-->

Comparative Study of Religions 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Study of Religions 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Identify the incorrect statement.





(A) ‘Prophet’ means ‘the messenger’.





(B) ‘Messiah’ means ‘the anointed one’





(C) ‘Avtar’ means ‘the fighter’





(D) ‘Guru’ means ‘the teacher’





Answer: (C)











2. ‘Agnosticism’ is





(A) Approval of God





(B) Disapproval of God





(C) Disapproval of Gods





(D) None of the above





Answer: (D)











3. ‘Avesta’ is the scripture of which religion ?





(A) Bahaism





(B) Ahamadiyas





(C) Zoroastrianism





(D) Taoism





Answer: (C)











4. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:





List – I                                    List – II





(1) Max Weber                        (a) The elementary forms of religious life





(2) Max Mullar                        (b) The Protestant ethics and spirit of Capitalism





(3) Emile Durkheim                (c) The Golden Bough





(4) James Frazer                      (d) The Sacred Books of the East Identify the correct combination :





Codes :





       (1) (2) (3) (4)





(A) (c) (a) (d) (b)





(B) (d) (b) (c) (a)





(C) (a) (c) (d) (b)





(D) (b) (d) (a) (c)





Answer: (D)











5. Which one of the following is not correct combination ?





(A) Hinduism – Transmigration of Soul





(B) Sikhism – Guru Granth Sahib





(C) Buddhism – God





(D) Christianity – Trinity





Answer: (C)











6. Read the following :





List – I                                    List – II





(1) Amritsar                             (a) Takhat Hazur Sahib





(2) Mecca                                (b) Alexandria





(3) Bathlahem                                     (c) Ka’ba





(4) Varanasi                             (d) Jagannath Temple Identify the correct combination.





(A) 1 – (d)





(B) 2 – (c)





(C) 3 – (a)





(D) 4 – (b)





Answer: (B)











7. Vedic hymns were revealed in the hearts of





(A) R. is





(B) Munis





(C) Saints





(D) Acaryas





Answer: (A)











8. Satpath Brahman is the main source scripture of





(A) Mathematics





(B) Sociology





(C) Ethics





(D) Rituals





Answer: (D)











9. The author of Yoga-Sutra is





(A) Patanjali





(B) Pa ini





(C) Vyas





(D) Kapil





Answer: (A)











10. Vedokhilo Dharmamoolam is mentioned in





(A) Manu Smr. ti





(B) Mahabharata





(C) Ramaya a





(D) R. igveda





Answer: (A)











11. “Vasudhaiva Kutumbakam” is the declaration of





(A) Bahahi culture





(B) Boudh culture





(C) Communism culture





(D) Vedic culture





Answer: (D)











12. The ‘ADI KAVI’ of Sanskrit literature is recognised as





(A) Valmiki





(B) Dandi





(C) Magha





(D) Kalidas





Answer: (A)











13. Read the following lists :





List – I                                    List – II





(a) Sursagar                             (i) Tulasidas





(b) Ramcaritmanas                  (ii) Swami Dayanand





(c) Satyarth Prakas                  (iii) Mah i Kapil





(d) Sankhya- Darsan               (iv) Surdas Identify the correct combination :





(A) (a) and (ii)





(B) (b) and (iv)





(C) (c) and (i)





(D) (d) and (iii)





Answer: (D)











14. The name of twenty third Tirtha kar is





(A) R. abhadev





(B) Mahavir





(C) Neminath





(D) Parsvanath





Answer: (D)











15. The text Praman. amima~ nsa is written by





(A) Hem Chandra





(B) Malli e a





(C) Haribhadra





(D) Kundakunda





Answer: (A)











16. The language of Tattvarthasutra is





(A) Prakrit





(B) Sanskrit





(C) Punjabi





(D) Bengali





Answer: (B)











17. Lord Mahavir died at





(A) Kailash





(B) Champapuri





(C) Girnar





(D) Pavapuri





Answer: (D)











18. The chief Teaching of Lord Mahavir is





(A) Pratitya-Samutpada





(B) Satkaryavada





(C) Aparigrahvada





(D) Sunyavada





Answer: (C)











19. Saptabha gavada is the Doctrine of





(A) Buddhism





(B) Brahma ism





(C) Jainism





(D) Ajivakism





Answer: (C)











20. The Kha dagiri-Udayagiri Jain caves are situated in the State of





(A) Rajasthan





(B) Orissa





(C) Uttar Pradesh





(D) Karnataka





Answer: (B)











21. The birth place of Lord Buddha is





(A) Kashi





(B) Kapilvastu





(C) Gaya





(D) Shravasti





Answer: (B)











22. The Lavikavatarasutra is related to the religious tradition of





(A) Jainism





(B) Hinduism





(C) Sikhism





(D) Buddhism





Answer: (D)











23. The Mahayanasutras are written in





(A) Pali





(B) Prakrit





(C) Sanskrit





(D) Tamil





Answer: (C)











24. Vij~nanavada Doctrine was propagated by





(A) Asa ga





(B) Nagasena





(C) Nagarjuna





(D) Buddhaghosa





Answer: (A)











25. Sanchi Baudha-Stupa is situated in the State of





(A) Bihar





(B) Karnataka





(C) Rajasthan





(D) Madhya Pradesh





Answer: (D)











26. Buddhism in Thailand is known as





(A) Mahayana





(B) Theravada





(C) Mahasa ghika





(D) Sarvastivada





Answer: (B)











27. The number of texts in the Abhidhammapitaka is





(A) 7 (seven)





(B) 9 (nine)





(C) 15 (fifteen)





(D) 5 (five)





Answer: (A)











28. Old Testament of the Bible was written in





(A) Greek





(B) Latin





(C) Hebrew





(D) Syriac





Answer: (C)











29. New Testament contains the books of





(A) Gospels





(B) Prophets





(C) Genesis





(D) Psalms





Answer: (A)











30. Twelve Apostles of Christ were from amongst





(A) Romans





(B) Egyptians





(C) Jewish people





(D) Greeks





Answer: (C)











31. Abraham of Old Testament is a father of





(A) Egyptians





(B) Romans





(C) Persians





(D) Jews, Christians and Muslims





Answer: (D)











32. Scriptures of Christians are collectively known as





(A) Gospels





(B) Prophets





(C) Bible





(D) New Testament





Answer: (C)











33. Identify the correct chronological order.





I. Arrival of Vasco da Gama in India





II. Arrival of St. Thomas in India





III. Arrival of Thomas of Cama in India





IV. Anglican Missionaries in India





Select the correct code :





(A) III, II, I, IV





(B) II, I, III, IV





(C) II, III, I, IV





(D) I, II, IV,





Answer: (C)











34. Match the following and identify the correct choice:





(a) Baptism                              (i) Golgotha





(b) Crucifixion of Christ         (ii) Sacrament of Initiation





(c) Christmas                           (iii) Birth of Christianity





(d) Day of Pentecost               (iv) Birth of Christ Identify the correct choice.





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (i) (iii) (iv) (ii)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (D)











35. Yathrib was the old name of





(A) Mecca





(B) Madina





(C) Taif





(D) Cairo





Answer: (B)











36. The first wife of the Prophet Muhammad was





(A) Hafra





(B) Aisha





(C) Khadija





(D) Maimuna





Answer: (C)











37. The pact of Hudaybiah was exacted by the Prophet Muhammad with





(A) Ansar





(B) Quraish





(C) Jews





(D) Christians





Answer: (B)











38. Arrange the following juristic schools in order in which they appeared. Use the code given below:





I. The Maliki School





II. The Shafi’i School





III. The Hanafi School





IV. The Hanbali School





Codes :





(A) III, I, II, IV





(B) I, II, III, IV





(C) II, III, IV, I





(D) IV, III, I, II





Answer: (A)











39. Which one of the following is correctly matched ?





(A) Caliph Abu Bakr – 630-635





(B) Caliph ‘Umar – 637-644





(C) Caliph Uthman – 644-656





(D) Caliph Ali – 656-666





Answer: (C)











40. Which one of the following is not correctly matched ?





(A) Al-Ghazali – Ihya Ulum al- Din





(B) Shah Wali- Allah – Hujjatullah al-Balighah





(C) Maulana Maududi – Fathul Bayan





(D) Maulana Abul Kalam Azad – Tarjumanul Quran





Answer: (C)











41. Author of the book Al-Muwatta was





(A) Malik bin Anas





(B) Ibn Arabi





(C) Shaikh Ahmad Sirhindi





(D) Abdul Qadir Jilani





Answer: (A)











42. With whom Rai Bullar was associated





(A) Bhai Nand Lal





(B) Bhai Gurdas





(C) Guru Nanak Dev





(D) Guru Arjan DevIII





Answer: (C)











43. Name the place where Guru Nanak- Dev received first revelation ?





(A) Talwandi





(B) Kartarpur





(C) Nanakana Sahib





(D) Sultanpur





Answer: (D)











44. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination :





List – I                                                List – II





(a) Udasi                                             (i) Pandit Tara Singh Narotam





(b) Nirmala                                          (ii) Baba Jagtaji





(c) Sewa Panthi                                   (iii) Baba Gurditaji





(d) Nirankari                                       (iv) Baba Dayalji Identify the correct choice





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (ii) (iv) (i) (iii)





(C) (iii) (i) (ii) (iv)





(D) (iv) (i) (iii) (ii)





Answer: (C)











45. Match the following List – I and List – II and identify the correct combination :





List – I                                                List – II





(a) Baba Ram Rai                                (i) Kartarpur





(b) Baba Atal                                      (ii) Dehradun





(c) Baba Dhirmal                                 (iii) Bhaini





(d) Baba Ram Singh                           (iv) Guru Hargobind Identify the correct choice





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iv) (i) (iii)





(B) (iv) (i) (iii) (ii)





(C) (ii) (iv) (iii) (i)





(D) (i) (ii) (iv) (iii)





Answer: (A)











46. Who was the first president of Shiromani Gurdwara Prabandhak Committee ?





(A) Master Tara Singh





(B) Baba Kharak Singh





(C) Prof. Gurmukh Singh





(D) S. Sunder Singh Majithia





Answer: (D)











47. Identify the correct chronological order of the following :





(A) Talwandi, Anandpur, Khadoor, Kartarpur





(B) Rai Bular, Guru Amardas, Bhai Lehna, Bhai Bidhi Chand





(C) Gurbani, Janamsakhi, Dasam Granth, Gur-pratap Suraj





(D) Sukhmani, Asa di Var, Jaap Sahib, Anand Sahib





Answer: (C)











48. Sikhism does not believe in





(A) God





(B) Caste system





(C) Law of Karma





(D) Transmigration of Soul





Answer: (B)











49. ‘Shaman’ is a person who is supposed to





(A) Control the supernatural powers





(B) Heal the diseases





(C) (A) and (B)





(D) None of the above





Answer: (C)











50. ‘Arunta’ is a





(A) Tribe of Australia





(B) Name of God in Africa





(C) Roman Goddess





(D) None of the above





Answer: (A)





Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting