-->

Criminology 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Criminology 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Father of scientific criminology is





(A) Cesare Beccaria





(B) Jeremy Bentham





(C) Cesare Lombroso





(D) Enrico Ferri





Answer: (A)











2. Match the List-I with List-II





List – I                                                List – II





(a) Hedonism                                      I. Sutherland





(b) White collar crime                         II. Sigmund freud





(c) Atavism                                         III. Cesare Beccaria





(d) Oedipus Complex                                     IV. Lombroso





Codes :





(a)        (b)        (c)        (d)





(A)       III        I           IV        II





(B)       I           II         III        IV





(C)       IV        III        I          II





(D)       I           III        II         IV





Answer: (A)











3. The error in the assumption that there is necessarily a distinctive difference between two groups : Criminals and non-criminals is called:





(A) Dark figure





(B) Normative fallacy





(C) Dualistic fallacy





(D) Moralistic fallacy





Answer: (C)











4. Which of the following elements of crime mean ‘guilty mind’?





(A) Concurrence





(B) Harm





(C) Actus reus





(D) Mens Rea





Answer: (D)











5. A perspective on the study of criminal justice that assumes that the systems sub- components work together harmoniously, to achieve the social product is called ‘Justice’ is





(A) Consensus model





(B) Conflict model





(C) Civil justice





(D) Public order





Answer: (A)











6. A criminal Justice perspective that emphasizes on individual rights at stages of justice system is





(A) Trial model





(B) Jury model





(C) Due process model





(D) Crime control model





Answer: (C)











7. Serial killing is a form of





(A) Organized crime





(B) Violent crime





(C) Hate crime





(D) Property crime





Answer: (B)











8. The attempt to categorise, understand and predict the behavior of certain types of offenders based on behavioural clues they provide is





(A) Psychological profiling





(B) Sociological profiling





(C) Jail Profiling





(D) Reaction formation





Answer: (A)











9. Match the item in List-I with items in List-II.





List – I                                    List – II





I. Frangy Joseph Gall              (a) Atavism





II. Jeremy Bentham                (b) Somatotypes





III. William Sheldon               (c) Phrenology





IV. Cesane Lombroso             (d) Hedoninstic Calculous





Code :





I           II         III        IV





(A)       (c)        (d)       (b)        (a)





(B)       (d)       (c)        (b)        (a)





(C)       (b)        (c)        (d)       (a)





(D)       (d)       (b)        (c)        (a)





Answer: (A)











10. Karl Marx wrote a book entitled.





(A) Dax Vivindi





(B) Vox Vivindi





(C) Das Capital





(D) Pax Mundi





Answer: (C)





11. “…. Deviation and criminality are shaped by society’s larger structure of power and institutions”. Who among the following, has formulated this approach.





(A) Sutherland and Cressey





(B) Taylor, Walton and Young





(C) Sykes and Matza





(D) Barnes and Teeters





Answer: (B)











12. Lie Detector or polygraph is





(A) An aid to investigation officer





(B) Admissible as evidence in court





(C) Partially admissible





(D) Not admissible





Answer: (A)











13. Under Probation of Offenders Act, the pre-sentence report is submitted to





(A) Probation officer





(B) Police officer





(C) Judicial officer





(D) Prosecution officer





Answer: (C)











14. A criminal justice perspective that emphasizes on the arrest and conviction of criminal offenders is





(A) Trial model





(B) Jury model





(C) Crime control model





(D) Due process model





Answer: (C)











15. Among the following who has explained crime in terms of intelligence quotient (IQ) ?





(A) Allport





(B) H. J. Eysenck





(C) Sheldon





(D) Maslow





Answer: (B)











16. Parole or premature release is granted by which authority ?





(A) Police





(B) Court





(C) Prison officers





(D) Parole Committee/Board





Answer: (D)











17. In India, Probation is granted under which laws ?





I. Immoral Traffic (Prevention) Act





II. Juvenile Justice Act





III. Protection of Human Rights Act





IV. Probation of offender Act Find the correct combination using the codes given below :





(A) I and II are correct





(B) III and IV are correct





(C) II and IV are correct





(D) I and IV are correct





Answer: (C)











18. Which of the following pairs is correctly matched :





(A) Child welfare committee – For children in need of care and protection





(B) Juvenile Justice Board – For children in need in care & protection





(C) Children’s Home – For children in conflict with law





(D) Special Home – For children in need of care & protection





Answer: (A)











19. Which is the administrative authority controlling Juvenile Justice Board ?





(A) Police Department





(B) Judicial Department





(C) Prosecution Department





(D) Social Welfare Department





Answer: (D)











20. What is meant by truancy ?





(A) Thrown away children





(B) Children in terrorist areas





(C) Children habitually absenting from school/home





(D) Children in conflict with law





Answer: (C)





21. At the community level, examples for social disorganization are





(A) Prostitution





(B) Gambling





(C) Beggary





(D) All of the above





Answer: (D)











22. Alcoholism means





(A) Festive drinking





(B) Occasional drinking





(C) Habitual drinking





(D) Ceremonial drinking





Answer: (C)











23. Which country among the following is a part of Golden Triangle ?





(A) India





(B) Burma





(C) China





(D) Russia





Answer: (B)











24. Which type of prisoners are admitted to open air jails ?





(A) Educated Prisoners





(B) Skilled Prisoners





(C) Prisoners who have completed a portion of their term





(D) Political prisoners





Answer: (C)











25. Reduction in sentence in prison administration is called





(A) Remission





(B) Parole





(C) Furlough





(D) Premature release





Answer: (A)











26. ‘Eye for an Eye’ and ‘Tooth for a Tooth’ reflects which theory of punishment ?





(A) Self-expiation





(B) Retribution





(C) Reformation





(D) Deterrence





Answer: (B)











27. Open air jails are setup under what philosophy ?





(A) Incarceration





(B) Protection of society





(C) Reformation of prisoners





(D) Retribution





Answer: (C)











28. The change from Agrarian society to Industrial society is called





(A) Social problem





(B) Social Disorganisation





(C) Social change





(D) None of the above





Answer: (C)











29. Experimental research design is used for





(A) Studying cause and effect





(B) Describing a phenomenon





(C) Determining the number of occurrences





(D) Observing a process





Answer: (A)











30. The use of control groups is associated with





(A) Descriptive research design





(B) Explanatory research design





(C) Experimental research design





(D) Formulative research design





Answer: (C)











31. Which one of the following is not a random sampling design ?





(A) Cluster sample





(B) Stratified random sample





(C) Quota sample





(D) Simple random sample





Answer: (C)











32. Among the following options, when ‘observation technique’ cannot be used by a researcher for data collection ?





(A) Rape





(B) Child sexual abuse





(C) Wife battering





(D) All of the above





Answer: (D)











33. The fore-runner of Imitation Theory is





(A) John pauly





(B) Gabriel Tarde





(C) Robert Seidman





(D) Freda Adler





Answer: (B)











34. Which of the following is not an Integrative Theory ?





(A) Self-Derogation theory





(B) Development & Life Cause (DLC) theories





(C) Control Balance theory





(D) Learning theory





Answer: (D)











35. ‘Prison statistics in India’ is annually published by which organisation ?





(A) National Institute of Social Defence





(B) Bureau of Police Research & Department





(C) National Crime Records Bureau





(D) Registrar General of India





Answer: (C)











36. In Prakash Singh V/s Union of India, the Supreme Court has set out direction for





(A) Prison Reforms





(B) Police Reforms





(C) Judicial Reforms





(D) None of the above





Answer: (B)











37. Under the Probation of Offenders Act, Pre-sentence Report is prepared by





(A) Police officer





(B) Prosecution officer





(C) Probation officer





(D) Prison officer





Answer: (C)











38. ‘The act of taking revenge upon a criminal perpetrator’ is known as :





(A) Sentencing





(B) Incapacitation





(C) Deterrence





(D) Retribution





Answer: (D)











39. Bentham’s philosophy of ‘utilitarianism’ means





(A) Greatest sadness for the greatest number of people





(B) Greatest sadness for the smallest number of people





(C) Greatest happiness for the greatest number of people





(D) Smallest sadness for the greatest number of people.





Answer: (C)











40. Incarcerating serious offenders and dealing with minor offenders in less restrictive ways is known as





(A) Unusual punishment





(B) Selective incapacitation





(C) Castration





(D) Revenge





Answer: (B)











41. Assertion (A) : Deterrence is the effect of punishment that prevents an individual from committing crimes.





Reason (R) : Deterrence is based on the assumption that punishing individuals who are  convicted of crimes will stop them from committing further crimes. Being rational persons and wishing to avoid pain, they will not violate the law.





Codes :





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











42. The belief that criminal behaviour is related to body type is linked to





I. William H. Sheldon





II. Glueck & Glueck





III. Erust Kretschmer





IV. Charles Goring





Choose the correct combination using the codes given below





(A) II and IV are correct.





(B) I and III are correct.





(C) II and III are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (B)











43. In the year 2010, how many offences under the Indian Penal Code were registered by the police in India ?





(A) 15 – 20 lakhs





(B) 20 – 25 lakhs





(C) 25 – 30 lakhs





(D) More than 30 lakhs





Answer: (B)











44. Concentric circle theory of ecological school was propounded by





(A) Lombroso and Ferri





(B) Bentham and Beccaria





(C) Park and Burgess





(D) Sutherland and Cressey





Answer: (C)











45. Who among the following is competent to grant commutation of death sentence in to life imprisonment.





(A) President of India





(B) Supreme Court of India





(C) High Court





(D) Chief Minister of the state





Answer: (A)











Read the following passage and answer question no. 46 to 50 :





Research in the 1980s and 1990s provided information on how victims react to crime. Findings of this research have lead to significant changes in the criminal justice system. Victim reaction, however, has been a key factor in these changes. Two commissions were appointed in 1982 and 1984. Both commissions interviewed crime victims and others. Most of the victims spoke negatively about their treatment in criminal justice system. The criminal justice system’s reaction to some crime victims means that they are victimized twice : Once by the criminal and once by the system in a variety of ways. First, the victims may be blamed. Then, the victims may perceive that police and others will not be sympathetic to crimes committed by persons known to the alleged victims, that they view those actions as domestic problems. Finally some victims feel that the system favours defendants over victims.











46. Which was the key factor in victim oriented changes in the system.





(A) System





(B) Victims reactions





(C) Judiciary





(D) Police





Answer: (B)











47. How does the victims of crime feel about their treatment by the criminal justice system.





(A) Neutral reaction





(B) Positive





(C) Negative





(D) All of the above





Answer: (C)











48. According to the author, ‘Crime Victims’ are victimized.





(A) Once





(B) Twice





(C) Thrice





(D) Four times





Answer: (B)











49. According to the author victims are also victimized by





(A) System





(B) Committees





(C) Commissions





(D) Subjects workers





Answer: (A)











50. When the victim knows the offenders, the police sometimes treat it as a





(A) Criminal case





(B) Domestic issue





(C) Civil case





(D) None of the above





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting