-->

Criminology 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Criminology 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Among the following which persons cannot contest election to a legislative position?





(A) Who are suspected for committing a crime





(B) Who are accused for a crime.





(C) Who have been convicted for a crime.





(D) Who have been acquired in a criminal case.





Answer: (C)











2. Crimes with less seriousness in nature are referred as





(A) Wrongful offences





(B) Felonies





(C) Misdemeanours





(D) Strict liability offences





Answer: (C)











3. Which law deals with offences relating to untouchability and caste discrimination?





(A) Police Act





(B) Protection of Civil Rights Act





(C) Indian Penal Code





(D) Terrorist and Disruptive Activities Act





Answer: (B)











4. Who has utilised the concept of hedonism in explaining criminal behaviour?





(A) John Howard





(B) Cesare Beccaria





(C) Sigmund Freud





(D) Robert Merton





Answer: (B)











5. Who is the author of the book ‘The English Convict’?





(A) Charles Goring





(B) Charles Dickens





(C) Charles Babbage





(D) Charles Darwin





Answer: (A)











6. Police recorded crime statistics is also called as





(A) Offender profiling





(B) Official crime statistics





(C) Statistics





(D) None of the above





Answer: (B)











7. Who has propounded the theory of class conflict?





(A) Benthem





(B) Gobineau





(C) Marx





(D) Sutherland





Answer: (C)











8. ‘Pan optican’ refers to





(A) Eye surgery





(B) Mirage





(C) Particular style of prison design





(D) Official statistics





Answer: (C)











9. Among the following, who has linked body structure with criminal tendency and behaviour?





(A) Robert Merton





(B) Sheldon





(C) Sutherland





(D) John Howard





Answer: (B)











10. “Poverty causes stealing behaviour.” What type of study do we need to conduct to examine this assertion?





(A) Exploratory study





(B) Formulative study





(C) Descriptive study





(D) Experimental study





Answer: (A)











11. In questionnaire construction, what type of question should not be opted?





(A) Close-ended questions





(B) Suggestive questions





(C) Probe questions





(D) Open ended questions





Answer: (B)











12. Which measure indicates the central tendency in a statistical series?





(A) Discriminate analysis





(B) Geometric mean





(C) Factor analysis





(D) t-test





Answer: (B)











13. Which state in India has prohibition laws in force?





(A) Gujarat





(B) Kerala





(C) Rajasthan





(D) Tamil Nadu





Answer: (A)











14. Which country is known for the smuggling of ‘Brown Sugar’?





(A) Afghanistan





(B) East Africa





(C) Malaysia





(D) Zambia





Answer: (A)











15. In India, which law deals with commercial sex?





(A) Indian Penal Code





(B) Immoral Traffic (Prevention) Act





(C) Police Act





(D) Protection of Women from Domestic Violence Act





Answer: (B)











16. Which Article of the Constitution of India makes parents responsible for providing guidance to children?





(A) Article 5





(B) Article 9





(C) Article 10





(D) Article 39





Answer: (D)











17. For which category of children is an observation home meant?





(A) Run away children





(B) Orphaned children





(C) Children in conflict with law





(D) Rescued Bonded labour children





Answer: (C)











18. Who has postulated the principle of determine in punishment?





(A) Plato





(B) Beccaria





(C) Machiavelli





(D) Lombroso





Answer: (B)











19. Which country awards death penalty for possessing narcotic drugs?





(A) Afghanistan





(B) Great Britain





(C) Singapore





(D) United States of America





Answer: (C)











20. At present, which country publicity executes heinous offenders?





(A) China





(B) Mexico





(C) Saudi Arabia





(D) Sri Lanka





Answer: (C)











21. Which authority grants probation to offenders?





(A) Police





(B) Prosecution





(C) Court





(D) Jails





Answer: (C)











22. Which country among the following has accusatorial system of justice?





(A) Saudi Arabia





(B) Canada





(C) Great Britain





(D) Germany





Answer: (B)











23. In which situation, a police officer cannot arrest a person?





(A) Who has physically assaulted another person.





(B) Who has secretly withdrawn money from employers bank account.





(C) Who is staying in a rented house without paying rent.





(D) Who is washing away blood stains after a fight between two persons.





Answer: (C)











24. What is the evidentiary value of the findings of a polygraph? (lie detector)





(A) Aid to investigating officer





(B) Aid to prosecutor





(C) Evidence in Court





(D) None of the above





Answer: (A)











25. Which country first introduced the scheme of compensation to crime victims from public exchequer?





(A) Canada





(B) France





(C) New Zealand





(D) United Kingdom





Answer: (C)











26. In those cases, in which offenders are not identified or traced, which authority gives compensation to crime victims?





(A) Trial Court





(B) District Legal Services Authority





(C) Victim Associations





(D) Director of Social Welfare





Answer: (B)











27. Which of the following is not falling within the scope of criminology?





(A) Handling of Offenders





(B) Social Learning





(C) Nature of Crime





(D) Study of Law





Answer: (B)











28. The Act of breaking through into a company’s digital data, stealing the data and making the changes to the existing data is called





(A) Online fraud





(B) Hacking





(C) Phishing





(D) Malware





Answer: (B)











29. Which of the following is not a feature of organised crime syndicates?





(A) Street level operators





(B) Causing riots





(C) A legal facade





(D) Operating on grey area and transnational activity





Answer: (B)











30. ‘Broken windows theory’ is propounded by





(A) Shaw and Mckay





(B) Wilson and Kelling





(C) Reckless & Dinitz





(D) None of the above





Answer: (B)











31. Activities intended to deter individuals from committing crimes is called





(A) Decriminalization





(B) Crime Prevention





(C) Criminalization





(D) None of the above





Answer: (B)











32. What is the main law that deals with intoxicating drugs in India?





(A) Adulteration Act





(B) Narcotics Drugs and Psychotropic Substances Act





(C) Drugs Act





(D) None of the above





Answer: (B)











33. Who among the following is eligible to be appointed as the chairperson of National Human Rights Commission?





(A) Former Chief Justice of High Court





(B) Former Chief Justice of Supreme Court





(C) Former Judge, High Court





(D) Former Judge, Supreme Court





Answer: (B)











34. The principle of ‘lex talionis’, is associated with





(A) Restitution





(B) Reformation





(C) Rehabilitation





(D) Retribution





Answer: (D)











35. Which of the following is not a form of adaptation given by Robert K. Merton?





(A) Conformity





(B) Retreatism





(C) Retribution





(D) Rebellion





Answer: (C)











36. In India rigorous imprisonment involves sentences with





(A) Life imprisonment





(B) Short-term imprisonment





(C) Imprisonment with labour





(D) None of the above





Answer: (C)











37. Justice Verma Committee deals with the issue of





(A) Child Abuse





(B) Crimes against state





(C) Crimes against women





(D) None of the above





Answer: (C)











38. The law of search and seizure, questions of appeal, fall under





(A) Substantive Law





(B) Procedural Law





(C) Administrative Law





(D) Case Law





Answer: (B)











39. Murder, rape and other crimes deemed inherently evil are also referred to as _________ crimes.





(A) Mens rea





(B) Actus reus





(C) Mala inse





(D) Mala prohibitum





Answer: (C)











40. A crime that involves sending out bulk e-mail messages designed to trick consumers into revealing personal information is called





(A) Phishing





(B) Spam





(C) Hacking





(D) Vishing





Answer: (A)











41. Match items in List – I with List – II, using the codes given below:





List – I                                                                                    List – II





a. Anomie theory                                                                    i. David Matuza





b. Subculture theory                                                                ii. Albert Cohen





c. Neutralization theory                                                          iii. Durkheim





d. Middle class measuring rod                                                iv. Walter Reckless





v. Frederic Thrasher





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iii v i ii





(C) v iii ii i





(D) i ii v iv





Answer: (B)











42. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Juvenile Justice Board                  –                      Magistrate





(B) Special home                                 –                      Child in conflict with law





(C) Child Welfare Committee                        –                      Chairperson





(D) Observation Home                       –                      Child in need of care and protection





Answer: (D)











43. Which one of the following is correctly matched?





(A) Felony                               –                      Indian Law





(B) Village Panchayat             –                      United States





(C) Kobe Police System          –                      Japan





(D) Mens rea                           –                      Physical Act





Answer: (C)











44. Arrange the following theories, as per the chronological order of their appearance, using the codes given below:





i. Differential Association Theory





ii. Positive School





iii. Differential opportunity structure





iv. Broken window theory





Codes:





(A) ii i iii iv





(B) iv iii ii i





(C) i ii iii iv





(D) i ii iv iii





Answer: (A)











45. Assertion (A): There is a relationship between drug use and crime.





Reason (R): When a person begins to use drugs, more frequently, he/she is compeller to commit more crimes in to support of their escalating addiction.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.











Read the following passage and answer the questions No. 46 to 50:





The first policing system was founded in 1667, in France, with the creation of the office of the general lieutenant of police. The French system migrated throughout continental Europe, particularly Austria and the German States. The crucial feature of this system was that policing meant governance, the police mandate encompassing nearly all public services (for example garbage collection and all matters of interest to the state.) The redefining of policing as law enforcement occurred only in the late 1800s under the influence of the British reform of policing.





Answer: (B)











46. The earliest policing system was established in





(A) Austria





(B) Germany





(C) France





(D) None of the above





Answer: (C)











47. The police system started with the creation of





(A) Office of Governor





(B) Office of General Lieutenant





(C) Office of Garbage collection





(D) None of the above





Answer: (B)











48. The important feature of this system was





(A) Governance





(B) Migration





(C) Formation of German States


(D) None of the above





Answer: (A)











49. Governance, according to this passage, refers to, which of the following?





(A) Public Services





(B) Garbage Collection





(C) Matters of interest to state





(D) All of the above





Answer: (D)











50. The first policing system was founded in the year





(A) 1676





(B) 1667





(C) 1800





(D) None of the above





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting