-->

Comparative Study of Religions 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Study of Religions 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Primitive people are known as:





(A) Atheists





(B) Aborigines





(C) Ascetics





(D) Essenes





Answer: (B)











2. Primitive people believed in:





(A) Pantheism





(B) Henotheism





(C) Monism





(D) Animism





Answer: (D)











3. Epic of Gilgamesh is included in:





(A) Egyptian Civilization





(B) Babylonian Civilization





(C) Chinese Civilization





(D) Greek Civilization





Answer: (B)











4. Which one of the following was not a part of Primitive religion?





(A) Ancestor Worship





(B) Witch Craft





(C) Monotheism





(D) Shamanism





Answer: (C)











5. Who was the exponent of Phenomenology of religion?





(A) Max Muller





(B) Paul Tillich





(C) G. Van der Leeuw





(D) Bronislaw Malinowski





Answer: (C)











6. Totem may be represented by:





(A) Temple





(B) Animal or Plant





(C) Ocean





(D) Mountain





Answer: (B)











7. The author of ‘The Golden Bough’ was:





(A) Edward B. Tylor





(B) G.W.F. Hegel





(C) James Frazer





(D) Martin Heidegger





Answer: (C)











8. Identify the correct match from List I with II:





List I                                                   List II





(a) Rudolf Otto                                   (1) Primitive cultures





(b) Emile Durkheim                            (2) The idea of holy





(c) William James                                (3) Elementary forms of religion





(d) Edward B. Tylor                           (4) Varieties of religious experience





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (4) (2) (1) (3)





(B) (2) (3) (4) (1)





(C) (3) (4) (2) (1)





(D) (1) (3) (4) (2)





Answer: (B)











9. This is the first scripture among the vedic samhitas





(A) Atharva veda





(B) Sam veda





(C) Rig veda





(D) Yajur veda





Answer: (C)











10. “Vedokhilo Dharma mu–lam” is found in this scripture





(A) Mahabharata





(B) Ramayana





(C) Upanishad





(D) Manu smriti





Answer: (D)











11. DaraShikola studied deeply this scripture





(A) Upanishads





(B) Abhi Dhamm pitaks





(C) Smritis





(D) Sanskrit Dramas





Answer: (A)











12. Which one of the following deals with law, justice and punishment process?





(A) Smritis





(B) Brahmans





(C) Aranyakas





(D) Upanishads





Answer: (A)











13. The author of Ramayana epic is





(A) Vyasa





(B) Shri Harsha





(C) Panini





(D) Valmiki





Answer: (D)











14. Who among the following believed in attribute-less and form-less God?





(A) Surdas





(B) Kabirdas





(C) Tulasidas





(D) Meerabai





Answer: (B)











15. Who among the following reformer was propounder of widow-marriage movement on the basis of vedic texts?





(A) Dayananda Saraswati





(B) Raja Ram Mohan Rai





(C) Jyotirba Phule





(D) Ishwar Chandra Vidya Sagar





Answer: (A)











16. Lord Mahavira attained Kevalajnana at the bank of





(A) Ganga





(B) Yamuna





(C) Kaberi





(D) Rjukula





Answer: (D)











17. Twenty second Tirthankara of Jainism is





(A) Neminatha





(B) Parsvanatha





(C) Naminatha





(D) Ajitanatha





Answer: (A)











18. Sthanakavasisect belongs to





(A) Digambar Jaina





(B) Svetambar Jaina





(C) Buddhism





(D) Sikhism





Answer: (B)











19. The author of Pravachanasara is





(A) Umaswati





(B) Haribhadrasuri





(C) Kundakunda





(D) Yativrshabha





Answer: (C)











20. ‘The multi view point of reality’ is known in Jainism as:





(A) Ratnatraya





(B) Kevalajnana





(C) Anekantavada





(D) Mahavratas





Answer: (C)











21. The period of the famous Jaina Khajuraho temples





(A) 9th century A.D.





(B) 12th century A.D.





(C) 8th century A.D.





(D) 10th century A.D.





Answer: (B)











22. Read the following:





List I                                                   List II





(a) Samayasara                                    (1) Mulasutra





(b) Uttara-dhyanasutra                        (2) Samaraiccakaha





(c) Dravyasangraha                             (3) Kundakunda-charya





(d) Haribhadrasuri                               (4) Nemichandra-charya





Identify the correct combination from





Codes:





(A) (a) + (1)





(B) (b) + (4)





(C) (c) + (3)





(D) (d) + (2)





Answer: (D)











23. Lord Buddha obtained Maha-parinirvana at





(A) PAVA





(B) Bodha Gaya





(C) Kusinara





(D) Varanasi





Answer: (C)











24. Seven hundred Buddhist Monks participated in





(A) The First Buddhist Council





(B) The Fourth Buddhist Council





(C) The Third Buddhist Council





(D) The Second Buddhist Council





Answer: (D)











25. The propounder of the Vijnanavada theory in Buddhism was





(A) Vasubandhu





(B) Nagarjuna





(C) Nagasena





(D) Buddhagosa





Answer: (B)











26. The earliest Bodhisattva statue is found in the period of:





(A) Pusyamitra





(B) Milinda





(C) Kaniska





(D) Ashoka





Answer: (C)











27. The Sanchi Stupa is situated in





(A) Andhra Pradesh





(B) Bihar Pradesh





(C) Chhattisgarh





(D) Madhya Pradesh





Answer: (D)











28. Buddhism in Thailand is known as





(A) Sarvastivada





(B) Vajrayana





(C) Mahayana





(D) Theravada





Answer: (D)











29. Read the following:





List I                                                   List II





(a) Sammaditti                                    (1) Sanskrit





(b) Mogga-liputta Tissa                       (2) Suttapitaka





(c) Nyayabindu                                   (3) Astarigi-kamarka





(d) Dighanikaya                                  (4) Third Buddhist Council





Identify the correct combination from





Codes:





(A) (a) + (4)





(B) (b) + (2)





(C) (c) + (1)





(D) (d) + (3)





Answer: (C)











30. Identify the correct statement:





(A) Main Christian churches are: Catholic, Judaic and Protestant





(B) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Orthodox





(C) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Shia





(D) Main Christian churches are: Catholic, Protestant and Sunni





Answer: (B)











31. “The Sermon on the Mount” was delivered by:





(A) St. Peter





(B) St. Paul





(C) St. Thomas





(D) Jesus Christ





Answer: (D)











32. This is a prophet of the Old Testament





(A) St. Paul





(B) St. Thomas





(C) Jeremiah





(D) Jesus





Answer: (C)











33. It is believed that this apostle of Christ came to India:





(A) St. Mathew





(B) St. Thomas





(C) St. John





(D) St. Mark





Answer: (B)











34. Abraham of Old Testament is a father of:





(A) Egyptians





(B) Romans





(C) Persians





(D) Jews, Christians and Muslims





Answer: (D)











35. The head of the Apostles was





(A) St. Peter





(B) St. Thomas





(C) St. John





(D) St. Paul





Answer: (A)











36. The ancient city of Jerusalem is important for the following religions:





(A) Christians, Muslims and Hindus





(B) Christians, Jews and Muslims





(C) Christians, Muslims and Sikhs





(D) Christians, Muslims and Jains





Answer: (B)











37. Who among the following was the uncle of the Prophet Muhammad?





(A) Hashim





(B) Abbas





(C) Masud





(D) Ahmad





Answer: (B)











38. Arrange the following in chronological order and use the code given below:





I. Pact, al-Hudaybiyah





II. Battle of Badr





III. Migration to Abyssinia





IV Miraj





Codes:





(A) III, I, II, IV





(B) IV, II, I, III





(C) III, IV, II, I





(D) III, IV, I, II





Answer: (C)











39. Who among the following accompanied the Prophet Muhammad in the journey of Hijrat?





(A) Abu Bakr





(B) Umar





(C) Uthman





(D) Ali





Answer: (A)











40. One of the non-Jewish tribes in Yathrib was





(A) Qainqa





(B) Quraiza





(C) Nazir





(D) Khazraj





Answer: (D)











41. Who among the following was also called as al-saffah?





(A) Al-Hadi





(B) Al-Mahdi





(C) Al-Mansur





(D) Abul Abbas





Answer: (D)











42. Who among the following was called by the Arabs as al-shaykh al-rais?





(A) Ibn-Sina





(B) Ibn-al-Abbas





(C) Ibn-Zakariya





(D) Ibn-Ishaq





Answer: (A)











43. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Ali – 656-661





(B) Ali – Battle of Siffin





(C) Ali – Fata-al-Arab





(D) Ali – Battle of Camel





Answer: (C)











44. Panja Sahib is situated in the town of:





(A) Nankana Sahib





(B) Hasan Abdal





(C) Peshawar





(D) Rawalpindi





Answer: (B)











45. The compilation of ‘Chaupai’ is a part of:





(A) Bachittar Natak





(B) Chrittropakhian





(C) Akal Ustat





(D) Ramavtar





Answer: (B)











46. In Guru Granth Sahib, raga Jaijawanti was included by:





(A) Guru Nanak Dev





(B) Guru Ramdas





(C) Guru Arjan Dev





(D) Guru Gobind Singh





Answer: (D)











47. Gurmukhi script was evolved by:





(A) Sheikh Farid





(B) Guru Nanak Dev





(C) Guru Angad Dev





(D) Guru Arjan Dev





Answer: (C)











48. Who was considered Guru of Hindus and Pir of Musalmans?





(A) Sheikh Farid





(B) Guru Nanak Dev





(C) Bulleh Shah





(D) Guru Gobind Singh





Answer: (B)











49. Zafarnamah is included in:





(A) Guru Granth





(B) Diwan-i-Goya





(C) Gur Sobha





(D) Dasam Granth





Answer: (D)











50. Identify the correct combination:





(a) Sarup Das Bhalla                           (1) Suraj Prakash





(b) Kesar Singh Chibber                     (2) Panth Parkash





(c) Ratan Singh Bhangu                      (3) Mahima Parkash





(d) Bhai Santokh Singh                      (4) Bansawali Nama





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (4) (3) (2) (1)





(B) (1) (2) (3) (4)





(C) (3) (4) (2) (1)





(D) (2) (4) (3) (1)





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting