-->

Comparative Study of Religions 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



Comparative Study of Religions 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



1. Which is a correct order?





(A) Polytheism, Naturalism, Monotheism





(B) Naturalism, Polytheism, Monotheism





(C) Monotheism, Naturalism, Polytheism





(D) None of these





Answer: (B)











2. Book “Elementary Forms of Religious Life” was written by





(A) Max Weber





(B) E.B. Tylor





(C) Emile Durkheim





(D) Mircea Eliade





Answer: (C)











3. Religions of Sematic tradition, believe in





(A) One God





(B) Many Gods





(C) Atman





(D) Brahma





Answer: (A)











4. Which is a correct match?





(A) Animism – E.B. Tylor, Magic – J.G. Frazen, Totem – E. Durkheim





(B) Animism – E.B. Tylor, Magic – E. Durkheim, Totem – J.G. Frazen





(C) Magic – E.B. Tylor, Animism – E. Durkheim, Totem – J.G. Frazen





(D) None of these





Answer: (A)











5. Substantial definitions of religion deal with





(A) Functions of religion





(B) Structure of religion





(C) Structure and functions of religion





(D) Essence of religion





Answer: (D)











6. Book “The Golden Bough” was written by





(A) E.B. Tylor





(B) Paul Tillich





(C) Sigmund Freud





(D) James George Frazen





Answer: (D)











7. The concept of ‘Sacred’ is first used by





(A) Emile Durkheim





(B) Mircea Eliade





(C) E.B. Tylor





(D) Paul Ricoeur





Answer: (A)











8. Find incorrect statement.





(A) Hermeneutics is an art of interpretation.





(B) Hermeneutics is a science of interpretation.





(C) Hermeneutics is a theory of interpretation.





(D) Hermeneutics is a branch of linguistic.





Answer: (D)











Read the passage and answer the questions 9 to 12 on the base of your understanding of the passage:





In the contemporary period, two dramatically opposed schools of thought, scientific materialism and religious thought, agree on one key point: that religion and science are in total conflict. Let us sketch the basic position of each of these schools and learn why they agree on this point. Scientific materialism makes the epistemological assumption that the empirical method of science is the only reliable procedure for obtaining knowledge and the metaphysical assumption that physical stuff (i.e., matter and energy) is the ultimate reality of the universe. Auxiliary assumptions that complete the view of scientific materialism include the claim that only the entities studied by science are real and the claim that only science can reveal what is real. After all, science allegedly works from publicly observable, reproducible data that are taken to confirm and disconfirm its theories. Hence, science is said to be properly objective. Religious beliefs, by contrast, are not as readily connected to such data as scientific theories and thus are said to be subjective, parochial, and uncritical.











9. Scientific approach and religious approaches are opposite to each other.





(A) Statement is correct.





(B) Statement is not correct.





(C) Statement is neither correct nor incorrect.





(D) Statement is not based on the para.





Answer: (A)











10. Epistemology deals with





(A) Faith





(B) Matter





(C) Organ





(D) Knowledge





Answer: (D)











11. Religious experience is





(A) Empirical





(B) Experimental





(C) Objective





(D) Personal





Answer: (D)











12. Rational approach is must to understand the religious beliefs.





(A) Statement is true.





(B) Statement is false.





(C) Statement is neither true nor false.





(D) Statement is an assumption.





Answer: (B)











13. Which is a correct match?





List – I                                    List – II





(a) Christianity                        (i) Guru Nanak





(b) Islam                                  (ii) Jesus Christ





(c) Judaism                              (iii) Muhammad





(d) Sikhism                              (iv) Abraham





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (ii) (i) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (C)











14. Phenomenology of religion deals with





(A) Evolution of religion





(B) Structure of religion





(C) Functions of religion





(D) Essence of religion





Answer: (D)











15. An interfaith dialogue does not create





(A) Religious peace





(B) Religious harmony





(C) Religious conflict





(D) Religious co-existence





Answer: (C)











16. The number of the Vedas is





(A) Four





(B) Three





(C) Six





(D) Eight





Answer: (A)











17. Following two Brahmana-Scriptures are related to Yajurveda Samhita :





(A) Satpatha Brahma a and Gopath Brahma a





(B) Aitariya Brahma a and Taitiriya Brahma





(C) Sankhayana Brahma a and Tandya Brahma a





(D) Satpatha Brahma a and Taitiriya Brahma a





Answer: (D)











18. The concept of ‘Satkaryavada’ is closely related to





(A) Sankhya





(B) Yoga





(C) Mimansa





(D) Vedanta





Answer: (A)











19. The theme of ~J nan, Karm, Bhakti to salvation, is very popular in





(A) Saktism





(B) Vai avism





(C) Saivism





(D) Buddhism





Answer: (B)











20. One of the following is correct, identify:





(A) Mahabharata is an epic scripture.





(B) Mahabharata is a poetry.





(C) Mahabharata is a Vedanga.





(D) Mahabharata is upani ad.





Answer: (A)











21. The author of the original Sanskrit Ramaya a is





(A) Valmiki





(B) Kalidasa





(C) Tulasidasa





(D) Bharavi





Answer: (A)











22. Following one is strong opponent of Idol worship.





(A) Mirabai





(B) Kabiradasa





(C) Tulasidasa





(D) Ballabhacharya





Answer: (B)











23. Ramanand, the preacher of equalism and liberal bhakti cult, was belonged to





(A) Saranatha





(B) Allahabada





(C) Vara asi





(D) Haridwar





Answer: (C)











24. Inspired by Vedas the widow’s re-marriage movement was started by





(A) Swami Dayanand Saraswati





(B) Kesavachandra Sen





(C) Iswar Chandra Vidya Sagar





(D) Annie Besant





Answer: (A)











25. Raja Ram Mohan Rai was the first harbinger who abolished the evil custom of





(A) Sati Pratha





(B) Idol Worship





(C) Child Marriage





(D) Untouchability





Answer: (A)











26. The original language of the teachings of Lord Mahaveera is





(A) Pali





(B) Apabhramsa





(C) Ardhamagdhi Prakrit





(D) Sanskrit





Answer: (C)











27. The word ‘Jina’ in Jainism literally means





(A) Victor of Women





(B) Victor of Passions





(C) Victor of Games





(D) Victor of Countries





Answer: (B)











28. This sect of Jainism does not accepts the thought related to the salvation of women in the same birth





(A) Sthanakavasi





(B) Swetambar Murtipujak





(C) Digambar





(D) Terapanthi Swetambar





Answer: (C)











29. Acarya Kundakunda belongs to this period





(A) 3rd Century A.D.





(B) Sixth Century A.D.





(C) 1st Century A.D.





(D) 10th Century A.D.





Answer: (C)











30. The following text belongs to Acarya Kundakunda :





(A) Pravacanasara





(B) Acarangasutra





(C) Tattavarthasutra





(D) Bhagawati Aradhana





Answer: (A)











31. Supreme Knowledge is known in Jainism as





(A) Shruta





(B) Kevalaj~nana





(C) Veetaragi





(D) Syadavadi





Answer: (B)











32. The other name of ‘Syadvada’ is





(A) Panchayama





(B) Anekantavada





(C) Triratna





(D) Saptabhangi





Answer: (D)











33. The practice of giving four kinds of charity in Jainism is associated with





(A) Caste protection act





(B) Temple protection activity





(C) Political impact activity





(D) Social and religious service





Answer: (D)











34. The famous statute of Bahubali is situated at





(A) Khajuraho





(B) Mount Abu





(C) Ajanta





(D) Shravanabelagola





Answer: (D)











35. Match the items in List – I with those in the List – II and:





List – I                                    List – II





(i) Mahavira                             (a) Samaraiccakaha





(ii) Sutrakritanga                     (b) Substance





(iii) Haribhadrasuri                  (c) Ardhamagdhi





(iv) Adharma                           (d) Trishila





Select the correct code answer:





(A) (iii) – (c)





(B) (iv) – (b)





(C) (i) – (a)





(D) (ii) – (d)





Answer: (B)











36. Prince Siddhatha’s father was





(A) Prasenajita





(B) Shre ika





(C) Bimbisara





(D) Suddhodana





Answer: (D)











37. The first sermon of the Buddha was delivered at





(A) Sarnath (Varanashi)





(B) Uruvela





(C) Lumbini





(D) Bodhgaya





Answer: (A)











38. The first Buddhist Council was held during the period of the king





(A) Ashoka





(B) Ajatashatru





(C) Bimbisara





(D) Kanishka





Answer: (A)











39. The text which is not included in the Tripitaka is





(A) The Dighanikaya





(B) The Majjhimanikaya





(C) The Visuddhimagga





(D) The Samyuttanikaya





Answer: (C)











40. What is the supreme aim of Buddhism?





(A) Attainment of Wisdom





(B) Practicing of Meditation





(C) Purification of Mind





(D) Attainment of Salvation





Answer: (B)











41. Identify the place of Buddhist Art.





(A) Mount Abu





(B) Saranath





(C) Delhi





(D) Ahmedabad





Answer: (B)











42. This is known as historical text of Buddhism.





(A) Jataka





(B) Suttapitaka





(C) Vi uddhimagga





(D) Mahavavamsa





Answer: (D)











43. This text is not included in the Tripitakas





(A) Dighanikaya





(B) Milindapa~nha





(C) Dhammasa gahi i





(D) Yamaka





Answer: (B)











44. Zen Buddhism is found in





(A) Tibet





(B) Japan





(C) Thailand





(D) Korea





Answer: (B)











45. Jataka tales are engraved in





(A) Vidisa





(B) Ajanta Caves





(C) Sanchi





(D) Bodha-Gaya





Answer: (C)











46. Total number of the Apostles of Jesus





(A) Ten





(B) Nine





(C) Twelve





(D) Eight





Answer: (C)











47. The first book of Bible





(A) Exodus





(B) Leviticus





(C) Numbers





(D) Genesis





Answer: (D)











48. Apostle of the Indian Church





(A) St. Jude





(B) St. Peter





(C) St. Thomas





(D) St. John





Answer: (C)











49. The parable of the Good Samaritan is in the Gospel of





(A) Matthew





(B) Mark





(C) Luke





(D) John





Answer: (C)











50. Contemporary Indian Christian Theology appreciates





(A) Religious Pluralism





(B) Religious Uniformity





(C) Religious Triumphalism





(D) Religious Fundamentalism





Answer: (A)











51. Match the following and identify the correct choice:





List – I                                                List – II





(a) Easter                                             (i) Holy Spirit





(b) Christmas                                       (ii) Mother Mary





(c) Assumption                                    (iii) Resurrection of Jesus





(d) Pentecost                                       (iv) Birth of Jesus





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (i) (iii) (ii) (iv)





(D) (iii) (iv) (i) (ii)





Answer: (B)











52. Identify the first four Ecumenical Councils in the Church.





(A) Ephesus, Chalcedon, Constantinople, Nicaea





(B) Lateran, Lyons, Vatican I, Vatican II





(C) Constance, Lateran, Constantinople, Ephesus





(D) Nicaea, Constantinople, Ephesus, Chalcedon





Answer: (D)











53. Beginning of the Lutheran Church in India is at





(A) Madurai





(B) Mumbai





(C) Bangalore





(D) Tranquebar





Answer: (D)











54. St. Paul is known as the





(A) First Christian Philosopher





(B) First Jewish Philosopher





(C) First Latin Theologian





(D) First Christian Theologian





Answer: (D)











55. Original Sin is mentioned in





(A) Exodus





(B) Leviticus





(C) Numbers





(D) Genesis





Answer: (D)











56. Sang-i-Asbad is placed in





(A) Jerusalem





(B) Medina





(C) Kaaba





(D) Karbala





Answer: (C)











57. Prophet Muhammad received revelation through





(A) Abu Baqr





(B) Gabraiel





(C) Israel





(D) Abu Talib





Answer: (B)











58. Which one is not correctly matched?





(A) Sahih Bukhari – Hadith





(B) Beduin – Arab





(C) Al Biruni – Kitab-al-Hind





(D) Surah al Fatiha – Jews





Answer: (D)











59. Muslims do not believe in





I. Day of Judgement





II. Shirk





III. Quran





IV. Rebirth





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) II and IV are correct.





(C) IV and I are correct.





(D) I and III are correct.





Answer: (B)











60. Identify the correct match:





(A) Mutazilites – School of Shariat





(B) Muharram – Muslim month of Pilgrimage





(C) Caliphs al Rashidun – First four Caliphs





(D) Dar-ul- Uloom – Aligarh





Answer: (C)











61. Hal in Sufism relates to





(A) Individual efforts





(B) State of mind





(C) Fear of God





(D) Shariat





Answer: (B)











62. Arrange the following in chronological order:





I. Dara Shikoh





II. Shaikh Nizamuddin Auliya





III. Mian Mir





IV. Shaikh Farid





Codes:





(A) IV, II, III, I





(B) II, III, I, IV





(C) II, IV, III, I





(D) III, I, II, IV





Answer: (C)











63. Dar-ul-Ulum is situated at





(A) Aligarh





(B) Azamgarh





(C) Lucknow





(D) Deoband





Answer: (D)











64. Maulana Abul Kalam Azad is famous for





(A) Creation of Bangladesh.





(B) Exposition of Quran.





(C) Wahabi Movement.





(D) Jihad against the Kafirs.





Answer: (B)











65. Ibn Sina was famous as





(A) An Exponent of Shariat





(B) A Musician





(C) Atheist





(D) A Mystic-Scientist





Answer: (D)











66. In order to preach his mission Guru Nanak set off from





(A) Amritsar





(B) Kartarpur





(C) Sultanpur Lodhi





(D) Achal Batala





Answer: (C)











67. Ten Gurus One Spirit means





(A) Ten Sikh Gurus are spiritually different





(B) Theology of Sikh Gurus is different from one and another.





(C) Ten Sikh Gurus carry the same spirit.





(D) God appears in the form of a Guru.





Answer: (C)











68. The Sikh Scripture does not contain the writings of





I. Bhagat Kabir





II. Jaidev





III. Mira Bai





IV. Dadu Dayal





Codes:





(A) I and III are correct





(B) II and III are correct





(C) I and II are correct





(D) III and IV are correct





Answer: (D)











69. Which one is not correctly matched?





(A) Bhai Nand Lal – Tankhah Nama





(B) Giani Dit Singh – Khalsa Akhbar





(C) Bhai Ghaniya – Udasi





(D) Baba Dayal – Nirankari





Answer: (C)











70. Rahitnama literature deals with





(A) Collection of Bani





(B) Sikh Code of Conduct





(C) Knowledge of Music





(D) Exposition of Gurbani





Answer: (B)











71. Identify the correct chronological order in which they appeared.





(A) Gur Sobha, Puratan Janamsakhi, Zafarnama, Vansawalinama





(B) Vansawalinama, Zafarnama, Puratan Janamsakhi, Gur Sobha





(C) Zafarnama, Gur Sobha, Vansawalinama, Puratan Janamsakhi





(D) Puratan Janamsakhi, Zafarnama, Gur Sobha, Vansawalinama





Answer: (D)











72. Guru Gobind Singh’s mission was to





(A) Oppose the Muslims





(B) Help the Hill-chiefs





(C) Protect the Righteous





(D) Destroy the Temples





Answer: (C)











73. The Sikhs do not believe in





I. Ancestor Worship





II. Guru Granth-Guru Panth





III. Avtarvad





IV. Degh Tegh Fateh





Codes:





(A) I and III are correct.





(B) III and IV are correct.





(C) II and III are correct.





(D) II and IV are correct.





Answer: (A)











74. Women in Sikhism are





(A) Despised





(B) Honoured





(C) Worshipped





(D) Humiliated





Answer: (B)











75. Sikh Diaspora is very strong in





I. Canada





II. Pakistan





III. Thailand





IV. England





Codes:





(A) I and II are correct.





(B) III and IV are correct.





(C) II and III are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting