-->

Comparative Study of Religions 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Study of Religions 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. The correct statement is





(A) Religion is the basic essence of life.





(B) Religion is against the nature of life.





(C) Religion is a modern concept.





(D) Religion is an ancient concept and not relevant today.





Answer: (A)











2. Who among the following prophets is known as the son of God?





(A) Jesus Christ





(B) Muhammad





(C) Mahatma Buddha





(D) Mahavira





Answer: (A)











3. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Guru Nanak – India





(B) Muhammad – Arabia





(C) Christ – China





(D) Zarthustra – Iran





Answer: (C)











4. One of the following religion does not believe in God as ultimate reality.





(A) Buddhism





(B) Islam





(C) Sikhism





(D) Judaism





Answer: (A)











5. This religion includes keeping hairs as code of conduct





(A) Islam





(B) Sikhism





(C) Hinduism





(D) Judaism





Answer: (B)











6. The Book “The Cultural Heritage of India” is about





(A) Judaism





(B) Christianity





(C) Islam





(D) Hinduism





Answer: (D)











7. The following Sukta of the Vedas describes the theme of equalism





(A) Samanjasya Sukta





(B) Brahmcharya Sukta





(C) Pavaman Sukta





(D) Yam-Yami Sukta





Answer: (A)











8. “Ishavasyamidam Sarvam Yatkinch Jagatyam Jagat” is mentioned in





(A) Chhandogya Upnishad





(B) Kenopanishad





(C) Mundakopanishad





(D) Ishopanishad





Answer: (D)











9. The concept of “Ashtang Yoga” is related to





(A) Sankhya Philosophy





(B) Yoga Philosophy





(C) Meemansa Philosophy





(D) Nyaya Philosophy





Answer: (B)











10. The number of scriptures of Puranic literature is





(A) Ten





(B) Eight





(C) Fifteen





(D) Eighteen





Answer: (D)











11. The main presiding deity of worshipable of shaivism is related to





(A) Brihaspati





(B) Vishnu





(C) Shiva





(D) Shakti





Answer: (C)











12. Read the following lists:





List – I                                                                                    List – II





(a) Kabir Dohavali                                                                  (i) Kabir Das





(b) Valmiki Ramayan                                                              (ii) Valmiki





(c) Rigveda-dibhashyabhumika                                              (iii) Sur Das





(d) Sura Sagar                                                                         (iv) Dayanand





Identify the correct combination





(A) (a) and (iv)





(B) (b) and (i)





(C) (c) and (ii)





(D) (d) and (iii)





Answer: (D)











13. The founder of Brahma Samaj is





(A) Raja Rammohan Rai





(B) Swami Vivekanand





(C) Swami Ramtirth





(D) Iswar Chandra Vidhya Sagar





Answer: (A)











14. The real meaning of the word ‘Jina’ in Jainism is





(A) Victor of countries





(B) Victor of competitions





(C) Victor of women folk





(D) Victor of passions





Answer: (D)











15. Match the items in List-I with those in the List-II:





List – I                                                                                    List – II





(i) R. abhadeva                                                                        (a) Shravanabelagola





(ii) Bhadrabahū                                                                       (b) wetambara Sect





(iii) Sthānakavasi                                                                     (c) Padarthas





(iv) Sa vara                                                                              (d) Marudevi





Select the correct code answer.





(A) (ii) + (a)





(B) (i) + (b)





(C) (iii) + (c)





(D) (iv) + (d)





Answer: (A)











16. The ‘Kāla’ is included in this group according to Jainism





(A) Seven fundamentals





(B) Four Dānas





(C) Twelve vows of Householders





(D) Six substances





Answer: (D)











17. The famous Jaina Khajuraho Temples belong to the





(A) 11th Century A.D.





(B) 8th Century A.D.





(C) 13th Century A.D.





(D) 7th Century A.D.





Answer: (A)











18. The actual meaning of ‘Syādavāda’ term in Jainism is





(A) Doubtfulness





(B) Explanation of matter through its seven aspects





(C) Multiple sidedness of the reality





(D) Final judgement about reality





Answer: (B)











19. The practice of giving four kinds of charity (Dāna) in Jainism is mainly associated with





(A) Political impact activity





(B) Caste protection act





(C) Social and religious service





(D) Temple protection activity





Answer: (C)











20. The main demand of the followers of Jaina religion today in India is





(A) To be recognised as the only true religion.





(B) To be recognised as a minority community.





(C) To be recognised as a sect of Hinduism.





(D) To be recognised as Universal religion.





Answer: (B)











21. The ‘Ahi sā yātrā was performed by the famous Jaina Saint in present time





(A) Achārya Vidyananda





(B) Achārya Padmasāgar





(C) Achārya Mahāpragya





(D) Achārya Nānesh





Answer: (C)











22. According to the Theravada Tradition, the Buddha delivered his discourses in





(A) Sankrit





(B) Pali





(C) Vedic Dailects





(D) Prakrit





Answer: (B)











23. According to the Simhalese tradition, the Khuddaka Nikāya comprises





(A) 15 Texts





(B) 16 Texts





(C) 17 Texts





(D) 18 Texts





Answer: (A)











24. The first convention of the MAHĀSĀ GHIKA-S was held at





(A) Kosamb





(B) Vesali





(C) Pātaliputta





(D) Rajagaha





Answer: (A)











25. The author of the Buddhist text known as the ‘Visuddhimagga’ is





(A) Anuruddhācariya





(B) Buddhaghosa





(C) Dhammapāla





(D) Buddhadatta





Answer: (B)











26. This Indian scholar had worked for the propagation of Buddhism in Tibet





(A) Vimalkirti





(B) Dharmakirti





(C) Śāntarak ita





(D) Buddhadatta





Answer: (C)











27. The first split in the Buddhist order occurred in the form of these two sects





(A) VIBHAJJAVĀDA and SARVĀSTIVĀDA





(B) HĪNAYANA and MAHĀYĀNA





(C) THERAVĀDA and MAHĀYĀNA





(D) THERAVĀDA and MAHĀSĀ GHIKA





Answer: (D)











28. Bhimrao Ramji Ambedkar embraced Buddhism in this year





(A) 1960





(B) 1955





(C) 1950





(D) 1956





Answer: (D)











29. Jesus instituted the Eucharist





(A) At Bethania





(B) At the Last Supper





(C) At Galilee





(D) At Bethlehem





Answer: (B)











30. Jesus died on the cross at





(A) Nazareth





(B) Bethlehem





(C) Jerusalem





(D) Galilee





Answer: (C)











31. The main churches of Christianity are in this group





(A) Angliean church, World council of churches and Roman catholic church





(B) Roman catholic church, Orthodox churches and Angliean church





(C) Orthodox churches, Angliean church and American churches





(D) Roman catholic church, Jewish church, and Angliean church





Answer: (B)











32. Identify and Old Testament Prophet from among the following:





(A) David





(B) Solomon





(C) Isaac





(D) Isaiah





Answer: (D)











33. Find out the chronological order of the following personalities using the codes:





I St. Francis of Assissi





II St. Augustine





III St. Paul





IV Martin Luther





Codes:





(A) II, III, I, IV





(B) III, I, II, IV





(C) III, II, I, IV





(D) I, III, IV, II





Answer: (C)











34. Christians believe in one of the following:





(A) Pantheism





(B) Rebirth of the soul





(C) Resurrection of the dead





(D) Body as devil’s creation





Answer: (C)











35. The most ancient Christian group of India is





(A) St. Thomas Christians of India





(B) Christians of Goa in India





(C) Angliean Christians of India





(D) Orthodox Christians of India





Answer: (A)











36. Name of the Prophet Muhammad’s father was





(A) Abdullah





(B) Abdul Muttalib





(C) Khalid





(D) Mahmud





Answer: (A)











37. The Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year





(A) 610 AD





(B) 615 AD





(C) 622 AD





(D) 628 AD





Answer: (C)











38. Which of the following pairs is correctly matched?





(A) Hud – Banu Issrael





(B) Salih – Thamud





(C) Baitul Maqdis – Cairo





(D) The Prophetic Mosque – Mecca





Answer: (B)











39. Sahih Bukhari is





(A) Collection of pre-islamic Arabic poetry.





(B) Collection of historical events.





(C) Collection of sayings of the Prophet Muhammad.





(D) Collection of Juridical decisions.





Answer: (C)











40. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:





I. Imam Ahmad Ibn Hanbal





II. Imam Abu Hanifah





III. Imam Malik Ibn Anas





IV. Imam Muhammad Ibn Idris





Codes:





(A) I, II, IV, III





(B) II, I, III, IV





(C) III, II, I, IV





(D) II, III, IV, I





Answer: (D)











41. Author of the book Al-Madinatul-Fadilah was





(A) Ibn Bajjah





(B) Ibn Rushad





(C) Abu Nasr al-Farabi





(D) None of the above





Answer: (C)











42. The tomb of Abdul Qadir Jilani is situated in





(A) Damascus





(B) Herat





(C) Baghdad





(D) Cairo





Answer: (C)











43. ‘Char Dhunas’ is associated with the sect





(A) Udasis





(B) Nirmalas





(C) Suthrashahi





(D) Sewapanth





Answer: (A)











44. Bhai Lalo lived in





(A) Talwandi





(B) Chuharkana





(C) Saidpur





(D) Tulamba





Answer: (C)











45. Match the following List-I with List-II and identify the correct combination:





List – I                                                                                    List – II





(1) Janamsakhi                                                                       (a) Guru Arjan





(2) Jaitsari Di Var                                                                    (b) Guru Gobind Singh





(3) Bhatt                                                                                  (c) 11 (Eleven)





(4) Zafarnama                                                                          (d) B-40





Identify the correct combination:





Codes:





       (1) (2) (3) (4)





(A) (d) (a) (c) (b)





(B) (d) (a) (b) (c)





(C) (a) (d) (c) (b)





(D) (a) (b) (d) (c)





Answer: (A)











46. ‘Kuchajee’ is





(A) Sister of Kalyug.





(B) A pious lady.





(C) A composition of Dasam Granth.





(D) A composition of Guru Granth.





Answer: (D)











47. Match the following List-I with List-II and identify the correct combination:





List – I                                                                                    List – II





(a) Kabir                                                                                  (1) Guru Nanak





(b) Majh di Var                                                                       (2) Begampura





(c) Shabdarth Pothian                                                             (3) Bavan Akhree





(d) Ravidas                                                                             (4) Gur Sewak Sabha





Identify the correct combination:





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (2) (1) (4) (3)





(B) (3) (1) (2) (4)





(C) (3) (1) (4) (2)





(D) (4) (2) (3) (1)





Answer: (C)











48. Choose the correct route of first Journey of Guru Nanak:





(A) Talwandi, Multan, Mecca, Kabul.





(B) Sultanpur, Saidpur, Tulamba, Kurukshetra.





(C) Talwandi, Haridwar, Achal, Sumer.





(D) Sultanpur, Laddakh, Tibet, Haridwar.





Answer: (B)











49. Which one of the following is not correct?





(A) Nam Japo – Kirt Karo – Vand Chhako.





(B) Tej Bhan was father of Guru Amardas.





(C) Nanaki was mother of Guru Tegh Bahadur.





(D) Number of Bhagats whose Bani is incorporated in Guru Granth Sahib is eleven.





Answer: (D)











50. Which one of the following is not the composition of Guru Nanak?





(A) Patti





(B) Barahmah





(C) Var Ramkali





(D) Japji





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting