-->

Criminology 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Criminology 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. “Criminology deals with the making of Laws, breaking of Laws and reacting to breaking of Laws.”





Who made this statement?





(A) Cesare Beccaria





(B) E.H. Sutherland





(C) Cesare Lombroso





(D) Robert Merton





Answer: (B)











2. What type of crime is committed by a physician or a doctor who prescribes unnecessarily diagnostic tests?





(A) Economic Offence





(B) Narcotic Crime





(C) White Collar Crime





(D) Fraud





Answer: (C)











3. Which of the following is an economic offence?





(A) Auto theft





(B) Pick pocketing





(C) Cattle theft





(D) Food adulteration





Answer: (D)











4. Which among the following is a property offence?





(A) Riot





(B) Grievous hurt





(C) Theft





(D) Rape





Answer: (C)











5. Which is the State in the Country that is oftenly identified with insurgency?





(A) Tamil Nadu





(B) Gujarat





(C) Karnataka





(D) Chhattisgarh





Answer: (D)











6. Match the items in List-I with items in List-II.





List – I                                                                                    List - II





I. Defensible space                                                                  (a) Kautilya





II. Arthashastra                                                                       (b) Bentham





III. Felicific calculus                                                               (c) Thrasher





IV. Gangs                                                                               (d) Newman





Codes:





      (I) (II) (III) (IV)





(A) (d) (b) (c) (a)





(B) (b) (a) (c) (d)





(C) (d) (a) (b) (c)





(D) (c) (d) (a) (b)





Answer: (C)











7. Who has propounded constitutional theory to explain criminal tendency and behaviour?





(A) Hooton





(B) Tarde





(C) Goddard





(D) Lombroso





Answer: (A)











8. Who has propounded the theory of Culture Conflict?





(A) Cohen





(B) Merton





(C) Sutherland





(D) Sellin





Answer: (D)











9. Assertion (A): Crime is not the quality of an act but it is the label which society affixes on the select few.





Reason (R): Criminal Justice System is deeply influenced by money and political power.





Codes:





(A) (A) is true, but (R) is false.





(B) (A) is false, but (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





Answer: (C)











10. Who explained the principle of Economic Determinism?





(A) Aristotle





(B) Bonger





(C) Karl Marx





(D) Plato





Answer: (C)











11. Who suggested that both goals and means are rejected in the society?





(A) Merton





(B) Durkheim





(C) Sutherland





(D) Cohen





Answer: (A)











12. Among the following who has contributed to the concept of Phrenology?





(A) Hooton





(B) Gall





(C) Goddard





(D) Mendel





Answer: (B)











13. What are misdirected psychological drives causing antisocial behaviour called?





(A) Illusion





(B) Fetish





(C) Perversion





(D) Delusion





Answer: (C)











14. Among the following, who has studied ‘Intelligence Quotient’ as a cause of criminal behaviour?





(A) Eyesenck





(B) Freud





(C) Young





(D) Cattel





Answer: (A)











15. What does the term ‘Dipsomania’ mean?





(A) Compulsive physical beating





(B) Compulsive alcohol drinking





(C) Compulsive gender offence





(D) Compulsive pool diving





Answer: (B)











16. What is the legal status of the findings obtained through brain mapping technique during interrogation of suspects?





(A) An aid in the investigation.





(B) Admissible in the court.





(C) Partial admissible in the court.





(D) None of the above.





Answer: (A)











17. What is the main feature of a probability sample in criminological research?





(A) It includes all the main units in the sample.





(B) It includes all the important study units.





(C) It ensures a chance for each study unit to be selected.





(D) None of the above.





Answer: (C)











18. Among the following, which method of data collection is the oldest one?





(A) Questionnaire





(B) Observation





(C) Interview technique





(D) Rating scale





Answer: (B)











19. What does the statistics of correlation measure?





(A) Statistical difference between variables.





(B) Association between variables.





(C) Covariation between variables.





(D) Relationship between variables.





Answer: (D)











20. Which among the following computer softwares is not a data analysis programme?





(A) PowerPoint





(B) Hardware Graphics





(C) Excel





(D) SPSS





Answer: (A)











21. The statement, “crime is both normal and functional” is attributed to





(A) Freud





(B) Beccaria





(C) Emile Durkheim





(D) Lombroso





Answer: (C)











22. Assertion (A): Deviance is not a quality of the behaviour, but it is quality of the interaction between the person who commits an act and those who respond to it.





Reason (R): Whether (or) not labelling occurs depends on (1) the time when the act is committed, (2) who commits the act and who is the victim, and (3) the consequences of the act.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











23. In Containment Theory, the phenomena that insulate some people from deviance is





(A) Self-sacrifice





(B) Self-indulgence





(C) Conformity





(D) Self concept





Answer: (D)











24. The sub-components of crime are





I. An act





II. Criminal intention





III. A law prohibitive the act





IV. Migration





Find the correct combination, using the codes given below:





Codes:





(A) I, II and III are correct.





(B) I and II are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (A)











25. Find the odd one in the series.





(A) Questionnaire





(B) Interview schedule





(C) Observation sheet





(D) Snow-ball technique





Answer: (D)











26. Which one of the following is correctly matched?





(A) Atavism – Lawlessness





(B) Positive school – Lombroso





(C) Psychoanalysis – Merton





(D) Kleptomania – Pleasure principle





Answer: (B)











27. Disposal options for children available under the Juvenile Justice Act are





I. Sponsorship





II. Foster care





III. Adoption





IV. None of the above





Find the correct combination using the codes given below:





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) IV is correct.





(C) II, III and IV are correct.





(D) I, II and III are correct.





Answer: (D)











28. What does the Latin maxim “Ignorantia Factum” – means?





(A) Mistake of Law





(B) Mistake of Fact





(C) Mistake of Mind





(D) None of the above





Answer: (B)











29. Unlawful act of a child under the following age is not an offence under Indian Penal Code.





(A) 5 years





(B) 7 years





(C) 9 years





(D) 12 years





Answer: (B)











30. Which among the following has mandatory sentencing in India?





(A) Indian Penal Code





(B) Criminal Procedure Code





(C) NDPS Act





(D) COFEPOS – Act





Answer: (D)











31. According to the Constitution of India, Directive Principles of State Policy are





I. Fundamental Rights





II. Guiding Principles for Good Governance.





III. Cannot be enforced by Courts.





IV. None of the above





Find the correct combination, using the codes given below:





Codes:





(A) I is correct.





(B) I and III are correct.





(C) II and III are correct.





(D) IV is correct.





Answer: (C)











32. Which of the following courts has a special advisory jurisdiction?





(A) High Court





(B) Supreme Court





(C) Any Civil Court





(D) None of the above





Answer: (B)











33. According to Merton, rejection of goals and acceptance of means is known as





(A) Innovation





(B) Rebellion





(C) Ritualism





(D) None of the above





Answer: (C)











34. An elder person having sex with a child is





(A) Necrophile





(B) Pedophile





(C) Sodomy





(D) Incest





Answer: (B)











35. The order for awarding compensation to a victim of crime is made under, which section of Code of Criminal Procedure?





(A) Section 357





(B) Section 375





(C) Section 315





(D) Section 351





Answer: (A)











36. Which of the following is a victimless crime?





(A) Extremist Act





(B) Prostitution





(C) Murder





(D) Rape





Answer: (B)











37. Among the following, which is the modern principle governing punishment to offenders?





(A) Retribution





(B) Reformation





(C) Revenge





(D) Deterrence





Answer: (B)











38. In which State or Union Territory was cellular jail located?





(A) Puducherry





(B) Goa





(C) Andaman & Nicobar





(D) Daman & Diu





Answer: (C)











39. Among the following which country awards death penalty to offenders by lethal injunction?





(A) Germany





(B) United States of America





(C) Brazil





(D) Russia





Answer: (B)











40. At present, how many open-air jails does the country have?





(A) About 25





(B) About 35





(C) About 45





(D) About 55





Answer: (C)











41. In prison correctional programme what does the term ‘Remission’ mean?





(A) Reduction in sentence





(B) Temporary leave





(C) Pardon





(D) Monetary reward





Answer: (A)











42. For whom are “Half-way homes” meant?





(A) Highly educated prisoners





(B) Highly skilled prisoners





(C) Good conduct prisoners





(D) About to be released prisoners





Answer: (D)











43. Among the following which one is a victimless offence?





(A) Gambling





(B) Homicide





(C) Theft





(D) Hurt





Answer: (A)











44. All the proceedings under the Code of Criminal Procedure for the collection of evidence by a Police Officer is known as





(A) Interrogation





(B) Investigation





(C) Charge Sheet





(D) All of the above





Answer: (B)











45. At the Police-Station, case diary is usually used as





(A) An Oral evidence





(B) An aid to the court





(C) An aid to the victim





(D) None of the above











Read the following passage and answer the question Nos. 46 to 50.





This theory of criminal behaviour is reflected in the belief that all important acts of social life are carried out under the domination of ‘example’. Through this the process of criminal behaviour was explained. This not only applied to criminals, but also applied to other types of behaviour such as suicides, stealing and assassination. Such acts are done as people imitate others. Fashion and Customs were distinguished. Fashion is characteristic of the imitation that takes place in crowds (or) cities contact is close and frequent. Custom refers to the phenomenon that occurs in small towns and rural areas where contact is less frequent and change occurs less often.





Answer: (B)











46. All important acts of life, according to the author are carried out due to





(A) Pleasure principle





(B) Examples





(C) Moral basis





(D) Anxiety





Answer: (B)











47. According to the author, these principles are applied to





(A) Criminals





(B) Suicides





(C) Assassination





(D) All of the above





Answer: (C)











48. Characteristics of imitation are divided into





(A) two types





(B) three types





(C) four types





(D) none of the above





Answer: (A)











49. According to the author, what takes place when contact is close and frequent?





(A) Norms





(B) Custom





(C) Fashion





(D) Suicides





Answer: (C)











50. The author and the paragraph deals with





(A) Labelling theory





(B) Fashion theory





(C) Imitation theory





(D) None of the above





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting