-->

Criminology 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Criminology 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Which of the following discipline does not directly contribute to Criminology?





(A) Geography





(B) Economics





(C) Sociology





(D) Geology





Answer: (D)











2. What type of crime is committed by a Chartered Accountant who manipulates accounts of a business corporation?





(A) Smuggling





(B) Cyber Crime





(C) White Collar Crime





(D) Money Laundering





Answer: (C)











3. Which of the following is not an economic offence?





(A) Food adulteration





(B) Cheating





(C) Tax Evasion





(D) Money Laundering





Answer: (B)











4. Which of the following is not an offence against person?





(A) Rape





(B) Hurt





(C) Cheating





(D) Murder





Answer: (C)











5. Match the items in List – I with items in List – II:





List – I                                                List – II





i. Born Criminal                                  a. Freud





ii. Anomie                                           b. Merton





iii. Sadism                                           c. Lombroso





iv. Differential Association                 d. Sutherland





Codes:





       i ii iii iv





(A) a d c b





(B) c b a d





(C) a b c d





(D) d c b a





Answer: (B)











6. Who propounded the theory of hedonism in Criminology?





(A) Beccaria





(B) Lombroso





(C) Hooton





(D) Sigmund Freud





Answer: (A)











7. Who among the following is associated with the Cartographical School in Criminology?





(A) Joseph Gall





(B) Johannes Lange





(C) Malthus





(D) Quetelet





Answer: (D)











8. Who has postulated the concept that delinquency and crime are learnt in companionship groups?





(A) Merton





(B) Erickson





(C) Sutherland





(D) Parsons





Answer: (C)











9. Assertion (A): Fast going up migration and mobility are causing social disorganisation, juvenile delinquency and crime.





Reason (R): Migrants are all the time concern with their survival and accept few social responsibilities.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











10. Who has given this definition: “Crime is both normal and functional.”?





(A) Beccaria





(B) Emile Durkheim





(C) Freud





(D) Lombroso





Answer: (B)











11. Rejection of goals and acceptance of means are known as





(A) Ritualism





(B) Innovation





(C) Rebellion





(D) Socialization





Answer: (A)











12. The name of Franz Joseph Gall is associated with





(A) Body type





(B) Chromosomes





(C) Atavism





(D) Phrenology





Answer: (D)











13. The first study of ‘Family Tree’ examining hereditary aspects of criminal tendency was conducted in which country?





(A) England





(B) France





(C) Germany





(D) United States of America





Answer: (D)











14. Who among the following has developed the concept of ‘Inferiority Complex’?





(A) Maslow





(B) Adler





(C) Cattel





(D) Cyril Burt





Answer: (B)











15. What does the term ‘Electra complex’ mean?





(A) Extraordinary attachment with father





(B) Extraordinary attachment with mother





(C) Extraordinary attachment with brother





(D) Extraordinary attachment with sister





Answer: (B)











16. What is the main purpose behind an experimental research design in criminological research?





(A) To describe and analyse a social phenomenon.





(B) To probe and find out occurrence of crime.





(C) To find out and analyse the frequency of a criminal occurrence.





(D) To study cause and effect relationship.





Answer: (D)











17. For setting up a probability sample, which method is used?





(A) Intelligent guess





(B) Random numbers





(C) Informed opinion





(D) Experience and insight





Answer: (B)











18. Among the following, on which study sample interview technique cannot be used for information gathering:





(A) Industrial workers





(B) Track drivers





(C) University students





(D) Nursery school children





Answer: (D)











19. What does the statistics of regression measure?





(A) Difference between variables





(B) Correlation between variables





(C) Association between variables





(D) Corresponding change in variables





Answer: (D)











20. Which one of the following is not a method of adaptation, according to Merton?





(A) Retreatism





(B) Conformity





(C) Intuition





(D) Rebellion





Answer: (C)











21. Assertion (A): Visibility of crime is also a factor in determining whether a person is labelled criminal.





Reason (R): People who live in ghetto areas are more likely to be visible in committing a crime. They are also more likely to be visible after crimes are committed because of their greater contact with public serviles.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











22. Containment theory has been propounded by





(A) Reckless and Dinis





(B) Reckless and Sutherland





(C) Sutherland and Dinis





(D) Reckless and Hirschi





Answer: (A)











23. Assertion (A): Critical criminology is a theoretical perspective in criminology which borrows from conflict perspectives such as Marxism, feminism, political economy theory and radical approaches.





Reason (R): The focus of critical criminology is the genesis of crime and nature of ‘justice’ within the structure of ‘class’ and ‘status’ inequalities. Law and Punishment are viewed as connected to a system of social inequality.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











24. Various sectors of Criminal Justice system are:





I. Courts





II. Police





III. Prisons





IV. Special Homes





Find the correct combination, using the codes given below:





(A) I, II and III are correct.





(B) I and II are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (A)











25. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Guilty mind – Mens Rea





(B) Physical act – Actus Reus





(C) Eye for Eye – Lextalionis





(D) Hedonism – Atavism





Answer: (D)











26. Which one of the following is correctly matched?





(A) U.N. Standard Minimum Rules for the Administration of Juvenile Justice – Beijing Rules





(B) Child Abuse – Crime syndicates





(C) Children’s home – Juvenile in conflict with law





(D) Special home – Children in need of care and protection





Answer: (A)











27. The Juvenile Justice Act mainly deals with the following types of children:





I. Children in Conflict with Law.





II. Children in Foreign Countries.





III. Children in Need of Care and Protection





IV. Non-Resident Indian Children





Choose the correct answer, using the codes given below:





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) I and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (C)











28. Match the items in List – I with items in List – II:





List – I                        List – II





i. Sutherland                a. Outsider





ii. Young A.                b. Principles of Criminology





iii. Cohen A.                c. Imagining crime





iv. Becker                    d. Delinquent Boys





Codes:





       i ii iii iv





(A) b d c a





(B) b c d a





(C) a b c d





(D) c a d b





Answer: (B)











29. According to Juvenile Justice Act ‘begging’ means





(A) Soliciting or receiving alms in a public place.





(B) Entering into any private premises for the purpose of soliciting or receive alms.





(C) Exposing or exhibiting any soar, wound, injury deformity or disease for extorting alms.





(D) All of the above





Answer: (D)











30. ‘Observation Home’ under the Juvenile Justice Act is established for





(A) Children in need of care and protection





(B) Juveniles in conflict with law





(C) Both (A) and (B) of above





(D) None of the above





Answer: (B)











31. Who was the Chairperson of the Commission which developed the Indian Penal Code?





(A) Dr. Ambedkar





(B) Lord Macaulay





(C) Colonel Sleeman





(D) Lord Curzon





Answer: (B)











32. Directive Principles of State Policy seek to make India





(A) Democratic State





(B) Secular State





(C) Welfare State





(D) Sovereign State





Answer: (C)











33. The concepts associated with E.H. Sutherland are:





I. Crime is learned.





II. Born Criminal





III. White Collar Crime





IV. All of the above





Choose the correct combination using the codes given below:





(A) I and III are correct.





(B) II and III are correct.





(C) I and II are correct.





(D) IV is correct.





Answer: (A)











34. Which one of the following is considered as a contemporary form of crime?





(A) Beggary





(B) Commercial sex





(C) Cyber crime





(D) Dowry death





Answer: (C)











35. Which Section of the Code of Criminal Procedure deals with Victims Compensation Scheme?





(A) 357(a)





(B) 375(a)





(C) 315(a)





(D) 351(a)





Answer: (A)











36. The statement given by the victim, to the Court, regarding his/her victimization, its loses etc., is called





(A) Restorative Justice Statement





(B) Offender Impact Statement





(C) Victim Impact Statement





(D) None of the above





Answer: (C)











37. In India, how many prisons are functioning at present?





(A) About 400





(B) About 900





(C) About 1400





(D) About 1900





Answer: (C)











38. Who was the Chairperson of the ‘All India Committee on Prison Reforms 1980-1983’?





(A) Justice M.N. Venkatachaliah





(B) Justice A.S. Anand





(C) Justice Krishna Iyyer





(D) Justice A.N. Mulla





Answer: (D)











39. What is the minimum time an offender has to spend in jail who has been sentenced to life imprisonment?





(A) 7 years





(B) 14 years





(C) 20 years





(D) 25 years





Answer: (B)











40. Which State in the country has the largest number of open-air jails?





(A) Maharashtra





(B) Punjab





(C) Rajasthan





(D) Uttrakhand





Answer: (C)











41. Which authority grants probation to offenders?





(A) Police





(B) Prosecution





(C) Court





(D) Jail authority





Answer: (C)











42. Which authority approves or grants “special remission” to jail inmates?





(A) Central Jail Supdt.





(B) I.G. of Prisons





(C) Jail Minister





(D) All the above





Answer: (D)











43. Among Narcotic producing countries, which one is not a part of “Golden Crescent”?





(A) Afghanistan





(B) Iran





(C) Pakistan





(D) Kazakhstan





Answer: (D)











44. First Information Report (FIR) can be lodged with





(A) Superintendent of Police





(B) Session Judge





(C) Officer-in-charge of the Police Station





(D) Inspector General of Police





Answer: (C)











45. Which school of thought used the concept of social disorganization in explaining juvenile delinquency?





(A) Classical school





(B) Positive school





(C) Chicago school





(D) None of the above





Answer: (C)











Read the following passage and answer the questions No. 46 to 50:





Although there is no agreement among the experts about the characteristics of sociopaths, there are some generally recognized characteristics. One is the inability of the person to form warm, interpersonal relationships. Another is the lack of a feeling of guilt and disregard for community or group standards. Various others are lack of foresight; virtual absence of moral judgement; no super ego; no life plan; limited capacity for love and emotional involvement; sexual immaturity. Physiological, psychological, psychiatric and sociological explanations have been advanced in an attempt to explain the causes of sociopathy. It has been argued, that they have genetically abnormal brain. Psychologists have argued that early childhood experiences account for the development of this phenomenon.











46. This paragraph deals with the understanding of





(A) Prostitutes





(B) Antisocial personality





(C) Criminals in general





(D) Suicides





Answer: (B)











47. The causes of the ‘Phenomenon’, mentioned in the para are





(A) Lack of guilt





(B) No regard for community





(C) Lack of super ego





(D) All of the above





Answer: (D)











48. The cause associated with the phenomenon described is





(A) Presence of life plan





(B) Presence of foresight





(C) Disregard for community





(D) all of the above





Answer: (C)











49. Which of the following cause the phenomena?





(A) Absence of a abnormal brain





(B) Presence of a genetically abnormal brain





(C) Presence of a brain





(D) None of the above





Answer: (B)











50. Find the odd one out-Sociopathy is explained by





(A) Psychological factors





(B) Physiological reasons





(C) Sociological reasons





(D) Economic reasons





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting