-->

Comparative Study of Religions 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Comparative Study of Religions 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



1. The study of religion is not related to





(A) Historical Approach





(B) Anthropological Approach





(C) Sociological Approach





(D) Mechanical Approach





Answer: (D)











2. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Vedas – Sanskrit





(B) Jain Agams – Prakrit





(C) Quran – Pali





(D) Guru Granth Sahib – Gurmukhi





Answer: (C)











3. Which of the following ideas has never been the part of Primitive society?





(A) Manaism





(B) Totenism





(C) Animism





(D) Capitalism





Answer: (D)











4. What does Animism stand for?





(A) Animal Kingdom





(B) Love for animals





(C) Making of a film involving animals





(D) All things in nature consist of life





Answer: (D)











5. The correct meaning of interfaith dialogue is





(A) Different people not having mutual understanding





(B) Two persons having mutual conversation on their faiths





(C) People fighting for their rituals





(D) People fighting for their nation





Answer: (B)








6. Which of the following is the correct meaning of Totemism?





(A) An old man is worshipped as God.





(B) An animal is worshipped as family God.





(C) An old enemy is killed for clan.





(D) An independent inquiry of religious facts.





Answer: (B)











7. Which one of the following scriptures is written in Arabic Language?





(A) Bible





(B) Avesta





(C) Quran





(D) Guru Granth Sahib





Answer: (C)











8. Which one of the following scriptures has 1430 pages?





(A) Guru Granth Sahib





(B) Quran





(C) Bible





(D) Avesta





Answer: (A)











9. The correct meaning of Atheism is





(A) No faith in Motherhood





(B) No faith in Society





(C) No faith in God





(D) No faith in Science





Answer: (C)











10. This religion believes in the transmigration of soul





(A) Islam





(B) Judaism





(C) Sikhism





(D) Christianity





Answer: (C)











11. Revelation is not the source of this religion





(A) Buddhism





(B) Islam





(C) Christianity





(D) Sikhism





Answer: (A)











12. This cannot be included in the beliefs of religion





(A) Violence





(B) Non-violence





(C) Truth





(D) Harmony





Answer: (A)











13. The odd one in the following is:





(A) God, prayer, meditation





(B) Non-violence, Peace, Harmony





(C) Mecca, Hinduism, Tirthankara





(D) Revelation, Scripture, Recitation





Answer: (C)











14. This is not known as the science of religion





(A) Comparative study of religion





(B) Phenomenological study of religion





(C) Hermeneutical study of religion





(D) Fanatic study of religion





Answer: (D)











15. One of the prophets among the following has said that the way to salvation is only through him





(A) Guru Nanak





(B) Moses





(C) Mahavir





(D) Jesus Christ





Answer: (D)











16. The term ‘Rahit Nama’ is associated with this religion





(A) Islam





(B) Buddhism





(C) Sikhism





(D) Jainism





Answer: (C)











17. ‘Ratnatraya’ is the fundamental principle of this religion





(A) Judaism





(B) Christianity





(C) Islam





(D) Jainism





Answer: (D)











18. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Fasting and the month of Ramadan





(B) Guru-Parb and Bhagavan Mahavir





(C) Crucifixion and Jainism





(D) Tipitaka and Christianity





Answer: (A)











19. The Vedas were revealed to





(A) Muni-s





(B) Rishi-s





(C) Acharya-s





(D) Sadhu-s





Answer: (B)











20. The following two Brahmana-Scriptures are related to Rigveda:





(A) Aitareya and Shankhayana





(B) Śatpatha and Gopatha





(C) Taittiriya and Gopatha





(D) Jaiminiya and Tandya





Answer: (A)











21. According to Shankhya philosophy Pramanas are





(A) Four





(B) Six





(C) Eight





(D) Three





Answer: (D)











22. Ramanujacharya is the profounder of





(A) Traitavad





(B) Vishishtadwaita





(C) Karya-Karanavada





(D) Brahmaikyavada





Answer: (B)











23. “Mā Nishada Pratishtham Tvamagamah Shashwatih Samah” uttered firstly by





(A) Valmiki





(B) Vyasa





(C) Kabirdas





(D) Mirabai





Answer: (A)











24. Idol worship was strongly opposed in his social reform and Bhakti movement by





(A) Raidas





(B) Tulasidas





(C) Surdas





(D) Kabirdas





Answer: (D)











25. Inspired by the Vedic knowledge the widow remarriage movement was started by





(A) Keshava Chandra Sen





(B) Swami Ramteerth





(C) Sir Saiyad Ahmad Khan





(D) Dayanand Saraswati





Answer: (D)











26. The oldest name of ‘Jaina Dharma’was





(A) Muni Dharma





(B) Nirgrantha Dharma





(C) Sthānakavāsi Dharma





(D) Yāpanīya Dharma





Answer: (B)











27. The birthplace of Lord Pārśvanātha is





(A) Champā





(B) Sammedashikhara





(C) Koshāmbi





(D) Kāshi





Answer: (D)











28. Identify the text which belongs to the Ardhamagdhi Āgama literature





(A) Samarādityakathā





(B) Līlāvaikathā





(C) Jňātādharmakatha





(D) Nāgakumaracharit





Answer: (C)











29. The main subject matter of the Tattvārthasūtra is





(A) Jaina Narratives and Purāna





(B) Description of the path of liberation





(C) Biography of Jaina Ācāryas





(D) Description of the Jaina sects





Answer: (B)











30. Shravanabelagola is famous as a place of penance of





(A) Ācārya Śivārya





(B) Ācārya Hemachandra





(C) Ācārya Samantabhadra





(D) Ācārya Bhadrabhāhu





Answer: (D)











31. The Jaina text ‘Bhagavati Ārādhanā’ mainly deals with





(A) Jaina Logic





(B) Jaina Mathematics





(C) Description of heavens and hells





(D) Samādhimarana





Answer: (D)











32. The religion which proclaimed ‘Ratnatraya’ as the path of liberation is





(A) Christianity





(B) Hinduism





(C) Jainism





(D) Buddhism





Answer: (C)











33. According to Jainism the dispenser of the fruits of actions is





(A) Disciplined person





(B) Earlier virtuous acts





(C) Parmātmā





(D) Dharmācārya





Answer: (A)











34. The Jaina Monuments of Devagarha are especially famous for





(A) Iconography





(B) Paintings





(C) Stupas





(D) Illustrated Manuscripts





Answer: (A)











35. Contemporary development of Jainism is represented by introduction of





(A) Creation of the group of Samanasand Samanis in between householders and monks.





(B) Increasing worship of Hindu Gods in Jaina community





(C) Attraction towards performing non-attachment





(D) Attraction towards religious activities in youth





Answer: (A)











36. Gautama Buddha was among his six contemporary religious profounder





(A) The eldest





(B) The youngest





(C) Equal to all





(D) Elder to the first two





Answer: (B)











37. The Buddha’s teachings were introduced to Sri Lanka for the first time during the period





(A) 6th Century B.C.





(B) 5th Century B.C.





(C) 4th Century B.C.





(D) 3rd Century B.C.





Answer: (D)











38. The KATHĀVATTHU was authored by





(A) Buddhaghosa





(B) Buddhadatta





(C) Nāgasena





(D) Moggaliputta Tissa





Answer: (D)











39. The place where Siddhartha (Buddha) was born, is known as





(A) Uruvela





(B) Shrāvasttī





(C) Lumbini





(D) Kapilavasttu





Answer: (C)











40. The doctrines of Śūnyvāda were started and propagated by the one known as





(A) Asa ga





(B) Vasubandhu





(C) Nāgārjuna





(D) Nāgasena





Answer: (C)











41. The Sanchi Buddhist Stupa was primarily constructed by





(A) Bimbisāra





(B) Prasenajit





(C) Kālāsoka





(D) King Ashoka





Answer: (D)











42. The famous Buddhist text related with Nāgasena is known as





(A) Visuddhimaggo





(B) Abhidhammttha-Sa gaho





(C) Mahāva so





(D) Milindapañho





Answer: (D)











43. The Buddhism prevalent in Sri Lanka is known as





(A) Theravāda





(B) Sabbatthivāda





(C) Mahāyāna





(D) Mahāsańghika





Answer: (A)











44. The Buddha’s teaching on the four Noble Truths compiled in the Tripitaka is available under thediscourse known as





(A) Mahāparinibbāna Sutta





(B) Dhaniya Sutta





(C) Dhammacakkapavattana Sutta





(D) Mūlapariyāya Sutta





Answer: (C)











45. Ajanta, the main centre of the Buddhist Art is located in the state





(A) Karnataka





(B) Maharashtra





(C) Madhya Pradesh





(D) Orissa





Answer: (B)











46. This is a book of the Old Testament Bible





(A) Book of Revelation





(B) Book of Isaiah





(C) Confessions





(D) Letter to the Romans





Answer: (B)











47. This is a famous Old Testament city





(A) Rome





(B) Corinth





(C) Goa





(D) Jericho





Answer: (D)











48. The Sermon on the Mount is found in





(A) Book of Wisdom





(B) Gospel of St. John





(C) Gospel of St. Matthew





(D) Letter to the Ephesians





Answer: (C)











49. The head of the Apostles of Jesus was





(A) St. Thomas





(B) St. Paul





(C) St. Andrew





(D) St. Peter





Answer: (D)











50. Jesus was born at





(A) Bethlehem





(B) Nazareth





(C) Jerusalem





(D) Jericho





Answer: (A)











51. Match the items of List – I and List – II and identify the correct combination:





List – I                        List – II





a. Exodus                    i. Liberator of Israel





b. King David                         ii. Wise King





c. Solomon                  iii. Ideal King





d. Moses                      iv. Liberation from Egypt





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) i iii iv ii





(C) iii i ii iv





(D) ii iv i iii





Answer: (A)











52. Protestant Reformation was started by





(A) Karl Barth





(B) Martin Luther





(C) St. Ambrose





(D) St. Augustine





Answer: (B)











53. Indian Christianity began in





(A) First Century A.D.





(B) 4th Century A.D.





(C) 16th Century A.D.





(D) 19th Century A.D.





Answer: (A)











54. The ancient centre of Orthodox Christianity is





(A) Constantinople





(B) Moscow





(C) Rome





(D) Jerusalem





Answer: (A)











55. This is a branch of Christian theology with reference to environment





(A) Reformation Theology





(B) Liberation Theology





(C) Natural Theology





(D) Eco-Theology





Answer: (D)











56. The Abbasid rule lasted during the period





(A) 661 A.D. – 750 A.D.





(B) 665 A.D. – 1150 A.D.





(C) 670 A.D. – 1250 A.D.





(D) 750 A.D. – 1258 A.D.





Answer: (D)











57. Arrange the following caliphs in order in which they appeared. Use the codes given below:





I. Mamun





II. Harun Rashid





III. Mutawakkil





IV. Mutasim





Codes:





(A) II, III, I, IV





(B) II, I, IV, III





(C) I, II, III, IV





(D) IV, I, II, III





Answer: (B)











58. Which of the following pairs is correctly matched?





(A) Al- Khwarizmi – The Father of Historiography





(B) Jabir Ibn Hayyan – The Father of Chemistry





(C) Ibn Sina – The Father of Algebra





(D) Al-Razi – The discoverer of blood circulation





Answer: (B)











59. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Al-Zahrawi – Surgery





(B) Ibnul Muqaffa – Kalilah Wa Dimnah





(C) Shaikh Ahmed Sirhindi – Fathur Rahman





(D) Ibnul Haytham – Kitabul Manazir





Answer: (C)











60. Author of the book Tarjumanul Quran was





(A) Sir Syed Ahmed Khan





(B) Maulana Ashraf Ali Thanawi





(C) Maulana Mahmud Hasan





(D) Maulana Abul Kalam Azad





Answer: (D)











61. Author of the book Al-Ahkam al- Sultaniyah was





(A) Al-Mawardi





(B) Ibn Khaldun





(C) Ibn Jarir





(D) Ibn Kathir





Answer: (A)











62. The number of Surahs in the Quran is





(A) 100





(B) 110





(C) 114





(D) 120





Answer: (C)











63. Author of the book Kashful Mahjub was





(A) Khwaja Muinuddin Chishti





(B) Hazrat Nizamuddin Auliya





(C) Syed Ali Bin Uthman Al- Hujwiri





(D) Shaikh Baba Farid





Answer: (C)











64. The Aligarh Movement is associated with





(A) Nawab Siddiq Hasan Khan





(B) Sir Syed Ahmed Khan





(C) Maulana Azad





(D) Maulana Abdul Majid Daryabadi





Answer: (B)











65. Arrange the following Sufis in chronological order in which they appeared. Use the codes given below:





I. Qutbuddin Bakhtiar Kaki





II. Fariduddin Ganjshakar





III. Muinuddin Chishti





IV. Nizamuddin Auliya





Codes:





(A) I, II, IV, III





(B) III, II, I, IV





(C) III, I, II, IV





(D) II, I, III, IV





Answer: (C)











66. Adi Sakhian was edited by





(A) Dr. Piar Singh





(B) Dr. McLeod





(C) Bhai Vir Singh





(D) None of the above





Answer: (A)











67. Who sponsored Ernest Trumpp to translate Sri Guru Granth Sahib?





(A) German Govt.





(B) India Office Library





(C) Asiatic Society





(D) Methodist Church





Answer: (B)











68. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination:





List – I                                    List – II





a. The Adi Granth                   i. Ernest Trumpp





b. Colebrooke                          ii. Prof. Gurmukh Singh





c. Hafizabadi Janamsakhi       iii. Bhai Santokh Singh





d. Chooramani                        iv. Willayat wali Janansakhi





Codes :





       a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iii ii iv i





(C) i iii ii iv





(D) iii ii i iv





Answer: (No option is correct)











69. Which place in Karnataka is associated with the Guru?





(A) Bangalore – Guru Gobind Singh





(B) Bidar – Guru Nanak





(C) Mysore – Guru Gobind Singh





(D) Dharwar – Guru Har Rai





Answer: (B)











70. Identify the correct order in which the following appeared:





(A) Marriage of Nanaki, Marriage of Guru Nanak, Birth of Mardana, Birth of Bhagat Ravidas





(B) Bhagat Ramanand, Bhagat Ravidas, Bhagat Surdas, Samarth Ram Das





(C) Patti, Sukhmani Sahib, Anand Sahib, Jap Sahib





(D) The Adi Granth, Faridkoti Teeka, Sri Guru Granth Sahib Darpan, Hum Hindu Nahin





Answer: (B)











71. Which one of the following statements is not correct?





(A) Gurdwaras are not only the place of worship but also the community centre.





(B) Role of Takhat Sahib and Gurdwara is different.





(C) Any one can preach Sikhism in Gurdwara.





(D) There can be no idol worship in Gurdwara.





Answer: (C)











72. Identify the most essential requirement for a Sikh





(A) Sikh parents





(B) Married life





(C) Faith in one God





(D) Daily attendance in Gurdwara





Answer: (C)











73. Match the following List – I and List – II:





List – I                                    List – II





a. Khand                                 i. Close to Guru





b. Masand                               ii. Congregation of Amritdhari Sikh





c. Panth                                   iii. One of the sons of Sixth Guru





d. Baba Gurdita                      iv. Five





Identify the correct combination.





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) ii iii iv i





(C) iii i ii iv





(D) i iii iv ii





Answer: (No option is correct)











74. According to the ‘Sikh code of conduct’ the remains of a dead body after the cremation are





(A) To be left in the cremation ground.





(B) To be left for animals.





(C) To be immersed in the water of any stream.





(D) To be dispersed on the mountains.





Answer: (C)











75. Identify the correct match:





(A) Guru Nanak – Shah Jahan





(B) Guru Amar Das – Akbar, the Great





(C) Guru Hargobind – Babar





(D) Guru Har Rai – Jahangir





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting