-->

Comparative Study of Religions 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Study of Religions 2013 June UGC NET Solved Question Paper II


1. The correct statement is





(A) Primitive man was afraid of natural forces.





(B) Primitive man was highly intellectual.





(C) Primitive man was very analytical.





(D) Primitive man was very scientific.





Answer: (A)











2. Which one of the following is the odd one?





(A) Avesta





(B) Guru Granth Sahib





(C) Muhammad





(D) Bible





Answer: (C)











3. Which one among the following was not the form of primitive society’s practices?





(A) Magic





(B) Animism





(C) Totemism





(D) Animation





Answer: (D)











4. Knowledge of ultimate reality is based upon





(A) Primitive scriptures





(B) Stories of the sages





(C) Blind faith





(D) None of the above





Answer: (D)











5. Which of the following is an incorrect match?





(A) Five Khands – Sikhism





(B) Five Pillars – Islam





(C) Five Mahavratas – Jainism





(D) Five Noble Truths – Buddhism





Answer: (D)











6. These people are baptized for initiation into their religion





(A) Zoroastrians





(B) Christians





(C) Buddhists





(D) Muslims





Answer: (B)











7. The following Sūkta in the Vedas is Philosophical:





(A) Sāmanjasya Sūkta





(B) Varu a Sūkta





(C) Prithivī Sūkta





(D) Nāsadīya Sūkta





Answer: (D)











8. The statement “Karma yevādhikāraste mā phaleshu Kadāchana” is mentioned in the following religious text





(A) Śatapatha Brāhma a





(B) Ka hopanishad





(C) Bhagavad Gītā





(D) Mahābhārata





Answer: (C)











9. The theme of Purusha element is a philosophical reality in





(A) Yoga Philosophy





(B) Sānkhya Philosophy





(C) Nyaya Philosophy





(D) Vaisheshik Philosophy





Answer: (B)











10. “Satyameva Jayate” is quoted from this literature.





(A) Upanishad literature





(B) Purā a literature





(C) Smriti literature





(D) Brāhma literature





Answer: (A)\











11. The main preacher of Vaishnavism sect is





(A) Yā kacharya





(B) Vitthalacharya





(C) Vishveshwaracharya





(D) Vallabhacharya





Answer: (D)











12. The author of the Mahābhārata epic is





(A) Valmiki





(B) Vyas





(C) Dro





(D) Jaimini





Answer: (B)











13. Dayanand Saraswati is the founder of





(A) Arya Samaj





(B) Brahma Samaj





(C) Prarthna Samaj





(D) Ram Krishna Mission





Answer: (A)











14. Tirtha kara Pārśvanātha attained Nirvā a in





(A) Pāvā





(B) Sammedashikhara





(C) Girnār





(D) Ayoddhā





Answer: (B)











15. Kasāyapāhu a is treated as the main Āgama text in this sect of Jainism





(A) Sthānakavāsī





(B) Terāpanthī Śwetāmbara





(C) Digambara





(D) Śwetāmbara Mūrtipūjaka





Answer: (C)











16. The date of birth of Tirtha kara Mahāvīra is





(A) Tenth Century B.C.





(B) Seventh Century B.C.





(C) Eight Century B.C.





(D) Sixth Century B.C.





Answer: (D)











17. The language of the earliest canons of Jainism is





(A) Prākrit





(B) Tibetan





(C) Sanskrit





(D) Pāli





Answer: (A)











18. One of the following is not correctly matched:





(A) Siddhasena – Sanmatitarka





(B) Haribhadrasūri – Mūlācāra





(C) Kundakunda – Samayasāra





(D) Umāswāti – Tattvārthasūtra





Answer: (B)











19. The actual meaning of the ‘Mahāvratas’ in Jainism is





(A) Vows of Householders





(B) Vows of Women





(C) Vows of Monks





(D) Vows regarding big things





Answer: (C)











20. The meaning of the ‘Adharma’ Substance in Jainism is





(A) Medium of Motion





(B) To hold life on





(C) Immorality





(D) Medium of rest





Answer: (D)











21. Famous Jaina Delavādā temples are situated in





(A) Rajasthan





(B) Gujarat





(C) Bihar





(D) Karnataka





Answer: (A)











22. The Buddha rejected the infallibility of the Vedic rituals





(A) Totally





(B) Partially





(C) Casually





(D) None of the above





Answer: (A)











23. It is believed that the earliest Mahāyāna Sūtra was





(A) The Saddharmapu arīka Sūtra





(B) The Lalitavistara





(C) The Samādhirāja Sūtra





(D) The A asāhasrikā Prajnāpāramitā Sūtra





Answer: (D)











24. The number of sects where in the Buddhism branched off immediately after the second council





(A) 20 (twenty)





(B) 18 (eighteen)





(C) 16 (sixteen)





(D) 14 (fourteen)





Answer: (B)











25. The Buddha’s Great Renunciation occurred at the age of





(A) 31 years





(B) 27 years





(C) 34 years





(D) 29 years





Answer: (D)











26. The Vaibhā ika subsect is one of the constituents of this sect





(A) Vajrayāna





(B) Hīnayāna





(C) Tantrayāna





(D) Mahāyāna





Answer: (B)











27. The number of participant monks in the second Buddhist Council was





(A) Seven hundred





(B) One thousand





(C) One thousand two hundred





(D) Five hundred





Answer: (A)











28. The number of kinds of Nibbāna according to the Theravāda Buddhism is





(A) Five





(B) Four





(C) Two





(D) Three





Answer: (C)











29. Jesus Christ preached the Gospel in the region of





(A) Egypt





(B) Judea





(C) Rome





(D) Corinth





Answer: (B)











30. Letters of St. Paul are found





(A) In the Gospels





(B) In the Book of Revelation





(C) In the historical books of Old Testament





(D) In the books of New Testament





Answer: (D)











31. The book of the Old Testament is generally common to the following:





(A) Jews and Hindus





(B) Jews and Christians





(C) Christians and Jains





(D) Christians and Zoroastrians





Answer: (B)











32. The present Roman Pontiff is





(A) Pope John Paul II





(B) Pope Francis





(C) Pope Benedict XVI





(D) Pope Paul VI





Answer: (B)











33. Arrange the following in chronological order selecting from the codes given below:





I. Arrival of Thomas of Cana in India.





II. Arrival of Apostle Thomas in India.





III. Arrival of Vasco de Gama in India.





IV. Arrival of St. Francis Xavier in India.





Codes:





(A) I, III, IV, II





(B) II, IV, I, III





(C) II, I, III, IV





(D) I, II, IV, III





Answer: (C)











34. The Indian born saint among the following is:





(A) St. Francis Xavier





(B) St. Alphonsa





(C) St. Augustine





(D) St. Ignatius of Loyola





Answer: (B)











35. According to tradition Apostle Thomas suffered martyrdom at





(A) Goa





(B) Kerala





(C) Mumbai





(D) Mylapore





Answer: (D)











36. The Prophet Muhammad was born in





(A) Mecca





(B) Medina





(C) Taif





(D) Jeddah





Answer: (A)











37. Yathrib was the old name of





(A) Mecca





(B) Cairo





(C) Jerusalem





(D) None of the above





Answer: (D)











38. The Prophet Muhammad was injured in the battle of





(A) Badr





(B) Uhud





(C) Khandaq





(D) Tabuk





Answer: (B)











39. The first Islamic state was established in





(A) Mecca





(B) Khaybar





(C) Medina





(D) Taif





Answer: (C)











40. Arrange the following battles in order in which they took place. Use the codes given below:





I. Qadisia





II. Uhud





III. Hunayn





IV. Badr





Codes:





(A) IV, I, II, III





(B) I, II, III, IV





(C) IV, II, III, I





(D) II, III, IV, I





Answer: (C)











41. Baitul Hikmat of Baghdad was established by





(A) The Rashidi Caliphs





(B) The Umayyads





(C) The Abbasids





(D) The Ayyubids





Answer: (C)











42. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Ibne Tufayl – Hayy Bin Yaqazan





(B) Maulana Maududi – Kitabul Hind





(C) Imam Ghazali – Ihya Ulum al- Din





(D) Shah Wali- Allah – Hujjatullah al-Balighah





Answer: (B)











43. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:





List – I                                    List – II





1. Gur-bilas                             a. Bhai Kahn Singh





2. Kabitt Swayyas                   b. Sarup Das





3. Mahima Prakash                  c. Bhai Gurdas





4. Hum Hindu Nahin              d. Bhai Sukha Singh





Identify the correct combination:





Codes:





      1 2 3 4





(A) c b a d





(B) b c d a





(C) d c b a





(D) d b a c





Answer: (C)











44. Identify the correct chronological order of the following:





(A) Guru Nanak, Japji, Mehta Kalu, Rai Bular





(B) Sukhmani Sahib, Gur-Sobha, Garab-Ganjni, Bhai Vir Singh





(C) Bhai Lehna, Baba Atal, Bhai Santokh Singh, Kavi Senapati





(D) Bhai Gurdas, Anandghan, Baba Buddha, Prin-Teja Singh





Answer: (B)











45. Which statement is incorrect?





(A) Sikhism is a universal religion.





(B) Sikhism is a monotheistic religion.





(C) Sikhism is an idolatrous religion.





(D) Sikhism does not favour theocracy.





Answer: (C)











46. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:





List – I                                    List – II





1. Suchajee                              a. Suhi





2. Sidh-Goshati                       b. Tukhari





3. Bavan-Akhree                     c. Ramkali





4. Barah-Maha                        d. Gauri





Identify the correct choice:





Codes:





      1 2 3 4





(A) a c d b





(B) b d a c





(C) b a d c





(D) b c d a





Answer: (A)











47. Who is not the contemporary of Guru Nanak?





(A) Bahlol Lodhi





(B) Guru Amar Das





(C) Chaitanya Mahaprabhu





(D) Baba Handaal





Answer: (D)











48. ‘Janamsakhi’ is a literature





(A) Sacred as Guru Granth Sahib





(B) Written by Bhai Chaupa Singh





(C) Produced by Namdhari





(D) Deals with the life and teachings of Guru Nanak





Answer: (D)











49. The purpose of Gurdwara Reform Movement was





(A) To build new Gurdwaras of Gold.





(B) To check the corruption and misuse of Gurdwaras by Mahants.





(C) To implement old traditions.





(D) To liberate the country from the British.





Answer: (B)











50. The author of Dabistan-i-Mazahib





(A) Akbar





(B) Mohsin Fani





(C) Bhai Nand Lal





(D) Farishta





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting