-->

Criminology 2013 June UGC NET Solved Question Paper III - Download



Criminology 2013 June UGC NET Solved Question Paper III -  Download 



1. Among the following, who used the term ‘White Collar Crime’ for the first time?





(A) E.H. Sutherland





(B) Karl Marx





(C) Simond Dinitz





(D) E. Lemert





Answer: (A)











2. Which among the following is the Cyber Crime?





(A) Embezzlement





(B) Plagiarism





(C) Phishing





(D) Smuggling





Answer: (C)











3. Among the following, which type of offence terrorism is?





(A) Misdemeanour





(B) Felony





(C) Treason





(D) None of the above





Answer: (B)











4. Motivating voters using cash or kind is an offence under which law?





(A) Protection of Human Rights Act





(B) People’s Representation Act





(C) Protection of Civil Rights Act





(D) Anti-Corruption Act





Answer: (B)











5. Match the items in List – I with items in List – II:





List – I                                    List – II





i. Criminal by passion a. Freud





ii. Oedipus complex                b. Durkheim





iii. Personality                         c. Lombroso





iv. Altruistic suicide                d. Eysenck





Codes:





      i ii iii iv





(A) c d a b





(B) c a d b





(C) b a c d





(D) a b d c





Answer: (B)











6. Who developed the classification of Ectomorph, Endomorph and Mesomorph to explain criminal behaviour?





(A) Mendel





(B) Kretschmer





(C) Lombroso





(D) Sheldon





Answer: (D)











7. Who has propounded the theory of Gang?





(A) Sellin





(B) Thrasher





(C) Sutherland





(D) Merton





Answer: (B)











8. Who has propounded the theory of Drift in explaining delinquent behaviour?





(A) Cloward & Ohlin





(B) Shaw





(C) Cohen





(D) Matza





Answer: (D)











9. Assertion (A): People live in a society of alternates, where the self has more and more opportunities for acceptance or rejection. Self-concept is the key factor in explaining the choice among alternatives of behaviour.





Reason (R): A favourable self-concept directs an individual towards law abiding behaviour, and an unfavourable self-concept directs the person towards delinquent behaviour.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)











10. Both goals and means are rejected in the society is called





(A) Conformity





(B) Retreatism





(C) Ritualism





(D) None of them





Answer: (B)











11. Who among the following observed that “Crime is both normal and functional.”?





(A) Von Hentig





(B) Durkheim





(C) Blau





(D) Aker





Answer: (B)











12. Among the following which typical characteristic in chromosomes is associated with criminal tendency and behaviour?





(A) XXY





(B) XYY





(C) XY





(D) None of the above





Answer: (B)











13. Among the following, who has studied ‘Intelligent Quotient’ as a cause of criminal behaviour?





(A) Freud





(B) Eysenck





(C) Cattel





(D) Young





Answer: (B)











14. What does the term ‘pyromania’ mean?





(A) Compulsive behaviour causing fire





(B) Compulsive behaviour causing physical hurt





(C) Compulsive behaviour defaming others





(D) Compulsive drug taking behaviour





Answer: (A)











15. What does the term ‘Masochism’ mean?





(A) Derive pleasure by hurting others.





(B) Derive pleasure from arson.





(C) Derive pleasure by demolishing buildings.





(D) Derive pleasure by inflicting self-pain.





Answer: (D)











16. What does the term ‘Hypothesis’ imply?





(A) Authoritative announcement





(B) Final declaration





(C) Tentative assertion





(D) Conclusive statement





Answer: (C)











17. Which among the following is not a probability sample design?





(A) Simple random sample





(B) Quota sample





(C) Cluster sample





(D) Stratified random sample





Answer: (B)











18. What does the statistics of Chi-square measure?





(A) Statistical difference





(B) Association





(C) Correlation





(D) Variance





Answer: (A)











19. Labelling theory looked at which of the following to explain criminality?





(A) Biological Determinism





(B) Social Structure





(C) Anomie





(D) Social Processes





Answer: (D)











20. Who postulated “Deviant behaviour is behaviour that others so label”?





(A) Auguste Comte





(B) Sutherland





(C) Becker





(D) Herbert Spencer





Answer: (C)











21. Assertion (A): It is impossible to know the extent of White Collar Crime.





Reason (R): The extent of White Collar Crime remains unknown because White Collar Crime rarely occurs in educated population groups.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











22. Which one of the following is not connected with the ‘Conflict theory’ in criminology?





(A) Vold





(B) Quinney





(C) Taylor





(D) Lemert





Answer: (D)











23. Which one of the following is associated with Feminist Criminology?





(A) Dinitz





(B) Adler





(C) Lemert





(D) Sutherland





Answer: (B)











24. Find the odd one in the series





(A) Children Home





(B) Special Home





(C) Observation Home





(D) Central Jail





Answer: (D)











25. Which one of the following is correctly matched?





(A) Dowry – Organised crime





(B) Cyber-crime – Riot





(C) Flesh trade – Prostitution





(D) Beggary – White Collar Crime





Answer: (C)











26. Children home, under the Juvenile Justice Act are meant for





(A) Children in conflict with law





(B) Child in need of Care and Protection





(C) Mentally ill children





(D) Spastic children





Answer: (B)











27. According to Freud, human personality comprises of





I. Id





II. Super Ego





III. Ego





IV. None of the above





Find the correct combination using the following codes:





Codes:





(A) I and II is correct.





(B) II, III and IV are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) I, II and III are correct.





Answer: (D)











28. The Latin phrase for “in bad faith” is





(A) Mela in se





(B) Malo animo





(C) Mala fide





(D) Mandamus





Answer: (C)











29. The process of Government monitoring and evaluating the functioning of the children’s home through persons and institutions is called





(A) Social Auditing





(B) Restoration





(C) Foster caring





(D) Parents patriae





Answer: (A)











30. The formal process for face to face meetings between a victim and his/her offender, in the presence of a trained mediator is called





(A) Crisis Intervention





(B) Compensation





(C) Victim Assistance





(D) Victim Offender Mediation





Answer: (D)











31. The Supreme Court has powers of





(A) Judicial Review





(B) Disputes concerning elections of President/Vice President





(C) Void Amendments that seek to take away judicial review





(D) All of the above





Answer: (D)











32. The legal system followed in India is called





(A) Inquisitorial





(B) Accusatorial





(C) Retributive





(D) Restorative





Answer: (B)











33. According to Freud, ‘Ego’ is based upon





(A) Moral Principle





(B) Reality Principle





(C) Pleasure Principle





(D) All of the above





Answer: (B)











34. Restitution to a victim of crime used to be paid by





(A) Offender





(B) State





(C) Police





(D) None of the above





Answer: (A)











35. Methods of social control are





(A) Customs





(B) Mores





(C) Ostracism





(D) All of the above





Answer: (D)











36. The concept of ‘Vulnerability’ in victimology means





(A) Weak





(B) Strong





(C) Safe





(D) None of the above





Answer: (A)











37. Who can consider ‘Mercy Petition’ of the offender who has been awarded death penalty?





(a) Supreme Court of India





(b) Prime Minister of India





(c) Governor of State





(d) President of India





Codes:





(A) (a) and (d) are correct.





(B) (b) and (d) are correct.





(C) (a) and (c) are correct.





(D) (c) and (d) are correct.





Answer: (D)











38. Which country among the following does not award death penalty to offenders?





(A) United Kingdom





(B) Egypt





(C) South Africa





(D) China





Answer: (A)











39. Which State among the following does not have an ‘Open Air Prison’?





(A) Maharashtra





(B) Tamil Nadu





(C) Bihar





(D) Assam





Answer: (C)











40. Among the following, which country awards death penalty to offenders through gas chamber?





(A) Russia





(B) France





(C) Germany





(D) United States of America





Answer: (D)











41. Which authority approves or grants “pre-mature release” to jail inmates?





(A) Police





(B) Prosecution





(C) Court





(D) Jail Authority





Answer: (D)











42. Among the following which one is a victimless offence?





(A) Pick pocketing





(B) Assault





(C) Murder





(D) Attempt to suicide





Answer: (D)











43. At present, which type of punishment is not awarded to offenders in India?





(A) Death Penalty





(B) Life Imprisonment





(C) Transportation





(D) Fine





Answer: (C)











44. The method that provides data on crime that do not come to the attention of official authorities is called





(A) Crime Classification System (CCS)





(B) Crime Data (CD)





(C) Self Report Data (SRD)





(D) Crime Overview (CO)





Answer: (C)











45. The assumption that there is necessarily a distinct difference between criminals and non-criminals is called





(A) Individualistic Fallacy





(B) Dualistic Fallacy





(C) Individualistic Infallacy





(D) None of the above





Answer: (B)











46. Bentham’s philosophy of social control is called





(A) Determinism





(B) Utilitarianism





(C) Constitutional approach





(D) None of the above





Answer: (B)











47. Who among the following is considered as a prison reformer?





(A) Peter P. Jegins





(B) Thorsten Sellin





(C) John Howard





(D) John Cohen





Answer: (C)











48. Which among the following is not a right of the convicted prisoner?





(A) Visitation Rights





(B) Access to Justice





(C) Release on Bail





(D) Right to vote in public elections





Answer: (D)











49. Routine activity approach explained crime as a convergence of





(A) Likely offenders





(B) Suitable targets





(C) Absence of capable guardians





(D) All of the above





Answer: (D)











50. ‘Auburn system’ is related to





(A) Police station architecture





(B) Prison architecture





(C) Court architecture





(D) Detective school architecture





Answer: (B)











51. The doctrine of ‘parents patriae’ is applied in





(A) Family Court





(B) Fast Track Court





(C) Juvenile Justice Board





(D) Criminal Court





Answer: (C)











52. Which among the following is related to probation?





(A) Determinant sentencing





(B) Intermediate sentencing





(C) Suspended sentencing





(D) Mandatory sentencing





Answer: (C)











53. Mens area means





(A) Motive





(B) Preparation to commit offence





(C) Guilty mind





(D) All of these





Answer: (C)











54. Who among the following are some of the earliest writings on victims?





(A) Hentig





(B) Nagel





(C) Ellenberger





(D) All of the above





Answer: (D)











55. Professionals who provide an array of victim services are





(A) Social workers





(B) Psychologists





(C) Medical doctors





(D) All of the above





Answer: (D)











56. A periodic data collection and analysis process to study information about crime victims regardless whether they are reported to police or not is called





(A) Compensation





(B) Victim survey





(C) Crisis intervention





(D) Victim Rights





Answer: (B)











57. A phenomenon in which hostages express empathy and have positive feelings towards their captors is called as





(A) Captor syndrome





(B) Victim blaming





(C) Stockholm syndrome





(D) Victim support





Answer: (C)











58. Which among the following Committees was constituted exclusively for examining the issues connected to women prisoners in India?





(A) Prison Reform Committee





(B) Justice Malimath Committee





(C) Justice V.R. Krishna Iyyer Committee





(D) Kapoor Committee





Answer: (C)











59. Who among the following is considered as Father of Probation?





(A) Elizabeth Fry





(B) John Augustus





(C) Hawkins





(D) Enricco Ferri





Answer: (B)











60. The following services should be available in women prisons





(A) Gynaecological consultations





(B) Counselling services





(C) Care for children





(D) All of above





Answer: (D)











61. A convict awarded life sentence has to undergo imprisonment for at least





(A) 12 years





(B) 13 years





(C) 14 years





(D) 15 years





Answer: (C)











62. According to Dowry Prohibition Act, 1961, penalty for giving or taking dowry is





(A) Imprisonment for 3 years





(B) Imprisonment for 4 years





(C) Imprisonment for 5 years





(D) Imprisonment for 14 years





Answer: (C)











63. The killing of a family member, due to the belief of the perpetrator that the victim has brought bad name to the family or community is called





(A) Family killing





(B) Community killing





(C) Dishonour killing





(D) Honour killing





Answer: (D)











64. Sexual harassment at workplace related guidelines mainly were given in





(A) D.K. Bose Case





(B) Vishaka Case





(C) Bhoumik Case





(D) Sheela Barse Case





Answer: (B)











65. Among the following, who has authored the book ‘Outsider’?





(A) Sutherland





(B) Matza





(C) Becker





(D) Sellin





Answer: (C)











66. The Bill of Rights for the Women, by the UN is called





(A) The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women





(B) The UN Convention of Women Rights





(C) Women Rights Convention





(D) UN Women Right Covenant





Answer: (A)











67. The Immoral Traffic Prevention Act, deals with





(A) Trafficking in relation to commercial sex





(B) Dowry deaths





(C) Child labour





(D) None of the above





Answer: (A)











68. In which document are Fundamental Rights enshrined?





(A) Declaration of Human Rights





(B) Convention on the Right of Children





(C) Right to Information Act





(D) Constitution of India





Answer: (D)











69. The Toll-free telephone number that helps children in distress is





(A) 78910





(B) 1098





(C) 1011





(D) 91011





Answer: (B)











70. The word ‘Victimology’ had its origins with the writings of





(A) Sutherland





(B) Mendelsohn





(C) Durkheim





(D) Marx





Answer: (B)











71. The phenomenon where the abductors developing sympathy for their hostages is called





(A) Victim proneness





(B) Victim blaming





(C) Lima syndrome





(D) Victim support





Answer: (C)











72. According to Indian Penal Code, the death of a critically ill person caused by his consent by other person is an





(A) Offence





(B) Religious act





(C) No offence





(D) Suicide





Answer: (A)











73. The confession of offence by a person is admissible as evidence under the following condition:





(A) Before police officer





(B) Under threat





(C) By inducement





(D) In the presence of a Magistrate





Answer: (D)











74. Which of the following is not the essential ingredient of theft?





(A) Movable property





(B) Dishonest intention





(C) With the consent of possessor of the property





(D) Movement of the property in order to such taking





Answer: (C)











75. First Information Report (FIR) can be lodged with





(A) Superintendent of Police





(B) Inspector General of Police





(C) Sessions Judge





(D) Officer-in-charge of the Police Station





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting