-->

Comparative Study of Religions 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Comparative Study of Religions 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



1. Which one of the following is not a part of primitive religion?





(A) Fetishism





(B) Animism





(C) Shamanism





(D) Henotheism





Answer: (D)











2. The exponent of Totemism was:





(A) James Frazer





(B) Mircea Eliade





(C) Joseph Kitagama





(D) Emile Durkheim





Answer: (A)











3. The cult of Osiris was prevalent among:





(A) The Greeks





(B) The Hebrews





(C) The Europeans





(D) The Egyptians





Answer: (D)











4. Monotheism believes in:





(A) Oneness of God





(B) Multiplicity of gods





(C) God is nowhere





(D) Duality of God





Answer: (A)











5. Phenomenology of religion deals with:





(A) Origin of religion





(B) History of religion





(C) Manifestation of religion





(D) Philosophy of religion





Answer: (C)











6. Which of the following is a challenge to Inter-faith understanding?





(A) Multiculturalism





(B) Communalism





(C) Enlightenment





(D) Ritualism





Answer: (B)











7. The word ‘Religion’ has its roots in this language:





(A) Greek





(B) Hebrew





(C) Spanish





(D) Latin





Answer: (D)











8. Who was the author of ‘Systematic Theology’?





(A) Paul Tillich





(B) Max Muller





(C) Joachim Wach





(D) S. Radhakrishnan





Answer: (A)











9. Match the following and identify the correct match:





List – I                                                            List – II





(a) Zend Avesta                                              (1) Muslims





(b) Old Testament                                           (2) Buddhists





(c) Tripitaks                                                     (3) Jews





(d) Quran                                                        (4) Zoroastrians





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (2) (1) (4) (3)





(B) (4) (3) (2) (1)





(C) (1) (2) (3) (4)





(D) (3) (4) (1) (2)





Answer: (B)











10. The ancient civilization of Peru is known as:





(A) civilization of Celts





(B) civilization of Mesopotamia





(C) civilization of Alps





(D) civilization of Incas





Answer: (D)











11. This is the correct order of Vedas:





(A) Rigveda, Atharvaveda, Samaveda, Yajurveda





(B) Atharvaveda, Samaveda, Rigveda, Yajurveda





(C) Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda, Rigveda





(D) Rigveda, Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda





Answer: (D)











12. This is the sub-text of Samaveda





(A) Gandharva veda





(B) Āyur veda





(C) Dhanur veda





(D) Artha veda





Answer: (A)











13. The Shatapatha Brahmana and The Taittiriya-Brahmana are the commentary-texts of this veda -





(A) Rigveda





(B) Yajurveda





(C) Sāmaveda





(D) Atharvaveda





Answer: (B)











14. Identify the correct author-group of sānkhya sutra and yoga-sutra-





(A) Kapila       –          Patanjali





(B) Gautama   –          Kanāda





(C) Vyāsa        –          Jaimini





(D) Jaimini      –          Kanāda





Answer: (A)











15. The dialogue held between Yamāchārya and Nachiketa is found in this text:





(A) Chhandogy Upanishad





(B) Kenopanishad





(C) Prashnopanishad





(D) Kathopanishad





Answer: (D)











16. The main statement of advait concept is





(A) Brahma Satyam Jaganmithya





(B) Jn ~ ānam Mokshsadhakam





(C) Avidya Nivritih Mokshah





(D) Satyameva Jayate





Answer: (A)











17. Nainam Chhindam Shastrani nainam Dahati Pāvakah.





Na chainam kledayantyāpo na shoshayati marutah: This following verse of Bhagavad Geeta deals mainly with





(A) Water





(B) Air





(C) Weapon





(D) Soul





Answer: (D)











18. Ramayan and Mahabharat are considered as:





(A) Spiritual scriptures





(B) Novels





(C) Poetry





(D) Epics





Answer: (D)











19. Kabirdas is related to





(A) Haridwar





(B) Chitrakut





(C) Ujjain





(D) Varanasi





Answer: (D)











20. The movement of Raja Ram Mohan Rāi was





(A) Widow marriage





(B) Propoganda of Vedanta





(C) Eradication of ‘Sati’ custom





(D) Eradication of child-marriage





Answer: (C)











21. This social reformer was against the idol-worship:





(A) Chaitanya Mahaprabhu





(B) Swami Vivekanand





(C) Keshava Chandra Sen





(D) Dayanand Saraswati





Answer: (D)











22. The word ‘Jina’ in Jainism literally means





(A) Victor of cities





(B) Victor of women





(C) Victor of passions





(D) Victor of countries





Answer: (C)











23. Lord Parśvanatha mainly propounded this concept of religion -





(A) Purusārth Dharm





(B) Chāturyāma Dharm





(C) Varnāśrama Dharm





(D) Śunyavāda Dharm





Answer: (B)











24. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct code answer:





List – I                                                            List – II





(i) Abhaya                                                       (a) Moolsūtra





(ii) Kundakunda                                              (b) Ayodhya





(iii) Uttrādhyayan sutra                                   (c) Dāna





(iv) Rushabdeva                                              (d) Niyam–sara





(A) (i) + (c)





(B) (ii) + (b)





(C) (iii) + (d)





(D) (iv) + (a)





Answer: (A)











25. The samayasara text is composed by





(A) Acharya Haribhadra





(B) Acharya Śivārya





(C) Acharya Bhadrabāhu





(D) Acharya Kundakunda





Answer: (D)











26. According to Jainism the meaning of Mrsāvāda word is





(A) Attachment





(B) Stealing things





(C) Telling lie





(D) Killing living beings





Answer: (C)











27. ‘Samvara’ is included in this group of Jaina principles:





(A) Three jewels





(B) Six substances





(C) Seven fundamentals





(D) Five vows





Answer: (C)











28. This is the supreme aim of Jainism:





(A) Purification of mind





(B) Attainment of salvation





(C) Practicing of meditation





(D) Attainment of wisdom





Answer: (B)











29. The doctrine of ‘syādavāda’ is mainly related to the religious tradition of -





(A) Buddhism





(B) Sikhism





(C) Jainism





(D) Christianity





Answer: (C)











30. The famous Mount Abu Jaina temples are built with the support of





(A) Vastupāla-Tejapāla





(B) Samprati King





(C) Chamundarai





(D) Mahārāna Kumbha





Answer: (A)











31. Shravnabelagola is famous for





(A) Museum of paper manu scripts





(B) Birth place of Lord Rsabhadeva





(C) Salvation of Lord pārsvanātha





(D) The statue of Gomateshvara Bāhubali





Answer: (D)











32. The pratice of giving four kinds of charity in Jainism is mainly associated with -





(A) Caste Protection Act





(B) Social and Religious Service





(C) Temples Protection Service





(D) Political and Social Election work





Answer: (B)











33. Siddhārtha was the son of:





(A) King Ashoka





(B) King Khārabela





(C) King Samudradatta





(D) King Śuddhodana





Answer: (D)











34. The enlightenment was got by Gautam Siddhartha at -





(A) Sārnātha





(B) Bodh Gaya





(C) Lumbini





(D) Pāvā





Answer: (B)











35. The Second Buddhist Council was held during the period of -





(A) Kaniska





(B) Ashoka





(C) Kālāśoka





(D) Ajātaśatru





Answer: (C)











36. This is known as historical text of Buddhism -





(A) Suttapitaka





(B) Jataka





(C) Di – pavam. sa





(D) Dhammapada





Answer: (C)











37. One of the following is the fourth constituent of the noble eight fold pāth:





(A) Sammā Kammānta





(B) Sammā Ditthi





(C) Sammā Sati





(D) Sammā Vāyāma





Answer: (A)











38. The way of explaining the twelve points of views is known in Buddhism is -





(A) Syādvada





(B) Pratityasa mutpada





(C) Satkaryavada





(D) Sūnyavāda





Answer: (B)











39. ‘Anattavāda’ is the doctrine of:





(A) Buddhism





(B) Jainism





(C) Brahma ism





(D) Ājivakism





Answer: (A)











40. The ‘Nyāyabindu’ text was composed in this language:





(A) Sanskrit





(B) Pali





(C) Tibetan





(D) Prakrit





Answer: (A)











41. Mahābodhi temple is situated at -





(A) Kāsi





(B) Ujjain





(C) Bodh Gaya





(D) Pātaliputra





Answer: (C)











42. Jataka tales are engraved in -





(A) Bodha Gayā temple





(B) SānchiStupa





(C) Sāranātha Vihar





(D) Ajanta Caves





Answer: (B)











43. Buddhism was introduced in Japan in the:





(A) 6th Century A.D.





(B) 3rd Century A.D.





(C) 5th Century A.D.





(D) 2nd Century A.D.





Answer: (A)











44. Roman Pontiff (Pope) is accepted as the leader of the following Christian church:





(A) Protestant





(B) Orthodox





(C) Anglican





(D) Catholic





Answer: (D)











45. Identify the correct chronological order of the councils that happened in the history of Christianity:





(A) Jerusalem, Nicea, Trent and Vatican II





(B) Vatican, Vatican II, Nicea, Jerusalem





(C) Trent, Jerusalem, Nicea and Vatican II





(D) Nicea, Trent, Jerusalem and Vatican II





Answer: (A)











46. David is the author of:





(A) Genesis





(B) Gospel





(C) Psalms





(D) Book of Theology





Answer: (C)











47. Jesus was born at:





(A) Bethlehem





(B) Nazareth





(C) Jerusalem





(D) Jericho





Answer: (A)











48. Jesus Christ preached his message in the countryside of:





(A) Judea





(B) Jammu Kashmir





(C) Europe





(D) Egypt





Answer: (A)











49. Match the items of List-I with List-II by identifying the correct one:





List – I (Persons)                                             List – II (Associated Places)





(1) Mother Theresa                                          (a) Mylapore





(2) St. Francis Xavier                                      (b) Kerala





(3) St. Thomas Apostle                                   (c) Goa





(4) St. Alphonsa                                              (d) Kolkatta





Identify the right Code:





(A) (1) and (a)





(B) (2) and (d)





(C) (3) and (c)





(D) (4) and (b)





Answer: (D)











50. Jesus suffered and was crucified at:





(A) Egypt





(B) Galilee





(C) Rome





(D) Jerusalem





Answer: (D)











51. Identify the Christian mystic from the following:





(A) St. Francis Assissi





(B) St. Thomas Apostle





(C) St. George





(D) St. Peter





Answer: (A)











52. Identify the chronological order of great persons of the Bible:





(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ





(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham





(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob





(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ





Answer: (D)











53. Which is the correct match?





List – I                                                            List – II





(a) St. Francis Xavier                                      (1) Mannanam





(b) St. Thomas                                                 (2) Goa





(c) John Brito                                                  (3) Mylapore





(d) Blessed Chavara                                        (4) Madurai





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (1) (2) (3) (4)





(B) (4) (3) (2) (1)





(C) (3) (4) (2) (1)





(D) (2) (3) (4) (1)





Answer: (D)











54. Identify the immediate predecessor of Jesus Christ:





(A) St. Mathew





(B) John the Baptist





(C) Moses





(D) Abraham





Answer: (B)











55. Which of the following is correctly matched?





(A) Abd Allah ibn Abdal – Muttalib – Amina





(B) Mamun ibn Harun – Ottomans





(C) Walid ibn Abdal – Malik – Safawids





(D) Shah Tahmasp – Abbasids





Answer: (A)











56. Which of the following is not correctly matched?





(A) Bayt al Hikmah – al-Mamun





(B) Imam Ghazali – Ihya Ulum al Din





(C) Nizamuddin Awliya – Naqshbandiya order





(D) Shah Wali Allah – Hujjatullah al Baligha





Answer: (C)











57. Read the following:





List – I                                                            List – II





(a) Uthman ibn Affan                                     (1) Umayyads





(b) Al-Mutawakkil                                          (2) Safavids





(c) Sulayman ibn Abdal-Malik                        (3) Fatimids





(d) Ahmad ibn Hanbal                                    (4) Asharite





Identify the correct combination:





(A) (a) and (2)





(B) (c) and (1)





(C) (b) and (3)





(D) (d) and (4)





Answer: (B)











58. The Quran is consisted of





(A) 112 Chapters





(B) 114 Chapters





(C) 116 Chapters





(D) 118 Chapters





Answer: (B)











59. Who among the following was the foster mother of the Prophet Muhammad?





(A) Fatima bint Amr





(B) Halima Sadia





(C) Barra bint Abdal Uzza





(D) al Shafa





Answer: (B)











60. The author of Aathar al Sanadid is





(A) Sir Sayyid Ahmad Khan





(B) Amir Ali





(C) Chiragh Ali





(D) Altaf Husain





Answer: (A)











61. Who among the following was a leading advocate for Islamic revivalism in the 19th century?





(A) Muhammad ibn Abd al Wahhab





(B) Jamal al-din- al- Afghani





(C) Hasan al-Banna





(D) Said Nursi





Answer: (B)











62. Who among the following was a cousin of Khadijah?





(A) Hisham ibn Umar





(B) Waraqah ibn Nawfal





(C) Hakam ibn abi-al-salt





(D) Zahoor ibn Walid





Answer: (B)











63. Which of the following is correctly matched?





(A) Alf Laylah Wa-Laylah – Umayyads





(B) Kitab al-Musiqi al-Kabir – Al-Kindi





(C) Abu Nasr al-Farabi – al-Mu‘allim al-thani





(D) Kitab al-Kharaj – Imam Shāfi‘i





Answer: (C)











64. Who among the following is known as al-Shayikh al-Akbar?





(A) Mansur Hallaj





(B) Junayd Baghdadi





(C) Zun Nun Misri





(D) Ibn Arabi





Answer: (D)











65. In which of the following regions the manufacture of writing paper first began?





(A) Samarqand





(B) Egypt





(C) Baghdad





(D) Morocco





Answer: (A)











66. Granth and Panth shall be Guru of the Sikhs, was declared by:





(A) Guru Nanak Dev





(B) Guru Arjan Dev





(C) Guru Hargobind Sahib





(D) Guru Gobind Singh





Answer: (D)











67. Finalization of Guru Granth Sahib was done at:





(A) Anandpur Sahib





(B) Talwandi Sahib





(C) Kiratpur Sahib





(D) Nander





Answer: (B)











68. Maharaja Ranjit Singh took possession of Lohore in:





(A) 1899





(B) 1799





(C) 1857





(D) 1708





Answer: (B)











69. Identify the correct chronological order of the following:





(A) Ram Raias, Dhirmalias, Minas, Nirankaris





(B) Minas, Dhirmalias, Ramraias, Nirankaris





(C) Nirankaris, Ramraias, Dhirmalias, Minas





(D) Dhirmalias, Minas, Nirankaris, Ramraias





Answer: (B)











70. Word ‘Gurbilas’ was used to describe the life of:





(A) Guru Nanak Dev





(B) Guru Hargobind Sahib





(C) Guru Gobind Singh





(D) Both Guru Hargobind Sahib and Guru Gobind Singh





Answer: (D)











71. Janamsakhi literature relates to the life story of:





(A) All Sikh Gurus





(B) Guru Nanak Dev





(C) Guru Gobind Singh





(D) None amongst above





Answer: (B)











72. ‘Malaar ki Vaar’ belongs to





(A) Guru Nanak Dev





(B) Guru Amar Das





(C) Guru Ram Das





(D) Guru Arjan Dev





Answer: (A)











73. In Sikhism word ‘Udasi’ means:





(A) An ascetic





(B) A sad person





(C) A vegabond





(D) A traveller





Answer: (D)











74. The word ‘Gurmata’ means





(A) Hukamnamah from Guru Granth





(B) Teaching of Guru





(C) Decision of Khalsa Panth





(D) None among the above





Answer: (C)











75. Guru Granth Sahib does not comprise the writings of:





(A) Surdas





(B) Sadhna





(C) Mira Bai





(D) Ramanand





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting