-->

Comparative Study of Religions 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Study of Religions 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:





Item – I                                   Item – II





1. William James                     a. The Golden Bough





2. James Frazer                        b. The varieties of religious experience





3. Emile Durkheim                  c. The primitive culture





4. Tylor                                    d. The elementary forms of religious life





Identify the correct combination:





Codes:





      1 2 3 4





(A) b a d c





(B) a c b d





(C) c b d a





(D) d a b c





Answer: (A)











2. Arrange the following scriptures in the Chronological order, choose the correct code:





i. Rigved





ii. Quran





iii. Srimad Bhagvad Gita





iv. Ishopnishad





Codes:





(A) i, iii, iv, ii





(B) i, iv, iii, ii





(C) i, iv, ii, iii





(D) i, iii, ii, iv





Answer: (B)











3. Tripitak means





(A) Three baskets





(B) Three wise men





(C) Three directions





(D) Three seats





Answer: (A)











4. What is the essential element for religious harmony?





(A) Faith in God





(B) Faith in sacred text





(C) Studying other’s religion





(D) Understanding and respecting other’s religion





Answer: (D)











5. Pluralistic society is





(A) In which people of different faiths live in peaceful manner.





(B) In which people worship God





(C) In which people are atheists.





(D) None among above is true.





Answer: (A)











6. Choose the correct statement from the following:





(A) Tribal religions have prophets.





(B) All tribal, religions have apostles.





(C) Tribal religions have their scripture.





(D) Tribal religions have special festivals.





Answer: (D)











7. Vedas are originally revealed in the language of





(A) Prākrit language





(B) Māgadhi language





(C) Sanskrit language





(D) Vedic Sanskrit language





Answer: (D)











8. Read the following:





Item – I                       Item – II





a. Vedas                      i. Gautama





b. Brahms– utra           ii. Kaāda





c. Kavyaprabandha     iii. R. sis





d. Drama                     iv. Vyāsa





Identity the correct pair:





(A) (a) and (iii)





(B) (b) and (iv)





(C) (c) and (ii)





(D) (d) and (i)





Answer: (A)











9. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Sānkhya – Vaiśeik





(B) Yoga – Vedānta





(C) Sānkhya – Nyāya





(D) Sankhya – Yoga





Answer: (D)











10. The concept follows the Vedic culture





(A) Mahāyanism





(B) Communism





(C) Srama ism





(D) Puruārth-Ćatutya





Answer: (D)











11. One of the following is true, identify:





(A) Vālm –I ki Rāmāya a is a prose scripture





(B) Vālm –I ki Rāmāya a is a poetics





(C) Vālm –I ki Rāmāya a is an epic scripture





(D) Vālm –I ki Rāmāya a is a Drama scripture





Answer: (C)











12. Prominent preacher of Vaiavabhakti movement is





(A) AchāryaŚankar





(B) Śankar Deva





(C) Jagannāth





(D) Kabir





Answer: (B)











13. The founder of Arya Samaj is





(A) Keśava ĆandraS en





(B) Rājā Rāmamohan Rāi





(C) Swām–i Dayānand Saraswati





(D) Guru Virjānand





Answer: (C)











14. Tirthakar R. abhadev was born in





(A) Ayodhyā





(B) Kāśi





(C) Rājgiri





(D) Vasuku a





Answer: (A)











15. This principle is closely related to Jainism





(A) Theory of Ś–uyavāda





(B) Theory of Syadvāda





(C) Theory of Brahmavāda





(D) Theory of Satkāryavāda





Answer: (B)











16. AcharyaHaribhadra S– uri is the author





(A) Pramā a par –I kśā





(B) Devāgam s–utra





(C) Ātmānuśāsana





(D) adarśana Samuccaya





Answer: (D)











17. The meaning of ‘Pudgal substance’ in Jainism is





(A) Medium of motion





(B) Medium of rest





(C) Matter





(D) Immorality





Answer: (C)











18. The name of the third Jaināgama text is





(A) S–utrakataga S–utra





(B) Sthānāga S–utra





(C) Upāsakadaśānga S–utra





(D) Vipākas–utra





Answer: (B)











19. The Sramaavelagolā Jain temple is located in





(A) Orissa





(B) Rajasthan





(C) Madhya Pradesh





(D) Karnataka





Answer: (D)











20. The name of the Parśvanath’s mother was





(A) Vāmādev–i





(B) Marudev–i





(C) Trisalā





(D) Māyā





Answer: (A)











21. Author of Abhidharkośa is





(A) Vasumitra





(B) Vasubandhu





(C) Nagsen





(D) Nagarjuna





Answer: (B)











22. The commentator of the Tripitaka is





(A) Buddhaghosa





(B) Nāgasen





(C) Vasumitra





(D) Vasubandhu





Answer: (A)











23. Buddhism prominently consists of





(A) Theory of Karma





(B) Secularism





(C) Satyāgrah





(D) Tourism





Answer: (A)











24. The third Buddhist council was held at





(A) Bodhgaya





(B) Rajagaha





(C) Vesāl–i





(D) Pāaliputta





Answer: (D)











25. The propagator of Sarvastivāda Buddhist Philosophy was





(A) Asaga





(B) Nāgasena





(C) Nāgārjuna





(D) Vasubandhu





Answer: (D)











26. ‘Madhyamika Kārikā was authored by’





(A) Vasumitra





(B) Nāgārjuna





(C) Vasubandhu





(D) Śāntarakśita





Answer: (B)











27. Ananda belonged to





(A) Parśvanath





(B) Mahavir





(C) Buddha





(D) Makkhal–i





Answer: (C)











28. Who was Moses?





(A) A Disciple of Christ





(B) First Pope





(C) An Evangelist





(D) A Prophet





Answer: (D)











29. Letters of St. Paul are found in





(A) Jewish History





(B) Old Testament





(C) New Testament





(D) Roman History





Answer: (C)











30. The head of the Apostles was





(A) St. Peter





(B) St. Thomas





(C) St. John





(D) St. Paul





Answer: (A)











31. The Book of Genesis speaks about





(A) The Birth of Jesus





(B) Creation of the first humans





(C) Christian Roman Empire





(D) Egyptian Kings





Answer: (B)











32. Parables of Jesus are found in





(A) Books of the Prophets





(B) Gospels of the New Testament





(C) Acts of the Apostles





(D) Egyptian Kings





Answer: (B)











33. Identify the correct chronological order using the codes given below:





I. St. Paul





II. St. Augustine





III. Karl Barth





IV. Anselm of Canterbury





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) I, II, IV, III





(C) II, I, IV, III





(D) IV, I, III, II





Answer: (B)











34. Match the following and identify the correct codes:





a. Roman Emperor                              i. Protestant Reform





b. Archbishop of Canterbury              ii. Apostle of India





c. St. Thomas                                      iii. Anglican Church





d. Martin Luther                                 iv. Constantine the Great





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii i iv ii





(C) i iv ii iii





(D) iii ii i iv





Answer: (A)











35. The Aqsa Mosque is situated in





(A) Medina





(B) Mecca





(C) Jerusalem





(D) Cairo





Answer: (C)











36. The Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year





(A) 570 A.D.





(B) 600 A.D.





(C) 622 A.D.





(D) 630 A.D.





Answer: (C)











37. The battle of Badr was fought in the year





(A) 624 A.D.





(B) 625 A.D.





(C) 628 A.D.





(D) 630 A.D.





Answer: (A)











38. The Shafeli Fiqh School of jurisprudence was founded by





(A) Malik Ibn Anas





(B) Abu Yusuf





(C) Muhammad Ibn Idris





(D) None of the above





Answer: (C)











39. Arrange the following battles in order in which they appeared. Use the code given below:





I. Yamamah





II. Siffin





III. Uhud





IV. Qadisia





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) III, I, IV, II





(C) I, III, IV, II





(D) II, III, IV, I





Answer: (B)











40. Which one of the following is correctly matched?





(A) IbnArabi – Wahdat al- Shuhud





(B) Imam Ghazali – Hujjatullahal-Balighah





(C) Shah Wali- Allah – Kitab al- Hind





(D) MaulanaMaududi – Tafhim al- Quran





Answer: (D)











41. Which one of the following is not correctly matched?





(A) The Prophetic Mosque – Medina





(B) Capital of the Abbasids – Damascus





(C) Quran – The Book of Allah





(D) Hadith – Sayings of Prophet Muhammad





Answer: (B)











42. Identify the KachiBani from the following:





(A) Bawan Akhri





(B) Patti





(C) Suchaji-Kuchaji





(D) PranSangli





Answer: (D)











43. Who were Guru Arjun Dev’s contemporary emperors?





(A) Babar and Akbar





(B) Akbar and Jehangir





(C) Humayun and Jehangir





(D) Jehangir and Shahjahan





Answer: (B)











44. Who is the Author of Ramkali Sad?





(A) Baba Sunder





(B) Bhai Mardana





(C) Satta and Balwand





(D) BhatKal





Answer: (A)











45. Identify the correct chronological order of the following events of life of Guru Gobind Singh?





(A) Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Mukatsar, Battle of Bhangani





(B) Creation of Khalsa, Battle of Bhangani, Battle of Chamkaur,Battle of Mukatsar





(C) Battle of Mukatsar, Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Bhangani





(D) Battle of Bhangani, Creation of Khalsa, Battle of Chamkaur, Battle of Mukatsar





Answer: (D)











46. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:





Item – I                                               Item – II





a. KabbitSwwayye                              i. Rattan Singh Bhangu





b. GurSobha                                        ii. Kesar Singh Chhiber





c. Bansawlinamaha                             iii. BhaiGurdas





d. PrachinPanthParkash                      iv. KaviSenapati





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iii i iv ii





(C) iii iv ii i





(D) iii iv i ii





Answer: (C)











47. GurwaraRori Sahib Amnabad is associated with





(A) Guru Nanak Dev





(B) Guru AngadDev





(C) Guru Amar Dass





(D) Guru ArjanDev





Answer: (A)











48. Maharaja Ranjit Singh belonged to the Misal





(A) Bhangian





(B) Shukarchakian





(C) Shahidan





(D) Phoolkian





Answer: (B)











49. Choose the correct definition of magic





(A) It is Divine Power.





(B) It is a way to control the secret powers.





(C) It is repetition of hymn.





(D) It is an art to please the Devil.





Answer: (B)











50. E.B. Taylor was





(A) An Anthropologist





(B) A Psychologist





(C) A Theologian





(D) A Magician





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting