-->

Defence and Strategic Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Defence and Strategic Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper II 



1. Who among the following proposed the idea of ‘Atom for Peace’?





(A) Clinton





(B) Obama





(C) Eisenhower





(D) George W. Bush





Answer: (C)











2. Canberra Commission is related to





(A) Elimination of nuclear weapons.





(B) Mutual and Balanced Force Reduction in Europe.





(C) Climate change.





(D) Security and Cooperation in Europe.





Answer: (A)











3. Who is the author of “People, States and Fear”?





(A) Raymond Aron





(B) Barry Buzan





(C) Arnold Wolfers





(D) H. Morgenthau





Answer: (B)











4. Who expressed the view that “there is another kind of violence in its way as destructive as the bullet or the bomb. This is the violence of institutions”?





(A) Robert F. Kennedy





(B) J. L. Nehru





(C) M. K. Gandhi





(D) Indira Gandhi





Answer: (A)











5. Who expressed the view that “I see God in the smiles of poor”?





(A) Martin Luther King





(B) M.K. Gandhi





(C) Amartya Sen





(D) Nelson Mandela





Answer: (B)











6. Which one of the following is not part of the Human Security discourse?





(A) Freedom from fear





(B) Freedom from want





(C) Resource scarcity





(D) Defence expenditure





Answer: (D)











7. Which one group of the following three states of the erstwhile Soviet Union had given up claims on nuclear weapons after the disintegration of the Soviet Union?





(A) Estonia, Latvia, Lithuania





(B) Belarus, Ukraine, Moldova





(C) Latvia, Belarus, Kazakhstan





(D) Belarus, Kazakhstan, Ukraine





Answer: (D)











8. National Investigating Agency (NIA) has been set up with the aim of





(A) Launching counter-insurgency





(B) Court cases against communal forces





(C) Prevention of Natural Disasters





(D) Investigating Terrorist Acts





Answer: (D)











9. Who among the following is the author of ‘Armament and History’?





(A) Liddell Hart





(B) Hitler





(C) J.F.C. Fuller





(D) Jomini





Answer: (C)











10. Which one of the following has open land border with India?





(A) Nepal





(B) Pakistan





(C) Sri Lanka





(D) Bangladesh





Answer: (A)











11. Which one of the following is not recognised as a Principle of War?





(A) Selection and Maintenance of the aim





(B) Surprise





(C) Economy of Force





(D) Industrial Power





Answer: (D)











12. Which one of the following has not been active in the North-East of India?





(A) Bodo





(B) ULFA





(C) NSCN





(D) Taliban





Answer: (D)











13. In the 21st century security discourse, which one of the following is not considered as existential threats?





(A) Nuclear weapons





(B) International terrorism





(C) Climate change





(D) Riots





Answer: (D)











14. Who is the author of the book ‘Prepare or Perish’?





(A) Gen. K.V. Krishna Rao





(B) Air Comdr. Jasjit Singh





(C) Gen. V.P. Malik





(D) Gen.Shankar Raichaudhry





Answer: (A)











15. Who among the following propounded ‘National Character’ as one of the elements of Sea Power?





(A) Jomini





(B) Carl von Clausewitz





(C) Alfred T. Mahan





(D) W. Mitchell





Answer: (C)











16. ‘Mandala Theory’ of inter-state relations during ancient India was propounded by





(A) Shukra





(B) Manu





(C) Kautilya





(D) Valmiki





Answer: (C)











17. ‘Operation Green Hunt’ was launched





(A) To contain communal riots in India





(B) To counter in insurgency in the NE India





(C) To counter insurgency in the J & K





(D) To suppress Left Wing extremism/Naxalism





Answer: (D)











18. Name the year in which IC-814 plane was hijacked by foreign- sponsored terrorists.





(A) 1999





(B) 1984





(C) 2001





(D) 2006





Answer: (A)











19. Kyto Protocol is related to





(A) Climate change





(B) Refugeses





(C) Internally displaced persons





(D) Nuclear power





Answer: (A)











20. Which one of the following is a potential Biological warfare agent?





(A) Sulphur





(B) Gunpowder





(C) Anthrax





(D) Chloropicrin





Answer: (C)











21. ‘Wings of Fire’ is the biography of





(A) Homi J. Bhabha





(B) Raja Ramanna





(C) A.P.J. Abdul Kalam





(D) Vikram Sarabhai





Answer: (C)











22. The idea of ‘Sustainable Development’ was conceived by





(A) Canberra Commission





(B) Mandal Commission





(C) Srikrishna Commission





(D) Brundtland Commission





Answer: (D)











23. World Trade Organization (WTO) is established to monitor the following:





(A) States Financial Crisis





(B) State Sovereignty





(C) Economic inter-dependence





(D) Free trade





Answer: (D)











24. In the New World order, which one of the following has reduced its significance?





(A) International organization





(B) Economic and Human Welfare





(C) International Conflict over Ideology





(D) International law





Answer: (C)











25. Indian Peace keeping force was deployed in Sri Lanka during the period ______.





(A) 2001 to 2002





(B) 2007 to 2008





(C) 1992 to 1995





(D) 1987 to 1990





Answer: (D)











26. Which one of the following is the second largest ethnic group in Afghanistan?





(A) Baloch





(B) Pashtun





(C) Hazara





(D) Tajik





Answer: (D)











27. Match the following weapons with their country of origin. Use the code given below on the basis of Table – I and Table – II.





Table – I                                  Table – II





a. Patriot                                  1. India





b. Dong feng                           2. Russia





c. T-56                                     3. USA





d. Arihant                                4. China





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 4 1





(B) 1 2 4 3





(C) 4 1 3 3





(D) 3 4 2 1





Answer: (D)











28. Match the following Military Commanders with the war events to which they were associated. Use the code given below:





a. Gen. Manekshaw                1. Indo-Pak War 1965





b. Gen. K. Sundarji                 2. Bangladesh War 1971





c. Gen. J.N. Choudhry            3. Kargil War 1999





d. Gen. V.P. Malik                  4. Operation ‘Brasstrack’





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 2 4 1 3





(C) 3 4 2 1





(D) 4 3 2 1





Answer: (B)











29. Match the following authors with the books authored by them. Use the code given below:





a. Francis Fukoyana    1. India China War





b. Neville Maxwell      2. Blindmen of Hindustan





c. Gen. K. Sundarji     3. Untold Story





d. Gen. B.M. Kaul      4. End of History and the Last Man





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 3 4





(B) 3 4 1 2





(C) 4 1 2 3





(D) 1 3 4 2





Answer: (C)











30. Match the following countries with the region of their location. Use the code given below:





a. Azerbaijan   1. Central Asia





b. Tajikistan     2. Middle East





c. Syria            3. Caucasus Region





d. Latvia          4. Eastern Europe





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 3 4





(B) 4 2 1 3





(C) 3 1 2 4





(D) 3 1 4 2





Answer: (C)











31. Match the following countries with their Ocean/Sea Coastal locations. Use the code given below:





a. Atlantic Ocean        1. Tunisia





b. India Ocean            2. Bulgaria





c. Mediterranean Sea 3. Tanzania





d. Black Sea                4. Angola





Codes:





       a b c d





(A) 2 4 1 3





(B) 4 3 1 2





(C) 1 3 2 4





(D) 4 2 3 1





Answer: (B)











32. Match the following on the basis of Table – I and Table – II. Use code given below:





Table – I                                              Table – II





a. Anti-colonial Nationalism               1. USA





b. Political-religious Nationalism        2. Asian Countries





c. Ferocious Nationalism                     3. Middle East Countries





d.‘Melting Pot’ Nationalism               4. West European Countries





Codes:





       a b c d





(A) 4 3 2 1





(B) 2 3 4 1





(C) 3 2 1 4





(D) 1 3 2 4





Answer: (B)











33. Match the following from Table – I and Table – II by choosing correct code:





Table – I                                  Table – II





(Missiles)                                 (Country)





a. Hatf I-V                              1. India





b. Jerico                                   2. Pakistan





c. Patriot                                  3. Israel





d. Agni-II                                4. United States





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 3 4 1 2





(C) 4 1 2 3





(D) 2 3 4 1





Answer: (D)











34. Match the following from Table – I and Table – II by choosing correct code.





Table – I                                  Table – II





(Treaties)                                 (Regions)





a. Treaty of Tlatelolco             1. Conference on Security and Cooperation in Europe.





b. Treaty of Rerotonga            2. Nuclear Weapon- Free zone in Africa





c. Treaty of Pelindaba             3. Nuclear Weapon- Free zone in Latin America





d. CSCE                                  4. Nuclear weapon- Free zone in South Pacific





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 3 4 2 1





(C) 2 3 4 1





(D) 4 3 1 2





Answer: (B)











35. Match the following from Table – I and Table – II by choosing correct code of respective authors and books.





Table – I                                              Table – II





a. Rommel papers                                1. Raymond Aron





b. Peace and War                                2. B.H. Liddell Hart





c. Red Coats to Olive Green               3. Jaswant Singh





d. Defending India                             4. V. Longer





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 4 3





(B) 1 2 3 4





(C) 3 4 1 2





(D) 4 3 2 1





Answer: (A)











36. Match the following on the basis of Table – I and Table – II. Use the code given below :





Table – I                                  Table – II





a. Collective Security              1. Unacceptable level of destruction





b. Arms Control                      2. An equilibrium between two powers





c. Balance of Power                3. Fewer weapons means greater security





d. Deterrence                          4. One for all, all for one





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 4 3





(B) 4 3 2 1





(C) 1 4 3 2





(D) 3 2 1 4





Answer: (B)











37. Choose the correct code of Assertion and Reason.





Assertion (A): The USA’s military expenditure increase in the recent years accounts more than 50 percent of the world military expenditure.





Reason (R): The global financial crises and economic recession have had little impact on world military expenditure.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the cause of (A).





(C) Both (A) and (R) are incorrect.





(D) (R) is the cause of (A).





Answer: (B)











38. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:





Assertion (A): Sadam Hussein was aggressive and insecure, therefore he invaded Kuwait.





Reason (R): Iraq needed more oil resources to pay debts and to develop its economy.





Codes:





(A) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(B) (A) and (R) are correct, and (R) supported the cause of (A).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (A) and (R) both are incorrect.





Answer: (B)











39. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:





Assertion (A): The tools and tactics used by Armies, Terrorists and Criminals in Cyberspace are the same.





Reason (R): The ultimate goals of Armies, Terrorists and Criminals are same.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is incorrect, but (A) is not the cause of (R).





(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(D) (R) is the cause of (A).





Answer: (C)











40. Choose the appropriate code of Assertion and Reason:





Assertion (A): International law, like domestic law comes from a variety of sources.





Reason (R): Treaties, Courts, Authoritative bodies and Custom are sources of international law.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is incorrect.





(B) (R) is correct, (A) is incorrect.





(C) (A) and (R) both are incorrect.





(D) (A) and (R) both are correct.





Answer: (D)











41. Arrange the correct descending order of highest to lowest military expenditure of countries in the world, in the recent times. Use the code given below:





(A) USA – China – Russia – France – UK.





(B) Russia – USA – China – UK – France.





(C) China – Russia – USA – UK – France.





(D) USA – China – France – UK –Russia.





Answer: (D)











42. Arrange the following nuclear doctrines in the chronological in which order they were formulated. Use the correct code given below:





(A) Strategy of Massive Retaliation-Strategy of Flexible Response-MAD-Strategic Defence Initiative.





(B) MAD-Strategic Defence Initiative-Strategy of Flexible Response – Strategy of Massive Retaliation.





(C) Strategic Defence Initiative – Strategy of Flexible Responses – Strategy of Massive Retaliation – MAD.





(D) Strategy of Flexible Response – MAD – Strategic Defence Initiative – Strategy of Massive Retaliation.





Answer: (A)











43. Find the correct chronological sequence of the following thinkers:





(A) Haushofer, Mahan, Mackinder, S.B. John.





(B) S.B. John, Mackinder, Mahan, Houshofer.





(C) A.T. Mahan, Mackinder, Haushofer, S.B. John.





(D) Mackinder, S.B. John, Haushofer, A.T. Mahan.





Answer: (C)











44. Find the correct chronological sequence of independence of South Asian countries.





(A) India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka.





(B) Sri Lanka, India, Pakistan, Bangladesh.





(C) Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, India.





(D) Pakistan, India, Sri Lanka, Bangladesh.





Answer: (D)











45. Arrange the correct sequence of steps in the Unified theory.





(A) Decision – Action – Area – Idea – Field.





(B) Idea – Decision – Action – Field – Area.





(C) Area – Idea – Field – Decision – Action.





(D) Action – Area – Decision – Field – Idea.





Answer: (B)











46. 26/11 was the terrorist attack on the following:





(A) Indian Parliament





(B) Hotels Taj Mahal and Trident Oberoi, Mumbai.





(C) WTC, New York





(D) Hotel Ritz Carlton, Jakarta





Answer: (B)











47. Who coined the term “Cyber space”?





(A) Linda Billgates





(B) William Gibson





(C) E.D. Swinton





(D) Sam Pitroda





Answer: (B)











48. ‘Red Corridor’ is the proposed goal of the following:





(A) Left Wing Maoists/Naxalists





(B) Al Quaeda





(C) Jaish-e-Mohammed





(D) Hamas





Answer: (A)











49. Which one of the following is not a principle of ‘Panchsheel’?





(A) Mutual respect for each other’s territorial integrity and national soreignty.





(B) Non-aggression





(C) Non-interference in each other’s internal matters.





(D) World peace.





Answer: (D)











50. Falk land war had been fought between the following:





(A) Maxico and USA





(B) France and Egypt





(C) Argentina and UK





(D) Germany and France





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting