-->

Criminology 2012 June UGC NET Solved Question Paper III - Download



Criminology 2012 June UGC NET Solved Question Paper III -  Download 



1. Which one of the following is pre-classical explanation of criminal behaviour ?





(A) Group conflict theory





(B) Differential association theory





(C) Demonological approach





(D) Ecological factors





Answer: (B)











2. ‘Commercial sex work’ was previously known as





(A) Probation





(B) Prostitution





(C) Destitution





(D) Restitution





Answer: (B)











3. Which of the following is an early set of legal principles, engraved on clay plates, established to ensure property and other rights ?





(A) The Code of Hammurabi





(B) The Magna Carta





(C) Early Roman Law





(D) Ten Commandments





Answer: (A)











4. The examination in a court of the issues of fact and law in a case for the purpose of reaching a judgement is





(A) Charge sheet





(B) Trial





(C) Bail





(D) Summons





Answer: (B)











5. Crimes against Dalits are a form of





(A) Property crimes





(B) Organised crimes





(C) Violent crimes





(D) Hate crimes





Answer: (D)











6. The earlier terminology for Gender Harassment is





(A) Teasing





(B) Human Harassment





(C) Eve Teasing





(D) Adam Teasing





Answer: (C)











7. A socially pervasive condition of normlessness and a dysjunction between approved goods and means is





(A) Animism





(B) Atavism





(C) Anomie





(D) Anomaly





Answer: (C)











8. Assertion (A) : In a capitalist society, the State is the instrument used by persons in power leading to a criminogenic situation.





Reason (R) : This approach questions everything critically and speaks in favour of a socialist society free from the oppressions produced by capitalism. The emphasis should be on the social reality of crime, looking for what ought to be and not what is.





Codes





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











9. Who propounded the concept that crime is a by-product of class struggle ?





(A) Darwin





(B) Sellin





(C) Karl Marx





(D) Sutherland





Answer: (C)











10. Who is the author of the book “The Outsiders” ?





(A) John Braithwait





(B) H. S. Becker





(C) Francis T. Cullen





(D) Edwin Lemart





Answer: (B)











11. ‘Torts’ refers to





(A) Criminal Wrong





(B) Moral Wrong





(C) Civil Wrong





(D) Social Wrong





Answer: (C)











12. Which country among the following does not have capital punishment ?





(A) India





(B) The United States of America





(C) The United Kingdom





(D) Russia





Answer: (C)











13. Identify the correct order in which a case proceeds in the criminal justice system ?





(A) Trial, Investigation, Chargesheet, Judgement





(B) Chargesheet, Investigation, Trial, Judgement





(C) Judgement, Investigation, Trial, Chargesheet





(D) Investigation, Chargesheet, Trial, Judgement





Answer: (D)











14. The main purpose of releasing an offender on probation is





I. Reformation and Rehabilitation





II. Concession to the wrong–doer





III. Saving of public exchequer





IV. Utilization of family and community resources Find the correct combination using the codes given below :





Codes :





(A) I, II & III are correct.





(B) I, II & IV are correct.





(C) I, III and IV are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (C)











15. How many members are there in the Juvenile Justice Board, including the Presiding Magistrate ?





(A) Four





(B) Six





(C) Five





(D) Three





Answer: (D)











16. Which among the following is a form of a Social Disorganization ?





(A) Drug Addiction





(B) Untouchability





(C) Dowry Custom





(D) Child Marriage





Answer: (A)











17. Which is the main law that deals with intoxicating drugs in India ?





(A) Drugs Act





(B) Food Adulteration Act





(C) Police Act





(D) Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act





Answer: (D)











18. Which State in India, does not have an Open Air Prison ?





(A) Andhra Pradesh





(B) Uttar Pradesh





(C) Tamil Nadu





(D) West Bengal





Answer: (B)











19. Match the items in List-I with items in List-II.





List-I                                                                     List-II


(I) Rigorous Imprisonment                             (a) No labour





(II) Simple Imprisonment                               (b) Unsentenced





(III) Under trial                                               (c) Political prisoners





(IV) Detenues                                                 (d) With hard labour





Codes :





(I)        (II)       (III)     (IV)





(A)       (a)        (d)       (c)        (b)





(B)       (a)        (b)        (c)        (d)





(C)       (d)       (a)        (b)        (c)





(D)       (d)       (b)        (c)        (a)





Answer: (C)











20. Which Committee first recommended the principle of reformation and rehabilitation of offenders ?





(A) Justice V. R. Krishna Iyer Committee (1986)





(B) Indian Jails Committee (1919- 1920)





(C) All India Jails Reform Committee (1980-83)





(D) None of the above





Answer: (B)











21. For studying recidivists in a jail, what type of research design cannot be adopted ?





(A) Experimental research design





(B) Descriptive research design





(C) Exploratory research design





(D) Formulative research design





Answer: (A)











22. ‘Control group’ is used in Experimental Research Design for





(A) Description





(B) Counting





(C) Comparison





(D) None of the above





Answer: (C)











23. For studying phenomena associated with children below seven years, the most suitable method of data collection would be





(A) Rating scale





(B) Structured interview





(C) Observation method





(D) Questionnaire





Answer: (C)











24. What is the main law dealing with prisons in India ?





(A) The Transfer of Prisoners Act





(B) The Prisoners Act





(C) The Prisons Act





(D) None of the above





Answer: (C)











25. In Recklers’s Containment Theory, the inner containment refers to the ability to direct oneself and this is related to





(A) Social ostracise





(B) Learning theory





(C) Massive impact





(D) Self concept





Answer: (D)











26. Shaming Theory was propounded by





(A) Albert Cohen





(B) Sutherland





(C) John Braithwaite





(D) David Matza





Answer: (C)











27. A combination of two or more preexisting theories into a single reformulated explanation of crime causation is called





(A) Graded theory





(B) Integrated theory





(C) Life-course theory





(D) Pre-existing theory





Answer: (B)











28. Who expanded the Differential Association theory to include the Principles of Modern Behaviour Theory ?





(A) Albert Reiss





(B) Sutherland





(C) Ronald L. Akers





(D) Travis Hirschi





Answer: (C)











29. Who among the following is associated with Labelling Theories ?





(A) Suzane Ageton





(B) Edwin Lemart





(C) Charles Tittle





(D) David P. Farrington





Answer: (B)











30. Which among the following is not a source of crime data ?





(A) Uniform crime reports





(B) Crime in India





(C) National Crime Victimisation Survey of America.





(D) Census Report





Answer: (D)











31. Which one of the following is not a source of crime data ?





(A) Bureau of Justice Statistics of America





(B) National Crime Records Bureau of India





(C) National Institute of Justice of America





(D) Census of India





Answer: (D)











32. Mala in se means





(A) Insistent wrong





(B) Inherent wrong





(C) Immediate wrong





(D) Indebted wrong





Answer: (B)











33. Constitutional theory is propounded by :





(A) R. H. Goddard





(B) E. H. Sutherland





(C) Cyril Burt





(D) John Howard





Answer: (A)











34. Who among the following is the main exponent of Psychoanalytic Theory ?





(A) Murray





(B) Pavlov





(C) Sigmund Freud





(D) Catell





Answer: (C)











35. Anticipatory bail is granted by





(A) District Magistrate





(B) Chief Judicial Magistrate





(C) Sessions Judge





(D) Metropolitan Magistrate





Answer: (C)











36. ‘Re-imposition of a Criminal Sanction by a Sentencing authority is





(A) Bail





(B) Sentencing





(C) Judicial Custody





(D) None of the above





Answer: (B)











37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Assertion (A) : The punishment should fit the crime. Reason (R) : Punishment should be assigned to each crime in a degree that results in more pain than pleasure derived from crime. In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) & (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) & (R) are wrong.





Answer: (B)











38. Match the items in List-I with items in List-II.





List-I                                                   List-II





(I) Differential Opportunity Theory               1. Albert K. Cohen





(II) Routine Activity Theory                          2. Sykes & Matza





(III) Sub-Culture Theory                                3. Cloward and Ohlin





(IV) Drift Theory                                            4. Cohen & Felson





Codes :





(I)        (II)       (III)     (IV)





(A)       3          4          1          2





(B)       1          2          3          4





(C)       4          3          2          1





(D)       4          1          2          3





Answer: (A)











39. The meaning of ‘radical’ in radical criminology is :





I. Anomie





II. Origin





III. Abuse





IV. To get to the root of Choose the correct combination using the codes.





Codes :





(A) I & II are correct.





(B) II & III are correct.





(C) II & IV are correct.





(D) III & IV are correct.





Answer: (C)











40. Learning theory is associated with





(A) Burgess





(B) Bandura





(C) Eysenck





(D) Sutherland





Answer: (B)











41. Among the following which country first started probation service for offenders ?





(A) England





(B) India





(C) America





(D) France





Answer: (C)











42. Who postulated that ‘criminal behaviour is learnt’ ?





(A) Mark Colvin





(B) John Hagan





(C) E. H. Sutherland





(D) Albert Bandura





Answer: (C)











43. In the year 2010 how many offences under the Juvenile Justice Act, 2000 were registered by the police ?





(A) 15,000 – 20,000





(B) 20,000 – 25,000





(C) 25,000 – 30,000





(D) More than 30,000





Answer: (B)











44. Given below are values of Arithmetic Mean (X) and Standard Deviation (SD). Which among these reflect the most normal distribution ?





(A) X=3.54 ; SD =4.753





(B) X=14.08 ; SD =7.852





(C) X=17.05 ; SD =34.538





(D) X=7.52 ; SD =1.913





Answer: (D)











45. Who among the following can pass sentence of death ?





(A) First Class Magistrate





(B) Session Judge





(C) Second Class Magistrate





(D) All the above





Answer: (B)











46. ‘Constitutional prohibition against a second trial for the same offence’ is called :





(A) Single Jeopardy





(B) Double Jeopardy





(C) Triple Jeopardy





(D) None of the above





Answer: (B)











47. Liability without fault or intention is known as





(A) Treason





(B) Criminal negligence





(C) Strict liability





(D) Reckless behavior





Answer: (C)











48. Arrange the following sequence in which they proceed in the Jail Administration Process. Use the codes given below :





I. Quarantine





II. Admission





III. Classification





IV. Release





Codes





(A) II, I, III, IV





(B) I, II, III, IV





(C) I, II, IV, III





(D) IV, III, II, I





Answer: (A)











49. Arrange the following in the sequence in which it happens. Use the codes given below :





I. Compulsive Drinker





II. Chronic Alcoholic





III. Ceremonial Drinker





IV. Curious Drinker





Codes





(A) I, II, III, IV





(B) III, IV, I, II





(C) IV, III, II, I





(D) IV, III, I, II





Answer: (D)











50. A Statement recorded by the Police Officer during investigation is





(A) Acceptable evidence





(B) Admissible evidence





(C) Inadmissible evidence





(D) All the above





Answer: (C)











51. Who among the following is not empowered to conduct ‘Summary Trials’ ?





(A) Chief Judicial Magistrate





(B) Metropolitan Magistrate





(C) District Magistrate





(D) Additional Session Judge





Answer: (C)











52. ‘In camera trials’ are permitted in





(A) Murder cases





(B) NDPS cases





(C) Rape cases





(D) All the above





Answer: (C)





 www.netugc.com





53. Which among the following statute gives the right to the victim to prefer an appeal against any adverse order passed by the trial court ?





(A) Code of Criminal Procedure





(B) The Unlawful Prevention of Activities Act





(C) The Indian Penal Code





(D) All the above





Answer: (A)











54. Writ of Habeas Corpus requires





(A) Produce the person in the Police Station





(B) Produce the person in the Jail





(C) Produce the person in the Court





(D) None of the above





Answer: (C)











55. Match the List-I with List-II.





List-I                                       List-II





(a) Anomic                                          I. Becker





(b) Differential Abolition Theory       II. Cloward and Ohlin





(c) Labelling Theory                            III. Merton





(d) Differential Opportunity Theory   IV. Sutherland





Codes :





(a)        (b)        (c)        (d)





(A)       IV        III        I           II





(B)       I           III        II         IV





(C)       III        IV        I           II





(D)       IV        I           III        II





Answer: (C)











56. Law of ‘Criminal Saturation’ as enunciated by





(A) Charles Soring





(B) S. A. Hooten





(C) Ensico Ferri





(D) Gordon





Answer: (C)











57. Which one of the following pairs is correctly matched ?





(A) Subculture Theory – Ausbin T. Turk





(B) Drift Theory – Frank Tannebaum





(C) Classical School – William. J. Chambliss





(D) Female Criminology – Freda Adler





Answer: (D)











58. An administrative action to remove a person from parole status in response to a violation of conditions is called





(A) Split sentence





(B) Probation revocation





(C) Parole revocation





(D) Parole restitution





Answer: (C)











59. Repetition of criminal behaviour is called





(A) Restitution





(B) Retribution





(C) Recidivism





(D) Reintesation





Answer: (C)











60. A State confinement facility having custodial authority over adults sentenced to confinement is called





(A) Observation Home





(B) Juvenile Justice Board





(C) Prison





(D) Special Home





Answer: (C)











61. The values and behavioural patterns characteristics of prison inmates is called





(A) Remission





(B) Prison population





(C) Prisonization





(D) Prison Sub-culture





Answer: (D)











62. The political alliance between terrorist organizations and drugsupplying cartels is called





(A) Political Nexus





(B) Drug Nexus





(C) Terrorist Nexus





(D) Narco Terrorism





Answer: (D)











63. One who studies crime and criminal Justice on a Cross-National level is called





(A) Procutorate





(B) Procurate





(C) Ethno Centricism





(D) Comparative criminologist





Answer: (D)











64. Fraudulent use of credit card is called





(A) Cheating





(B) White collar crime





(C) Embezzlement





(D) Cyber crime





Answer: (D)











65. The authorized seizure of money negotiable instruments, securities, or other things of value is called





(A) Interdiction





(B) Money laundering





(C) Forfeiture of property





(D) Legalization





Answer: (C)











66. What official committee is associated with the issue of corruption in India ?





(A) Santhanam Committee





(B) Malimath Committee





(C) A. N. Mulla Committee





(D) Krishna Iyer Committee





Answer: (A)











67. What does the term ‘Kleptomania’ stand for





(A) Quarrelsome behaviour





(B) Stealing





(C) Sexual misbehaviour





(D) Repressing others





Answer: (B)











68. Till what age can a woman prisoner keep her child, with her in the prison ?





(A) Upto 5 years





(B) Upto 7 years





(C) Upto 9 years





(D) Upto 11 years





Answer: (B)











69. Which of the following statistical technique can be used to find the relationship between two continuous variables ?





(A) Correlation





(B) Standard deviation





(C) Median





(D) Regression





Answer: (A)











70. Match items of List-I with items of List-II.





List-I                                                               List-II





(I) Relationship between two variables                      a. Interval scale





(II) Experimental Research                                         b. Convergent validity





(III) Scale                                                                    c. Correlation





(IV) Validity                                                               d. Randomized two-group design





Codes :





(I)        (II)       (III)     (IV)





(A)       c          d          a          b





(B)       a          b          c          d





(C)       d          b          c          a





(D)       b          d          c          a





Answer: (A)











71. A construct that is evaluated by a group of experts, who look at a measuring technique and decide whether it measures what its name suggests is called





(A) Correlation





(B) Face validity





(C) Standard Deviation





(D) Reliability





Answer: (B)











72. The Jurisdiction of a Court is





(A) the geographic area it covers





(B) the subject matter it deals with





(C) its place in the hierarchy of the court system





(D) all of the above





Answer: (D)











73. Which one of the following is not a Judicial decision option in a case of child in conflict with law ?





(A) Admonition





(B) Committee to an Institution





(C) Probation





(D) Life imprisonment





Answer: (D)











74. Which one of the following is not a victim Assistance Programme ?





(A) Crisis intervention





(B) Follow up of case





(C) Counselling





(D) Bail





Answer: (D)











75. Arrange the following in the sequence in which they proceed in the Criminal Justice System. Use the codes given below :





I. Sentencing





II. Chargesheet





III. FIR





IV. Admission to Jail





Codes :





(A) II, III, IV, I





(B) I, II, III, IV





(C) III, II, I, IV





(D) IV, III, II, I





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting