles theatre (Table I) with a particular war (Table II) and choose the appropriate code.





Table – I                      Table – II





(a) Tawang                  (i) 1965 war





(b) Drass                      (ii) 1962 war





(c) Khem Karan          (iii) 1948 war





(d) Baramula               (iv) 1999 Kargil war





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (i) (ii)





(B) (ii) (iv) (i) (iii)





(C) (i) (iii) (iv) (ii)





(D) (iv) (ii) (i) (iii)





Answer: (B)











35. The basic cause of break-up of Soviet Union was





(A) Socio-cultural aspects





(B) Economy





(C) Ethnic issues





(D) Pastoral moves





Answer: (B)











36. ‘Ichogil Canal’ is a man-made waterways located at





(A) India-Bangladesh Border





(B) India-China Border





(C) India-Pakistan Border





(D) India-Nepal Border





Answer: (C)











37. Which of the following is not taken as the instrument of National Security?





(A) Intelligence Services





(B) National Security Guard





(C) Para Military Forces





(D) Central Vigilance Commission





Answer: (D)











38. The AGNI Missile of India could be specified as





(A) Short Range Missile





(B) ICBM





(C) Medium Range Missile





(D) Air to Surface Missile





Answer: (B)











39. ‘Brahmos’ is the name of





(A) Submarine





(B) Aircraft





(C) Missile





(D) U.A.V.





Answer: (C)











40. Which of the following is one of the integral components of Confidence Building Measures?





(A) Negotiations on equal terms





(B) Absence of inimical postures and prevalence of transparency in relations





(C) Third party mediation





(D) Stable security as a condition for confidence building





Answer: (A)











41. What are the causes of rise of fundamentalism in Afghanistan?





(A) Religious Orthodoxy





(B) Poverty





(C) Illiteracy





(D) Regional Security Environment





Answer: (A)











42. Helsinki Conference (1975) also provided a new concept of peace making known as





(A) Collective Security





(B) South-North Co-operation





(C) Confidence Building Measures





(D) Nuclear Peace Initiative





Answer: (C)











43. Which one of the following oceans was known as the British Lake?





(A) Atlantic Ocean





(B) Arctic Ocean





(C) Indian Ocean





(D) Pacific Ocean





Answer: (C)











44. United Nations’ Organisation (UNO) came into existence on





(A) October 24, 1944





(B) October 24, 1945





(C) June 26, 1945





(D) October 24, 1946





Answer: (B)











45. Which one of the following is not a land-locked State?





(A) Bhutan





(B) Nepal





(C) Egypt





(D) Mongolia





Answer: (C)











46. India’s Continental Strategy is linked with





(A) India-Nepal





(B) Indo-Pak and Sino-Indian Border disputes





(C) Indo-Myanmar Border





(D) India-Bangladesh Border





Answer: (B)











47. Who amongst the following was the first Field Marshal in India?





(A) J.N. Chaudhary





(B) K.M. Carriappa





(C) S.H.F.J. Maneckshaw





(D) V.P. Malik





Answer: (C)











48. Which of the following is not an element of a Nation State?





(A) Territory





(B) Sovereignty





(C) Government





(D) Ethnicity





Answer: (D)











49. Neutrality is a condition that can exist only in times of





(A) Harmony





(B) Revolution





(C) War





(D) Peace





Answer: (C)











50. Propaganda is an essential element of





(A) Psychological warfare





(B) Cyber warfare





(C) Chemical warfare





(D) Economic warfare





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting