-->

Comparative Literature 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Literature 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. Andre Lefevere is the author of





(A) Translation, Rewriting and the Manipulation of Literary Fame





(B) The Translator’s Invisibility





(C) Of Grammatology





(D) Toward a Science of Translating





Answer: (A)











2. Comparison n’est pas raison: La crise de la littērature comparée is authored by





(A) Rene Etiemble





(B) Ferdinand Brunetiere





(C) Jean Frappiere





(D) Jean Jacques Rousseau





Answer: (A)











3. Which among the following is not a Gothic novel?





(A) The Sorrows of Young Weather





(B) The Castle of Otranto





(C) Ferdinand Count Fathom





(D) Rinaldo Rinaldini





Answer: (A)











4. Death of a Discipline which addresses the need to usher in changes within the discipline of Comparative Literature, is written by





(A) Gayatri Chakravorty Spivak





(B) Harry Levin





(C) Charles Bernheimer





(D) T.S. Eliot





Answer: (A)











5. Writing literary history by moving away from the author to the way the work is received at different moments is the method developed by





(A) Rene Wellek





(B) Viktor Shklovsky





(C) Hayden White





(D) Haus Robert Jauss





Answer: (D)











6. Which God named below is not a God of War?





(A) Hermes





(B) Mars





(C) Ares





(D) Reshep





Answer: (A)











7. In describing Indian literary history, who is critical of the use of period?





(A) Sisir Kumar Das in A History of Indian Literature





(B) Suniti Kumar Chatterjee in Languages and Literatures of Modern India





(C) Ganesh Devy in Of Many Heroes: An Indian Essay in Literary Historiography





(D) Douwe Fokkema in Literary History, Modernism and Post-Modernism





Answer: (C)











8. Rita Kothari’s Translating India is sub-titled





(A) The Politics of Translating from Gujarati into English





(B) Language, Culture, Industry





(C) The Linguistic Politics of India





(D) The Cultural Politics of English





Answer: (D)











9. ‘Hamartia’ means





(A) purging of excess emotions





(B) a lack of confidence on the part of the hero





(C) the poetic ability of the protagonist





(D) a tragic flaw or error in the protagonist





Answer: (D)











10. The following Malayalam film is an adaptation of Shakespeare’s Othello.





(A) Kāryam Nissāram





(B) Kaliveedu





(C) Kaliyāttam





(D) Kāthodu Kāthoram





Answer: (C)











11. Strophe, anti-strophe and epode are parts of





(A) a sonnet





(B) a one-act play





(C) an ode





(D) a ballad





Answer: (C)











12. The first German adaptation of the legend of ‘The Chalk Circle’ was done by





(A) Goethe





(B) Brecht





(C) Klabund





(D) Mann





Answer: (C)











13. The Agony and the Ecstasy is a biography of





(A) Vincent Van Gogh





(B) Pablo Picasso





(C) Michelangelo





(D) Leonardo da Vinci





Answer: (C)











14. ‘Epinicia’ means





(A) Song of lamentation





(B) Wedding song





(C) Song of victory





(D) Divine hymns





Answer: (C)











15. Identify the person who wrote – “Just as this earth is not the sum of patches of land belonging to different people and to know the earth as such is sheer rusticity, so literature is not the mere total of works composed by different hands. Most of us, however, think of literature in what I have called the manner of the rustic.”





(A) U.R. Ananthamurthy





(B) Premchand





(C) Rabindranath Tagore





(D) Thakazhi Shivshankara Pillai





Answer: (C)











16. The Reluctant Fundamentalist is written by





(A) Kamila Shamsie





(B) Bapsie Sidhwa





(C) Mohsin Hamid





(D) Zulfikar Ghose





Answer: (C)











17. A Change of Skies is





(A) a novel





(B) an epic poem





(C) a tragi-comedy





(D) a silent film





Answer: (A)











18. In Indian poetics, the ‘Padya’ was divided as





(A) Sargabandha and Muktaka





(B) Prabandha and Muktaka





(C) Sargabandha and Prabandha





(D) Muktaka and Parva





Answer: (A)











19. Name the author of Jaisa ka Taisa, an adaptation of Moliere’s L’amowe medecin.





(A) Girish Karnad





(B) Bhartendu Harishchandra





(C) Girishchandra Ghosh





(D) K.P. Khadilkar





Answer: (C)











20. René is a





(A) play written by Moliere





(B) a novella written by Chetanbrind





(C) a play written by Chetanbrind





(D) tragedy by Racine





Answer: (B)











21. Thomas Mann in The Transposed Heads borrows his theme from





(A) Kathasaritsagara





(B) Hayavadana





(C) Nagamandala





(D) Aesop’s Fables





Answer: (A)











22. Nouvean roman means





(A) new romance





(B) new Romanticism





(C) non-romance





(D) new novel





Answer: (D)











23. The traditional ‘box in box tale’ model was attempted in modern fiction as an alternative to the western novel by





(A) Bankim Chandra Chattopadhyay





(B) Phaniswarnath Renu





(C) Qurratulain Hyder





(D) Trilokinath Mukhopadhyay





Answer: (D)











24. The Tale of Genji is





I. a Chinese story





II. written by Yukio Mishima





III. a Japanese novel





IV. written by Murasaki Shikibu





The correct combination according to the code is





(A) I and II are correct.





(B) II and III are correct.





(C) III and IV are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (C)











25. Gilgamesh is





(A) a Roman epic





(B) a Sumerian epic





(C) a German romance





(D) a Spanish romance





Answer: (B)











26. Apuleius’ The Golden Ass includes the following stories:





(A) Pelops and Hippodemia + Cupid and Psyche





(B) Cupid and Psyche + Thyestes and Atreus





(C) Aristomenes + Cupid and Psyche





(D) Aristomenes + Pelops and Hippodemia





Answer: (C)











27. The international body of Comparatists is called





(A) International Association of Comparative Literature





(B) International Comparative Literature Association





(C) World Literature and Comparative Literature Association





(D) International Association of Comparative Literary Studies





Answer: (B)











28. “Gorkhey Jeep” is a very famous Indian short story written in Nepali language by





(A) Rabindrakumar Moktan





(B) Shivkumar Rai





(C) Indra Bahadur Rai





(D) Jas Youzon Piyasi





Answer: (A)











29. The Vaishnava love lyrics were composed by





(A) Chandidas and Ramprasad





(B) Ramprasad and Govindadas





(C) Bharatchandra and Vidyapati





(D) Vidyapati and Chandidas





Answer: (D)











30. The concept of estrangement was used differently for literary analysis by





(A) Wellek & Prawer





(B) Iser & Jauss





(C) Brecht & Shklovsky





(D) Freud & Lacan





Answer: (C)











31. He Aranya He Mahanagar is





(A) a collection of Ahamiya poems by Nabakanta Barua





(B) a collection of Bangla poems by Rabindranath Tagore





(C) an anthology of ecocritical essays in Bangla by Rabindranath Tagore





(D) a collection of Oriya poems by Nilakantha Das





Answer: (A)











32. “On Linguistic Aspects of Translation” is written by





(A) Friedrich Schleiermacher





(B) Roman Jakobson





(C) John Dryden





(D) Walter Benjamin





Answer: (B)











33. Abhinava Bharati is





(A) a commentary of Natyashastra





(B) a biography of Abhinava Gupta





(C) a history of Kashmir





(D) an exposition of Mahabharata





Answer: (A)











34. According to “Natyashastra”, women characters will talk in





(A) Sauraseni Prakrit





(B) Sanskrit





(C) Magadhi Prakrit





(D) Prachya





Answer: (A)











35. The Haun Saussy report deals with





(A) Problems of multiculturalism after the end of the Cold War





(B) Chinese Aesthetics





(C) State of the Discipline of Comparative Literature





(D) Orientalism





Answer: (C)











36. The writer of the travelogue, Englondey Bangamahila first published in 1885 was





(A) Krishnabhavini Das





(B) Rassundari Dasi





(C) Mirza Muhammad Hadi Ruswa





(D) Kasturba Gandhi





Answer: (A)











37. Identify the dominant ‘rasa’ of drama:





(A) Vira/Hasya





(B) Sringara/Vira





(C) Hasya/Raudra





(D) Sringara/Karuna





Answer: (B)











38. In a drama (Natyavastu) situationwise and meaningwise how many ‘Sandhis’ are there?





(A) 10





(B) 6





(C) 5





(D) 4





Answer: (C)











39. Jnanesvari is a famous





(A) Avadhi Commentary of Ramcharitmanas





(B) Hindi translation of Mahabharata





(C) Marathi exposition of Bhagavadgita





(D) Autobiography of Marathi saint poet Jnanesvara





Answer: (C)











40. Colonization provides a backdrop of





(A) The Magic Mountain





(B) Siddhartha





(C) Things Fall Apart





(D) The Little Prince





Answer: (C)











41. The first literary adaptation of the German story of Faust was done by





(A) Thomas Mann





(B) J.W. Goethe





(C) Murnau





(D) Christopher Marlowe





Answer: (D)











42. Aeosopica is





(A) a book of songs





(B) a book of legends





(C) a book of limerics





(D) a book of fables





Answer: (D)











43. “A translation has to be true to the translator no less than to the originals … Translation is choice, interpretation, an assertion of taste, a betrayal of what answers to one’s needs, one’s envies.” – Identify the author:





(A) A.K. Ramanujam





(B) Lawrence Venuti





(C) Salman Rushdie





(D) Susan Bassnett





Answer: (A)











44. Jakobson’s achievements include





(A) Communications functions





(B) Deconstruction





(C) Psychoanalytic study of literature





(D) New criticism





Answer: (A)











45. The American pioneer in the development of the theory and practice of Bible translation is





(A) Leonard Bloomfield





(B) Eugene A. Nida





(C) Edwin Gentzur





(D) Mildred L. Larson











Read the following passage and answer the questions:





Traditionally, readers of literature, postulated an instantly responsive reader and strove to read like one. It is possible, however, to replace this postulate with the postulate of an initially unresponsive reader. Although it is strictly a postulate, it seems to correspond to observed reader behaviour at first meetings with a literary work. It is well known that the first reaction to unfamiliar music is one of puzzlement, apathy, or even dislike and that only continued exposure builds up a ‘taste’ or a capacity for response. This applies, in varying degrees, to music in general and then at lower levels of generalization, to a composer, a composition, a musician or singer, and an individual piece of music or a song. It similarly applies, again, varying degrees to literature, a genre, an author, a literary work and a particular passage.





Answer: (B)











46. The author is of the view that





(A) readers of literature are dumb





(B) readers of literature are believed to naturally respond to texts





(C) readers of literature take their time in responding to what is before them





(D) readers of literature respond without any prejudice





Answer: (B)











47. That readers naturally and instinctively respond to literature is a/an _______





(A) antiquated view





(B) modern view





(C) traditional view





(D) erroneous view





Answer: (C)











48. On what basis does the author advance his postulate of “an initially unresponsive reader”?





(A) Personal observation





(B) Observed behaviour of readers





(C) Behaviour of observant readers





(D) General statistical information





Answer: (B)











49. What, according to the author, is conducive to better appreciation of art objects?





(A) Taste





(B) Continued exposure to art objects





(C) Postulates relating to art objects





(D) Patience





Answer: (B)











50. What does the expression “in varying degrees” refer to in this passage?





(A) Literature, genre, author, etc.





(B) Composer, composition, musician etc.





(C) Capacity for response





(D) Capacity for appreciation





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting