-->

Comparative Study of Religions 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Comparative Study of Religions 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



1. The concept of sacred was first used by





(A) Emile Durkheim





(B) Mircea Eliade





(C) E.B. Tylor





(D) Paul Ricoeur





Answer: (A)











2. As per Durkheim Totem is not





(A) Elementary form of religion





(B) A symbol of God





(C) Sacred





(D) Profane





Answer: (D)











3. Which is a correct match?





I                                   II





a. Rudolf Otto              1. Varieties of Religious Experience





b. Paul Tillich              2. The idea of Holy





c. William James         3. The Dynamics of Faith





d. E.B. Tylor               4. Primitive Culture





Codes:





       a b c d





(A) 4 3 2 1





(B) 2 1 3 4





(C) 2 3 1 4





(D) 4 2 3 1





Answer: (C)











4. Who is not an evolutionary thinker?





(A) Auguste Comte





(B) Emile Durkheim





(C) Edward Burnett Tylor





(D) James George Frazen





Answer: (B)











5. Theology is a





(A) Study of religion





(B) Science of religion





(C) Philosophy of religion





(D) Comparative study of religion





Answer: (B)











6. Which is not a form of tribel religion?





(A) Totemism





(B) Animism





(C) Magic





(D) Belief in a God





Answer: (D)











7. Which is not true statement?





(A) Religion is a need of social life.





(B) Religion is essence of life





(C) Religion is useful for human life.





(D) Religion is against human life.





Answer: (D)











8. Which statement is incorrect?





(A) Secularization is a privatisation of religion.





(B) Secularization is a definition of religion.





(C) Secularization is a neutralization of religion.





(D) Secularization is fundamentalization of religion.





Answer: (D)











9. “Religion is an ultimate concern of man” who has given this statement:





(A) Mircea Eliade





(B) Paul Ricoeur





(C) Max Weber





(D) Paul Tillich





Answer: (D)











10. Religious pluralism means





(A) Exclusivism





(B) Fundamentalism





(C) Inclusivism





(D) None of these





Answer: (D)











11. Read the following:





I                                   II





a. Hinduism                 1. Vedas





b. Sikhism                   2. Guru GranthSahib





c. Judaiasm                  3. New Testament





d. Christianity              4. Hebrew text





Find a correct combination:





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 1 2 4 3





(C) 4 2 1 3





(D) 3 2 4 1





Answer: (B)











12. Which is correct?





1. Idea of Holy – Rudolf Otto





2. Varieties of Religious Experience – William James.





3. Primitive culture – Emile Durkheim.





(A) Only 1 is correct





(B) Only 3 is correct





(C) Both 1 and 2 are correct





(D) Both 2 and 3 are correct





Answer: (C)











13. Which religion has western origin?





(A) Judaism





(B) Christianity





(C) Islam





(D) None of these





Answer: (D)











14. Religion means belief in God. Who does not believe in the above statement?





(A) Hinduism





(B) Sikhism





(C) Islam





(D) Buddhism





Answer: (D)











15. Which scripture is written by its founders?





(A) Bible





(B) Koran





(C) Vedas





(D) Guru Granth Sahib





Answer: (D)











16. Vedic hymns where revealed in the hearts of





(A) Monks





(B) Saints





(C) R. s





(D) Āchāryas





Answer: (C)











17. The concept of Vidyā-Avidyā is mentioned in





(A) Kahopani ad





(B) Iśopani ad





(C) Kenopani ad





(D) Mundakopani ad





Answer: (B)











18. Read the following:





List – I                        List – II





a. Veda                        1. Swami Sradhanand





b. Vaiśeika                  2. Goudapādāchārya





c. Nyāya                      3. Patanjali





d. Praśnopani ad         4. Kaāda





Identify the correct Author and Scripture.





(A) a and 1





(B) b and 4





(C) c and 2





(D) d and 3





Answer: (B)











19. “Brahman is the reality, World is false” is proclaimed by





(A) Bhadrāchārya





(B) Madhvāchārya





(C) Vallabhāchārya





(D) Āchārya Śankar





Answer: (D)











20. The number of Mahāpurānas is





(A) Twelve





(B) Twenty one





(C) Eight





(D) Eighteen





Answer: (D)











21. Mā Ni āda Pratihām Twamagamah Śāśwāti Samāh. Yat Krounchamithunādekamavadh h. Kamamohitam. This verse is related to





(A) Rāmāyana epic





(B) Mahābhārata epic





(C) Uttararāmacharitam





(D) Raghuvamśam





Answer: (A)











22. The author of S ra Sāgar is





(A) Ravidāsa





(B) Tulasdāsa





(C) S radāsa





(D) Kabrdāsa





Answer: (C)











23. The preachings are known by the name of “Viśitādvaita”, its preacher is





(A) Vallabhāchārya





(B) Nimbārkāchārya





(C) Mādhavāchārya





(D) Rāmānujācharya





Answer: (D)











24. In modern era social and religious reform movement begins from





(A) Fifteenth Century





(B) Sixteenth Century





(C) Eighteenth Century





(D) Nineteenth Century





Answer: (D)











25. In 1875, the Arya Samaj was founded by





(A) Rājā Rām Mohan Rāi





(B) Col. Alcott





(C) Jyotiba Phule





(D) Swām Dayānand Saraswat





Answer: (D)











26. Lord Mahavira attained Parinirvānaat





(A) Kāshi





(B) Pāvā





(C) Vaishali





(D) Ayodhya





Answer: (B)











27. Lord Pārśvanatha mainly propounded the concept of Religion.





(A) Chāturyāma Dharm





(B) Ś nyavāda





(C) Niyativāda





(D) jivakadharm





Answer: (A)











28. These are main sects of Jainism





(A) Akāli-Khālsā





(B) Heenyana - Mahayana





(C) Digambara-Swetāmbara





(D) Siya-Sunni





Answer: (C)











29. This is a Jaina Āgama text





(A) Sātrakratānga





(B) Setubandha





(C) Gahasaptasati





(D) Kadambari





Answer: (A)











30. The language of Samayasāra is





(A) Sanskrit





(B) Apabhramsa





(C) Pali





(D) ŚauraseniPrakrit





Answer: (D)











31. The Acārangasutra mainly deals with





(A) The concept of Karma theory





(B) Ten types of Religions





(C) Spiritual saying of Lord Mahaveera





(D) Vows of Householder





Answer: (C)











32. The meaning of ‘Aparigraha’ in Jainism is





(A) Non-stealing





(B) Non-attachment





(C) Non-absolutism





(D) Not telling lie





Answer: (B)











33. Abhaya Dāna is included in this group of Jaina Principles





(A) Tri atna





(B) Four kinds of Charity





(C) Six substance





(D) Seven fundamentals





Answer: (B)











34. The famous Jaina temples of Mount Abu are also known as





(A) Delawārā temples





(B) Keśariyaji temples





(C) Śāntinatha temples





(D) Gommatesh temples





Answer: (A)











35. Research Institute of Prakrit Jainology and Ahimsa is situated at





(A) Delhi





(B) Vaishali





(C) Varanasi





(D) Shravanabelagola





Answer: (B)











36. The number of omens which Siddhārtha saw before renunciation of the household life was





(A) Two





(B) Three





(C) Five





(D) Four





Answer: (D)











37. The Dhammacakkappavattana-Suttawas preached by the Buddha to





(A) Yasa





(B) Bhaddiya





(C) Sāriputta





(D) Vimala





Answer: (B)











38. The third Buddhist council was held under the chairmanship of





(A) Moggaliputta Tissa





(B) Mahākassapa





(C) Revata





(D) Yashomitra





Answer: (A)











39. The position of Samadhi in the Attáagika Magga happens to be





(A) The first





(B) The fourth





(C) The seventh





(D) The eighth





Answer: (D)











40. Sammādithi is a part of this Buddhist principle





(A) Samadhi





(B) Ratnatraya





(C) A āngikamarga





(D) Pancaś la





Answer: (C)











41. Sāchistp a is situated in





(A) Uttar Pradesh





(B) Maharashtra





(C) Madhya Pradesh





(D) Bihar





Answer: (C)











42. Nāgārjuna was the Ācārya of





(A) Vijñanavādi





(B) Ś nyavādi





(C) Vaibhaikas





(D) Sautrāntikas





Answer: (B)











43. The Nyāyabindu Text was composed in





(A) Tibetan





(B) Pali





(C) Sanskrit





(D) Prakrit





Answer: (C)











44. These are the main principles of Buddhism





(A) Anuvrata-Mahavrata





(B) Veda-Vijana





(C) Śila-Samādhi-Praña





(D) Anekāntavāda and Nayavāda





Answer: (C)











45. Buddhism was introduced in Tibet through





(A) Sri Lanka





(B) India





(C) Thailand





(D) China





Answer: (B)











46. Forerunner of Jesus Christ





(A) Mary





(B) Joseph





(C) Elizabeth





(D) John the Baptist





Answer: (D)











47. David is the author of





(A) Genesis





(B) Psalms





(C) Book of Revelation





(D) Acts of the apostles





Answer: (B)











48. Identify the chronological order of the great persons of the Bible





(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ.





(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham.





(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob.





(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ.





Answer: (D)











49. Official beginning of the Protestant reformation is with





(A) Henry VIII





(B) John Calvin





(C) John Hus





(D) Martin Luther





Answer: (D)











50. The Ten Commandments were given to





(A) Moses





(B) Abraham





(C) Isaac





(D) Jacob





Answer: (A)











51. Trinity according to Christian teaching means





(A) One God in one person





(B) One God in two persons





(C) Three Gods in one person





(D) One God in three persons





Answer: (D)











52. The author of the Book ‘City of God’





(A) Karl Rahner





(B) Joseph Ratzinger





(C) St. Thomas Aquinas





(D) St. Augustine





Answer: (D)











53. The most famous mystic of the Christian religion





(A) St. Theresa of Avila





(B) St. Thomas Aquinas





(C) St. Cyril of Alexandria





(D) St. Ambrose of Milan





Answer: (A)











54. Which is the correct match?





I                                               II





a. St. Francis Xavier                1. Mannanam





b. St. Thomas                          2. Goa





c. John Brito                            3. Mylapore





d. Blessed Chavara                 4. Madurai





Codes:





      a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 4 3 2 1





(C) 3 4 2 1





(D) 2 3 4 1





Answer: (D)











55. Father in faith of the Thomas Christians





(A) Apostle John





(B) Apostle Peter





(C) Apostle Andreas





(D) Apostle Thomas





Answer: (D)











56. The age in which Prophet Muhammad was born known as





(A) Era of Enlightenment





(B) Golden Age





(C) Era of Holy War





(D) Jahiliya Age





Answer: (D)











57. Status of Prophet Muhammad was that of





(A) Mehdi





(B) Caliph





(C) Nabi





(D) Imam





Answer: (C)











58. In pre-Islamic Arabia Daughters of Allah were





(A) Khadija, Hafsha and Fatima





(B) Hubal, Khadija and al-Uza





(C) al-Uza, al-Manat and al-Lat





(D) Hafsha, Aiysha and Fatima





Answer: (C)











59. Tauhid involves belief in





(A) Duality





(B) Trinity





(C) Monotheism





(D) Polytheism





Answer: (C)











60. Quran comprises





(A) 104 Surahs





(B) 114 Surahs





(C) 101 Surahs





(D) 144 Surahs





Answer: (B)











61. Muslims believe in





I. Jinn





II. Day of Judgement





III. Idol worship





IV. Quran





Codes:





(A) I and II are correct





(B) II and III are correct





(C) III and IV are correct





(D) II and IV are correct





Answer: (D)











62. Tasawaf means





(A) Exposition of Shariat





(B) Pilgrimage to Mecca





(C) Islamic Mysticism





(D) Holy War against the Kafirs





Answer: (C)











63. Which one is not correctly matched?





(A) Mecca – Kaaba





(B) Rabia – IshaqHaqiqi





(C) Allah – Shirk





(D) Bule Shah – Kasur





Answer: (C)











64. Identify the correct matched:





(A) Sunni – Karbala





(B) SahihBukhari – Hadith





(C) Hanbali – Philosophical school





(D) Mutazilites – School of Shariat





Answer: (B)











65. Sir Sayyid Ahmed Khan was associated with





(A) Dar-ul-Ulum





(B) Ahmadiya Movement





(C) Aligarh Muslim Movement





(D) Anjum-i-Taraqi-i-Shariat





Answer: (C)











66. Which of the following institutions was established by Guru Nanak?





(A) Akal Takht





(B) Sarbat Khalsa





(C) Gurmata





(D) Dharmsal





Answer: (D)











67. The Sikhs believe in





I. Ten Gurus one spirit





II. Trinity





III. Advaita Vedanta





IV. Miri-Piri





Codes:





(A) I and II are correct





(B) III and IV are correct





(C) IV and I are correct





(D) II and III are correct





Answer: (C)











68. Identify the correct match





(A) Guru Amar Das – Anand Sahib





(B) Guru Arjan – Akal Takht





(C) Guru Gobind Singh – Japuji





(D) Nand Lal – Gur Sobha





Answer: (A)











69. Janamsakhi literature deals with





(A) Exposition of Gurbari





(B) Life and Mission of Guru Nanak





(C) Sikh code of conduct





(D) Sikh-Muslim conflict





Answer: (B)











70. Arrange the followings in Chronological order:





I. Sarup Das Bhalla





II. Sukha Singh





III. Santokh Singh





IV. Sainapati





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, IV, I





(C) IV, I, II, III





(D) III, IV, I, II





Answer: (C)











71. Khalsa code of conduct allows:





(A) Consumption of drugs





(B) Worship of Ancestors





(C) Female Infanticide





(D) Unshorn hair





Answer: (D)











72. Identify the correct order in which the following appeared:





(A) Minas, Ramraias, Sewapanthis, Udasis.





(B) Udasis, Minas, Ramraias,Sewapanthis.





(C) Sewapanthis, Ramraias, Minas, Udasis.





(D)Ramraias, Sewapanthis, Udasis, Minas.





Answer: (B)











73. Guru ManyoGranth Means belief in





(A) Personal Guruship





(B) Worship of so many Granths





(C) Mystic body of the Panth





(D) Guru Granth Sahib is the Eternal Guru





Answer: (D)











74.Gurdwara Reform Movement aimed at





(A) Creation of Sikh State.





(B) Government Control OverGurdwaras.





(C) Liberation of Gurdwaras from the control of Mahants.





(D) Sikh-Muslim collaboration.





Answer: (C)











75. Which one of the following is not associated with the Sikh Diaspora ?





(A) KamagataMaru





(B) Ghadarite Movement





(C) KhalsaDiwan Society





(D) BhaiJodh Singh





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting