-->

Criminology 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Criminology 2012 december UGC NET Solved Question Paper II



1. In Ramamurthy vs. State of Karnataka the Supreme Court of India has given direction for.





(A) Juvenile justice reforms





(B) Prison reforms





(C) Judicial reforms





(D) Police reforms





Answer: (D)











2. On whose authority, prisoners are admitted to open air jail





(A) Police





(B) Judiciary





(C) Jail Authorities





(D) None of the above





Answer: (C)











3. Actions that are wrong in themselves are called.





(A) Actus Reus





(B) Mens Rea





(C) Mala Prohibita





(D) Mala in se





Answer: (C)











4. The aggregate of all operating, administrative and technical support agencies that perform criminal justice functions is called.





(A) Social Justice System





(B) Civil Justice System





(C) Criminal Justice System





(D) Consensus approach





Answer: (C)











5. The due course of legal proceedings according to the rules and forms that have been established for the protection of private right is





(A) Due process of law





(B) Crime control model





(C) Trial





(D) Bail





Answer: (A)











6. Human trafficking is a form of





(A) Hate crime





(B) Organised crime





(C) Violent crime





(D) Property crime





Answer: (B)











7. A human male who has XYY chromosome structure is called





(A) Superman





(B) Superhuman





(C) Super female





(D) Super male





Answer: (D)











8. A developing intellectual approach which emphasizes gender issues in the subject matter of criminology is called





(A) Labelling criminology





(B) Post-modern criminology





(C) Radical criminology





(D) Feminist criminology





Answer: (D)











9. Who among the following is connected to critical criminology?





(A) R.E. Park





(B) E.H. Sutherland





(C) William J. Chambliss





(D) Cloward





Answer: (C)











10. In D.K. Basu case the Supreme Court has laid down guidelines regarding





(A) Rape victims





(B) Child rights





(C) Women rights





(D) Arrest by police





Answer: (D)











11. Match the List – I with List – II:





List – I                                                List – II





(a) Justice A.N. Mulla                         (i) National Police Commission





(b) Mr.DharmVira                               (ii) Committee on Criminal Justice Reforms





(c) Justice Krishna Iyer                       (iii) All India Committee on Prison Reforms





(d) Justice V.S. Malimath                   (iv) Committee on Women Prisoners





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (iii) (i) (iv) (ii)





(D) (i) (ii) (iv) (iii)





Answer: (C)











12. Arrange the following in the order in which they proceed for consideration of probation. Use the codes given below:





I. Judgement





II. Trial





III. Release on probation





IV. Successful completion of probation on revocation of probation.





Codes:





(A) III, I, IV, II





(B) III, II, I, IV





(C) I, II, IV, III





(D) II, I, III, IV





Answer: (D)











13. Under Juvenile Justice Act, the observation home is mainly meant for





I. Thrown away children





II. Children in conflict with law





III. Run-away children





IV. Children whose cases are pending.





Find the correct combination using the codes given below:





(A) I & II are correct.





(B) II and IV are correct.





(C) III and IV are correct.





(D) III and II are correct.





Answer: (B)











14. How many members are there in the Child Welfare Committee, including the Chairman?





(A) 6





(B) 5





(C) 4





(D) 3





Answer: (B)











15. Under Juvenile Justice Act, for whom the special home is mainly meant for?





I. Children in conflict with law





II. Thrown-away children





III. Run-away children





IV. Children whose cases are decided





Find the correct combination using the codes given below:





(A) I and IV are correct





(B) II and III are correct





(C) III and IV are correct





(D) II and IV are correct





Answer: (A)











16. At the individual level, examples for social disorganization are





(A) Drug Addiction





(B) Alcoholism





(C) Gambling





(D) All of above





Answer: (D)











17. Which among the following intoxicating drugs is not produced in India?





(A) Charas





(B) Cocaine





(C) Bhang





(D) Brown sugar





Answer: (B)











18. Alo Ano is an organisation meant for





(A) Alcoholics





(B) Drug addicts





(C) Family member of alcoholics





(D) Fellow drug users





Answer: (C)











19. Sub jails are mainly meant for





(A) Under trial prisoners





(B) Convict prisoners





(C) Political detenues





(D) Children in conflict with law





Answer: (A)











20. Which Commission given below has brought out a report on Capital Punishment?





(A) Police Commission





(B) Law Commission of India





(C) Human Rights Commission





(D) Central-State Commission





Answer: (B)











21. The Act which provides for community service in India is





(A) Domestic Violence Act





(B) Juvenile Justice Act





(C) Probation of Offender Act





(D) Indian Penal Code





Answer: (B)











22. Social change means





(A) Change in social structure





(B) Change in social relations





(C) Change in institutional framework





(D) All of the above





Answer: (D)











23. For studying habitual drug users, the most useful sampling method would be





(A) Simple random sample





(B) Snowball sampling





(C) Cluster sampling





(D) Stratified random sample





Answer: (B)











24. The first jail training school in India was established in





(A) Madhya Pradesh





(B) Uttar Pradesh





(C) Andhra Pradesh





(D) Kerala





Answer: (B)











25. Gottfredson and Hirschi’s theory mainly focuses on





(A) Learning





(B) Self-concept





(C) Self-control





(D) Anomie





Answer: (C)











26. Which of the following is not an integrative theory?





(A) Labelling theory





(B) Network analysis





(C) Integrated cognitive Anti-social Potential (ICAP) theory.





(D) Integrated strain control perspective





Answer: (A)











27. Lie Detector or Polygraph is an aid to :





(A) Investigative process





(B) Correctional process





(C) Rehabilitative process





(D) None of the above





Answer: (A)











28. Match List – I with List – II :





List – I                                                            List – II





(a) The principles of criminology                    (i) Vold





(b) Theoretical criminology                             (ii) Sue Titus Reid





(c) Crime & Criminology                                (iii) Donald Clemmer





(d) The prison community                               (iv) Sutherland &Cressy





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (i) (ii) (iii)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (i) (ii) (iv) (iii)





Answer: (B)











29. Restitution refers to





(A) Victim pays money to the offender





(B) Offender pays money to the victim of crime





(C) State pay money to the offender





(D) None of the above





Answer: (B)











30. Assertion (A): Enrico Ferri rejected the doctrine of free will, that is, it is not the criminal who wish to act.





Reason (R): Ferri believed that the situation actually influences the criminal’s actions. He believed that crime was produced primarily by the type of society from which the criminal comes.





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











31. Phrenology is associated with





I. Anomie





II. Fransis Joseph Gall





III. Study of heads and head casts





IV. Investigation of the bumps and other irregularities of the skull.





Choose the correct combination using the codes given below:





(A) I, II, III & IV are correct.





(B) II, III & IV are correct.





(C) III & IV are correct.





(D) IV is correct.





Answer: (B)











32. Followings are included in Robert Merton’s modes of adaptation:





I. Conformity





II. Retreatism





III. Retribution





IV. Rebellion





Choose the correct combination, using the codes:





(A) I, II & IV are correct.





(B) I, II & III are correct.





(C) II, III & IV are correct.





(D) I & IV are correct.





Answer: (A)











33. In the year 2010 how many offences under the special and local laws were registered by the police?





(A) 35 – 40 lakh





(B) 40 – 45 lakh





(C) 45 – 50 lakh





(D) More than 50 lakh





Answer: (C)











34. In statistical analysis that does chi square indicate?





(A) Correlation





(B) Significance





(C) Association





(D) Difference





Answer: (B)











35. Who among the following is eligible for the appointment of the chairman of the National Human Rights Commission in India?





(A) Former Chief Justice of India





(B) Former Chief Justice of High Courts





(C) Former Supreme Court Judge





(D) All the above





Answer: (A)











36. That aspect of law that specifies the methods to be used in enforcing substantive law is





(A) Case law





(B) Procedural law





(C) Personal law





(D) Economic law





Answer: (B)











37. Victim compensation scheme has recently been made a part of the





(A) Indian Penal Code





(B) Code of criminal procedure





(C) Indian Evidence Act





(D) None of the above





Answer: (B)











38. The partial representation of constructs like social status, power and intelligence is called





(A) Measurement





(B) Operational Definition





(C) Variables





(D) Definition





Answer: (C)











39. Which of the following statistical technique can be used to find the relationship between two dichotomous variables?





(A) Regression





(B) Standard Deviation





(C) Chi-square





(D) Mode





Answer: (C)











40. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Ensilo Femi – Positive school





(B) Drift theory – Gresham Syres





(C) Differential opportunity structure – E.H. Sutherland





(D) Power-control theory – John Hagan





Answer: (C)











41. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Ecological theory – Ernest W. Burgess





(B) Subculture theories – William A. Bonger





(C) Defensible space – Oscar Newman





(D) Routine Activity theory – Marcus Felson





Answer: (B)











42. A statistical index of the strength of relationship between two variables is called





(A) Percentage analysis





(B) Correlation coefficient





(C) t-test





(D) Regression





Answer: (B)











43. Lie detector/ polygraph ascertain the changes in the following :





(A) Rate of heart beat





(B) Rate of Respiration





(C) Conductivity of skin





(D) All of above





Answer: (D)











44. Historically victims (or their families) were permitted to take measures to avenge crime. This is called





I. Revenge





II. Retaliation





III. Retribution





IV. Rehabilitation





Choose the correct combination using the codes given below:





(A) I, II, III & IV are correct.





(B) I, II & III are correct.





(C) II, III & IV are correct.





(D) III & IV are correct.





Answer: (B)











45. The idea that humans have mental conflicts because of desires and energies that are repressed into the unconscious is propounded by





(A) Eric Silver





(B) Michael Milken





(C) Sigmund Freud





(D) B.F. Skinner





Answer: (C)











The study of crime, criminals and the criminal law is of ancient origin, although the development of criminology as a descriptive took place in the 1900’s, with the first text books in the field published in 1920’s. For the community at large, it is important to recognize that criminal science is a large thing than criminal law. The legal profession, in particular, has a duty to familiarise itself with the principles of that science as the sole means for intelligent and systematic improvement of the criminal law. Most of the early teachers of criminology and related subjects were educated in sociology, psychology political science or some other related discipline or were practitioners in various fields of criminal justice.








46. The essay argues which is a larger science?





(A) Criminal law





(B) Criminology





(C) Law





(D) Community





Answer: (B)











47. The origins of criminology can be traced to





(A) Ancient times





(B) 1900’s





(C) 1920’s





(D) 1930’s





Answer: (A)











48. Who should familiarise themselves with principles of criminology?





(A) Criminals





(B) Lawyer





(C) Sociologists





(D) Criminologists





Answer: (B)











49. Why should others familiarize with principles of criminology?





(A) Only means for importance of criminal law





(B) Intelligent means for improvement of criminal law





(C) Systematic means to improve criminal law





(D) all of the above





Answer: (D)











50. The early teachers in criminology were from





(A) Political Science





(B) Sociology





(C) Practitioners from criminal justice





(D) All of the above





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting